У Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбулося перше засідання підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС

15 вересня 2022, 09:45

         Голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький розповів про перше засідання підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС. 

  Він нагадав, що у Верховній Раді почав діяти новий регламент, згідно з яким кожен законопроект має пройти експертизу на відповідність Угоді про асоціацію та іншим нормам Євросоюзу.

 «До першого засідання підкомітету ми підготувались – провели наради з віце-прем’єром з питань євроінтеграції та головою Комітету з питань європейської інтеграції. Це дозволило заздалегідь узгодити позицію по законопроектах, які ми зареєстрували у Верховній Раді», — зазначив Михайло Радуцький.

 За його словами, під час онлайн-засідання розглянули 4 основних законопроекти та 2 альтернативних. Ці документи не входять до переліку тих, які повинні бути ухвалені відповідно до Угоди про асоціацію, але вони містять положення, пов'язані із адаптацією українського законодавства до європейського. 

 Ухвалили рішення щодо таких законопроектів: 

 "Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство" (№ 8011).

 Повністю відповідає європейським нормам. Підкомітет одноголосно рекомендував Верховній Раді розглянути документ у першому читанні. 

 "Про допоміжні репродуктивні технології" (№ 6475) та два альтернативних (№ 6475-1, № 6475-2).

 Голова Комітету з питань здоров’я нації зазначив, що всі три законопроекти потрібно доопрацювати. Два з них містять норму про платну донацію, яка суперечить нормам ЄС. Підкомітет рекомендував парламенту підтримати у першому читанні та доопрацювати до другого. 

 "Про медичні вироби" (№ 7585).

 Уряд розробив документ відповідно до директив, які втратили свою чинність. Тому ми рекомендували врахувати нові законодавчі акти, які були ухвалені в ЄС, в новому варіанті законопроекту. 

 Щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ (№ 6364). Він наголосив, що положення документа суперечить Угоді про асоціацію з ЄС. Підкомітет рекомендував доопрацювати документ до другого читання. 

 «За процедурою надалі, враховуючи висновок підкомітету, розглянемо законопроекти на засіданні Комітету. Та направимо їх на розгляд Верховної Ради», — поінформував Михайло Радуцький.