Стартував національний діалог щодо отримання фінансової допомоги на 2024-2026 роки від Глобального фонду

31 січня 2023, 12:24

Голова Комітету з питань з питань здоровя нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький взяв участь в національному діалозі щодо отримання фінансової допомоги на 2024-2026 роки від Глобального фонду. Цей тижневий захід дозволить сформувати українським державним органам, громадським організаціям та міжнародним партнерам грантову заявку, виходячи із потреб лікування ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Україні. 

Двадцять років поспіль Глобальний фонд допомагає Україні у профілактиці, діагностиці та лікуванні цих захворювань. За цей час організація виділила майже 1 млрд доларів США на ці цілі та продовжує допомагати під час війни. 

Така допомога міжнародних партнерів є важливою для України, яка на сьогоднішній день посідає одне з перших місць серед країн Європи за кількістю людей, які живуть з ВІЛ, та 4-те місце за показником захворюваності на туберкульоз серед 53 країн Європейського регіону ВООЗ. Адже пандемія COVID - 19 та війна істотно вплинули на доступність цих пацієнтів до заходів із профілактики, діагностики та лікуванню цих захворювань. Рівень охоплення тестування на ВІЛ та виявлення нових випадків туберкульозу суттєво зменшився. Кошти, які будуть надані Глобальним Фондом, допоможуть Україні  фінансувати лікування цих соціально небезпечних хвороб, що особливо важливо в умовах війни, коли значна частина витрат з державного бюджету йде на фінансування потреб армії і фронту.

Михайло Радуцький під час онлайн діалогу подякував міжнародним партнерам від імені Комітету за безцінну допомогу та підтримку України під час війни і повідомив, що 12 січня 2023 року українським парламентом було прийнято Закон щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування та лікування ВІЛ-інфекції, який був розроблений народними депутатами України – членами Комітету у співпраці з Міністерством охорони здоров'я України та з урахуванням керівних документів ВООЗ. Цим Законом, зокрема, врегульовано питання щодо самотестування на ВІЛ та дозволено максимально ефективно залучати до проведення такого тестування неурядовий сектор, а також знято обмеження на лікування пацієнтів з ВІЛ лише державними та комунальними медичними закладами і посилено роль первинної медичної допомоги у забезпеченні заходів з профілактики та скринінгу ВІЛ-інфекції.  

Також важливо відзначити, що у 2022 році в Україні затверджено оновлені стандарти надання медичної допомоги пацієнтам із ВІЛ-інфекцією. Водночас Україна стала першою країною у Європейському регіоні, яка привела національні стандарти охорони здоров’я з туберкульозу у відповідність до рекомендацій ВООЗ 2022 року.