Народні депутати розглянули проект Закону про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ (реєстр. № 6364)

12 січня 2023, 12:26

 
На засіданні Комітету, що відбулося 11 січня 2023 року,  народні депутати розглянули проект Закону р. № 6364 «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ.

Законопроект передбачає удосконалення системи ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ відповідно до кращих світових стандартів.

Як зазначив Голова Комітету Михайло Радуцький, у грудні 2022 року народні депутати схвалили підготовлену до другого читання редакцію цього законопроекту і внесли його на розгляд Верховної Ради. Однак, після оприлюднення порівняльної таблиці до законопроекту, до Комітету надійшли додаткові пропозиції до нього, які було узгоджено та враховано після відповідних консультацій з Офісом Президента України та Міністерством охорони здоров’я.

Таким чином, за результатами розгляду поправок до напрацьованої до другого читання редакції законопроекту р. № 6364, Комітетом було ухвалено рішення врахувати 47 поправок, врахувати частково 3 поправки, редакційно - 3 поправки та відхилити 28 поправок.

У підсумку, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону № 6364 у другому читанні і в цілому як Закон з техніко-юридичними правками.

Також на засіданні народні депутати України затвердили Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у період восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, План роботи Комітету на лютий - липень 2023 року та пропозиції Комітету до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.