Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 26 квітня 2023 року

Опубліковано 27 квітня 2023, о 15:52

На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування 26 квітня 2023 року народні депутати України - члени Комітету розглянули та підтримали підготовлену до другого читання редакцію  проекту Закону України про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій) (реєстр. № 9154), прийнятий у першому читанні за основу 11 квітня ц.р. і визначений Парламентом як невідкладний.

Цим законопроектом регулюються важливі для сьогодення України питання діяльності військово-лікарських комісій, які наразі працюють на межі своїх можливостей через значне перевантаження, пов’язане з триваючою мобілізацією та наслідками активних бойових дій. Як наслідок, до народних депутатів України надходить безліч скарг від громадян з наріканнями на їх роботу.

Законопроектом пропонуються надати можливість створення військово-лікарських комісій при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, а також у закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України та, за потреби, інших органів або військових формувань сектору безпеки і оборони, визначених частиною другою статті 12 Закону України «Про національну безпеку України». Також, за нагоди, такі комісії зможуть утворювати при цивільних закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності. Ці зміни дозволять збільшити «пропускну здатність» ВЛК, зменшити час проходження експертизи та уважніше розглядати кожен окремий випадок.

За результатами обговорення народні депутати – члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій) реєстр. № 9154 у другому читанні і в цілому як Закон з техніко-юридичними правками.

Також на засіданні Комітету народні депутати розглянули питання щодо включення державних установ Національної академії медичних наук України до єдиного медичного простору України з подальшим їх долученням до Програми медичних гарантій, зокрема Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського.

З пропозицією щодо розгляду цього питання до Комітету звернулися представники громадських організацій, які опікуються питаннями захисту прав пацієнтів, хворих на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатити та інші соціально-небезпечні хвороби, на безоплатну діагностику та лікування цих захворювань. Представники пацієнтської спільноти висловлювали обурення тим, що у державних закладах Національної академії пацієнти мають сплачувати власним коштом лікування, яке гарантоване їм безоплатно за Програмою медичних гарантій.

За результатами розгляду цього питання Комітет ухвалив рішення рекомендувати МОЗ створити робочу групу для опрацювання питання щодо входження вказаних установ до єдиного медичного простору України, підготувати в місячний термін необхідне фінансове обґрунтування та проінформувати депутатів Комітету про результати засідань робочої групи, у тому числі про напрацьовані зміни до законодавства.

Також на засіданні Комітету депутати підтримали рішення щодо створення при Комітеті двох робочих груп. Для координації співпраці в рамках Меморандуму щодо фармацевтичного страхування під головуванням народного депутата України – члена Комітету Дмитра Гуріна та робочої групи для координації співпраці в рамках комплексного опрацювання питань розвитку надання медичних послуг з використанням допоміжних репродуктивних технологій, у тому числі напрацювання законодавчих актів щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінного материнства на території України, під головуванням народного депутата України – члена Комітету Вікторії Вагнєр.





Повний відеозапис засідання Комітету 26.04.2023 р. можна переглянути на офіційній сторінці Комітету у Facebook

Аудіозаписи засідання Комітету






Повернутись до списку публікацій

Версія для друку