Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 13 червня 2022 року

13 червня 2022, 14:00

      На своєму засіданні народні депутати розглянули поправки до законопроекту №5547 «Про лікарські засоби» пов‘язані з термінами його виконання.

Підготовлена до другого читання редакція законопроекту була схвалена Комітетом 26 листопада минулого року та внесена на розгляд Верховної Ради. Однак, у зв’язку з повномасштабним вторгненням, рішення щодо нього парламентом ще не ухвалювалося.

Виникла необхідність внесення додаткових змін і доповнень до законопроекту, зокрема щодо запровадження паралельного імпорту, уточнення терміну «референтний лікарський засіб», надання можливості трансферту іноземних технологій виробництва ліків в Україну.

Комітет ухвалив рішення врахувати 947 поправок, редакційно - 328, частково - 145, відхилити - 785 та рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону у другому читанні і в цілому як Закон.

Також депутати розглянули до другого читання проект Закону № 6306 щодо удосконалення надання медичної допомоги.

Цей законопроект був прийнятий Верховною Радою за основу 17 лютого цього року. Його підготовка до другого читання здійснювалась у тісній співпраці з МОЗ, НСЗУ та Секретаріатом РНБО з урахуванням викликів, які повстали перед національною системою охорони здоров’я внаслідок повномасштабного вторгнення.

До другого читання, зокрема, були внесені такі зміни:

 законодавчо встановлено, що Кабінет Міністрів буде встановлювати мінімальний рівень оплати праці медпрацівників з метою збереження кадрового потенціалу;

 врегульовується модель госпітальних округів та їх поділ на кластери;

 деталізується процедура затвердження платних послуг державними та комунальними закладами охорони здоров‘я;

 додано положення щодо запровадження тимчасової адміністрації в закладах охорони здоров‘я в період воєнного стану.

Комітет ухвалив рішення врахувати 20 поправок, врахувати частково - 4, врахувати редакційно - 1, відхилити - 19 та рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону у другому читанні і в цілому як Закон.