Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 2 червня 2021 року

02 червня 2021, 15:00

 Учасники засідання, що відбулося у форматі відеоконференції,  заслухали Звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет, а також інформацію про заходи, що вживаються органами виконавчої влади з метою усунення виявлених порушень.
 
      Під час засідання було розглянуто поданий Президентом України проект Закону про внесення змін до додатка № 3 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні (р. № 5589) та ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому.

Метою законопроекту є впровадження в Україні ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей для попередження розвитку генетичних захворювань.

Президентом України запропоновано виділити з державного бюджету 300 млн гривень для впровадження в Україні доступної системи неонатального скринінгу, який зможе отримати кожна родина за рахунок держави.

Неонатальний скринінг є одним із ефективних способів ранньої діагностики багатьох генетичних захворювань, що проводиться в пологовому будинку в перший тиждень життя дитини. У розвинених країнах світу такий скринінг є обов’язковим.

Члени Комітету підтримали законодавчу ініціативу Президента України, яка, на їх думку, є вкрай важливою і актуальною, оскільки створення державної системи неонатального скринінгу дозволить забезпечити ранню діагностику генетичних захворювань, їх ефективне лікування та своєчасну корекцію ускладнень, і потребуватиме значно менших бюджетних витрат, ніж лікування ускладнених форм таких хвороб, діагностованих на пізній стадії, та подальші витрати на виплати по інвалідності.
       Аудіозапис засідання Комітету: