Голова Комітету Михайло Радуцький повідомив, що в Україні збільшилась кількість працюючих аптек

18 березня 2022, 10:40

 
Михайло Радуцький зазначив, що у перші дні війни певна кількість фармацевтів виїхала до західних регіонів країни. Ще частина працівників не змогли дістатися до своїх робочих місць. Це призвело до того, що працювали лише 10% від загальної кількості аптек та виник дефіцит на деякі медичні препарати.

«Ми разом з МОЗ ухвалили декілька важливих рішень, щоб виправити ситуацію. Дозволили студентам медичних та фармацевтичних спеціальностей працювати в аптеках на посадах «асистент фармацевта» та «помічник фармацевта». Створили мапу працюючих аптек - https://cutt.ly/GAqtqtN . Провели наради з виробниками лікарських засобів. У Комітеті ВР з питань транспорту та інфраструктури обговорили питання логістики. Ці термінові кроки дали результат», — поінформував Голова Комітету.

За даними МОЗ, до війни працювали 22,7 тис. аптек, наразі – 10,5 тис. Тобто, близько 50%. МОЗ та Держлікслужба допомагають працювати аптечним мережам у звичайному режимі – спрощують вимоги та забезпечують ліками.    

Михайло Радуцький зазначив, що щонайменше три оптові склади ліків постраждали внаслідок обстрілів путінськими військами – у містах Ірпінь та Мила Київської області, а також у Харкові. Але на даний час дефіциту медичних препаратів у країні немає. Перебої з поставкою препаратів виникають лише у містах, біля яких відбуваються бойові дії.

«Поступово ажіотаж на певні види ліків спадає. Міністерство закликає українців не закупати медпрепарати із запасом на декілька місяців вперед», — наголосив Михайло Радуцький.