Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 2 листопада 2023 року

Опубліковано 03 листопада 2023, о 12:40

На засіданні Комітету 2 листопада 2023 року була розглянута доопрацьована редакція урядового законопроекту р. № 7457 «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування» з внесеними  уточненнями.

Попередньо підготовлена до другого читання редакція законопроєкту р. № 7457  розглядалася на засіданні Комітету 10 жовтня 2023 року і була підтримана більшістю голосів народних депутатів України - членів Комітету.  

Однак, за результатами додаткового опрацювання законопроекту з урахуванням результатів лінгвістичної експертизи, зауважень Головного юридичного управління Апарату ВРУ та наданих пропозицій Міністерства охорони здоров’я України щодо уточнення окремих положень редакції законопроекту, сформовані додаткові пропозиції, які запропоновано врахувати при підготовці доопрацьованої порівняльної таблиці.

Зокрема, відповідно до уточненої редакції однозначно встановлюється, що вирощену рослину медичних конопель спочатку використовують для виготовлення з неї активного фармацевтичного інгредієнту (АФІ) та подальшої його реєстрації як лікарської субстанції, з якої вже потім буде виготовлено лікарський засіб, що застосовуватиметься у медичній практиці. Для однозначного розуміння цих норм по усьому тексту запропоновано уточнити, що обіг конопель для медичних цілей допускається саме для виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів з метою подальшого  їх застосування у медичній практиці.

Відповідно до вимог частини п’ятої статті 44 Закону «Про комітети Верховної Ради України» народні депутати України - члени Комітету  спочатку скасували попереднє рішення Комітету щодо цього законопроекту, ухвалене 10 жовтня 2023 року (протокол № 131).

За проголосували 11 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр,  Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Оксана Дмитрієва, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина. Утримався 1 народний депутат - Михайло Макаренко.

Розглянувши доопрацьовану редакцію законопроекту р. № 7457, народні депутати України більшістю голосів підтримали врахування 131 наданої до законопроекту поправки, врахування редакційно 56 поправок та частково – 17 поправок.  А також відхилення 678 поправок.

Після цього Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни (р. № 7457) у другому читанні і в цілому як Закон з техніко-юридичними правками.

За проголосували 10 народних депутатів: Лада Булах, Вікторія Вагнєр,  Василь Вірастюк, Дмитро Гурін, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Сергій Кузьміних, Максим Перебийніс, Михайло Радуцький, Ольга Стефанишина. Утрималися 2 народні депутати - Оксана Дмитрієва та Михайло Макаренко.


Аудіозапис засідання Комітету






 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку