Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький розповів про підходи до післявоєнного відновлення медичної системи

06 вересня 2022, 12:10

      Голова Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" повідомив,  що робота системи охорони здоров'я витримала другий поспіль краш-тест після пандемії COVID-19. 

 "Хочу підкреслити: це стало можливим, зокрема, завдяки змінам у системі. Я не уявляю, що робила б нереформована система охорони здоров'я, якби не пройшли перший та другий етапи реформи. Було б набагато гірше й важче", - наголосив він.

 Однак, з початку повномасштабного вторгнення ворог вщент зруйнував 127 медзакладів, пошкодив 900 лікарень. Тому, за словами Михайла Радуцького, наразі завершується розробка плану відновлення системи охорони здоров'я до 2030 року. 

 "Якщо коротко, то він передбачає кілька істотних моментів. Перше: відбудова термінова, середня й довгострокова", - зазначив Михайло Радуцький.

 За його словами,  термінова - це там, де заклади повністю зруйновані. Там можуть бути розміщені тимчасові наметові лікарні. Середньострокова відбудова відбуватиметься з поверненням людей до місць постійного проживання на деокуповані території. 

 "Це будівництво модульних лікарень, які на строк до 10 років можуть замінити капітальні лікарні. Зараз обговорюється, що такі лікарні з євростандартами можуть "під ключ" збудувати німецькі заводи. Це досить потужні лікарні, вони мають висоту до п’яти поверхів. Від України потрібно буде тільки зробити фундамент – решта виробляється на заводі. Ми розмовляли з партнерами, Світовим банком, стейтхолдерами про можливість будівництва такого заводу в Україні, десь в деокупованій зоні, наприклад в Бородянці, щоб для українців були робочі місця. Сподіваємось, що партнери нададуть відповідну фінансову допомогу", - додав Голова Комітету з питань здоров'я націЇ.

 Як зазначив Михайло Радуцький, довгострокове відновлення передбачає будівництво нових великих стаціонарних лікарень замість знищених. Це займе не один рік. 

 "Ще війна виявила необхідність змінювати підхід до навчання лікарів і медперсоналу. Бо у нас не було ні досвіду, ні фахівців з тактичної медицини. Сьогодні в терміновому порядку наші медики проходять навчання з тактичної медицини, але ми вважаємо, що такі знання мають бути обов’язкові в базовій медичній освіті", - йдеться в інтерв'ю.