Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 28 вересня 2022 року

28 вересня 2022, 14:00

      На своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування підтримав проект Закону України про Державний бюджет України на 2023 рік в частині охорони здоров‘я (реєстр. № 8000).

Голова Комітету Михайло Радуцький під час розгляду проекту Закону наголосив, що Бюджет на 2023 рік – це бюджет воюючої країни.

«Тому пріоритет фінансування нам зрозумілий. Однак, охорона здоров’я залишається серед основних пріоритетів держави поряд з національною безпекою і обороною та соціальним захистом населення», — сказав Михайло Радуцький.

Він зазначив, що загальні видатки Державного бюджету на охорону здоров‘я дещо зменшились в порівнянні з минулим роком, проте Уряд максимально намагався зберегти обсяг фінансування галузі.

Заступник Міністра охорони здоров’я України Петро Ємець поінформував, що бюджет на охорону здоров‘я становить 206 млрд грн (3,2% ВВП). Він менший, ніж план 2022 року, який був 221 млрд гривень. При цьому, він наголосив, що видатки на заробітну плату у закладах охорони здоров‘я та на комунальні послуги не зменшуватимуться.

Михайло Радуцький зазначив, що за словами Міністра фінансів України Сергія Марченка, у разі збільшення надходжень донорських коштів та у разі повернення до нормального життя, бюджет буде переглядатись та збільшуватись.

Також депутати підтримали Проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень (реєстр. № 8035), який системно пов’язаний з проектом Державного бюджету на 2023 рік, з пропозиціями Комітету.

Голова Комітету Михайло Радуцький рекомендував виключити положення, яким нівелюються встановлені Законом про державні фінансові гарантії вимоги щодо фінансування ПМГ на рівні не нижчому 5% ВВП та розрахунку тарифів на медичні послуги з урахуванням компоненту оплати праці медиків не менше 250 відсотків середньої заробітної плати.

Народні депутати також розглянули проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ (реєстр. № 6364).

Голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями, народний депутат Лада Булах зазначила, що прийняття законопроекту дозволить налагодити ефективну систему протидії ВІЛ, сприятиме ранній діагностиці ВІЛ-інфекції і дестигматизує людей, які живуть з ВІЛ.

Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України реєстр. № 6364 за результатами розгляду в першому читанні.

Крім того, депутати підтримали проект Закону України про вихід з Конвенції про передачу осіб, які страждають психічними розладами, для проведення примусового лікування (реєстр. № 0168),  поданий Президентом України. 

Як поінформував Михайло Радуцький, законопроектом Президент України пропонує вийти державі Україна з цієї Конвенції з огляду на те, що сторонами Конвенції є країни СНД, а координатором СНД до тепер залишається росія, яка веде війну проти України, а також враховуючи низьку інтенсивність правових відносин України з державами – учасницями у цій сфері.

Також депутати затвердили Звіт про роботу Комітету у період сьомої сесії.