Результати опитування USAID: 56% українців довіряють Верховній Раді України

26 січня 2023, 16:20

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформував про результати всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного в межах програми USAID «РАДА: наступне покоління».

Згідно з результатами цього питання 56% українців довіряють Верховній Раді України.

«Зростання рівня довіри до парламенту – тенденція останніх років. У жовтні 2022 року дослідження Центру Разумкова показало, що порівняно з 2020 роком цей показник істотно зріс – з 18% до 40%. Що цікаво, довіра до політичних партій залишається на рівні 22%, а загалом до Верховної Ради – майже вдвічі вища. У січні цього року, за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, довіра до парламенту покращилася з 11% до 35%, а сприйняття українцям ВР – з 14% до 52%. В опитуванні USAID цей показник складає 56%», - повідомив Михайло Радуцький. 

Він зазначив, що соціологи виділяють дві основні тенденції, які сприяють збільшенню довіри до законодавчого органу. Перша – зростання довіри загалом до владних інститутів під час війни. Друга – висока оцінка рейтингу Президента Володимира Зеленського, з яким українці асоціюють владу. Рівень довіри до Президента складає 82% - 84% (в залежності від опитування).  

«Також відзначу ефективну роботу Верховної Ради – майже всі законопроєкти нашого Комітету, які ми планували ухвалити у цьому році, були прийняті. Буквально вчора зустрічався з Ярно Хабіхтом, головою бюро ВООЗ в Україні. Він відзначив, що міжнародні партнери, в тому числі ВООЗ, приємно здивовані, що під час війни українській стороні вдалося ухвалити стільки важливих законів. Гадаю, що й цей факт збільшує довіру до парламенту серед наших громадян. Мені приємно, що українці позитивно оцінюють роботу – мою та колег», — наголосив Михайло Радуцький. 

Він також навів декілька важливих цифр з опитування, проведеного USAID:  

найвищий рівень довіри до парламенту серед молоді (18-24 роки) – 89%, переважна більшість з них називають процеси у парламенті прозорими (загалом 40% респондентів вважає роботу Верховної Ради прозорою); 

називають співпрацю із депутатом свого округу регулярною - 42% опитуваних;

зверталися особисто до депутатів - 12% українців;

та 8% опитуваних стверджують, що потрібно більше взаємодії між виборцем та депутатом під час війни.  

Голова Комітету наголосив, що є питання, над якими потрібно більш активно працювати, зокрема, інформування про роботу Верховної Ради України, оскільки згідно з опитуванням лише для 20% респондентів цілком зрозуміла інформація про роботу цього законодавчого органу, а 52% вважає, що депутати, обрані в їхніх округах, недостатньо інформують людей про свою діяльність.