Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 15 серпня 2022 року

15 серпня 2022, 09:30

 
     На засіданні Комітету, що відбулося 15 серпня 2022 року, народні депутати обговорили нагальні питання у сфері охорони здоров’я з очільниками МОЗ, НСЗУ та ДП «Медичні закупівлі України».
  •  Про стан здійснення державних закупівель лікарських засобів у 2022 році

 Члени Комітету порушили низку проблем, пов’язаних з проведенням закупівель ліків під час воєнного стану, впровадженням процедур договорів керованого доступу (ДКД),  та обговорили заходи, що вживаються для безперебійного забезпечення населення життєво необхідними ліками, зокрема пацієнтів, які страждають на онкологічні, рідкісні (орфанні) захворювання.

 Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що у 2022 році було виділено на централізовані закупівлі 10,9 млрд грн, з них 10,5 млрд грн доведено ДП «Медичні закупівлі», 400 млн грн залишаються спеціалізованим міжнародним організаціям на певну номенклатуру товарів. 

 «На сьогодні всі закупівлі розпочато і ведуться. Станом на 12 серпня здійснено закупівель на 3 млрд грн, закуплено 59-60% від передбачених закупівель номенклатурних позицій», — повідомив він.

 За словами Віктора Ляшка, наразі розпочато всі процедури за договорами керованого доступу. «В лютому, березні, квітні всі представники іноземних компаній виїхали з України. Були відтерміновані строки по проведених процедурах і це примусило нас вносити зміни до  постанови Кабміну. В цей час ми робили все можливе для того, щоб препарати для лікування зайшли в Україну. Наразі повертаємось до перемовної процедури», — зазначив Міністр охорони здоров‘я.

 Щодо лікування орфанних захворювань, Віктор Ляшко повідомив, що більшість пацієнтів виїхали з України, де отримують відповідне лікування.

Виконуючий обов’язки генерального директора ДП «Медичні закупівлі» Адаманов Едем додав, що наразі критичної потреби щодо препаратів, необхідних для лікування онкохворих пацієнтів немає, попри воєнний стан. За його словами, для лікування дорослих пацієнтів закуплено понад 70% препаратів, для лікування дітей — 56%.

 Крім того, він зазначив, що для підготовки України до нової хвилі COVID-19 закуплено та доставлено 157 одиниць кисневих станцій, ще 15 буде доставлено протягом серпня та понад 50 - до кінця року. 

  •  Про механізми оптимізації закупівель медичного обладнання 

 Депутати завернули увагу на те, що деякі лікарні продовжують закуповувати медичне обладнання за цінами, вищими за ринкові, іноді з націнкою майже у 300%.

 Віктор Ляшко зазначив, що ця проблема стосується закупівель за кошти  місцевого бюджету. Для розв‘язання цієї проблеми МОЗ працює над запуском електронних каталогів з фіксованими цінами.

Також депутати обговорили питання щодо подальшої організації роботи онкологічної служби у зв’язку зі створенням госпітальних округів та госпітальних кластерів, а також створення університетських клінік.

 Крім того, депутати підтримали пропозицію депутата Василя Вірастюка, який ввійшов до складу Комітету, створити підкомітет з питань спортивної реабілітації ветеранів, психологічної реабілітації через фізичну культуру і спорт.