Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 19 січня 2022 року

19 січня 2022, 16:15

      На своєму засіданні члени Комітету розглянули у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання запровадження карантину» (№ 6508).

Проектом Закону пропонується внести зміни до статті 29 Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», якими зокрема передбачити, що карантин встановлюється Кабінетом Міністрів на строк, що не перевищує двох місяців і може бути подовжений у разі несприятливої епідемічної ситуації, а встановлення карантину на території більше ніж шести областей запроваджується Кабінетом Міністрів за погодженням із Радою національної безпеки і оборони України (РНБО).

Як повідомив Голова Комітету Михайло Радуцький, законопроектом також пропонується на рівні закону встановити перелік обмежувальних заходів, що можуть тимчасово застосовуватись на період карантину.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Закону до порядку денного та прийняти його за основу.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до пункту 3 розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, та із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі» (№ 6416).

Законопроектом пропонується продовжити до 30 квітня 2023 року пільговий період для здійснення державних закупівель ліків через міжнародні спеціалізовані організації, не поширюючи на них вимоги Закону «Про публічні закупівлі», а також подовжити чинні на сьогодні спрощені процедури державної реєстрації та маркування ліків і медичних виробів, які закуповуються міжнародними організаціями та ДП «Медичні закупівлі».

Комітет затвердив пропозиції до законопроекту: щодо подовження пільгового періоду для здійснення держзакупівель до грудня 2023 року і щодо можливості використання тих ліків, що вже зареєстровані за цією процедурою і закуповуються за бюджетні кошти виключно для безоплатного постачання в заклади охорони здоров’я.

Комітет пропонує Комітету з питань економічного розвитку, визначеному головним з підготовки законопроекту, рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду проекту Закону у першому читанні прийняти його за основу і в цілому з урахуванням поданих пропозицій.

Крім того, члени Комітету підтримали проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги під час виконання службових обов’язків» (№ 6423).

Проект передбачає встановлення кримінальної відповідальності за посягання на життя і здоров’я, погрозу або насильство по відношенню до працівників бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги та посилення адміністративної відповідальності за завідомо неправдиві виклики бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Комітет пропонує Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Також на засіданні були затверджені пропозиції Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування до проекту порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – липень 2022 року).

      Аудіозапис засідання Комітету: