Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 16 червня 2021 року

16 червня 2021, 16:00

       На засіданні  Комітету, що відбулося у форматі відеоконференції,  народні депутати  розглянули звернення Міністерства внутрішніх справ України стосовно зафіксованого поліцією Закарпатської області факту масштабної фальсифікації під час складання інтегрованого тестового іспиту «КРОК» в Ужгородському національному університеті студентами – майбутніми медиками.

Згідно з повідомленням, 2 червня поліцейськими спільно з представниками Центру тестування при Міністерстві охорони здоров’я були виявлені факти, які свідчать про наміри складати іспит «КРОК» підставними особами замість студентів.

«Це ганебний випадок не може залишитись без уваги Комітету, тим більше, що мова йде про підготовку майбутніх медиків, яким ми з вами будемо довіряти своє життя та життя своїх рідних», - підкреслив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

У розгляді даного питання взяли участь представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Центру тестування професійної компетентності фахівців при Міністерстві охорони здоров'я та Ужгородського національного університету.

Як повідомив заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, загалом було виявлено 20 студентів, які за грошову винагороду прийшли складати тестовий іспит замість інших студентів з підробленими документами. Поліція затримала порушників. Також виявлено особу, яка займалася організацією масової підробки складання іспитів «КРОК». Проводяться оперативно-розшукові заходи з метою з’ясування причетності викладачів до такої схеми.

Антон Геращенко висловив припущення, що «такі випадки можуть мати масовий характер по всій Україні».

Заступник Міністра запропонував Комітету ініціювати перевірку якості контролю за тим, хто складає іспити. Зараз такий контроль покладений на ректорів вишів, однак, ніякої відповідальності за порушення не передбачено.

Представники МОЗ підтвердили, що випадки подібних фальсифікацій носять не поодинокий характер і виявляються не один рік. Більшість випадків стосуються іноземних студентів.

Михайло Радуцький висловив готовність Комітету підтримати законодавчі ініціативи, які дозволять забезпечити випуск лікарів із хорошими знаннями. Він також закликав правоохоронні органи покарати осіб, винних у фальсифікаціях.

Комітет взяв до відома надану інформацію і ухвалив рішення звернутися до Кабінету Міністрів з рекомендацією доручити відповідним органам виконавчої влади розробити та запровадити механізм проведення персональної перевірки осіб, які складають іспити та з метою запобігання неперсональному складанню іспитів.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб» (№5609).

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, представляючи законопроект як один із авторів, зазначив, що чинним законодавством про охорону здоров’я регламентовано лише питання проведення військово-лікарської експертизи військовослужбовців військових формувань. Однак, наразі співробітники ДСНС не є військовими, а проходять державну службу особливого характеру.

«Військово-лікарська експертиза не поширюється на службу цивільного захисту, але водночас існує потреба у проведенні відповідної лікарської експертизи придатності рятувальників до майбутньої або подальшої служби, встановлення професійної природи захворювань і травм у колишніх службовців, призначення їм санаторно-курортного лікування чи медико-психологічної реабілітації» — повідомив голова Комітету.

Законопроектом пропонується доповнити Основи законодавства України про охорону здоров’я відповідними положеннями та визначити, що така експертиза буде здійснюватися лікарсько-експертними комісіями в системі ДСНС.

Комітет підтримав законопроект і пропонує Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, визначеному головним з підготовки цього законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Учасники засідання обговорили поточний стан впровадження електронного рецепта в Україні.

Про кроки, зроблені для впровадження електронних рецептів, народних депутатів поінформували представники Міністерства охорони здоров’я, Державного експертного центру МОЗ і Національної служби здоров’я.

Під час обговорення голова Комітету підкреслив, що значна кількість прийнятих останнім часом законопроектів у сфері охорони здоров’я не можуть працювати через відсутність системи електронних рецептів.

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексій Соловйов наголосив на необхідності введення електронного рецепта на антибіотики, гормональні препарати та імуномодулятори вже цього року. «Неконтрольоване споживання цих груп препаратів є дуже небезпечним і це є питанням національної безпеки», - підкреслив він.

Комітет взяв до відома надану інформацію і доручив відповідальним органам протягом двох тижнів надати чіткий план запровадження електронного рецепта в Україні.

Аудіозапис засідання Комітету: