Питання забезпечення належного функціонування КНП «Київського центру трансплантації кісткового мозку» у зв’язку із запланованою його реорганізацією, обговорювалися сьогодні у Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на робочій нараді за участі Голови Комітету Михайла Радуцького, заступника Голови Комітету, голови підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Оксани Дмитрієвої,  голови підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Валерія Зуба, голови підкомітету з питань охорони здоров’я Максима Перебийноса, представників департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій Міністерства охорони здоров’я України, Департаменту охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), громадських організацій, а також керівництва КНП «Київського центру трансплантації кісткового мозку».

З пропозицією щодо розгляду цього питання до Комітету звернулися представники пацієнтських організацій, які стурбовані майбутньою реорганізацією цього закладу охорони здоров’я, зокрема, чутками про його закриття та скорочення персоналу. 

Як відомо, сьогодні КНП «Київський центр трансплантації кісткового мозку» залишається одним із лідерів з проведення трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин (кісткового мозку). Так, у 2022 році в центрі було проведено 58 операцій із загальних 223 по Україні. Наразі центр орендує кілька поверхів наукової установи НАМН України. Капітальний ремонт в орендованих приміщеннях не проводився понад 20 років. Центр не має відповідного акредитаційного сертифікату МОЗ України на надання певного виду високоспеціалізованої медичної допомоги.

Згідно із запланованою реорганізацією заклад має бути адміністративно приєднано до іншої комунальної установи м. Києва - КНП «КМЦ нефрології та діалізу» та розташовано у новій, окремо зведеній будівлі. За інформацією департаменту охорони здоровя КМДА, це дозволить значно покращити умови лікування пацієнтів та виконання центром умов договорів про медичне обслуговування. Крім того, Київська влада планує інвестувати значні кошти не лише у зведення нової будівлі, а й у перетворення КНП «Київський центр трансплантації кісткового мозку» на один з найкращих закладів в Україні відповідного профілю, що матиме найсучасніше обладнання.

Представники  Міністерства охорони здоров’я України і департаменту охорони здоров’я КМДА запевнили членів Комітету, що не зважаючи на реорганізацію заклад продовжуватиме працювати у штатному режимі та отримувати необхідне фінансування НСЗУ та КМДА, а переселення до нової будівлі відбудеться лише тоді, коли вона буде повністю готова та відповідатиме сучасним вимогам. 

 «Як виявилося, розповсюджувалися чутки про закриття та звільнення на тлі дефіциту детальної інформації про те, як проходитиме реорганізація. На мою думку, це недопрацювання керівництва КНП, яке мало проінформувати співробітників про хід реорганізації. Хочу наголосити, що наш пріоритет – це надання якісних медичних послуг пацієнтам. Якщо для цього потрібно провести реорганізацію, перевести медиків до іншої будівлі, де кращі умови, то це цілком логічне рішення», - зазначив Голова Комітету Михайло Радуцький під час обговорення. Він також підкреслив, що метою оптимізації медичної мережі столиці є, насамперед, покращення умов надання пацієнтам медичних послуг, що відповідає основним засадам формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я, передбаченої законами України, відповідними Указами Президента України та рішеннями Уряду. 

За результатами проведеного обговорення, народні депутати України - члени Комітету вирішили, що Комітет триматиме на контролі питання забезпечення належного функціонування КНП «Київського центру трансплантації кісткового мозку» в умовах його реорганізації до моменту її завершення, тобто остаточного переїзду закладу до нової будівлі, де буде створено усі умови для надання пацієнтам медичних послуг за європейськими стандартами.


 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30
19 лютого 2024 12:26
13 лютого 2024 17:22
13 лютого 2024 11:01