Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 3 листопада 2021 року

03 листопада 2021, 15:00

 На своєму засіданні, що відбулося у режимі відеоконференції, Комітет заслухав інформацію представників Міністерства охорони здоров'я України, правоохоронних та інших органів щодо поточного стану боротьби із  COVID-19 в Україні.

Голова Комітету Михайло Радуцький наголосив: «Швидкість поширення вірусу в Україні зараз є найвищою за весь час його реєстрації в країні. Так, минулого тижня було госпіталізовано майже 35 тисяч людей, із яких 95% не отримали жодної дози антиковідної вакцини. Така негативна динаміка вимагає якнайшвидших обмежень «червоної» зони в усіх областях», - зазначив він.
Народні депутати заслухали представників Міністерства охорони здоров’я, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів щодо забезпечення лікарень киснем та ліжко-місцями, організації вакцинації, а також про заходи, що вживаються для припинення протиправної діяльності з виготовлення та продажу фальсифікованих результатів ПЛР-тестів та вакцинальних COVID-сертифікатів і порушень карантинних обмежень.

Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда повідомив, що Україна повністю забезпечена медичним киснем для хворих, які потребують кисневої підтримки. Наразі 35 підприємств виробляють 400 тонн кисню на добу. За його словами, наразі Україна споживає 367 тонн рідкого кисню на добу.

«Зараз виділено 74,162 тисяч ліжок для лікування хворих на COVID-19. З них майже 95% забезпечені можливістю проводити кисневу терапію. Пацієнтами, які потребують кисневої терапії, наразі зайнято 57% ліжок з киснем», - розповів Олександр Комаріда і додав, що «така кількість виділених ліжок – не межа медичної системи».

Представники МОЗ також поінформували, що продовжують зростати темпи вакцинації в Україні і на минулому тижні було встановлено новий рекорд кількості проведених щеплень – більше 300 тисяч за одну добу. За даними Міністерства, у регіонах, де вводиться «червона» зона, попит на щеплення зростає на 50-60%.

МОЗ готує запровадження двох нових видів ковід-сертифікатів - про ПЛР-тестування і про одужання від COVID-19, які планується видавати з наступного тижня. Ведеться робота над запровадженням елементів захисту для міжнародних сертифікатів, які видаються у паперовому вигляді.

На замовлення Міністерства проводиться моніторинг повідомлень, які виставляються в публічному просторі та соціальних мережах, з пропозиціями про купівлю документів про вакцинацію та ПЛР-тестування. Було виявлено 210 тисяч таких повідомлень, які направлено до правоохоронних органів.

Перший заступник начальника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Володимир Бурзак повідомив, що СБУ відкрила 72 кримінальні провадження за фактами підробки ПЛР-тестів та довідок про вакцинацію. СБУ викрила та припинила 28 протиправних схем щодо підробки відповідних документів.

За його словами, 23-ом фігурантам повідомлено про підозру, 7 обвинувальних актів спрямовано до суду. Також Бурзак повідомив, що судом винесено обвинувальний вирок одному лікарю.

Тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника Головного слідчого управління Артур Добросердов розповів, що з початку року Національною поліцією розпочато 1057 кримінальних проваджень за фактами підробки результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та ковід-сертифікатів. В цих провадженнях встановлено 78 медпрацівників та 35 працівників туристичних агентств, які є причетними до вчинення вказаних злочинів.

За словами Артура Добросердова, судами першої інстанції ухвалено більше 60 обвинувальних вироків за фактами придбання та використання підроблених COVID-сертифікатів. Здебільшого, це кримінальні провадження, де підробки виявлялися під час перетину державного кордону. Максимальний штраф, наразі призначений судом за такі правопорушення – 15,3 тис. грн.

Правоохоронці поінформували про превентивні заходи, які вживаються для запобігання підробкам.

За даними представників Держпродспоживслужби, за останній тиждень проведено майже 40 тисяч перевірок дотримання протиепідемічних обмежень і порушення встановлені на кожному п’ятому перевіреному об’єкті.

Представники виконавчої влади відповіли на запитання народних депутатів, які стосувались, зокрема: вакцинації у приватних медичних закладах; організації вакцинації вагітних; запровадження третьої (бустерної) дози вакцинації в Україні; запровадження обов’язкового щеплення для медиків; госпіталізації пацієнтів з ковідом, які не мають декларацій з сімейними лікарями; методики розрахунку показника відсотку вакцинованого населення; забезпечення лікарень кисневими станціями і фінансування їх закупівлі у бюджеті на 2022 рік; забезпечення достатньої кількості сімейних лікарів; розслідування фактів фінансування з країни-агресора мітингу антивакцинаторів під Верховною Радою.

Комітет взяв до відома надану інформацію.

На засіданні було також розглянуто проект Закону про внесення змін до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності (№ 6192).

Законопроектом пропонується поширити норми Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо страхових виплат у разі настання інвалідності чи смерті внаслідок інфікування коронавірусною хворобою COVID-19 на робочому місці, на медичних працівників приватних закладів охорони здоров’я та найманих медичних працівників фізичних осіб – підприємців, а також медиків, які працюють як самозайняті особи.

Окрім того, пропонується поновити право медичних працівників приватних закладів охорони здоров’я або їх рідних, якщо вони дотепер не отримали належні страхові виплати через наявну прогалину у законодавстві.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Закону до порядку денного сесії та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу та в цілому.

Також на засіданні обговорили організацію навчання у закладах освіти в період встановленого карантином “червоного” рівня епідемічної небезпеки (зокрема, закладів освіти, в яких усі працівники щеплені проти COVID-19).

Як зазначила народний депутат Ольга Стефанишина, постановою Кабінету Міністрів чітко встановлено, що в регіоні з «червоною» зоною дозволяється працювати школам, де всі працівники мають повний курс вакцинації, негативний тест на COVID-19 або сертифікат про одужання. Водночас, наприклад, в Києві школи перейшли на дистанційну форму навчання, навіть ті, в яких вакциновано 100% освітян.

Заступник Голови КМДА Валентин Мондриївський повідомив, що рішення про посилення карантинних заходів ухвалено через складну ситуацію з захворюваністю на COVID-19 у Києві.

«Ми не проти, щоб 1-4 класи навчалися в очній формі, але ми розуміємо ті загрози, які є для населення та, зокрема, для дітей. У нас щодня збільшується кількість хворих дітей. Тому, якщо обирати між комфортом навчання і здоров'ям дітей і батьків доводиться приймати рішення на користь здоров‘я. Хоча, це приносить певні незручності на якийсь період», — наголосив він.

Окрім того, на думку Валентина Мондриївського, дистанційне навчання – це краще, чим продовження канікул на 2-3 тижні.

Відповідаючи на запитання народних депутатів щодо перспектив розвитку ситуації із захворюваністю на COVID-19 в Україні, представники Міністерства охорони здоров’я зазначили, що, згідно з прогнозними даними, зараз очікується поступовий вихід на плато щодо кількості захворювань і, починаючи з 22 листопада, поступове спадання до кінця 2021 року.

     Аудіозапис засідання Комітету: