Уряд виділив субвенцію на функціонування МСЕК під час перехідного періоду їх реформування

01 лютого 2023, 14:32

На засіданні 31 січня 2023 року Кабінет Міністрів України підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров'я щодо реформування системи проведення медико-соціальної експертизи (МСЕК). Відповідно до зазначеного рішення МОЗ України спільно з Міністерством соціальної політики до 1 квітня мають подати на схвалення Уряду план заходів щодо реформування МСЕК.
Вказаний план передбачатиме шляхи формування нових маршрутів пацієнтів з обмеженнями повсякденного функціонування, які б забезпечили отримання медичних та соціальних послуг з моменту виникнення потреб в них, незалежно від отриманого статусу, а також забезпечення прозорості адміністративних та інших процесів, у тому числі шляхом впровадження ІТ-інструментів, одним з яких стане запровадження на практиці прозорої процедури встановлення інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров'я (МКФ), введеної в дію в Україні у квітні 2022 року шляхом затвердження Національного класифікатора 030:2022 «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я».
Заплановане реформування служби медико-соціальної експертизи потребує внесення змін до 19 законів України, 39 постанов Уряду та 40 наказів різних міністерств та документів інших органів влади, а також повноцінне впровадження системи оцінки функціонування, життєдіяльності та здоров’я за МКФ лікарями, мультидисциплінарними реабілітаційними командами. З метою уникнення ризиків, які можуть виникнути за реформи медико-соціальної експертизи, було вирішено, що фінансування МСЕК у 2023 році (під час перехідного періоду) відбуватиметься коштом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я. На оплату поточних видатків МСЕК з 1 січня по 31 грудня 2023 року Уряд спрямував понад 383 млн грн субвенції, ухваливши  відповідну постанову.
При цьому паралельно триватиме робота з впровадження оновленої системи реабілітації у сфері охорони здоров'я, перегляд порядків проведення спецекспертиз, передача непрофільних функцій МСЕК, впровадження нових цифрових інструментів для автоматизації та прозорості процесів тощо.
Розробка проекту Закону про внесення змін до чинного законодавства щодо медико-соціальної експертизи передбачена планом законодавчої роботи Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування на період дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.