На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров‘я, що відбулося 18 березня цього року, розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку призову на військову службу медичних працівників (р. № 2145), поданий народними депутатами України Яринічем К.В., Кузьменком А.І., Горбуновим О.В. 

Метою цього законопроекту є захист конституційного права громадян України на охорону здоров‘я, медичну допомогу, ефективне і доступне медичне обслуговування шляхом:

надання права на відстрочку від призову на строкову службу для продовження професійної діяльності медичним працівникам, які працюють за фахом у міській місцевості з повним навантаженням на займаній посаді;

обмеження призову  на військову службу під час мобілізації лікарів, які працюють за фахом з повним навантаженням на займаній посаді в установах та закладах охорони здоров‘я, рівень укомплектованості штатних лікарських посад фізичними  особами – лікарями в яких нижчий, ніж середній по Україні.

На думку авторів законопроекту, законодавчо запроваджені у 2015 році збільшення граничного віку призову на строкову військову службу до 27 років та проведення часткової мобілізації протягом 2015 року у три черги протягом 210 діб на тлі кадрового дефіциту у галузі охорони здоров‘я може спричинити значний відтік медичних кадрів, які зайняті у сфері медичного обслуговування цивільного населення України, і негативно вплинути на якість та доступність медичної допомоги громадянам.

Комітет підтримав внесену законодавчу ініціативу щодо необхідності врахування реальної кадрової ситуації в системі медичного обслуговування населення міст певного регіону України та рівня навантаження лікарів при вирішенні питання щодо їх призову на строкову службу, а також під час мобілізації.

Водночас народні депутати України – члени Комітету наголошували на необхідності відновлення обов’язкового проходження студентами вищих медичних навчальних закладів військово-медичної підготовки за програмою офіцерів запасу медичної служби з метою створення достатніх мобілізаційних ресурсів Збройні Сили України для військових формувань, які мають військово-облікові спеціальності медичного профілю, а також забезпечення використання за призначенням кадрового потенціалу охорони здоров‘я у разі призову лікарів на військову службу під час мобілізації.

За результатами розгляду цього законопроекту Комітет ухвалив рішення рекомендувати прийняти його за основу.

 

Також Комітетом розглянуто та рекомендовано для прийняття за основу і в цілому проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо реалізації лікарських засобів, що містять спиртові або водно-спиртові настої (р. № 2135), поданий народним депутатом України Скориком М.Л.

Цим законопроектом пропонується розширити спектр матеріалів, що нині застосовуються  в Україні для виготовлення флаконів для спирту етилового, який використовується як лікарський засіб, та спиртових або водно-спиртових настоїв, призначених для роздрібної торгівлі через аптеки, та дозволити їх виготовлення не лише з медичного скла, а й з інших матеріалів, дозволених для цих цілей Міністерством охорони здоров‘я України, як того вимагає Закон України «Про лікарські засоби».

Нині Державний реєстр лікарських засобів Україні вже містить деякі лікарські засоби, до складу яких входить спирт етиловий, зареєстровані у формі розчину для зовнішнього застосування як у флаконах скляних, так і в полімерних.

На думку народних депутатів України, прийняття цього законопроекту не призведе до погіршення якості спиртовмісних лікарських засобів та водночас дозволить здешевити дану продукцію, зробити її конкурентоздатною та більш зручною та безпечною у використанні, насамперед в проведення умовах АТО.

 

Під час розгляду питання про проект рекомендацій слухань у Комітеті на тему: «Про реформу охорони здоров‘я»  народні депутати України – члени Комітету визнали за доцільне повернутися до обговорення цього питання після заслуховування на початку квітня 2015 року на засіданні Комітету звіту Міністра охорони здоров‘я України щодо заходів, вжитих МОЗ України з метою забезпечення реформування галузі.

 

Крім того, під час засідання було заслухано представників Міністерства охорони здоров’я України стосовно заходів, що вживаються міністерством для врегулювання питання щодо декларування змін оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначання у зв’язку з ситуацією, що склалася на валютному ринку.

За інформацією заступника Міністра охорони здоров’я України Перегінця І.Б., для врегулювання зазначеної ситуації МОЗ України підготовлено зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 року № 240 «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів», якими пропонується врегулювати порушене  питання шляхом запровадження декларування оптово-відпускної ціни на продукцію іноземного виробництва не тільки у національній, а  й  у іноземній валюті.

Народні депутати України – члени Комітету зі свого боку звернулися до Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. з проханням прискорити прийняття урядом відповідного проекту постанови.     

 

На засіданні Комітету також було порушено питання про необхідність об’єднання набутого досвіду та напрацювання  практичних підходів до здійснення реабілітації постраждалих у ході антитерористичної операції.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

21 березня 2024 17:41
20 березня 2024 17:35
15 березня 2024 14:30
13 березня 2024 14:16
07 березня 2024 15:12
27 лютого 2024 10:50
23 лютого 2024 16:30
19 лютого 2024 12:26
13 лютого 2024 17:22
13 лютого 2024 11:01