Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 25 липня 2022 року

25 липня 2022, 14:00

    На засіданні Комітету, що відбулося у форматі відеоконференції, народні депутати розглянули до повторного другого читання законопроект №5547 «Про лікарські засоби».

Документом передбачено встановити контроль за виготовленням, реєстрацією, обігом ліків та посилити відповідальність за неякісну продукцію.

«До повторного другого читання надійшло додатково 73 поправки, 90% з яких повторюють поправки до другого читання.

Фінальна редакція не зазнала суттєвих змін, лише внесено уточнення щодо строків набрання чинності законопроекту», - повідомив Голова Комітету Михайло Радуцький.

Зокрема, змінені терміни набрання чинності законопроекту після підписання Президентом. Раніше передбачалось, що Закон набуде чинності через 2,5 роки, тепер через 2,5 роки після закінчення воєнного стану.

Комітет врахував 941 поправку, редакційно - 373, частково - 150, відхилив 814 поправок та рекомендував Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону у повторному другому читання в цілому як Закон.

Також депутати розглянули до другого читання проект Закону №7422 щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану.

Зокрема, до другого читання у законопроекті передбачено: надання іноземним лікарям на запрошення закладів охорони здоров‘я перебувати на території України понад 90 днів; надається можливість на рівні Кабінету Міністрів встановлювати мінімальні зарплати для фахівців з реабілітації, як це передбачено для медиків; надається можливість надавати медичну змогу медикам, які перебувають у відрядженні.

Комітет врахував 16 поправок, редакційно - 11, відхилив - 6 та рекомендував Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону у другому читанні і в цілому як Закон.