На засіданні Комітету народні депутати розглянули проект Закону України щодо посилення заходів контролю за обігом підакцизних товарів (реєстр. № 8174)

17 листопада 2022, 18:25

     На засіданні Комітету, що відбулося 17 листопада 2022 року, народні депутати розглянули проект Закону № 8174 щодо посилення заходів контролю за обігом підакцизних товарів. 

 Голова Комітету Михайло Радуцький зазначив, що Комітет не є головним з опрацювання цього законопроекту, але він стосується питань щодо здоров‘я населення. 

«Наприклад, ним пропонується відновити поштучний продаж сигарил. Нагадаю, що аналогічні правки були відхилені Комітетом в ході підготовки антитютюнового Закону, підписаного Президентом України 19798», — повідомив Михайло Радуцький.

 Народний депутат Лада Булах наголосила, що законопроектом пропонується змінити оподаткування сигарил зі штук на кілограми, змінити ставки мінімального акцизу,  скасувати вимоги писати на акцизній марці кількість сигарил у пачці. За підрахунками Комітету, це призведе до зменшення надходжень до бюджету до 90% від акцизу за сигарили.

 Михайло Радуцький наголосив, що не можливо дозволити зменшити бюджетні надходження під час війни, ризикувати статусом кандидата до ЄС та стимулювати українців активніше курити, щоб тютюнові компанії отримували надприбутки. 

 «Україна, яка отримала статус кандидата в Європейський союз, не може прийняти законопроект, який суперечить вимогам Угоди про асоціацію, яку ми сьогодні захищаємо кров‘ю наших захисників та цивільного населення», — зазначив він. 

 Комітет ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань фінансів та податкової політики рекомендувати Верховній Раді відхилити законопроект № 8174 та звернутись до Комітету з питань європейської інтеграції та віцепрем'єр міністра щодо євроінтеграції щодо надання висновків до законопроекту про його відповідності до зобов‘язань України як кандидата в Європейський союз.

 Також на засіданні Комітету НСЗУ та МОЗ поінформували народних депутатів про стан реалізації програми медичних гарантій у 2022 році.

 Крім того, НСЗУ презентували «Аналітичний звіт щодо стану реалізації ПМГ – 2022» для збору повної та актуальної інформації щодо реалізації ПМГ у кожному регіоні України. 

 Аналітичний звіт включає регіональну інформацію про надавачів медпослуг, динаміку виплат НСЗУ, динаміку ведення електронних медичних записів за пакетами послуг, про штат та зарплати медпрацівників, доходи і витрати медзакладу, динаміку скарг за категоріями порушень, ефективність лікування інсультів та інфарктів. 

 Аналітичний звіт, буде оновлюватись щомісячно і доступний управлінцям в системі охорони здоров‘я.