Голова Комітету обговорив з Головою Бюро ВООЗ в Україні Доктором Ярно Хабіхтом напрямки, за якими організація може надати допомогу нашій країні

25 січня 2023, 16:13

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький провів зустріч з головою Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні Доктором Ярно Хабіхтом. 

«Через оголошену повітряну тривогу нам довелося зустрітися у бомбосховищі Комітету, але це не завадило підбити підсумки минулого року та поділитися законодавчими планами на цей рік», — зазначив він.

За словами Михайла Радуцького, перше питання зустрічі - підсумки роботи за 2022 рік.

«До найважливіших законів, які ухвалила Верховна Рада у 2022 році, я відніс наступні: «Про лікарські засоби» (встановлює європейські норми обігу медичних препаратів), «Про систему громадського здоров’я» (передбачає створення сучасної епідеміологічної служби), щодо удосконалення медичної допомоги (створює передумови для запуску наступного інфраструктурного етапу медичної реформи), щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції (документ дозволить налагодити систему ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ відповідно до рекомендацій ВООЗ)», — поінформував Голова Комітету з питань здоров‘я нації. 

Також за минулий рік, за словами Михайла Радуцького, продовжили розвиток галузі трансплантології. Він зазначив, що навіть під час війни у 2022 році операцій з пересадки органів було проведено на 20% більше, ніж у мирному 2021 році. 

З початку 2023 року Національний інститут раку увійшов до єдиного медичного простору та почав працювати за контрактами з НСЗУ. За процедурою договорів керованого доступу були закуплені перші ліки для пацієнтів зі спінальною м'язовою атрофією (СМА). 

Михайло Радуцький зазначив, що за ініціативи Президента України Володимира Зеленського розширена програма неонатального скринінгу новонароджених із 4 до 21 захворювання.

Крім того, реалізовано два етапи переходу на електронний рецепт (Е-рецепт), і вже у квітні МОЗ планує запуск третього етапу – перевести всі рецептурні препарати на відпуск за електронним рецептом. Підвищена зарплата медичним працівникам до рівня, який встановив Президент.  

«Ярно Хабіхт зауважив, що наші міжнародні партнери, в тому числі ВООЗ, приємно здивовані, що під час війни українській стороні вдалося ухвалити стільки важливих законів та реалізувати ініціатив», — повідомив Михайло Радуцький. 

Друге питання, яке обговорили на зустрічі, це плани на 2023 рік.

Михайло Радуцький зазначив, що планується продовжити удосконалювати національне законодавство, наближаючи його до відповідних норм права ЄС. Комітетом, профільним міністерством, Офісом президента затверджений план із 10 пріоритетних законопроєктів на цей рік. 

Зокрема, минулого року парламент ухвалив закон «Про громадське здоров’я». На цей рік запланований розгляд двох законопроєктів («Про біологічну безпеку та біологічний захист» та «Про захист населення від інфекційних хвороб»), які логічно його доповнять. 

Також продовжується робота над законопроєктом «Про медичні вироби». Минулого року документ розробив Уряд, але законопроєкт не враховував останні зміни технічних регламентів ЄС, тому до тексту потрібно внести відповідні правки. Три законопроєкти безпосередньо пов’язані з війною: про телемедицину, про реабілітацію, про медичний канабіс. 

«Особливо відзначу законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. За даними МОЗ, близько 2 млн українців за показаннями могли б приймати для лікування чи полегшення болю ліки на основі канабісу. Це стосується онкохворих, пацієнтів з епілепсією, з посттравматичним синдромом, з яким найчастіше стикаються військові. Профільне міністерство прогнозує, що через війну кількість таких пацієнтів збільшиться до 5 млн людей. Тому ми маємо якнайшвидше ухвалити законопроєкт», — зазначив він. 

Два законопроєкти Комітет з питань здоров’я нації розробляв минулого року – про допоміжні репродуктивні технології та про самоврядування медичних професій в Україні. Щодо другого документу наразі МОЗ завершує громадські обговорення та консультації зі стейкхолдерами галузі. Також планується врегулювати обіг біологічно активних добавок та удосконалення медико-соціальної експертизи (МСЕК). 

Крім того, на зустрічі обговорили напрямки роботи ВООЗ в Україні. 

«Ще одна законодавча ініціатива стосується регуляції аптечної діяльності. Сьогодні через маркетингові платежі у деяких аптечних мережах націнка на ліки складає до 140%. В результаті пацієнти вимушені істотно переплачувати за ліки. Ярно Хабіхт повідомив, що у вересні ВООЗ проводив дослідження з цього приводу. Зокрема 60% опитаних назвали високі ціни на ліки одним із найголовніших бар’єрів до доступу до лікування», — додав він. 

За словами Михайла Радуцького, ВООЗ стурбована доступністю медичних послуг у сільській місцевості. Разом із МОЗ та Мінфіном Комітет обговорює можливість запровадження державної програми для стимулювання медиків переїжджати працювати сімейними лікарями до сіл. Але для цього їм мають запропонувати стимули – наприклад, житло.  

Також цього року продовжиться обговорення відновлення сфери охорони здоров’я. За підрахунками ВООЗ ворог пошкодив 747 медичних об’єктів. Михайло Радуцький наголосив, що важливе питання – координація місцевої та центральної влади, міжнародних партнерів, щоб витрачали кошти на відбудову лише тих закладів, які потрібні населенню. 

«Запропонував допомогти побудувати в Україні завод з виробництва модульних лікарень. Особисто розмовляв із представниками двох фондів – американського та європейського, які зацікавлені у такому будівництві за умови, що українська влада гарантує державні замовлення. Модульні лікарні в декілька разів дешевші за стаціонарні, а також будуються швидше – всього за один рік. Бачив такі лікарні у Німеччині. В умовах, коли нам потрібно швидко та за європейськими нормами звести десятки закладів на місці тих, що зруйнував ворог, на мою думку, це найкраще рішення. 

Михайло Радуцький подякував ВООЗ за неоціненну допомогу під час війни. Окрім десятків тон ліків, медичних товарів та обладнання потрібно згадати й поставки вакцин, а також навчання медичного персоналу на випадок хімічних та ядерних атак. Як на мене, особливо важливі навчальні тренінги для медиків. "Пан Ярно пообіцяв, що ВООЗ розгляне можливість продовження такого навчання», - зазначив він.