Щороку 10 жовтня в Україні та у світі відзначається Всесвітній день психічного (ментального) здоров’я (World Mental Health Day). Його мета звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини та необхідність підтримки людей з подібними захворюваннями. Також Всесвітній день психічного здоров’я спрямований на підтримку осіб, які не мають психічних розладів, проте переживають скрутні часи і потребують сили волі та стійкості, щоб впоратися з життєвими труднощами.

В цьому році цей день проходить під девізом: «Моє здоров’я - моє право». Це означає, кожен повинен мати можливість у будь-який час і в будь-якому місці отримати необхідну медичну допомогу, мати доступ до освіти та інформації. Незалежно від статусу та рівня життя людини, нікому не може бути відмовлено в психологічній допомозі та підтримці. 

Для України, яка третій рік поспіль живе в умовах війни, збереження ментального здоров’я населення та організація його психосоціальної підтримки  є надзвичайно актуальними. Адже сьогодні за оцінками фахівців, до 50% населення країни потребує психологічної допомоги. І ця кількість буде лише зростати, оскільки війна триває. 

На щастя, керівництво держави, розуміючи ці проблеми, своєчасно розпочало вжиття необхідних заходів щодо трансформації системи охорони метального здоров’я відповідно до викликів військового часу.

Вже з травня 2022 року за ініціативи Першої Леді України Олени Зеленської в Україні запрацювала безпрецедентна за своїми масштабами та користю Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», яка стала провайдером якісних і доступних послуг з охорони психічного здоров’я для населення. Ця програма покликана забезпечити психологічною допомогою кожного українця і сприяти кожному індивіду у пошуку власних ресурсів для  відновлення психічного благополуччя.

Також надання послуг з охорони психічного здоров’я було організовано на первинному рівні надання медичної допомоги. Сьогодні такі  послуги надають понад 10 тисяч медиків «первинки». При цьому, з кінця 2022 року ця допомога фінансується державою в рамках Програми медичних гарантій.

Крім того в Україні триває реалізація затвердженої урядом Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року, яка спрямована на вирішення низки нагальних питань щодо надання психологічної та психотерапевтичної допомоги населенню, у тому числі особам з наркотичною залежністю.

Наразі у Верховній Раді зареєстровано проект Закону України «Про систему охорони психічного здоровʼя в Україні» (р. № 12030), розроблений народними депутатами - членами Комітету з питань здоров’я нації у співавторстві з іншими народними депутатами, метою якого є забезпечення неухильного дотримання права людини на  психічне здоров’я шляхом створення в нашій державі міжсекторальної та біопсихосоціальної моделі охорони психічного здоровʼя з урахуванням викликів сьогодення та відповідних принципів ВООЗ і Європейського Союзу. Чільне місце у цій законодавчій ініціативі відведене організації надання якісних і доступних послуг з охорони психічного здоров’я і психологічної реабілітації  військовим та членам їх сімей.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

10 жовтня 2024 16:29
10 жовтня 2024 15:54
07 жовтня 2024 12:31
04 жовтня 2024 10:38
01 жовтня 2024 17:33
01 жовтня 2024 09:56
25 вересня 2024 11:34
20 вересня 2024 17:09
18 вересня 2024 11:02
16 вересня 2024 18:12