Стенограма слухань у Комітеті з питань охорони здоров'я на тему: "Запровадження лікарського самоврядування в Україні" від 1 липня 2015 року

02 жовтня 2015, 15:22

Веде засідання Голова Комітету з питань охорони здоров'я О.В.БОГОМОЛЕЦЬ

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги! Дозвольте розпочати комітетські слухання на тему: "Запровадження лікарського самоврядування в Україні".

Прошу вас займати ваші робочі місця. Хочу сказати, що у нас присутні сьогодні на засідання круглого столу народні депутати: Олег Степанович Мусій, Оксана Анатоліївна Корчинська, представник Радикальної партії Олега Ляшка, пан Кириченко, пан Яринич. Кого я ще не побачила? Пан Шурма. І нам надзвичайно приємно бачити сьогодні всіх вас, тому що насправді питання лікарського самоврядування – це одне з ключових питань.

Питання гідності, питання професіоналізму і питання можливості впливу на державу. Я би хотіла почати ці слухання, розповісти вам таку історію, якою я колись була, надзвичайно, здивована. Я читала лекції на Арабському півострові і мала можливість зустрітися з головою всіх медичних профспілок. Це надзвичайно потужна організація лікарського самоврядування в тому числі, яка має свої  банки, свою страхову компанію. І, коли ми починали говорити в охороні здоров'я, про функції міністерства, представники лікарського самоврядування були вкрай здивовані моїми запитаннями. Вони кажуть, ми перепрошуємо, але у нас міністр охорони здоров'я не підписує ніяких документів в Мінздраві без узгодження з лікарською спільнотою. Я його питаю: "Як це так?", він каже: "А так, тому що ми сплачуємо податки, і ми сплачуємо зарплату міністру охорону здоров'я. Тому його головне завдання і завдання Міністерства охорони здоров'я створювати нам, лікарям умови для гідної праці. Нашим студентам для навчання, нашим пацієнтам і громадянам нашої країни для гідного життя". І я дуже вірю, що такий час, коли міністр охорони здоров'я в Україні не буде підписувати ніякі документи без узгодження з лікарською спільнотою, коли лікарське самоврядування, коли Національна медична палата, в яку мають увійти і представники медсестринського напрямку, медсестринського фаху і стоматології, і лікарської спільноти, для того, щоби оця Національна медична палата з окремим лікарським блоком, окремою лікарською палатою працювала, і саме вона диктувала державі, якою має бути держава. І тільки лікарі насправді як ніхто розуміють і ціну здоров'ю і те, що кожна людина за це здоров'я платить.

На сьогоднішній день ми живемо в державі, в якій одна з найкоротших в Європі середня тривалість життя. Наші чоловіки помирають, не доживаючи до своєї пенсії, від інфарктів і інсультів. І завдання лікарського самоврядування не тільки створити умови для лікарів, для гідної професійної, достойної роботи і гідної оплати праці.  Я абсолютно впевнена і сподіваюсь, що це у вас не буде викликати посмішки, що нам вдасться зробити так, що лікарі будуть чесно, прозоро і гідно заробляти мільйон гривень. І ми маємо це створити, ми маємо створити такі механізми і підтримки лікарів, і підтримки держави. Тому що ця корупція, в якій звинувачують лікарів, так воно є, і рівень побутової корупції,  і рівень системної корупції, але цю корупцію потрібно викорінювати саме через лікарське самоврядування.

Зараз для продовження нашого круглого столу я, власне, надаю слово ініціатору цих комітетських слухань з лікарського самоврядування Олегу Степановичу Мусію.

 

МУСІЙ О.С.  Доброго дня, шановні колеги! Шановні народні депутати! А також шановні наші іноземні гості, представники Міністерства охорони здоров'я і всіх практично лікарських спільнот, які є в Україні, представники регіонів України.

Тема лікарського самоврядування вона не нова, вона на слуху уже близько 10 років. І завдячуючи ініціативі саме, і лікарського товариства, організації, яка на сьогодні має великі історичні здобутки, заснована в 1910 році, саме як корпоративне, професійне об'єднання українських лікарів у Львові. І багато хто із вас був присутній на нашому ювілейному святкуванні 100-ліття в 10 році у Львові. І зараз, буквально вчора, ми відзначили 25-ліття відновлення діяльності Всеукраїнського лікарського товариства. Це об'єднання лікарів, яке із статусом на сьогодні громадської організації включає в себе усіх лікарів України, незалежно від їхньої професійної спрямованості.

Насправді, ми переживали такий радянський час, де з приходом совєтської власті всі корпоративні професійні організації, які існували на той час в Українській Народній Республіці та ще й в час Царської Росії, ті, які були на території Західної України, наприклад, як ізба лікарська Польщі, вони дуже швидко були ліквідовані радянською владою. Чому? Саме тому, що професіонали всюди в світі завжди співуправляли державними справами. І це доведено історією світовою протягом майже 150 років.

Ще за часів Австро-Угорської імперії парламент, який був в Австро-Угорській імперії і з дозволу Франца Йосифа, імператора австро-угорського, прийняв вперше на законодавчому рівні закон про лікарське самоврядування в Австро-Угорській імперії. Це було в 1848 році. І після цього розвиток лікарського самоврядування відбувся практично в усіх країнах Європи і в багатьох-багатьох країнах світу.

Звісно, форма лікарського самоврядування в кожній країні є індивідуальною, різною, але відрадно те, що після падіння тоталітарних режимів, особливо комуністичного тоталітарного режиму, де все управління здійснювалося виключно державою і виключно державним органом –  Міністерством охорони здоров'я, знову повернулися до професійних спільнот. І лікарі є однією з тих професійних спільнот, яким було віддано за залежністю право  розпоряджатися своєю вільною професією, впливати на всі практично фахові речі, які відбуваються в середині лікарської спільноти.

Окрім того, надзвичайно важливим фактором є те, що в Україні до сьогодні, на превеликий жаль, не врегульовано, а врегульовано тільки на рівні громадської організації Всеукраїнського лікарського  товариства  про те, що ми говоримо завжди: що наша лікарська медична професія є  настільки  специфічною і в тому числі і мистецтвом, що вона потребує  обов'язково етичного  свого  регулювання. І ось держава не може втручатися в морально-етичні стосунки, це не є функцією і прерогативою держави. Натомість професійні корпоративні  організації оцих 12 вільних професій, які в Європі… ну в Польщі ми послухаємо сьогодні, там їх набагато-набагато більше, де спеціальними законами віддано  питання управління своїми галузями саме професіоналам професійним корпораціям беруть на себе… держава делегує через законодавство  певні державні функції, які на  сьогодні здійснюються у нас от в Україні в даному випадку Міністерством охорони здоров'я і державою професіоналам, професійним корпораціям, натомість професійні корпорації беруть на себе додаткові зобов'язання дотримання морально-етичних норм, введення етичного кодексу лікаря України, наприклад, чи етичного кодексу адвоката, чи етичного кодексу іншого.

В Україні всі ми розуміємо, що в зв'язку з тим, що, на превеликий жаль, не відбулася люстрація, залишилося чиновництво те саме, яке було, держава і сьогодні, на превеликий жаль, чіпляється  за свої повноваження і функції. Богу дякувати, після нашої революції гідності багато чого  ми пробуємо знову змінити, знову побудувати нові стосунки у державі. І ці стосунки якраз безпосередньо  передбачають децентралізацію і роздержавлення. Ви чуєте з екранів телевізорів, з  уст наших багатьох чиновників про необхідність децентралізації і роздержавлення.

І саме якраз одна із найважливіших функцій, яка стосується системи охорони здоров'я, повністю співпадає з розумінням децентралізації і роздержавлення, це передача чи зміна системи управління галуззю охорони здоров'я, яке на сьогодні здійснює Міністерство охорони здоров'я. І передача за допомогою відповідних законодавчих актів тим професіоналам, тим професійним організаціям, які працюють у системі охорони здоров'я, певних владних функцій через організацію професійних корпоративних організацій. В охороні здоров'я такі організації можуть бути, як і лікарів, як і професіоналів. В Україні ведеться поки дискусія щодо стоматологів, тому що в багатьох країнах Європи, в більшості країн Європи, наприклад, професія стоматолога, вона є окремою професією, а не професією лікаря. Натомість в Україні поки що стоматолог - це лікар стоматолог. І повністю українське законодавство стоматологів вважає лікарями, в повному розумінні цього слова. Тому це також дискутабельне питання, як починати з лікарів, поки ми розглядаємо як загальну лікарську корпоративну організацію.

Окрім того у нас існує ще в два рази чисельніша професія, яка працює в охороні здоров'я, це медичні сестри, які також безумовно повинні мати свою професійну корпоративну організацію, яка буде слідкувати за медсестринським самоврядуванням і за діяльністю професії медсестри. Також існує професія провізора чи фармацевта, які також мають повне право мати свою професійну самоврядну організацію і регулювати діяльність, і здійснення професійної діяльності на території України, як професіонали, як провізори чи фармацевти, також своєю організацією. Є ще ряд інших менших спеціальностей, я думаю, що це справа ще більш майбутнього. Наприклад, біологи, які працюють в охороні здоров'я чи медичні психологи, які не є лікарями за освітою, які працюють в охороні здоров'я, які теж мають, в принципі, право, як це є у Польщі, в одній із тих країн, які є взірцем для нас по побудові лікарського  самоврядування, мати свої корпоративні професійні організації і впливати відповідно на управління системою охорони здоров'я. А загалом ці професійні корпоративні наші фахові організації, як наголосила Ольга Вадимівна, повинні мати повний доступ у вигляді якогось національного органу. Кожна країна, вирішує по-своєму: чи це  національна рада в Болгарії, чи це якийсь інший національний орган з будь-якою іншою назвою, який безпосередньо, разом з Міністерством    охорони здоров'я,  вирішує всі нагальні проблеми галузі. 

В коротенькій своїй презентації, я ще  зупинюся  на деяких маленьких нюансах щодо  того, які ж основні функції виконує лікарське самоврядування. 

Будь ласка,  наступний слайд. Ну тут є цитата з прийнятої Всесвітньою медичною асамблеєю ще в  1987 році знамениту Мадридську декларацію, якою була укріплена і закріплена практично на умовно-професійно-законодавчому рівні,  про професійну лікарську автономію і самоврядування. Після того як  Україна задекларувала і підписала уже  Асоціацію з Європейським Союзом, я думаю, що ця справа самого найближчого часу, тому що більшість, переважна більшість країн Європи, саме на  законодавчому рівні, мають врегульовані   стосунки про передачу владних функцій професійним корпоративним організаціям.  В лікарському розумінні – це міг би бути  Закон про лікарське  самоврядування, який я думаю, буде  опрацьовуватися нашим комітетом спільно з вами.

Наступний слайд,  будь ласка.

Хочу зупинитися на тому, що також триває дискусія: яким чином поступити зі статусом корпоративної професійної організації, яка мала би  здійснювати лікарське самоврядування. Ну, перший прецедент, Богу Дякувати, вже    декілька років тому  стався на території  України – Закон про  адвокатську  діяльність прямо передбачає, спеціальним  розділом у цьому законі,  створення  Національної асоціації адвокатів  України, яка є  класичною, професійною, корпоративною організацією професіоналів, адвокатів, які здійснюють   адвокатську практику і де віддано цим  законом дуже багато функцій  Національній асоціації адвокатів, ну от в адвокатів, вона називається так.   І хотів би  наголосити, що ця організація, не є громадською, ця організація не є державною – це отаке, посередині, спів управління, що громадськість має певні додаткові функції, які здійснює держава. І, як правило, це організація публічного права.

Наступний слайд, будь ласка.

Тут щодо передумов, які були створені і які уже існують уже в Україні  щодо запровадження лікарського самоврядування. Безумовно, дуже важливим є політична воля керівництва держави і політична воля Комітету з питань охорони здоров'я. Я думаю, що нарешті, можу констатувати, що політична воля парламенту і політична воля Комітету з питань охорони здоров'я у нас однозначно уже є – це запровадження лікарського самоврядування в Україні.

Окрім того в цій Постанові Верховної Ради, яка прийнята декілька тижнів тому, де розглядається реформування як таке усіх систем, усіх реформ, які можуть бути здійснені в Україні до 2020 року, в розділі "Соціальна сфера", є підрозділ "Охорона здоров'я" і там також прописано запровадження лікарського запровадження. Так що на маємо юридичний документ Постанову Верховної Ради України. Наступний, будь ласка,  слайд. Наступний, якщо можна, так наступний.

Щодо компетенції лікарського самоврядування цієї організації, яка буде здійснювати лікарське самоврядування. Безумовно це введення найголовніше з тих функцій – це введення реєстру лікарів. На сьогодні, на превеликий жаль, існує тільки реєстр лікарів системи Міністерства охорони здоров'я України. Він так, з горем навпіл функціонує, але ми знаємо, що є 14 відомств, які мають свої системи охорони здоров'я, а там, на превеликий жаль, такої бази даних, лікарів які  можуть здійснювати професійну діяльність на території України немає. І тому, практично, 25 відсотків лікарів, вони залишені поза межами цього реєстру, який здійснює на сьогодні Міністерство охорони здоров'я України, що є в принципі не припустимим.

Обов'язковою функцією в розумінні демонополізації і роздержавлення – це є здійснення ліцензування професійної діяльності лікаря, чи видача дозволу на здійснення професійної діяльності лікарської на території України. Це також повна і пряма функція, і компетенції організації корпоративної лікарського самоврядування.

Безумовно, це участь в багатьох, багатьох інших речах, від післядипломної освіти, яку, як правило, повністю передано, це  наведення процесу  післядипломної освіти і обліку післядипломної освіти. Спільно з державними органами, наприклад, з академіями післядипломної освіти, які у нас в Україні є потужні, розвинуті, які реально будуть здійснювати сам процес навчання. Натомість організаційні всі речі, вони закріплені мають бути за лікарським самоврядуванням. Це і броня спеціалістів по фаху, це і участь в акредитаціях, це участь в атестаціях на початку, а потім в підсумку і відміна атестації, і ведення безперервної післядипломної освіти, як це є,.. чи набрання оцих кредитних балів вже у такому класичному розумінні цього слово, як це є в багатьох країнах Європи.

Це і додаткове пенсійне забезпечення, це додатковий юридичний захист, тому що у всіх організаціях фактично лікарського самоврядування країн Європи юридичний департамент чи юридичний відділ є найпотужніший. І саме через юридичний захист лікарі, сплачуючи відповідно членські внески, і утримуючи фахових юристів, не мають оцього головного болю, який дуже часто-густо є в Україні. І де лікар стає повністю беззахисний перед системою юридичною в Україні.

Тому це теж дуже важлива складова, саме юридичний захист. І безумовно, це повний вплив на функціонування і соціальне лікарської професії. Це і зарплата лікаря, це участь в контрактуванні, у виписуванні того контракту, який буде заключатися з лікарем при укладенні відповідних контрактів із закладом охорони здоров'я. Одним слово, багато-багато функцій, які мають бути передані до лікарського самоврядування, які будуть здійснювати спільно вже лікарське самоврядування з державним органом, Міністерством охорони здоров'я.

І, безумовно, це дві найважливіші ще речі. Це дотримання і утвердження етичного кодексу лікаря України; і утвердження правил належної медичної практика, як це є також у наших сусідів у Польщі, де ми взяли за зразок функціонування такого важливого механізму етичних норм і належної лікарської практики. Наступний слайд, будь ласка.

І зацитую тільки перший найважливіший пункт, що: "Наслідки прийняття цього закону – це буде децентралізація, реальна децентралізація функцій існуючої до сьогодні ще адміністративно-командної моделі управління охороною здоров'я і перехід до суспільно-адміністративної чи громадсько-адміністративної моделі управління.

Наступний слайд, будь ласка.

Чому саме самоврядна лікарська організація. І є велика дискусія ще до сьогодні, як вона повинна називатися. Тут наступні три слайди, є опрацьовано організації лікарського самоврядування у дуже багатьох країнах світу, більше 50 країн світу. Проаналізувавши ці назви, ця медична асоціація, яку нам нав'язала ще радянська, совєтська термінологія, а потім англійська термінологія, що воно уніфіковано. Насправді ця назва ……… уніфікована тільки англійською мовою на світовому рівні.

Кожна своя країна, яка має національну мову і свої національні особливості, вона має свою власну національну назву. Наприклад, як це "Ізба  лікарська" в Польщі. Унікальна назва, більше ніде в світі такої назви немає. Чи "Лєкарський союз", який є в Болгарії, також має таку унікальну болгарську назву. Більше жодна країна світу не має. Чи у Фінляндії, наприклад, "Лякерелітто" називається така корпоративна професійна організація. Чи в країнах колишньої Югославії "Дружество" чи "Комора" вона може називатися. В Німеччині це "Бундес ерсте камер", наприклад, федеральна камера чи федеральна палата.

Дуже, відверто кажучи, якщо можна, наступні слайди. У Франції це "Ордре", наприклад. І багато-багато ви бачите назв, які є абсолютно унікальними, і тим самим вони закріплюють національну особливість кожної країни. І я думаю, що Україна, коли вона має свою власне українську національну назву, не повинна також відходити від таких світових брендів чи світової тенденції. І закріплення назви "Лікарське товариство", яке рекомендується нашою організацією і мною особисто, як ця історична назва, яка має і збережена більше 105 років. Не потрібно вигадувати будь-яку уніфікацію, коли ми можемо передати практично громадською організацією, яка існує на сьогодні, це Всеукраїнське лікарське товариство чи Українське лікарське товариство у Львові, чи інші лікарські товариства, які є вузькофахові, не з ознаки передачі функцій самій організації, а виключно передача, власне, української власної національної назви. За таку унікальність, власне і люблять нас у світі, що ми є унікальними, ми маємо, щось своє, а не є уніфікованими під одну гребінку, як це намагалися створити нам і зараз "руський мір" чи "совєтський народ".

Будь ласка, наступний.

Так. Тут історія лікарського товариства. Безумовно, лікарське товариство… Назад, якщо можна? Подільське лікарське товариство засновано в 1859 році. Українське лікарське товариство засноване у Львові в 1910 році. В 1917 році на терені УНР була Спілка українських лікарів. В 90-му році відновлення діяльності лікарського товариства, і в  2006 році вперше в Верховну Раду, в наш парламент, був внесений Закон про лікарське самоврядування, саме активною групою лікарського товариства.

Наступні, будь ласка, слайди.

Ну ось тут два наступні слайди – це документи світових лікарських організацій що лікарського самоврядування.

Починаючи від 63-го року, про 12 принципів побудови найкращої системи охорони здоров'я, Мадридська декларація, Лісабонська декларація, резолюція щодо… Сеульська декларація про професійну автономію і клінічну незалежність.

Наступні слайди, будь ласка. Аж до декларації Варшавської Європейського форуму лікарських товариств Всесвітньої організації охорони здоров'я і до прийнятого в Бєлграді за нашої ініціативи, до речі, Українського лікарського товариства якраз про побудову національних публічних систем охорони здоров'я, де закріплено статус обов'язковості для кожної національно системи охорони здоров'я організації лікарського самоврядування.

Наступні слайди. Ну, ось тут ви бачите із 12 принципів 4 найголовніших принципи побудови лікарського самоврядування для національної системи охорони здоров'я, де навіть такий найбільш актуальний для сьогодні момент, що розмір винагороди не повинен залежати виключно від фінансового стану влади. Це розмір винагороди, який отримують лікарі в державі, яка його забезпечує, а також не може визначатися одностороннім рішенням уряду та повинен узгоджуватись з організаціями медиків. Світ живе за такими принципами ще з 1967 року. Наступний, будь ласка,  слайд.

Ну ось, Каліфорнійська декларація, що надаючи лікарям незалежність і професійну свободу в проведенні медичної діяльності, суспільство забезпечує найкращу з можливих систем охорони здоров'я для своїх громадян. Що в свою чергу вносить вагомий внесок у створення сильної і обеспеченої держави. І наступний слайд – це остання декларація 2008 року про професійну лікарську автономію "Клінічна незалежність", де закріплено ще раз, що всесвітня медична асоціація, чи Cвітове лікарське товариство підтверджує важливість професійної лікарської автономії і лікарського самоврядування. Наступний слайд – це висновки і рекомендації вони, я думаю, такий проект уже розданий членам комітету для затвердження, а також присутнім тут, на наших комітетських слуханнях. Я думаю, що він, можливо, потребуватиме ще доопрацювання, тому після висловлених пропозицій ваших, я думаю, ми зможемо,  я думаю, визначимо, який час, протягом коротенького часу, там тиждень чи десять днів, доопрацювати саме рекомендації наших комітетських слухань. Для того, щоб ми потім вийшли з таким резолютивним документом, і, нарешті, утвердили і створили, і проект про лікарське самоврядування, до речі, який на моє глибоке переконання має бути  одним із тих базових і концептуальних законів, п'яти, які мають будувати в Україні нову систему охорони здоров'я.

І саме закон про лікарське самоврядування ми готові, скажемо, лікарі, почати із себе показати цей приклад побудови професійного лікарського самоврядування. І співуправління і співучасті разом з державою в управлінні нашою професією, і системою охорони здоров'я.

Наступні слайди ще по рекомендаціях, будь ласка,  подивіться. І все, напевно. І, безумовно, ставлення до цього законопроекту про лікарське самоврядування чи до прийняття закону стане, скажемо, прикладом того, чи ми дійсно бажаємо, нарешті, побудувати нову систему охорони здоров'я і як реально хто ставиться до реформ. Дуже багато  ми декларуємо насправді, поки що, залишається деклараціями, тому підхід наш усіх, і в тому числі наших колег із Академії медичних наук, де була дуже довга дискусія про  те, яким чином мають будуватися стосунки. Із всіх  вузькофахових лікарських асоціацій і товариств, які є, безумовно Загальноукраїнська   організація корпоративна,  вона мала б здійснювати виключно загально лікарські функції, а всередині в організації, всі  без виключення  фахові  організації, фахові товариства, фахові асоціації, будуть здійснювати регулювання своєї конкретної спеціальності  і це також передбачено майбутнім проектом  закону. 

Дякую за увагу всім.  Будуть запитання, пізніше відповім. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Олег Степанович, за чудову  доповідь. Насправді, вона нас так переносить у вимір такої радості і розуміння, що щастя не за горами.

А я би дуже хотіла повернутись в те, про   що ми зараз  забули сказати – це власна моральність і етична відповідальність за  власні вчинки. От присутні тут Микола Єфремович Поліщук, і Олег Мусій, і ті люди, які були на Майдані, абсолютно точно і  чітко пам'ятають, що були лікарі,  які… І пан Гук, так. Були лікарі, які виконували злочинні накази влади: не надавати  допомогу медичну людям, не відправляти карети швидких  допомог. Були лікарні, які  абсолютно навмисно робили  вигляд, що вони не працюють, в той самий час, були інші люди, які виходили і ночами чергували, і приїжджали з усієї  України, і допомагали, і рятували життя людей. Такої ситуації, коли неможна було госпіталізувати людей помираючих, з простріляними очима, в лікарні, коли карети швидкої, які приїздять і кажуть: "А нам дали вказівку не забирати людей." – люди несуть відповідальність за свої вчинки перед Богом, перед власною совістю. І нам потрібно зробити таким чином, щоби ніяка злочинна влада, ніколи, не могла змусити лікарську спільноту   робити аморальні вчинки. Тому що лікарська мораль,  мораль збереження життя і здоров'я людей, мораль привнесення миру в кожну ситуацію, вона є над тим, що може робити влада.

Я задумалась, а чи це перший раз було, коли влада давала вказівки не надавати медичну допомогу і коли ці вказівки медичною спільнотою виконувались зі страха бути звільненими. Ні, виявилось, що не вперше.

Зовсім не так давно, коли було голодування студентів під Українським домом за українську мову, я стверджую вам, що була вказівка надана тією самою злочинною владою, тим студентам, які голодували, не робити аналізи крові, і ми ці аналізи робили підпільно.

В попередній, 2004 року протистояння, і в тому протистоянні, яке було на граніті  студентів в 90-х роках, так само була вказівка влади не надавати медичну допомогу. Я можу це стверджувати, тому що ще з того часу 6 побитих і покалічених хлопців з Львівського студентського братства, з поламаною ключицею, пробитою головою, вони лежали у мене вдома на підлозі, і їм допомогу надавала я, тоді клінічний ординатор. Якщо піти ще далі, в часи радянської влади, коли психіатричні лікарні і інші лікарні використовувались для того, щоб катувати і вбивати людей, для того, щоби ставити їм ті діагнози яких ніколи не було.

Так от лікарське самоврядування спрямовано на те, щоби ніколи, ніхто, ніяка злочинна влада ні при яких умовах не могла впливати і ламати моральність тих людей, які несуть відповідальність перед Богом і свою гуманітарну місію за рятування життя і здоров'я людей. 

А зараз хочу надати слово заступнику голови Комітету охорони здоров'я пані Оксані Корчинській.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Дуже вдячна.

Якщо продовжити зараз меседж Ольги Вадимівни, я була свідком, коли в Донецькій і Луганській області через два дні після звільнення Маріуполя, коли лікарям було надзвичайно страшно, коли вони були абсолютно фактично переконані, що окуповані війська і ДНР повернуться, а у нас була велика маса поранених, ми були децентралізовані, і у нас фактично ніякої ролі щодо військових поранених не відігравав Департамент охорони здоров'я областей, фактично вони самоусунулись. І єдиний розрахунок був тільки на сумління і на те, що обітниця лікарська буде впроваджуватися. До честі наших лікарів Донецької області, до честі маріупольських лікарів, Волновахи, Курахова, Старобешево, коли вона була наша підконтрольна. Старобешево за 6 тижнів боїв в Іловайську врятувала 358 життів. І це були районні лікарні, це були не шпиталі, вони ніколи не готувалися. Лікарні Сілідова, Красноармійська, Дімітрова, Артемівська, Константіновки, Сєверо-Донецька, Новоайдара, Щастя ніколи не готувалися до війни. І так сталося, що наша військова медицина теж, на жаль, не була готова до цієї війни.

І до честі наших цивільних лікарів. Вони самоорганізувалися. Перший досвід самоврядування у нас є безпосередньо Донецька і Луганська області, коли лікарі не зрадили свою обітницю і щоденно рятували наших військових, не дивлячись на те, що багатьох з них, а в тому числі і Служби екстреної медицини, медицини катастроф, сайти "ДНР" оголошували їм розшук і смертельний вирок надавали за надання допомоги медичної нашим пораненим. У нас є список таких людей. Слава Богу, в цьому році ми змогли їх нагородити, котрі майже рік були з розстріляною статтею і продовжували працювати.

Вони навчилися там працювати горизонтально, вони навчилися в своїх цивільних лікарнях працювати пліч-о-пліч з військовими лікарями, вони навчилися працювати з усіма службами крові, знаходити донорів, співпрацювати із Запорізькою, Харківською, Дніпропетровською областями, котрі, я дуже вдячна, що там їх облздрави і їх все ж таки служби не розгубилися. Ми навчилися працювати горизонтально, ми були без централізованої координації, на жаль, майже рік. Тільки зараз створений міжвідомчий штаб з медицини і ми тільки провели нещодавно всього четверте засідання, а рік – війна. Тому шана таким людям, котрі вже впроваджують самоврядування лікарське. Хоча їх інтереси абсолютно незахищені, тому що вони… Ми навчилися там діставати ліки, ми вижили без допомоги держави. Ми вижили завдяки благодійникам, волонтерам, завдяки все ж таки допомозі Міністерства оборони. Але їх гонорари, тих лікарів, котрі щоденно рятують десятки, сотні життів у наших цивільних лікарнях, не збільшилися. Вони мають потрійні навантаження там, вони обслуговують своє цивільне населення біженців, і ще військовослужбовців. І фактично, щоб ви розуміли, само собою розраховувати на будь-яку вдячність у цих умовах неможливо. Тому що до них звертається просто бідне населення і, звичайно, військовослужбовці, котрі, даже мови не може йти про хоч яку-небудь вдячність, окрім моральної подяки.

І це лікарське самоврядування – це європейська світова норма. Ми мріємо, і Ольга Вадимівна, і я, і більшість, я надіюсь, Комітету охорони здоров'я, що наш МОЗ перестане буде тендерним комітетом, наше Міністерство охорони здоров'я. Що воно стане координаційним органом, котре буде координувати в даному разі, як в тому числі професійні лікарські спільноти, створювати реєстри пацієнтів, створювати основні стратегічні напрямки розвитку охорони здоров'я, а не бути тендерним комітетом, як, на жаль, вони і надалі залишаються бути. Ми, коли писали Закон "Про міжнародні закупівлі", були переконані, що нарешті ми прийдемо до цієї цивілізованої норми. І нарешті, в тому числі створення лікарських спільнот, котрі в багатьох країнах є більш впливові, ніж міністерства охорони здоров'я, і вам це відомо. Вони впливають на політику охорони здоров'я, вони захищають інтереси. Захищають інтереси лікарів, це значить захищають в даному разі здоров'я людей в країні.

І тому нам важливо це створити як механізм. І я переконана, що Міністерство охорони здоров'я за нашою допомогою все ж таки позбавиться неправильних функцій, а перейде абсолютно в орган, котрий займається стратегічними напрямками і координує як реєстри пацієнтів, так і лікарські спільноти.Тому я теж надіюсь на те, що це все ж таки буде впроваджено. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, пані Оксано.

А зараз хочу надати слово заступнику міністра охорони здоров'я  Шафранському Віктору Вікторовичу, головному позаштатному… Вибачте, хто у нас доповідач? Пан Шафранський чи пані Лехан.

 

_______________. Пані Лехан має співдоповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Співдовповідь? Зрозуміла.

Пан Шафранський, прошу  вас до доповіді: "Лікарське самоврядування в Україні: бачення Міністерства охорони здоровя".

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Дуже дякую. Шановна Ольга Вадимівна!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А можна вас попросити на чільне місце?

Я ще раз, поки у нас доповідач готується до доповіді, хотіла вам сказати, що на сьогоднішній день в Комітеті охорони здоровя ви маєте такий склад, який готовий збирати групи підтримки, блокувати трибуну, виходити у Верховну Раду тільки в тому випадку і пробивати стіни. Тільки в тому випадку, якщо буде підтримка лікарської спільноти. Якщо лікарі не будуть ховатися кожен в свою нірку, а якщо будуть готові виходити і підтримувати ті зміни, які потрібні державі.

Прошу, пан Віктор. 

 

ШАФРАНСЬКИЙ В.В. Шановна Ольга Вадимівна!

(Вимкнено мікрофон)  …та самоуправління лікарською професією.

Відповідно в усіх країнах Європейського Союзу та багатьох інших країнах світу були прийняті відповідні закони та лікарські директиви, лікарському самоврядуванню передано низку регуляторних функцій у сфері охорони здоров'я.

Я впевнений, що ми з вами маємо спільну мету: впровадження в Україні державної, суспільної, партнерської і прозорої моделі управління та регулювання медичної практики, що спирається на інститут професійного самоврядування лікарів, відповідно до світового досвіду у цій сфері.

На нашу думку, головним завданням професійного самоврядування лікарів у нинішніх умовах є формування такої моделі правочину в медичній справі, за якою кожен лікар повинен нести персональну відповідальність за належне виконання своїх функціональних обов'язків не тільки і не стільки перед відповідним органам управління, але й перед пацієнтами, а також перед організаціями лікарського самоврядування.

Мені дуже приємно, що в нинішньому засіданні беруть участь наші зарубіжні гості. Я впевнений, що представники міжнародних організацій, які приймали безпосередню участь у розробці проектів нормативно-правових актів нададуть нам чимало позитивних рекомендацій із власного досвіду запровадження лікарського самоврядування.

Колеги, в Україні працює близько 160 тисяч практикуючих лікарів. Більшість із них і досі не об'єднані у  професійні лікарські асоціації та не об'єднані лікарським самоврядуванням.   

Ті ж асоціації та товариства, які  існують, інколи, інколи, я підкреслюю,  вони живуть своїм життям, обмежуються проведенням заходів та недостатньо долучаються  до процесів управління і прийняття рішень, пов'язаних із нагальними питаннями діяльності галузі, зокрема, і в розробці  відповідних стандартів та протоколів діагностики та лікування.

Наше спільне завдання із  Всеукраїнським лікарським товариством, яке нині святкує поважний 25-річний ювілей відродження, переломити  ситуацію на краще та започаткувати, за прикладом Польщі, Німеччини, реальні  державно-громадські лікарські  самоврядні організації, які зможуть взяти на себе відповідальність  за цілу низку управлінських та контролюючих функцій   в медичній сфері.

За  прикладом освітян, які нині створюють  Національне агентство  з якості вищої освіти, я хочу винести на ваш розгляд пропозицію обговорити створення  аналогічного, незалежного від влади, Національного  агентства з контролю якості  медичної допомоги із широким залученням  вітчизняних та зарубіжних експертів, зокрема і пацієнтських організацій. На нашу думку, це надало б медичній громадськості та лікарському самоврядуванню  реальні важелі управління у цій важливій справі.

Хочу навести позитивний приклад державно-громадського  партнерства – це співпраця Міністерства охорони здоров'я з Асоціацією  сімейних лікарів  України (голова – професор Лариса Матюха). Коли  лідери асоціацій   приймають активну участь у розробці сучасної нормативно-правової бази  реформування галузі та атестації лікарів з загальної практики, зокрема, стандартів роботи первинної ланки, яка  у Стратегії розбудови  "Україна-2020", визначена першочерговим пріоритетом для галузі. 

Те ж саме, хочу сказати про Асоціацію  медичних сестер  України (президент пані Галина Івашко), що об'єднує  понад 175 тисяч медичних сестер та  за останні роки  стала реальним партнером Міністерства охорони  здоров'я та регіональних департаментів охорони здоров'я у прогресивних процесах розвитку медсестринства  в Україні.

Колеги, серед спільних завдань міністерства та лікарських професійних асоціацій, безумовно, мають бути наступні кроки.

Перше. Надзвичайно важливим та першочерговим завданням є надання представникам професійних лікарських асоціацій та лікарського самоврядування  права щодо контролю за дотриманням медичними працівниками етичного кодексу лікаря України.  Розумію, що повна реалізація цього положення буде можливою тільки після прийняття відповідного закону України.

Друге. Ми вважаємо за необхідне постійну участь професійних лікарських асоціацій а представників лікарського  самоврядування у процесах атестації медичних кадрів, які проводяться структурними підрозділами  з питань охорони здоров'я Київської міської та обласних державних адміністрацій та Міністерства охорони здоров'я України.

Третє. Вважаємо за необхідне активно залучати представників професійних лікарських асоціацій та лікарського самоврядування до складу наглядових рад закладів охорони здоров'я з метою взяття участі у безпосередніх процесах  управління закладами охорони здоров'я.

 Четверте, колеги. Безумовно, лікарське  самоврядування та представники професійних лікарських асоціацій повинні бути причетними до розробки та впровадження сучасних програм післядипломної  підготовки  та безперервного  професійного  розвитку лікарів. І тут я маю нагоду поділитися з вами  позитивним досвідом  такої співпраці Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика на чолі  з ректором-академіком паном Юрієм Вороненком. Її результат – це затвердження нами, Мінстерством охорони здоров'я, сучасної півторарічної програми підготовки  менеджерів охорони здоров'я, що базується на принципах  такої підготовки у Європейському Союзі. Про виконаня цього важливого для галузі завдання, що було окремо визначено Кабінетом Міністрів України, ми вже відзвітували уряду.

Важливо зазначити також, що наразі існує тісна співпраця з відомими професійними лікарськими асоціаціями світового рівня, яка виконується Національною медичною академією післядипломної освіти. Зокрема, багаторічна праця, співпраця з  Всесвітньою асоціацією сімейних лікарів разом із президентом асоціації пані Амандою Хоу проведено міжнародну конференцію з питань компетенції та навчання сімейних лікарів.

Разом із віце-президентом Всесвітньої асоціації нейрохірургів академіком Педаченком опрацьовані пропозиції домов щодо механізму впровадження та змісту підготовки лікарів-нейрохірургів за міжнародним досвідом у резидентурі. Можна довго продовжувати перелік позитивів. Хочу сказати, що це позитиви співпраці і в області ультразвукової діагностики, кардіології, анестезіології та реаніматології, парадентології, неонатології та інших професійних спрямувань, які свідчать про позитивну та продуктивну співпрацю шанованої організації.

П'яте. Міністерство готове долучати представників лікарських асоціацій та лікарського самоврядування до складу робочих груп, що нині створюються в Міністерстві охорони здоров'я з нагальних питань розбудови галузі. Але, колеги, давайте будемо щирими сьогодні, це наше бажання, воно повинно мати зворотній процес, тому що сьогодні інколи міністерство займається виключно патерналістською функцією, але, на жаль, не бачить сьогодні потужного зустрічного руху від асоціації.

Шосте. У нас уже є позитивний досвід залучення представників професійних лікарських асоціацій та лікарського самоврядування  до складу  конкурсної комісії МОЗ з питань розміщення державного замовлення у вищих навчальних закладах та закладах після дипломної освіти МОЗ України. І це робить процес абсолютно гласним та прозорим.

Сьоме. Враховуючи вищезазначене представники професійних лікарських асоціацій та лікарського самоврядування ми запрошуємо їх до активної співпраці у сфері визначення регіональної політики у сфері охорони здоров'я та, я наголошую, визначення кадрових потреб у лікарях, спільно із структурними підрозділами з питань охорони здоров'я Київської міської та обласних державних адміністрацій.

Шановні колеги! Це далеко не повний перелік можливих напрямків спільної діяльності Міністерства охорони здоров'я та лікарського самоврядування, що буде сприяти реформуванню галузі, удосконалення ефективності менеджменту охорони здоров'я, медичної освіти. Поліпшенню захисту прав та законних інтересів лікарів і пацієнтів.

Безумовно, для прискорення запровадження повноцінного, професійного саморегулювання у сфері медичної практики є доцільним розробка та прийняття закону щодо засад лікарського самоврядування, у чому, переконаний, будуть сприяти дискусії та системні рішення наших нинішніх слухань.

Для врахування всіх думок та пропозицій, що пролунають на слуханнях, ми пропонуємо створити робочу групу у складі народних депутатів України, представників Міністерства охорони здоров'я України, освітян, науковців та представників професійних лікарських асоціацій і Всеукраїнського лікарського товариства для завершення роботи над законопроектами, спрямованими на впровадження в Україні власної національної  моделі лікарського самоврядування з урахуванням кращих зразків міжнародного досвіду. До цієї роботи, на нашу думку, за їх доброї волі, могли б і долучитися і зарубіжні експерти.

Ми впевнені, що запровадження в Україні реального та ефективного лікарського самоврядування сприятиме розбудові нової системи взаємовідносин між лікарями та державою, що для нас усіх є вкрай важливим з огляду на нагальну необхідність реформування охорони здоров'я, яка буде базуватися на демократичних цінностях відкритого громадянського суспільства, у міжнародному досвіді та сучасних принципах управління галуззю. Дякую за увагу. (Оплески)

 

Веде засідання заступник голови Комітету О.С.МУСІЙ

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, шановний пане заступнику міністра, за конструктивну позицію Міністерства охорони здоров'я. Я думаю, що це чи не вперше ми почули настільки прихильне ставлення Міністерства охорони здоров'я до лікарської професійної спільноти. Я думаю, що ці побажання, які ви висловили, обов'язково вони будуть здійснені, тому що, якщо вже на це є політична воля і Комітету з питань охорони здоров'я, і Міністерства охорони здоров'я. Я думаю, що ми нарешті вже дозріли до цього факту, побудови реального професійного самоврядування в усіх напрямках, в усіх професіях, які є в охороні здоров'я безумовно із залученням максимальної кількості і громадських організацій, і пацієнтських організацій, і науковців наших. Тому що багато напрацювань вже зроблено.

Зараз до співдоповіді ще Валерія Микитівна Лехан, головний позаштатний спеціаліст за спеціальністю "Організація і управління охороною здоров'я".

Ви будете ще? Можна так, як вам зручніше.

 

ЛЕХАН В.М. Шановний Олег Степанович! Шановні депутати! Шановні присутні! Після таких доповідей, які ми зараз заслухали, таких детальних і таких ґрунтовних, я не буду ще раз доводити, давати якісь аргументи, приводити якісь аргументи щодо доцільності запровадження лікарського самоврядування. Я хочу сказати, що мова іде не лише про лікарське самоврядування, а взагалі про роль громадськості в управлінні охороною здоров'я. І про це говорить багато міжнародних документів, на цьому слайді лише два, це Люблінська декларація і Талліннська, Люблінська хартія і Талліннська хартія, які підкреслюють необхідність залучення громадськості, а медична спільнота це частина громадськості до управління охороною здоров'я.

Я хотіла б трошки більше конкретики, якісь пропозиції конкретні надати щодо можливої розбудови системи лікарського самоврядування. Перед цим хочу сказати, що успішне управління охороною здоров'я воно спирається, можна сказати, на три кити: це бюрократичне управління, тобто формалізована система управління; це лікарське самоврядування, тобто це структури, які впливають на управління надавачів медичних послуг; і це участь громадських пацієнтських організацій. Якщо будь-яку з цих китів, будь-якого з цих китів, якось вилучити, то система управління буде неефективною, неуспішною і буде шкульгати.

Я хочу зосередитись…

Наступний слайд, будь ласка.

Я хочу зосередитись  на деяких, з нашої точки зору, я обговорювала це питання з колегами, в деяких необхідних умовах для ефективного запровадження лікарського самоврядування в Україні. Сьогодні говорилося у декількох доповідях про те, що потрібно віддати лікарському самоврядуванню, які функції треба делегувати лікарському самоврядуванню.

Мені здається, що постановку питання треба якось трохи розширити і розказати… сформулювати, як треба розмежувати функції. Тобто охопити весь комплекс управлінських функцій, як їх розмежувати між різними структурами, що повинні робити владні структури, що повинно робити лікарське  самоврядування, в якій мірі і що повинні робити пацієнтські громадські організації.

По-друге, хочу сказати, що нам потрібно, мабуть, навіть у самому законі, який буде прийнятий, висловитися про обережне, поступове, по мірі готовності… обережну і поступову передачу управлінських функцій громадськості. До речі, я хочу підкреслити, що саме така позиція була сформульована у концепції побудови нової системи охорони здоров'я, яка досі чому не прийнята і там чітко визначене місце лікарського самоврядування, і взаємодії його з іншими структурами. Оскільки, якщо ми вирвемо лише лікарське самоврядування і якщо воно отримає владні повноваження раніше ніж інші структури, то можуть бути, напевно і деякі негативні наслідки.

Наступною мовою слід зазначити, що тут дуже багато говорили про повноваження, які треба передати лікарському самоврядуванню. І не дуже говорилось про обов'язки, і зовсім мало говорилося про відповідальність. Хоча у  проекті, у останньому проекті, Закону про лікарське самоврядування, який мені доводилося, з яким мені доводилося знайомитися,  ці позиції позначені. І мені здається дуже важливим не втратити оце триєдине, єдність оцю трьох  моментів –  це   і повноважень, і обов'язків, і відповідальності.

І ще, ми багато в останні роки говоримо про певні пріоритети  в системі охорони здоров'я, і одним із пріоритетів визначена  первинна  ланка медичної допомоги. Ми знаємо, що лікарі первинної ланки – це  десятиріччями така  когорта медичної спільноти, яка   не була високоповажною в медичному  середовищі. І для того, щоб медична спільнота, товариство,  асоціація як ми її не назвемо,  щоб вона не втратила оцієї  лідируючої функції первинної ланки, яка мені здається, вже  отримала  певні в країні, ну начебто  сприйнята вже суспільством. Нам  здається, що у структурі  управлінських структур лікарської асоціації, або товариства лікарського, повинні бути  квотне представництво лікарів первинної ланки – значне квотне представництво, можливо  50 відсотків  представників  лікарів первинної ланки. Оскільки ми знаємо, яка сила у спеціалістів, яка велика сила у вузьких  спеціалістів, тому вони запросто можуть  приймати рішення, які будуть на їх користь.

Наступний слайд,  будь ласка.

Я не знаю, в якому вигляді буде законопроект, який зараз, про що говорив Олег Степанович і який зараз готується. Але у попередньому законопроекті були такі деякі разночтения. Наприклад, необхідність членства в Українському лікарському товаристві. В статті 3 написано, що це добровільність членства, а в статті 7 написано, що вони всі стають обов'язковими членами Українського лікарського товариства.

Будь ласка, наступний слайд. Справа в тому, що ми, ті люди, яких я представляю, вважають, що членство повинно бути обов'язковим. І в цьому, мені здається, що так і в Польщі є, особливо в Німеччині. Тому що тоді та категорія відповідальності починає працювати, тому що за порушення професійних лікарських обов'язків і етичних принципів лікар може переслідуватися законом і навіть втратити право на професію. Наступний слайд.

Іще, сьогодні вже це звучало про незалежність лікаря і захист його від втручання в здійснення лікарської практики. То тут теж у попередньому законопроекту були 2 не дуже узгоджені статті. Оця самостійність, незалежність лікаря і дотримання стандартів. Це треба погодити насправді, оскільки він не може бути абсолютно самостійним і робити, що хоче, оскільки він повинен дотримуватися все-таки професійних стандартів, міжнародних, українських стандартів. Це треба також не забути прописати.

Наступний слайд. У нас є проблема. І ми не повинні про цю проблему забувати. Сьогодні говорилося справедливо про героїзм медиків, це правда. Але поряд з героїзмом є і корпоративний егоїзм медичних працівників. І якщо медична спільнота отримає повноваження, якщо це не буде поступово і виважено, то вона може переважити оцю необхідність корпоративної солідарності, захисту своїх членів, і відповідальності перед суспільством за якість медичної допомоги. Цю проблему треба також законодавчо вирішити.

І останнє, будь ласка, наступний слайд. Я хочу певні рішення запропонувати. Це, по-перше, підтримати Олега Степановича, який говорив про п'ять законів, які треба прийняти. І нам здається, що це повинен бути пакетний, можливо, якийсь закон раніше, якийсь пізніше, але повинен розуміти, що це пакет. І оці всі закони, положення в цих законах повинні бути взаємоузгоджені, тому у нас на рівних будуть і позиції щодо цілісного руху системи охорони здоров'я України, і ролі в цьому русі лікарського самоврядування, і ролі населення, громадськості, пацієнтських організацій.

По-друге, ви знаєте, я вже згадувала про готовність до того, щоб брати борозди управління в свої руки. Люди не можуть так просто бути готовими, їх треба до цього готувати. Тому необхідні дві речі. По-перше, роз'яснювальна компанія серед медичної спільноти щодо базових положень закону про лікарське самоврядування.  Роз'яснювання саме того, що це не лише влада, але ще й відповідальність і ще навчання. Оцим функціям, делегованим функціям, які будуть передані законом про лікарське самоврядування, треба навчати. Для цього повинні бути "Прикінцеві положення", для цього повинні бути прийняті нормативні документи, які допоможуть представникам лікарського самоврядування правильно виконувати ці функції.

Я знаю, чи потрібна агенція щодо оцінки якості медичної допомоги? Але ми давно говорили про те, що потрібна агенція щодо акредитації медичних закладів, незалежна агенція щодо акркредитації медичних закладів, які повинні бути, звичайно, представники лікарського самоврядування.

На ваш розсуд, можливо, необхідно короткострокове пілотування цих позицій, які пропонується передати лікарському самоврядуванню в одному, двох регіонах для того, щоб побачити можливі загрози і попередити їх.

І, на решті, ми вважаємо, що необхідний обов'язковий правовий контроль за неухильним дотриманням положень закону, тобто те, що  буде передано, те, що лікарське самоврядування буде контролювати – це повинно законними заходами, через законні заходи також оцінюватися і це також відповідальність. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Віра Микитівна.

Зараз я запрошую до слова великого друга Українського лікарського товариства, людину, яка допомагає нам входити в світову організацію, яка представляє лікарів. Це вперше в Україні у нас і в гостях, уже одразу із доповіддю про самоврядування в світі доктор Отмар Клойбер, який є генеральним секретарем Світового Лікарського Товариства, чи "Word Medіcal Association".

Будь ласка,  доктор Клойбер

Я думаю, що ми побудуємо, доповідь буде англійською мовою, і Андрій Гук допоможе нам перекладати українською мовою, щоб нам було трохи зрозуміліше. Будь ласка.

 

КЛОЙБЕР О. Дуже дякую за таку можливість сьогодні представити вам свою доповідь. Всесвітня асоціація є фактично такою парасолькою для більш ніж 119 організацій по всьому світі, враховуючи і українську.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 111-ти.

 

КЛОЙБЕР О. 111-ти, так 111-ти, перепрошую.

І ми є фактично тою організацією яка допомагає запровадити всесвітньо такі відомі правила  деонтології і правил роботи для самоврядних організацій в світі. Багато фактично політик, нормативної бази стало основою як для законів, так і інших документів в багатьох країнах.

Я сьогодні буду говорити про дійсно професійну самоврядність лікарів. Я би хотів представити загально всесвітній досвід, власне, лікарського самоврядування: які професії, власне, мають таке самоврядування, чому це добре, для чого це. і чого це вимагає, і що потрібно для цього.

Отже, самоврядність це є право для професіоналів, для професійної, встановити правила для професії, регулювати і фактично нормативно забезпечувати її.  Я абсолютно згоден з попереднім доповідачем про те,  що самоврядність організацій  таких професійних   медичних повинна теж враховувати і інтереси пацієнтів. Але сьогодні я  більше все-таки зупинюсь на самоврядності, лікарській самоврядності лікарів.

І фактично самоврядність абсолютно повинна гарантувати те, що парламент дає певні визначені права самоврядній організації  в лікарській сфері. Дуже важливо зрозуміти, що це в першу чергу  інструмент  розподілу можливостей, і  влади в суспільстві – це дуже важливо. І треба пам'ятати, і знати,  що самоврядність  наявна на різних рівнях, в тому числі і    управліннях, тобто як на державному рівні, так  і на рівні муніципалітетів, але так само і на  рівні груп професій.

Наступний слайд,  будь ласка. І ви бачите, що є рішення Європейського суду відповідне, який каже, що  які ж все-таки професії можуть мати самоврядність.  І ми бачимо п'ять   характеристик, п'ять елементів, які описують, що ж, які професії можуть мати самоврядність: ті, які дійсно  мають виражений інтелектуальний   характер праці,  ті, які вимагають високого рівня кваліфікації.

Третє – це ті, які дійсно є суб'єктом чіткого і дуже строго професійного регулювання.

Четвертий – це те, що елемент персональності. Тобто ті професії, які виконуються… безпосередньо можуть виконуватись персональною людиною, однією.

І, нарешті, ті професії, які в сферу своєї професійної діяльності вимагають певної самостійності. І я бачу, є ваше розуміння. Це легко зрозуміти, що ці всі 5 елементів фактично попадають під професію лікаря. І тому питання. Це фактично такі привілеї, як вони дані цій професії? І дуже важливо щось зрозуміти, що це ніякий не подарунок для цієї професії і надання повних прав. Як я вже сказав, це дійсно, означає розподілення влади між тими, хто отримує послуги, і тими, хто і взагалі відповідальність, ну фактично публічна відповідальність, в загальному. Це повинно бути, дійсно, відповідна підзвітність і оцінка з боку пацієнтів і суспільства і ні в якому разі не зводитись до комерціоналізації.

Таким чином, самоврядність повинна встановлювати цей баланс професійної атрактривності цієї професії і відповідальності перед пацієнтом і спільнотою.

Але важливим є те, що самоврядність фактично на пряму пов'язана з професійною автономністю і незалежністю в клінічному плані, прийняття рішень в клінічному плані. Це вимагає для професії встановити чіткі правила, але так само і слідувати ним. І це як один із механізмів захисту пацієнта про те, що пацієнт в такому разі буде пролікований із застосуванням найкращих практик. І фактично мова йде про застосування доказової медицини, як дотримання стандарту. І звичайно, що стандарт може дати тільки коридор для застосування кращих практик. Стандарти не можуть диктувати як треба лікувати.

Таким чином самоврядність дає певною мірою розширення суверенних прав, децентралізує і раціоналізує на рівні держави, тобто управління на рівні держави і так само адміністративних завдань. І оскільки це належить до публічних функцій, тобто тих, яких стосується всієї сфери, то обов'язковим є, обов'язкове членство є необхідним, необхідною умовою.

Це, звичайно, не автомобільний клуб, хто хоче. І це вимагає так само демократичної структури того органу, який буде, і фактично встановлення відповідних процедур. І так це має бути під конкретним контролем, юридичним контролем, ба ні в якому разі не під державним контролем, політичним і державним контролем. Будь ласка…

Таким чином, ми можемо говорити, що самоврядні організації репрезентують контракт соціальний, так званий, тобто контракт між спільнотою і професійної спільнотою. І започатковує дійсно залучення і проведення експертизи професіоналами. І фактично це як спосіб захисту як лікарів від втручання непрофесійного, так і захист пацієнтів і системи громадського здоров'я. Звичайно, це запроваджує певну сатисфакцію з боку… Да, удовлетворение, да, сатисфакцію, з боку лікарів задоволення. Але так само і певні очікування, не тільки сатисфакцію.

(Це я дослівно перекладу). Тому що я думаю, що квантесенція всієї доповіді, тому що самоврядування дає серйозну і фактично ідеальну, майже ідеальну, і ефективний інструмент для започаткування підзвітності, як залучення громадськості і участі в демократичному суспільстві. Дуже дякую.

Я готовий відповісти на ваші питання. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дуже дякую, доктор Клойбер.

Наступний доповідач у нас поділиться досвідом побудови лікарського самоврядування у нашого найближчого сусіда країні Польщі. Це також великий прихильник Українського лікарського товариства і побудови лікарського самоврядування в Україні доктор Мацей Гаманкієвич. Прошу пана до доповіді.

 

ГАМАНКІЄВИЧ М.  Шановна пані головуюча, шановний пан президент! Шановні присутні! Шановні колеги! Понад 170 тисяч лікарів і стоматологів Польщі вже, власне, польська палата, польська делегація має таку нагоду запрезентувати лікарське самоврядування власне у парламенті України. Так як сказав Олег Мусій, коли будується сучасна держава, влада  ділиться з іншими своєю власністю. Так сталося в Німеччині, коли була закладена перша палата лікарська.  В тій самій Німеччині, коли прийшли нацисти до влади, власне, Гітлер заборонив самоврядування лікарське, так само як в Іспанії і Італії, і як в комуністичних країнах, так і в Польщі.

У 1989 році ми, поляки, отримали незалежність від Радянського Союзу. Рік тому ми  відзначали 25 років визначення незалежності. Не тільки тої, а так само з тим було зв'язано відновлення самоврядування лікарського в Польщі. Немає сумніву, що демократична країна повинна мати самоврядування лікарське. А наявність самоврядування є лакмусовим папірцем, чи є демократія в Україні. Немає сумніву, що Україна і Польща є європейськими країнами.  

Ми, поляки,  … років є вже  у ній і чекаємо на вас, українців. З тією метою треба закладати    самоврядування і лікарське в тому числі. Тому, щоб впровадити самоврядування, воно важливе не тільки для нас, для  лікарів, для професії лікарів, але й для цілої країни. Ми знаємо, що ви, українці, теж відзначали  25-річчя, так само як і ми, польське лікарське товариство, так само і ви, належите до Світової організації лікарів. Є рішення, що в Москві буде велика рада. багато хто з нас  думає, що не треба  їхати до Москви, зокрема Маріош Яніковський, мій колега. А я кажу, що треба поїхати туди, щоб сказати, що Росія робить погано.

Ми зустрічаємося з Олегом Мусієм і з колегами, і думали, як створити в України лікарське самоврядування. Польське самоврядування створене при допомозі німецьких товаришів, і рахуємо обов'язком віддати те, що дістали від німців. Перед тим, як колега Марек Шевчинський розкаже, як діє польське самоврядування, дозвольте, що з ……  цього. Вручимо пані головуючій і президенту Олегу Мусію графіті, виконане професором мистецтва Каспера Гошка. Дуже мала кількість їх була виготовлена ним, власне, для  лікарів, зображають вони лікаря в строю Венеціанським,  який виймає бацили у формі чорта. Але один з них відкрив парасолю, щоб захиститися від  дії лікарської. Нехай це графіті буде  великим символом приязні, дружби між лікарями-стоматологами Польщі і України. (Оплески) Дякую.

 

ШЕВЧИНСЬКИЙ М. Пане головуючий!  Пане Президент! Шановні пані та панове!  Підтверджуючи те, що сказав пан  Гаманкієвич, я хочу декілька слів розказати, як це діє лікарське самоврядування.

Як ми говорили, самоврядування діють в багатьох вже країнах. І немає тут одної універсальної моделі дії. І структури організаційні, і назви загального  рису з лікарського самоврядування є те, що вони незалежні від держави і виконують публічні завдання, громадські завдання  не тільки  в інтересах своїх членів, але також і понад усе в інтересі громадськості.

Особливі функції лікарського самоврядування треба  улагодити в кожній державі. В Польщі це є два… дві спеціальності: лікар і лікар-стоматолог. В інших країнах це розділено. То рішення самої держави.

Наступний слайд. Як було вже багато разів сказано, самоврядування, уряд самоврядний виконує функції, які йому делегує держава. І так само є в Польщі, ми виконуємо… ми самоврядна організація, виконуємо функції, які є для захисту пацієнтів і лікарів.  І заодно він має нагоду оберігати, і боронити інтереси професійних лікарів.

В Польщі самим головним, то є дозвіл на працю для лікарів і стоматологів. Уряд в Польщі… уряд, самоврядна організація, досліджують, є підстава чи є досвід, чи є право надавати професійну діяльність.

Ми вже говорили, що він є незалежний уряд самоврядний, але… і не залежить від політичної… політично незалежний.  Але мусить діяти в рамках закону. В Польщі він підпорядковується дії юриспруденції і дії закону, на прикладі адміністративних судів. Одним з досягнень дії самоврядної організації Польщі є створення реєстру лікарів. Дякуючи тим організованим реєстрам маємо постійну сталу інформацію про кількість лікарів, вік їх, спеціалізацію. Міністерство охорони здоров'я Польщі використовує дану інформацію для себе.

Палати лікарські, тобто ізби лікарські, реєструють практику і спеціалізацію кожного лікаря. В Польщі самоврядна організація також відслідковує етичні норми лікарів, порушення цих норм має не тільки етичний рівень, але може доходити до певних правових дій.

Ізби лікарські, чи палати лікарські, виконують контроль за тією діяльністю. Права суддів лікарських, якими суддями є насправді лікарі і стоматологи. У випадку, коли лікар порушує правила, створюється така  дисциплінарна розмова. І внаслідок цього поступу є можливість навіть накласти  заборону лікарської практики, і в тому випадку, можна контролювати через суд, через вищий суд.                    

Останнє, і я розкажу ще пару слів.  В лікарській практиці підвищення кваліфікації має  велике значення, а в Польщі  - це є підстава для практики, то є обов'язковим. І тут самоврядування відіграє велику роль  як  орган, що реєструє організаторів того навчання, акредитує те навчання, може контролювати процес навчання, підтверджує, що конкретні лікарі пройшли  те навчання. Це, власне, ці головні завдання, які виконує лікарське самоврядування. Дуже дякую. Марек Шевчинський. (Оплески)

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякуємо, пане Шевчинський.

Зараз я запрошую до слова нашу наступну іноземну презентацію. Також великого друга і колегу Лікарського товариства і лікарів українських, людина, яка була керівником самоврядної професійної організації в Болгарії. Зараз є президентом Південно-Східного Лікарського Медичного Форуму, організації, яка об'єднує 14 країн Південно-Східної Європи, де Україна також активно приймає участь.

Пожалуйста, доктор Кехайов, вам слово для презентации. Большой друг украинских врачей, очень положительный человек и организатор Юго-Восточного Европейского Медицинского Форума, который в конце своей презентации, я думаю, скажет о том большом ……., о том большом заході, який буде відбуватися на теренах України за участю наших болгарських друзів. 

Пожалуйста, вам слово.

 

КЕХАЙОВ А.  Уважаемый председатель Комиссии здравоохранения! Уважаемые депутаты! Уважаемый замминистра здравоохранения! Уважаемые коллеги! Уважаемый доктор Клойбер, президент польской камеры! А для меня особенно сегодня будет с вами, спасибо еще раз для приглашения и для возможности говорить с вами.

Презентация, которую мы слышали, дает той момент, я думаю, ………….. И поэтому я уважаю ваше время и буду коротко представить несколько моментов болгарской медицинской ассоциации, несколько моментов из ……………. европейской формы и ………… события.

Но позвольте, сначала я поздравляю вашу организацию от того, что в этот год в этот ……..год ………….. Львов, Киев, Одесса, 25 лет восстановление вашей организации. Поздравляю всех украинских врачей. Поздравляю все региональные организации, поздравляю доктора Мусий, доктора Тищук и всех моих других, которые несколько раз были в Болгарии.

Я думаю, что моя презентация будет краткой, потому что все ваши руководители и другие несколько раз были в нашем парламенте, в нашей медицинской ассоциации и знают хорошо наше законодательство о самоуправлении.

Следующий. Я вкратце представлю Болгарский лекарский союз, Болгарскую медицинскую ассоциацию, созданную еще в 1991 году. Это первый слайд, исторический момент. Давайте я представлю кратко следующий.

История делится на 3 периода: создание, перерыв, восстановление. 15 лет тому назад у нас есть специальный Закон для медицинской ассоциации. И это первый председатель, статус взят с болгарской организации, изложенной в Законепрофессиональных организациях", опубликован в официальном государственном бюллетене. Другими ключевыми документы являются Устав и Кодекс медицинской этики.

Структурой организации является все 28 региональных коллегий во всех областных городах Болгарии. Организация вводит единственный регистр всех 34 тысячи болгарских врачей. Представительным органом, высшим органом является Конгресс, регулярный один раз на 3 года. Тогда выбирают руководительные органы, председателя, правительственный совет, контрольной этичной комиссии. Чрезвычайный раз в год на одобрение национальной рамковой договоренности. Для финансовых организаций основные членские взносы, потому что все члены организации.

Здесь вы увидите основную деятельность болгарской организации. Я не хочу представлять все, что  сделанное…. Но вы наверное увидите, участвует в законодательной деятельности в комитете по здравоохранению Национального собрания за счет финансовых и профессиональных  интересов врачей  по согласованию с  национальнымрамочный договор. Организация и контроль  процессы для непрерывного  последипломного обучения квалификации врачей, разработка правил хорошей медицинской практики, функций контроля соблюдения кодекса этики врачей участие в работе Высшего медицинского совета при Министерстве здравоохранения Болгарии, совместной деятельности с Министерством здравоохранения для подготовки подзаконных актов,  участие по аккредитации медицинского учреждения, юридическая защита врачей.

Следующий. Это болгарский парламент. Руководители организаций участвуют в работе комитета здравоохранения  и по всех основных вопросах, касающихся  здравоохранения……… отношения.

Следующее. Основные функции по закон… экономической защите являются  представители медицинской  организации договариваться  с …………… медицинской деятельности для первичной  специализированной………. помощи. …..организации для  всей деятельности и каждый год договариватьсяцены и объемы медицинской  деятельности.

По  этому вопросу говорили коллеги  с Польши, потому такая европейская практика всей страны медицинской организации  организует и контролирует подготовку и квалификацию  врачей цель, основную целькачество медицинской практики.

Следующее.  Организации разрабатывают.. провела хорошие медицинские практики и это специально записано в основной закон, по закону о здравоохранении, разрабатывают концепции.   И ……….. функция контроля ………………. Функции контроля ……………. этики врачей, существует центральный комитет по этике и 28 региональных комитетов, которые являются самостоятельной, как структура …………… решение для всех регионов …………….

Следующая. Организация участвует в …………… медицинские советы при Министерстве здравоохранения. Из 21 членов совета 5 представители из Болгарской медицинской ассоциации.

Совместные мероприятия ………………. и подготовке подзаконных актов, …………., юридической помощи защиты врачей.

Следующая. …….. София ……….. медицинской палаты …………….. демократии. Этот меморандум интересно мы приняли 8 лет тому назад в Софии и в подтверждении …………. …………. функций для медицинской организации можно увидеть текст здесь на русском и на английском. Я думаю, что интересно, как текст …………, который ………………, который необходимо дать для медицинской организации с ……….. самоуправления. Организация это европейский форум которые были в Болгарии разных организаций, ……… ,Всемирных организаций.

Здесь мы обобщили для профессиональной организации врачей в Европе. Но ………….. его презентация, дал подробный …………..   

Все это, я думаю, что было обобщение для самой важной функции в Европе и в мире, которая есть в медицинской организации, медицинской формы, здесь несколько……. представлен наш форум …….европейский медицинский форум, сегодня годбудет  10 лет, когда мы сделали с 4 странами, сейчас форум представляет всего 17. Следующий.

Здесь профессор Шварц из Германии он ………..специалист, который был на нашем первом конгрессе, когда был в Софии  5 лет тому назад. Варна!

Следующий. Это  первый конгресс в Болгарии. 

Второй был в ………… тогда был президент всемирных организаций. У нас есть такой Виноградов, который  каждый год  ……для… заслуженных врачейЕвропа. Самые заслуженные, профессионалы. Это декларация. Которую приняли в Белграде  под основной редакцией и как представил комитет, так  вице-президент Олег и  председатель  украинской медицинской ассоциации.

Третий форму – это Белград.

Давайте  четвертый. Четвертый был в Словении.

Пятый ………. Следующий. Для мены особенная често представить, что  следующий шестой форум будет в Одессе. Всех членов………….. из 18 стран единодушно подкрепили вашу кандидатуру – Одесса. В сентябре будетместо, где мы делаем  шестой форум совместно с 14 конгрессом украинских врачей. Тема исключительно интересная и  интересы врачей всех стран большой, конгрес получает акредитацию тиз……….. Я думаю, что все организации какиеукраинские и всех врачей, которые приедут из других странсделать  важный форум совместный в  сентябре в Одессе. Я использую эту возможность  от имени нашей …… пригласить …. Я уверен, что  в Одессе будет прекрасный форум. Спасибо большое за внимание. Еще раз благодарю за приглашение, которое вы сделали, и я был вместе с вами на этом заседании.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Спасибо большое, доктор Кехайов.  (Оплески)

У нас залишилося ще одна година роботи, дві фіксовані українських доповіді. Я попрошу так трішечки скоротити можливо, тому що ще передбачена дискусія для того, щоб можна було  задати питання для наших доповідачів, особливо іноземних гостей. Тому зараз до слова запрошується професор Базилевич, голова Українського лікарського товариства у Львові щодо встановлення лікарського самоврядування в Україні.

Будь ласка,  Андрій Ярославович.

 

БАЗИЛЕВИЧ А.Я.  Шановні колеги! Шановна президія! Шановні гості  нашого зібрання! Я буду… не хочу скорочувати, тому що багато є важливе, з чим поділитися. Я просто буду говорити, може, швидше.  І якщо би я щось  пропустив чи щось  буде, я лишаю це на запитання.

Отже говорячи про лікарське самоврядування в Україні… ага, вже говорив пан Олег Мусій, що в 1859 році було створено спочатку Подільська товариство лікарів, потім в  75-у році  в Харкові було Добровільне з'єднання лікарів і вже в 1910 році було у Львові створено Загальноукраїнське (ну на той час Західної України) товариство "Руське". Тоді термін "Україна" ще не  вживався. І в 1912 році перейменовано на Українське лікарське товариство, яке охоплювало лікарів  західної країни. На той час це було  62 лікаря, які об'єдналися і за три роки  також їм Австро-Венгерська Республіка не давала можливість  погодити статут, але за три роки це було… добилися лікарі і створили своє товариство. Нажаль, ну потім в 1917 році Українська Народна Республіка створює 15 жовтня було  створено Спілка лікарів на теренах Української Народної Республіки і в 1939 році (так як і в Польщі) радянська влада ліквідувала Українське лікарське товариство. На той час лікарі, члени лікарського товариства, виїхали за кордон і створювали вже там  лікарські товариства своїх державі, де вони жили. І тільки в 1990 році 28 квітня у Львові була відновлена робота лікарського товариства у Львові. І потім ви вже знаєте, що 30 червня, тобто вчора ми святкували 25-річчя відновлення, або навіть не відновлення, а створення Всеукраїнського лікарського товариства. Тому вітаю вас з тим, що ми маємо таку історію. І треба її продовжувати гідними вчинками.

Тому я хочу трошки зупиниться, як ще стоїть питання, чи в нас є в Україні лікарське самоврядування. Я буду говорити просто про Львів більше, – там, де ми створили. Я можу сказати, що воно є, може, не в тому ракурсі, як би ми хотіли, тому що немає законодавчого підтвердження. Але ми багато зробили, щоб з нами рівнялися у Львові, Львівській області. І щоб українське лікарське товариство, все ж таки, воно має свої засади самоврядування.

Наступний. Отже, у нас на сьогоднішній день зареєстровано 1150 членів Українського лікарського товариства. Це приблизно 10-11 відсотків від усіх лікарів, які є в області. Маємо трошки таке недопрацювання, що у нас не у всіх лікувально-профілактичних закладах є, але у більшості лікувально-профілактичних закладах міста Львова і в третині закладів області є осередки лікарського товариства, а це вже багато.

Отже, ні, ще попередній. Як діє Українське лікарське товариство? Тобто є Головна управа, яка вибирається раз на 2 роки. Це є 20, 21 член Головної управи. І вибирається не більше, ніж на 2 каденції підряд. Також Голова Українського лікарського товариства у Львові вибирається таємним голосуванням на з'їзді. З'їзд відбувається, звітно-виборча конференція відбувається раз на 2 роки. Так само: не більше 2 каденції. Хочу наголосити, що це ми беремо європейську практику, коли голова, очільники не можуть бути більше, ніж 2 каденції підряд на своїй посаді.

Засідає раз на 2 тижні перший, третій понеділок о 5-й годині, запрошую. Це відкрите засідання Головної управи. Тобто будь-який член лікарського товариства може бути присутній, але без права голосу. І гості так само у нас запрошені. Ми раді, чекаємо, коли до нас приходять гості і не тільки члени лікарського товариства.

Отже, як працює Українське лікарське товариство у Львові? Ми за ті 25 років вже практично, вже так встановилося, що спочатку було там три комісії, п'ять комісій. Зараз є біля десяти комісій, це є керівні органи, які визначають  роботу лікарського товариства. Перше, це, звичайно, статутна комісія. Друге – це комісія юридично-соціального захисту лікарів. Третя – комісія належної лікарської практики.  Це ми створили тільки минулого року у зв'язку з тим, що ми йдемо і хочемо… ну очікуємо, що ми  започаткуємо.. ну тобто вже готуємося до прийняття Закону  про  лікарське самоврядування.

Комісія лікарської етики та деонтології… до речі, хочу сказати, що статут Українського лікарського товариства був розроблений у Львові ще…  почався в  2003 році, а був затверджений в 2007 році і на території Львівської області був наказом директору Департаменту охорони здоров'я (а на той час начальника Управління   охорони здоров'я) професор Ігор Герич. І затверджений як діючий для всіх лікарів Львівської області. Тому я  навіть може передати зараз, щоб ви могли подивитися, як цей статут був прийнятий. Або потім ви подивитеся. Тобто вже він діє. На сьогоднішній день наші члени… взагалі в Львівській області діє два статути: Статут  Українського лікарського… Етичний кодекс лікаря Українського лікарського товариства у Львові та Етичний кодекс лікаря України.

Наступне. Це є  "суд лікарської честі". Назад прошу. Це є орган, який вибирається. Ну до своєї часті можу сказати, що до сьогодні "суд лікарської честі" не  мав як таких ситуацій, коли він розбирав, тому що Комісія юридично та соціального захисту проводить підготовку  так, щоб лікарі не доходили до суду. Так само як в Польщі лікар, ви знаєте, не може судитися з будь-яким судом, поки "суд лікарської честі" Палати ізби лекарської не прийме рішення по цьому  іншому… ситуації юридично.

Наступний, будь ласка. Отже кваліфікаційна  кадрова комісія - це комісія, яка веде реєстр в електронній формі. У нас є реєстр членів лікарського товариства.

Наступне. Це   комісія ……роботи осередків. Так само ми створили її тільки три роки тому, тому що збільшилась робота. І  у нас є сьогодні Мирон  Островський, голова цієї комісії. Кому цікаво буде поговорити з ним, він може поділитися з своєю роботою. Так.

Наступне. Це  науково-видавнича комісія. Комісія, яка займається  проведенням  конференцій. І хочу сказати, що нами  5 років тому була підписана потрійна угода між Українським лікарським товариством, Медичним університетом і Департаментом охорони здоров'я про проведення конференцій, які дають можливість лікарям набувати бали для атестацій. Ці конференції ми проводимо не тільки у Львові, а виїжджаємо в райони. Або робимо такі кущові конференції, де кілька районів збираються в себе і проводять конференцію з тим, що лікарі щось взнають. Тому що ви знаєте, як лікарям зараз, не дуже вони спішать їхати до Львова, немає часу. А так є можливість їм почути ту інформацію, яка їм цікава. І ми питаємося головного лікаря, яка сама актуальна тема для цього чи іншого району, щоб ми могли поставити те, що запотребують лікарі цього чи іншого району.

Наступне, це лікарський клуб імені Юрія Липи. Це більше відпочинковий, який займається поїздками, презентаціями різних художніх конференцій, не конференцій, а більше виставок, книжок. Тобто такий більше відпочинковий клуб, який займається відпочинком лікарів.

І наступне, це газета "Народне здоров'я". Наступне, будь ласка. Хочу сказати, що газета… Я потім ще повернусь. Це є найстаріша газета в Україні взагалі. Вона видається з 1912 року. І вона дійсно представляє, всі ви могли її сьогодні одержати, представляє інтереси лікарів. Крім того, вона розрахована і на більш такий напрямок профілактичний, оздоровчий, лікувальний. І для пацієнтів, тобто для будь-кого з нашого суспільства. Вона поширюється і підписується у всіх, тобто по всій Україні є підпищики на неї.

Сьогодні чим займається Українська лікарське товариство у Львові? Перше, це приймає в роботі громадської ради Міністерства охорони здоров'я. 5 членів Українського лікарського товариства є членами громадської ради Міністерства охорони здоров'я. Створена лікарська комісія з охорони здоров'я в громадській раді обласної держадміністрації. І там з цим є 27 членів комісії з охорони здоров'я, серед них 7 членів Українського лікарського товариства.

Чим займаються, ви знаєте, громадські ради. Це те, що ми хочемо робити, це вони вже займаються, в цих громадських радах. Наступне.

Також Українське лікарське товариство приєднується до різноманітних заходів, які пропагують здоров'я. Крім того, що в статуті Українського лікарського товариства є закладено, що перше, чим займається, це ще було з 1910 року, що ми забезпечуємо здоров'я наших громадян.  Тобто якісне надання і медичної допомоги і також здоров'я, тобто безпосередньо чим має займатися: не лікувати, а забезпечувати здоров'я. Тобто ми звертаємо увагу пацієнтів до  власного  здоров'я, проводимо заходи по популяризації, профілактики та взагалі ставлення до свого  здоров'я.

Наступне. Також таке цікаве, прошу, зверніть увагу, це для всіх так звана  Інтернет-розсилка. Ну крім того, що ми маємо,  звичайно, свій сайт, маємо сторінку на Фейсбуці, є можливість комуні кувати за допомогою розсилки. Якщо ви підписались під ту чи іншу розсилку, вона створена на  базі …….., то ви можете одержувати і ділитись своєю інформацією  в певних когортах. Ну є так звана розсилка …………….. це для всіх лікарів світу, українців. Там є 800 членів, які одержують і діляться своєю інформацією. Для львівських лікарів це є розсилка ……………, …….., а потім всі решта розсилки є по спеціальності: ………….-кардіо, ………..-терапія,  …………….-хірургія і так дальше. Тобто ви вибираєте собі ту  чи іншу розсилку, в якій вам цікаво читати, одержувати інформацію і  ділитися між інших. Тобто ви, пославшись на ту адресу, поширюєте свою інформацію серед там 200, 100, 500 чи скільки  лікарів.

Наступне. Це є соціальний проект, який ми зробили, це є поширення інформації про лікарські товариства, його презентабельність. Диск, стенд – це ми спільно з Львівською міською радою одержали такий грант і провели його.

Наступне це є така картка, яка представляє члена лікарського товариства, вона є розроблена… такий соціальний проект  - проект прихильності. Член лікарського товариства одержує карточку. Нею можна голосувати під час конференцій, реєструватися. Нею можна – наступний, будь ласка, – бути дотичним до спільноти. Тобто вона знає, якщо у вас є шофери, ви знаєте, є заправки  …………….. тобто не треба мати окрему карточку. Крім того так звана мережа  ………… це  є ресторани "Локаль", ресторани тут, які забезпечують ………. ресторани в Києві, так само вони є… це "Львівська шоколадна фабрика" і  так дальше. Тобто одна карточка заміняє це.  Крім того страхові компанії, нотаріуси, туристичні агенції, приватні клініки, стоматологічні клініки так само вони дають можливість,  аптеки дають можливість члену, лікарю, представляти собою карточкою. Так само дуже приємно, коли до вас в ресторані чи на заправці, розуміють, що ви лікар, до вас інше ставлення. Так що така карточка, ми пропонуємо її розробити навіть для всіх членів ………

Наступне. Два роки ми проводимо забіг здоров'я під лозунгом "Здоровий лікар – здорова нація". Так само пополізуєм… Запрошуємо не тільки лікарів, а всіх членів, і Львова, громадян Львова і закордонних друзів запросим. Цього року Хмельницьк доєднався до нас і провів так само такий забіг.

Наступне. Це ми проводимо толоку.

Наступний. Поїздки з ознайомленням з практикою Франції, Кракова, де є школа реанімації. І ми стараємося забезпечити підвищення кваліфікації наших лікарів.

І плани. Це є перше створення потужних лікарських депутатських лоббі на всіх рівнях. Тобто на рівні Верховної Ради це було проведено, зараз чекають вибори місцеві органи влади і ми стараємося всіх лікарів, допомогти їм стати членами депутатського корпусу і потім відстоювати засади які вони повинні відстоювати перед суспільством з боку лікарів.

Наступне. Це активне впровадження взаємодії …….. з органами влади. Це створення експортних дорадчих органів так званих опікунських рад при кожному закладі охорони здоров'я. Ми створили першу, провели школу управлінця для членів лікарського товариства які хочуть більш детально більше знати про охорону здоров'я. Школа управління перша проведена минулого тижня.

І хочемо  закликати вас до підтримки нас, бо це ми можемо зробити тільки разом. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Андрій Ярославович.

Я до слава запрошую президента Асоціації стоматологів України з доповіддю про самоврядування стоматологічне. Якраз найбільш активна і найбільш просунута асоціація за спеціальностями, які існують в Україні. Будь ласка, пан Мирон Угрин, професор, зараз нам розкаже, як стоматологи бачать самоврядування.

 

УГРИН М.М. Шановна Ольга Вадимівна! Шановний Олег Степанович! Шановні колеги! Я хочу перш ніж приступити до доповіді подякувати особисто Олегу Степановичу, Андрію Гуку, Андрію Базилевичу, Миколі Тищуку за їхню подвижницьку роботу в запровадженні Українського лікарського самоврядування в медицині. І очевидно я викладу сьогодні свої погляди від стоматологічної спільноти.  ………польській делегації за ……… і болгарським друзям ……….. за їхню підтримку.

Я сьогодні представляю біля 25-тисячну спільноту, стоматологічну спільноту, Асоціацію стоматологів України і ініціативну групу, значить, яка входить в реанімаційний пакет реформ по підготовці документів по реформуванню охорони здоров'я.

Сьогодні хочу поділитися своїми поглядами на то, чому ми говоримо про лікарське самоврядування в стоматологічній спільноті. Як вже зазначив пан Олег,  це одна з активних на сьогоднішній день членів медичної спільноти, яка, ну можна сказати, вже самоврядувалася на етапах нашої незалежності.

Ви знаєте, що після підписання угоди про асоціацію, значить, набула чинність угоди, нам поставили вимогу про реформування охорони здоров'я і очевидно, була створена стратегічна група. Ми в своїй роботі керуємося директивами  Єврокомісії і Асоціації стоматологічної освіти Європи. 

Які питання ми ставимо на сьогоднішній день по лікарському самоврядуванню в стоматології?  Перше – це  не відокремлення стоматології, а виокремлення, прошу звернути на це увагу.  Це є: які позитивні зміни внесе лікарське самоврядування  в стоматології для пацієнта, які позитивні зміни для стоматолога і позитивні зміни для державного  бюджету. Ви знаєте, що  була створена  стратегічна група і на першому етапі в цю стратегічну групу  увійшли маса наших колег,  колеги наші лікарі. Але  на жаль, в цій  стратегічній групі не було представлено  жодного стоматолога і тому, в цьому документі  не було зовсім сказано як же буде  розвиватися стоматологія. І великим нашим досягненням, те, що вже окремим пунктом після наших намагань була     включена  стоматологічна допомога окремим  пунктом в цей документ, ми звернули на себе увагу, що ми маємо  свої особливості.

В чому полягає  ……….. галузі, напрямку галузі "стоматологія"? По-перше,  це галузь  медичного напрямку, що має найбільш динамічний  розвиток. І в національній стратегії формування  системи охорони здоров'я зазначено,  що завдяки невтручанню,  останні 20 років, держави  в нашу роботу стоматологія досягла великих успіхів. І я рахую, що це знаменний запис в стратегічному документі реформ.

Друге – це що згідно Постанови Кабінету Міністрів  стоматологія  і так виділена в окрему спеціальність,  в питаннях здобуття вищої освіти: є "медицина" – пункт 222-й і 221-й – це  є "стоматологія". Так само записано є це в документах Єврокомісії, де виділяються: медицина, стоматологія і інші напрямки, які ви зараз бачите.

Що дасть виокремлення галузі "стоматологія" для нас? Перш за все – це є оптимізація розвитку, а не відмежування від медичної спеціальності. Оптимізація   менеджменту галузі відмінного від медицини і формації. Це є оптимізація діяльності галузі в контексті управління фінансування та освіти, це є конвергенція до стоматологічного простору євроспілки.

Як бачите, по цій карті практично в більшості країн  стоматологія виділена як в окремий напрямок і має свої органи самоуправління. В Польщі  в ізбу лікарську входить стоматологія, але віце-президентом є обов'язково стоматолог як достатньо велика галузь. І, допустимо, як це буде в нас, очевидно, ми будемо про це дискутувати.

Які позитивні зміни для пацієнта? Це зміна способу фінансування лікування стоматологічного захворювання від солідарної системи Семашко до індивідуального фінансування пацієнтів. Тобто гроші повинні йти за пацієнтом. Це є прозорий механізм фінансування стоматологічного лікування і соціально незахищених груп. Це є підвищення якості стоматологічних послуг і компетенцій стоматолога. Як це виглядає на сьогоднішній день?

Ми зіткнулися на сьогоднішній день з війною, про яку сьогодні говорили вже попередні виступаючі, і з'ясувалося, що при тому, що стоматологія є потужна, на сьогоднішній день на полігонах ми маємо 98 відсотків не санованих, які потребують стоматологічного лікування, 52 відсотки це видалення потребують зубів, 8 відсотків це є мобілізовані зі знімними протезами, це є аналіз одного з південних полігонів при обстежені 1 тисячі 550. На сьогоднішній день практично завдяки асоціації, завдяки приватно-практикуючим лікарям-стоматологам, був підписаний меморандум з Міністерством охорони, з Міністерством оборони про ………  санацію, де ми практично вже майже на всіх полігонах, а це 13 полігонів є облаштовані стоматологічні кабінети, де ми займаємось санацією безкоштовно, за рахунок власних коштів, обладнання, кабінети і так далі. Очевидно це вже є елемент потужного самоврядування.

Це створення пересувних кабінетів. Ви знаєте, що завдяки нашим зусиллям був підписаний Радою національної безпеки проект і підписаний Порошенком "Про мобілізацію мобільних стоматологічних кабінетів", які рік були на території України, а волонтери збирали  ці кабінети і з'ясувалося, що тільки зараз вийшов наказ про мобілізацію цих кабінетів. Чи це не потуга самоврядної організації, яка заставила державу по-іншому подивитися на це?

Третій етап, це є реабілітація, якої практично немає, на сьогоднішній день Міністерство оборони гарантує знімні протези для пораненого, беззубого пораненого і штамповано-паяні коронки. Ми зараз перевертаємо це відношення до збільшення об'єму гарантованого нашим захисникам. На сьогоднішній день після розмови з ізраїльським послом сказав, що боєздатність бійців – це є гарантія держави в тому, що вони будуть забезпечені і реабілітовані у випадку поранення або пошкодування і у випадку смерті. Очевидно це велика робота…

Ми хочемо, наприклад, вийшли на Раду національної безпеки, щоб вона признала імплантати як протези, тому що реабілітуючи комбата метр 90 росту, якому чеченці в полоні вибили зуби, йому держава гарантує два знімних протези. Яка реабілітація може бути на сьогоднішній день? Які позитивні зміни для стоматолога – це є прозорість в стоматологічній діяльності, забезпечення захисту не правових втручань, здійснення стоматологічної практики, додаткові фінансові надходження, динамічний і професійний розвиток. Це відсутність хабарництва на етапах діяльності та освіти. Це є спрощення вимог до ведення господарської діяльності стоматологічної, усунення надуманих механізмів, запровадження реєстру стоматологів… На сьогоднішній день держава не знає скільки стоматологів є в державі і практично не може правильно розпорядитися цим потенціалом на сьогоднішній день.

Спрощення звітності та обліку діяльності стоматологів і запровадження електронного обігу звітності стоматологічної діяльності та суттєвого спрощення кількості чиновницького апарату, входження в єдиний стоматологічний простір євроспілки.

Що ми сьогодні робимо для стоматолога? Знову ж, принцип самоврядування. На сьогоднішній день, мені здається, з одної сторони, йде війна, з другої сторони, погіршуються умови ліцензування лікарської діяльності, умови сертифікації виробів медичної продукції, умови акредитації. Замість того, щоби полегшувати, значить, ідуть і це…

Ми на сьогоднішній день відбили впровадження ліцензування, тому що воно абсолютно було просочене механізмами хабарництва зі стоматологів для отримання ліцензії. Треба розділити лікарську ліцензію, те, що робить ізба лікарська ….. права на лікарський завод і господарську діяльність.

Наше міністерство видає ці господарські ліцензії, і правильно Ольга Вадимівна сказала, у світі лікарі не знають, де знаходиться міністерство, вони знають де знаходяться громадські організації, їхні професійні спілки.

Я питався в багатьох……, вони навіть не знають, хто працює в міністерстві. За то вони точно знають, де є офіс їхньої…, де …..лікарська, де є асоціація, де є інші.

І очевидно, це нам вдалося скільки пунктів відмінити, на сьогоднішній день повернули цей Закон про ліцензію.

Ви знаєте, що йде знов перегляд сертифікатів виробів медичного призначення, яке знов обтяжує нас, як лікарів, як це…

І очевидно, зміни, позитивні зміни для бюджету. Це є ліквідація корупційного механізму освоєння бюджетних коштів та прозорий контроль фінансової складової. Це є перерозподіл фінансування в галузі адміністративного апарату на реальне лікування соціально не захищених верств населення, збільшення податкових надходжень до бюджету і суттєве зменшення бюджетних витрат, фінансування інституцій у сфері регулювання стоматологічної  допомоги.

Яка була проведена робота? Це є формування суспільної думки в середовищі стоматологів. Створення ініціативної групи в середовищі стоматологів, залучення фахівців різного профілю. Звернення до Міністерства охорони здоров'я та комітету Верховної Ради з метою запровадження самоврядування в стоматології. Це є включення ініціативної групи до робочої групи комітету  Верховної Ради "25 кроків до щастя", це є створення підгрупи "Стоматологія" в групі "Реанімаційний пакет реформ". І це є ефективна співпраця з центром реформ при написанні законопроекту про стоматологічну діяльність.

Дякую за увагу. Я думаю, що ми доб'ємся лікарського самоврядування в лікарському середовищі, частиною якої є, очевидно, і стоматологія.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую пане професоре. (Оплески)

Зараз у нас передбачено запитання до доповідачів і дискусія ще.

Я би хотів буквально ще два слова надати академіку Вороненку, можливо, одному із таких знаних фахівців в післядипломній освіті чи ненайкращому фахівцю, щоб ви поділилися своїми думками щодо запровадження лікарського самоврядування. Тому що, безумовно, при роздержавлені управління функція лікарського самоврядування, яка перейде професійній корпоративній лікарській організації України, буде все-таки набагато тісніше пов'язана з діяльністю і академій післядипломної освіти і післядипломної освіти як такої в Україні, яка потребує, напевно, своєї серйозної зміни.

 

ВОРОНЕНКО Ю.В. Дякую, Олеже Степановичу, за такий вступ приємний, перебільшений, звичайно.

Я, шановні колеги, перед вами, думаю, маю право стояти з декількох причин. Ну, по-перше, очолюю заклад, який був створений 18-го року якраз Спілкою  київських лікарів, про неї йшлася сьогодні мова, утворений у 18-році. А потім Гетьман Скоропатський дозволив утворення інституту для післядипломного вдосконалення лікарів і їх безперервного професійного розвитку. І цей вуз, нині Національна медична академії післядипломної освіти, працює на теренах безперервного професійного розвитку ось уже скоро 100 років.

По-друге, маю певне теж відношення до теми сьогоднішньої, адже, ну, більше 40 років працюю в Управлінні охорони здоров'я на різних посадах.

І,  по-третє, я сьогодні, Олег Степанович, був приємно здивований, коли почув ваш виступ і порівняв з тими матеріалами які передав вам і шановний Ользі Вадимівні, перед нашою роботою  там більшість думок повністю співпадає. І це говорить про те, що і вчені, і народні депутати, і, як сьогодні ми чули з виступу заступника Міністра охорони здоров'я Віктора Вікторовича Шафранського, є спільна думка про необхідність змін хоч у цьому напрямку.

Я, шановні колеги і шановні іноземні гості присутні тут, висловлюю повагу і вдячність за можливість виступу перед вами. Буквально декілька слів скажу про громадське самоврядування лікарів, яке не виникло дійсно вчора чи 10 років назад, чи з здобуттям Україною незалежності. Говорили сьогодні про середину 19 століття.

Вперше на рівні не лікарської якоїсь громади в місті чи в провінції, а на рівні держави, це був 1832 рік у Великій Британії, була утворена Британська асоціація. Потім Сполучені Штати Америки, Філадельфія, де більше 25 асоціацій регіональних штатівських, це був 47 рік. Потім Австро-Угорщина, 48 рік і так далі. Ми на сьогодні опинилися далеко позаду навіть наших найближчих сусідів болгар, поляків, які мають вже величезний свій власний досвід.

Україна не можна сказати, що свого власного досвіду не має. На сьогодні так склалося, що ми маємо в нашій країні більше 200 різних зареєстрованих Міністерством юстиції, тобто в офіційному порядку об'єднань медиків. І лікарів, і провізорів, і медичних сестер. По одній навіть спеціальності є 3, 4, а то і 5 різних професійних лікарських асоціацій.

Уже більше 10 років тому назад, розуміючи необхідність певної консолідації зусиль у цій сфері була створена федерація лікарських асоціацій і тут присутній президент цієї асоціації академік Заболотний.

То начебто сьогодні і питання вже не актуальне. Дуже актуальне. Бо досі, незважаючи на наявність  уже більше сотень таких громадських об'єднань вони не мають ніяких прав.  Вони, дійсно, проводить лише якісь конференції, з'їзди, форуми. А те, що стосується громадського самоврядування, те, що стосується прав, які мусять мати медики серед дуже невеликої кількості професій у світі – цього, на превеликий жаль, немає.

Що для  цього , на мій погляд, варто зробити, аби звинути справу з мертвої, на жаль, точки? Що на сьогодні визначає діяльність лікарських різних об'єднань як формальних на рівні департаментів охорони здоров'я, так і неформальних, як асоціації чи товариства. Визначають функції Міністерства охорони здоров'я України. Є Указ Президента, де прописано, що  повинно  робити МОЗ.  А там… ну хіба що слова "етика" немає, хоч між словами це теж читається: і ліцензування, і акредитація, і сертифікація, і планування підготовки кадрів, і оцінка діяльності лікарів, і безперервний розвиток. На сьогодні варто  для того, щоб ми все ж таки зробили самоврядну лікарську організацію, яка б відповідала вимогам  сьогодення, для цього треба, по-перше, позбавити Міністерство охорони здоров'я  невластивих їй функцій і, між іншим, добре, що про це є певна фраза в Коаліційній угоді про позбавлення цих функцій. Але це політична мусить бути воля в країні: і того, хто підписує указ про повноваження МОЗ, і керівництво МОЗ, яке не завжди, як і інші міністерства позбавляються функцій, які начебто на поверхні їм не властиві.

По-друге. Інколи чути в дискусіях, що а у нас є закон. І, дійсно, є Закон про  громадське самоврядування, завдяки якому і працюють всі ці сотні різних медичних об'єднань. Але стаття 2 цього  буквально забороняє функцію самоврядності і дозволяє лише дискусії по своїй професії фактично, а прийняття управлінських рішень, координаційні функції, які можуть прийняти на себе ці організації, там немає. Тому я підтримую Ольгу Вадимівну, Олеже Степановичу, ініціативу комітету про те, що необхідно прийняти цей закон, і погоджуюсь з тим, що це буде, дійсно, одним із найбільш серйозних кроків в реформі охорони здоров'я.

Який вигляд може мати це утворення, яке буде в Україні працювати після того, як ми приймемо закон? На нашу думку, я зараз використовую термін "Українська медична асоціація", можна назвати товариство, переклад теж з англомовного, association. В більшості країн світу, сьогодні ми чули цифру 111, все ж таки асоціація. Хоча є палати і товариство, і комора і таке інше. У нас слово "товариство" може дійсно це є те, що об'єднує людей. І вже історично це слово сприйнятне, тому нехай воно буде так.

То Українське медичне товариство має бути законодавчо визначеним окремим структурним утворенням, яке інтегрує в собі загальні функції одночасно існуючих професійних асоціацій, ніхто їх не мусить позбавляти ніяких повноважень, вони є. І ми сьогодні чули приклади асоціації нейрохірургів, наприклад. Це добре, що громадянин України є віце-президентом Всесвітньої асоціації нейрохірургів чи, скажімо, завідуюча кафедрою нашої академії є в президії європейської асоціації парадантологів чи діабетологів зав.кафедрою діабетології це добре. І ніхто не забороняє їх діяльності, вони мусять бути регулюючи стандарти підготовки лікаря на до дипломному, після дипломному етапі в своїй професії. Але є чимало функцій, про які сьогодні говорилося, від медичної етики до законодавчої ініціативи, які є над асоціативними, вони є інтегральними. І до цих функцій і мусять бути надані спеціально утворені організації, чи спеціально утворені, чи вже існуючі, як, скажімо, дійсно, 105-річне Всеукраїнське лікарське товариство. Для того, щоб вирішувати спільні проблеми і професії, і регіонів.

Крім того, що ми сьогодні вже чули, цілком можливо, що українське медичне товариство візьме на себе повноваження не лише таке контролююче. Сьогодні ми чули також про Національне агентство забезпечення якості медичної допомоги як аналог того, що утворюється зараз в системі МОНу. А що таке якість медичної допомоги?

Складовими якостями якраз і є атестація, сертифікація і таке інше. Ця структура могла бути у вигляді комітету при нашому українському лікарському товаристві наділеному спеціально законодавчими повноваженнями.

Перелік функцій, які на наш погляд могли б бути покладені в основу діяльності, я не маю часу зараз зачитувати, вони дуже близькі до того, що ми сьогодні вже чули. І від реєстру лікарів і до контролю за дотриманням медичних, етичних принципів діяльності, і до забезпечення безперервного, професійного розвитку лікарів. Нехай спеціально створені заклади як  скажімо Національна медична академія готує, пере підготовлює, дає інновації своїй спеціальності лікарям. Так як діють такі ж центри, скажімо, в Польщі в Варшаві, чи в Братиславі, Братиславська академія після дипломної освіти, чи в Алабамі, навіть в Сполучених Штатах Америки. Але під контролем, під егідою на Міністерства охорони здоров'я – це не властива функція МОЗу. МОЗ – це стратегічний, політичний орган, а планування потреби по спеціальностях лікарів, планування їх перепідготовки, керівництво створення навчальних планів і програм, якми будуть займатися фахівці, це теж одна із функцій.

Є звичайно, шановні колеги, і ризики того про що ми зараз говоримо. Безперечно є і, мабуть, буде ще в перспективі бажання різних владних структур, в тому числі обласних державних  адміністрацій  чи префектур, в наступному, міністерств, не дуже сприяти позбавленню деяких своїх функцій.

Велике значення має в Україні і відсутність на сьогодні належної мотивації до праці медичного працівника у зв'язку з соціально-політичними умовами, у зв'язку з приниженням статусу медика, дуже низькою заробітною платою, відповідно низьким рейтингом медика в суспільстві. Але все це, коли, скажімо, буде працювати спочатку на рівні регіонів, потім на рівні держави, таке об'єднання, незалежне від політиків, лікарів, яке, я теж підтримую думку, яка сьогодні звучали, мусить бути обов'язковим по прикладу Німеччини чи Польщі, для всіх лікарів. Бо лікар – це єдина професія, яка відповідає за життя, і тут мусить бути особливі вимоги. І тоді при невеличких внесках, на які буде існувати ця організація, вона буде захищати і лікаря, а відповідно і пацієнта.  Дякую  за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую, Юрій Васильович.  (Оплески)

Зараз просить голова комітету надати слово у зв'язку з тим, що мусить відлучитися. Ольга Вадимівна, будь ласка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.   Дорогі друзі! Шановні колеги! Дякую нашим іноземним гостям за ваші чудові доповіді. (Виступ іноземною мовою)

Я хочу звернутися зараз до всіх присутніх в цій залі і сказати вам наступне. Що ми обов'язково зробимо, не робить різниці знов таки як буде називатися Національно-медична палата, асоціація, товариство яке об'єднає медичних сестер, які будуть мати свою окрему асоціацію, яке об'єднає і провізорів які будуть мати свої окремі асоціації і лікарську спільноту. Зараз ми з вами знаходимося на тому етапі, коли кожен мусить взяти на себе зобов'язання створити цей документ. І ми з Олегом Степановичем чекаємо за результатами сьогоднішніх слухань і вашими листами на Комітет охорони здоров'я, тут присутній секретаріат, працює стенограма, всі ваші пропозиції і бачення. Як тільки нами буде створено документ, ви відразу отримаєте цей документ і зможете з ним ознайомитись. Якщо у вас є бачення по структурі, ваші  побажання, то, будь ласка, це не прохання моє, це ваш обов'язок, тому що ви, власне, лікарська спільнота створює це для себе.  Наше завдання в Верховній Раді –  тільки допомогти провести, пролобіювати і затвердити  цей документ,  і прийняти його, щоб він став законодавчим  актом. Все решта в  цьому просторі працювати потрібно буде лікарській спільноті, всім професійним  асоціаціям, яких може бути декілька по одному фаху. Тому що у нас є багато лідерів, і кожен   хоче мати свою асоціацію. Як вирішити цю проблему?   Як не створювати проблеми,  а як їх вирішувати. Тому ми відкриті до співпраці, надзвичайно важлива. Надзвичайно актуальна тема і чекаємо на ваші пропозиції і зауваження.

А зараз прошу мене  пробачити, бо мушу на "ВВС" бігти на ефір, але прошу вас активно допрацювати  на цьому круглому столі. Дякую вам.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Дякую, Ольга Вадимівна. 

Професор Камінський також просив слова, головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров'я з акушерства і гінекології, знаний фахівець в  цій галузі.

 

КАМІНСЬКИЙ В.В. Дякую, Олеже Степановичу і шановна Ольга Вадимівна!

Олег Степанович, колеги, я хотів би перш за все  сказати, що  декілька слів про Асоціацію   акушерів і гінекологів, мав сказати академік Запоржан  Валерій Миколайович. Але в силу поважної причини, він не може  сьогодні бути присутнім тут, тому делегував мені частину повноважень, якраз сказати декілька слів про те, що    цілком відображує спільну сьогодні і загальну думку, яку ми сьогодні з вами почули у виступах. І я вдячний Юрію Васильовичу Вороненку за його виступ, бо я завдяки цьому, можу ущільнити свій власний виступ.

Я хочу показати якраз, на мій погляд важливий  момент, (прошу далі) про складову  професійну і наповнення професійної  роботи асоціацій, які однозначно  повинні входити в от таке об'єднання, про яке ми сьогодні говоримо. І хотів показати, що ми встигли  зробити вже в Асоціації акушерів і гінекологів. Якщо можна.

Значить, ми є членами Європейської ради  …… і ……, в тому числі і Валерій Миколайович Запорожан входить до складу виконкому Європейської асоціації і світової федерації. Перед вами представники світової федерації. І та робота… прошу далі, ми покажемо, що ми вже встигли зробити.

Прошу далі. Значить, крім спільних конференцій і спільних якихось доповідей провідних фахівців, які ми робимо, ми також (прошу далі) входимо до складу комісії, яка розробляла стандарти по охороні жіночого здоров'я в Європі. І це було представлено в Європарламенті в 11-у місяці 2014 року. Ви бачите українських представників у складі цієї комісії. І дуже серйозно ці протоколи, стандарти по наданню допомоги, які в Єврозоні уже повністю діють, от вони в складі. українські фахівці також були в складі робочої групи. І ми сьогодні використовуємо в своїй роботі в Україні оті загальноприйняті європейські стандарти. Прошу далі.

Ось як вони виглядають, і як це все відбувалося. Прошу далі.

Також дуже серйозні моменти були зроблені відносно того, яким чином проводиться акредитація закладів. Зокрема там пренатальних центрів. Прошу далі. І представники України входять до складу Міжнародної європейської комісії щодо визначення цих рекомендацій, як атестувати, акредитувати. Про те, що ми сьогодні говорили, що крім того, що ми об'єднаємося і будемо працювати над тим, як самоврядність відпрацьовувати, також важливий момент, яка буде професійна складова, як будуть відповідати ті заклади, в яких ми працюємо, міжнародним стандартам. І як буде відповідати та допомога, яку ми надаємо, тим світовим протоколам і стандартам, які є.

Прошу далі. Також достатньо багато було зроблено з Україно-Швейцарським проектом. І створено молодіжне наше таке фахове товариство, яке також передбачає стажування наших молодих фахівців в Європі. Ось присутній Олександр Костянтинович Толстанов, який багато також зробив для того. І прошу слідуючу прозірку. Там ось ви бачите, що дуже багато було зроблено спільно з Міністерством охорони здоров'я з Німеччини, і наші фахівці їздили на стажування туди, і в нас читали німецькі фахівці, всі ці свої бачення, і свою точку зору викладали тут.

Тому я думаю, що можна наступну прозірку. І хочу сказати, що перспектив дуже багато і певні кроки вже зроблені, і не один, і не два, а дуже багато. Я думаю, що об'єднання професійних асоціацій, як би воно не було назване, воно зіграє дуже велику роль в тому, щоб ми стали частиною світу. Я дякую за увагу і там є багато ще інформації, яку секретаріат, я думаю, що використає, там і наші рекомендації, і наше бачення. І я хотів побачити останню прозірку, щоб показали, що самоврядування, воно також це дуже велика відповідальність, не тільки дуже, але відповідальність, це не сховаєш голову в пісок, треба відповідати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, пане професоре.

Я думаю, що всі доповідачі збігаються з думкою про необхідність доопрацювання і подачі своїх пропозицій до рекомендацій сьогоднішніх комітетських слухань, які будуть затверджені можливо на наступному засіданні Комітету з питань охорони здоров'я, для цього у нас є 10 днів. Тому велике прохання до всіх присутніх і не присутніх, також передайте тим вашим колегам, які бачать себе яким чином можна було б доповнити рекомендації комітетських слухань, які є у вигляді проекту, і ви змогли їх отримати, до цих рекомендацій, свої зауваження, додатки, розширення. І для того, щоб секретаріат Комітету з питань охорони здоров'я міг опрацювати їх протягом 10 днів і на наступному засіданні комітету ми могли б вже прийняти у вигляді юридичного документі ці рекомендації. Тому, будь ласка, всі пропозиції до секретаріату Комітету з питань охорони здоров'я надсилайте.

Я також, користуючись нагодою, одразу б нагадав про таку пропозицію, яка вже була від лікарського товариства нашого українського про те, що ми не повинні чекати, поки буде закон, безумовно, зараз є дуже важливим передача функцій уже існуючим громадським організаціям. В тому числі і вузькофаховим, які займаються конкретною проблематикою чи акушерства-гінекології, чи кардіології, чи будь-якого іншого. А також і загально-лікарські питання, вони… тому що все одно існують загально-лікарські питання і в тому числі, і в лікарському товаристві.

Ну от, наприклад, звертаю увагу присутнього тут заступника міністра, що ще 3 місяці тому лікарське товариство розробило проект двох наказів МОЗу про співучасть і регулювання призначення головних позаштатних спеціалістів Міністерства охорони здоров'я України, і це є теж таким важливим документом. Вони там десь лежать в нетрях міністерства, як завжди дуже важко щось знайти, але зверніть увагу на те, що ми могли би долучитися, уже кожна асоціація по своїй спеціальності, спільно з лікарським товариством і позбавити оцю не властиву міністерству функцію по призначенню головних позаштатних спеціалістів. Навіть це була би і свого роду боротьба з корупцією, тому що ми бачимо багато звинувачень в тому, що кулуарно, не прозоро, без конкурсу призначаються ті чи інші спеціалісти.

Ми могли би забезпечити товариством оцю площадку громадського обговорення і прозорий конкурс для призначення таких спеціалістів за спеціальністю, і міністерству теж було  це великим позитивом. Тому, будь ласка, зверніть на це увагу також.

Заслуговує увагу і те, що зараз існує проект Світового банку 240 мільйонів доларів дано Україні на 5 років, і найближчими днями у нас відбудеться зустріч Комітету з питань охорони здоров'я і лікарського товариства щодо зміни системи управління. Там виділені певні кошти, в тому числі і центральна складова в Міністерстві охорони здоров'я щодо двох важливих компонентів. Це компоненти громадського здоров'я, яку буде… спільно з громадськістю ми будемо розробляти і з Міністерством охорони здоров'я, а також компонента ведення реєстрів всіляких, в тому числі і реєстрів лікарів, і реєстрів пацієнтів. Тому також ми могли би активно, в нас є багато напрацювань в цьому напрямку, могли би активно долучитися спільно з міністерством і Світовим банком опрацювати, скажемо, ці проекти, які потім в підсумку, однак, перейдуть до функцій організації професійного  лікарського самоврядування. Ну, і ще проситься до слова наш патріарх лікарського самоврядування. Володимир Васильович,  будь ласка, вам слово.  

У нас уже залишилося 5 хвилин, тому що там наступне засідання фракції, тому прошу вибачення, можливо так подискутуємо ще вже десь ближче на вулиці, на свіжому повітрі або в коридорах Верхової Ради  України.  Будь ласка.

 

ЗАГОРОДНІЙ В.В.  Дякую, Олеже Степановичу! Я постараюсь бути досить таки лаконічним в своєму виступі. І звертаючись до колег, хочу сказати, що, починаючи з перших кроків Українського лікарського товариства, потім  Всеукраїнського лікарського товариства,  ми з вами пройшли майже рука в руку і знаємо, чому виникали проблеми,  чому не знаходили спільну мову, чому  це питання не вирішувалося. Років два тому, тільки не в цій залі, а в сусідній залі, ви пам'ятаєте мою заключну фразу у виступі  і звернення до депутатів, що давайте   не будемо доводити до того, коли вже, якщо не віддаєте, і не допомагаєте, то  змусите нас брати самі цю ситуацію.

Але  в змісті сьогодні сьогоднішньої дискусії прозвучало,   нібито ми обговорюємо вже законопроект.  А з моєї точки зору, питання стоїть: бути самоврядуванню, чи не  бути? І на сьогоднішній день, ми маємо  бути всі єдині  в одній меті – бути! Яким, як і скільки? 

Я може   не зрозумів  Валерію Миколаївну, Слава Богу, прикро, що її немає, я її послухав  і в мене таке враження було, що ми десь готуємо Закон про міліцію. Вибачаюсь, може я неправильно зрозумів, але це абсолютно далеко не те саме.

І виходячи з цього, в мене є конкретні пропозиції,  виходячи з того,  що теорія прийняття закону вимагає регулювання якогось  явища, і це явище сьогодні назріває вже, але поки що не сформувалося. Я до чого   веду? Тут є поважні люди, поважні колеги, академіки, представники Академії медичних наук. І доречно було б сьогодні  створити ініціативну групу під патронатом Комітету Верховної Ради, провести організаційні заходи в регіонах,  за участю Міністерство охорони здоров'я. Підготувати Всеукраїнський з'їзд лікарського товариства, асоціацій, як воно буде, де. Обговорити й прийняти статут, тому що це буде  самоврядна  організація, етичний кодекс  лікаря України чи  українського лікаря. В тому числі обговорити публічно і схвалити проект Закону про лікарське самоврядування. В кошару  навряд чи вдасться загнати всіх одним махом. І в даному випадку це  займе менше часу, менше спротиву,  і всі будуть розуміти.

І Олег Степанович, те,  що ви сказали, що сьогодні є всі можливості започатковувати для того, щоб може й попередити ті застереження, про які говорила Валерія Миколаївна Лехан, що подивіться на ризики. Справа в тому, що в основу законодавства охорони здоров'я, що стосується допуску до професійної діяльності записано в статті, що порядок допуску медичних працівників до професійної діяльності визначає центральний орган виконавчої влади. Мабуть, якщо хтось поправить, привів майже дослівно. То єсть центральний  орган виконавчої влади в особі Міністерства    охорони здоров'я сьогодні може вибрати хай не всі асоціації. Стоматологи сьогодні готові… Пам'ятаю 2004 рік уже був підготовлений наказ Міністерства охорони здоров'я, щоб  стоматологам передати. Ну не встигли, не получилось, не знаю як, але на сьогоднішній день елементи деякі  функцій міністерства можна передавати асоціаціям відповідно, щоб вони розуміли ту міру відповідальності, повноваження і свої права при покладених на них  функцій. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам, Володимире Васильовичу.

Тут у нас присутні  ще декілька  поважних керівників наших фахових професійних асоціацій, я дивлюся, і голова Асоціації дерматовенерологів України, і  голова Федерації об'єднань громадських організацій, і лор спеціалістів наших, і представник асоціації нейрохірургів. Я думаю, що уже настав той час якраз досить між собою думати, як ми поступимо, як ми об'єднаємося, а об'єднатися нарешті заради того, щоб ми в Україні побудували нарешті лікарське самоврядування і створили потужну лікарську організацію. Тим більше, що за попередньою домовленістю із бундес…..камер, і з ізбою лєкарською, і з Південно-Східним Медичним Форумом, і з багатьма-багатьма іншими організаціями, з якими я маю честь зустрічатися на всіх міжнародних форумах, вони готові нам допомогти у важливому: навчити спеціалістів. Навчити як правильно проводяться ті чи інші функції, які будуть передані від Міністерства охорони здоров'я законом, до речі. І якраз, Володимир Васильович, те, що записано в основах законодавства, якраз в нашій функції змінити і основи законодавства. І передати ці функції від міністерства, передати будь-кому, чи асоціації.

І, до речі, ще присутня новообрана голова Асоціації сімейної медицини, пані Лариса Матюха. Я думаю, що насправді сьогодні присутні майже всі найпотужніші професійні вузькофахові організації. Разом з лікарським товариством ми нарешті зможемо дивитися в очі нашим лікарям і започаткувати вкрай необхідне лікарське самоврядування, безумовно, за допомогою досвіду, який має і Німеччина, і Болгарія, і Польща, і наші найближчі сусіди. Тому, я думаю, перспектива обов'язково буде за найближчим часом розробленням проекту закону і опрацювання, створення робочої групи над тим, щоб ми цей закон обговорили максимально найширше у кожній фаховій асоціації. І потім вийшли на спільний закон, який буде внесений до Верховної Ради. А ви вже чули сьогодні, що от Комітет з питань охорони здоров'я має однозначно політичну волю цей закон пролобіювати і прийняти у Верховній Раді.

І ще два слова просить Микола Єфремович. Пане міністре, так, будь ласка.

 

ПОЛІЩУК М.Є. Дякую, шановний Олегу Степановичу, шановні колеги. Із задоволенням послухав і відчув, що Українське лікарське товариство або спільнота готові приймати Закон про лікарське самоврядування, готові.

Олеже Степановичу, я пам'ятаю, у 2006 році був розроблений такий законопроект. І мені здається, що сьогодні, враховуючи ті дискусії і що було сказано, треба його подавати. Тим більше, Україна підписала про євроінтеграцію, наші друзі з Європи хочуть нам допомогти. Сьогодні все, що ми послухали, ми бачили, і наші колеги і виступ і ректора, і виступ асоціації стоматологів, і гінекологів, показали, що вони готові. Так само я хочу сказати, що і нейрохірурги готові, тому що ми сьогодні приймаємо програму підготовки згідно європейських стандартів, і проводимо її в нас в академії імені Шупика.

Відносно ризиків. Будуть вони, нікуди ми не дінемося. Будуть, тому що в цілому дуже багато в суспільстві людей, які ще не готові жити по-європейськи. І це треба приймати, треба переймати від міністерства ті функції, які ми можемо взяти на себе. Можливо, не всі зразу, але поступово треба йти. Тому що дорогу подолає тільки той, хто йде. Якщо ми будемо говорити, що ми не готові, ніколи цього не буде.

Я не хотів би зупинятися на технічних сторонах. Але, Олеже Степановичу, я вас закликаю залучати всіх, хто може, і взяти участь, якнайшвидше подавати законопроект. Це питання вже у нас обговорюється більше десяти років. І говорити про те, що треба ще говорити про нього, мені здається, вже недоцільно. А у вас є можливість. Сьогодні Україна на стадії тій, що всі законопроекти, які будуть нас інтегрувати до Європи, можуть бути політично прийняті. А відносно строків, коли і як, що забирати, або не забирати – передавати функції міністерства громадській організації, мені здається, що це може бути технічно обговорено.

Але відносно назви, мені здається, саме оптимальне є те, що вже говорилося тут Юрієм Васильовичем, це Українське лікарське товариство. 105 років воно є. А асоціації профільні будуть входити до нього і доповнювати роботу цього. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Миколо Єфремовичу.

І я хотів би насамкінець особливу подяку висловити нашим іноземним гостям. Особливо подяку персональну Word Medical Association і нашому колезі доктору Отмару Клойберу за те, що він змін до нас приїхати вперше в Україну. Я думаю, що тепер ви побачили, що існує політична воля, існують в нас можливості всі, і лікарська спільнота також має велике бажання з вашою допомогою побудувати лікарське самоврядування в Україні. І я думаю, це буде одним із досягнень, в тому числі і Word Medical Association.

Також подякувати персонально польській делегації і президенту доктору Гаманкієвичу за прихильність польської ізби лікарської до нас, до українських лікарів за ту допомогу, яку ви надаєте вже протягом 10 років активно, починаючи з першого візиту Кшиштофа Макуха, нашого друга великого, сюди в Україну і, безумовно, зараз. І ми думаємо, що спільно, як вам допомогла бундес…..камер в Польщі, так само ізба лікарська, ми маємо велику надію, що допоможе Україні  і українському лікарському товариству побудувати тут справжнє самоврядування лікарів, якою буде гордитися пишатися Європа.

І також Болгарському лікарському союзу і Південно-Східному Медичному Форуму, доктору Кехайову. А також неприсутнім тут і доктору Матгомері, президенту бундес…..камер, а також доктору Раміну Парса-Парсі, керівнику Міжнародного департаменту бундес…..камер. Це ті організації, які завжди підставляють нам плече в важко хвилину, і я глибоко переконаний, що допоможуть нам побудувати тут справжню професійну лікарську свободу. І ми будемо мати оцю волю і свободу довгоочікувану, яку ми вже пропагуємо протягом 10 років.

Дякую всім за участь в нашому круглому столі. Чекаємо ваших пропозицій.