Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький: До України передали мобільну лабораторію для виявлення інфекційних захворювань

Комітет
30 листопада 2022, 16:53

Голова Комітету з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький повідомив, що ВООЗ та уряд США передали Україні мобільну лабораторію для посилення спроможність регіональних Центрів контролю і профілактики хвороб. Лабораторія може бути перевезена до будь-якої точки країни та здатна проводити до 3 тис. тестів на день для виявлення інфекційних захворювань, включаючи COVID-19, мавпячу віспу, холеру і сибірську виразку. 

За його словами, лабораторія оснащена системою фільтрації повітря HEPA, яка гарантує біобезпеку роботи, та необхідним обладнанням, включаючи біобезпечні шафи, що дозволяє безпечно проводити діагностичні дослідження відповідно до рекомендацій ВООЗ. Найближчими днями лабораторія буде розміщена в Житомирській області, ВООЗ проведе тренінги з її використання для лабораторного персоналу та інженерів Житомирського обласного Центру з контролю та профілактики хвороб.

Михайло Радуцький наголосив, що під час війни наша країна постійно стикається із загрозами спалаху епідемії інфекційних захворювань. Тривале перебування людей у бомбосховищах, відсутність питної води через пошкодження водопроводів – це фактори, які можуть спровокувати епідемії. Також представники ВООЗ неодноразово попереджали про потенційний спалах холери на тимчасово окупованих територіях.

«На законодавчому рівні парламент створив умови для ефективної боротьби із розповсюдженням інфекційних захворювань. Верховна Рада ухвалила закон нашого Комітету, який передбачає створення в Україні сучасної епідеміологічної служби за прикладом Франції та Словаччини. Саме фахівці регіональних Центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) мають оперативно реагувати на спалахи епідемій. Профільне міністерство на базі ЦКПХ створило у кожній області мобільні бригади хімічного, радіаційного та біологічного моніторингу», — зазначив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.