Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 16 лютого 2023 року

Опубліковано 16 лютого 2023, о 17:00

На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування 16 лютого 2023 року народні депутати розглянули  та підтримали у першому читанні проект Закону р. № 7457 про використання медичного канабісу.

Під час розгляду Голова Комітету Михайло Радуцький нагадав присутнім, що цей законопроект був розглянутий та внесений для розгляду у першому читанні у Верховну Раду у червні минулого року. Проте, після проведення  додаткових консультацій, евроінтеграційної експертизи законопроекту, а також  отримання пропозицій до нього від Комітету з питань аграрної політики, що  були розглянуті на спільному засіданні трьох підкомітетів Комітету, до законопроекту були підготовлені узгоджені пропозиції.

       За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення:

скасувати рішення Комітету щодо законопроекту від 14 червня 2022 року (протокол № 105);

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти проект Закону р. № 7457 за основу та доручити Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням поправок і пропозицій суб’єктів законодавчої ініціативи та необхідності внесення змін до інших структурних частин законопроекту та інших законодавчих актів, що не були предметом розгляду в першому читанні, відповідно до статі 116 Регламенту Верховної Ради України;

при підготовці проект Закону р. № 7457 до другого читання опрацювати питання щодо врахування пропозицій підкомітетів Комітету з питань охорони здоров’я, фармації та фармацевтичної діяльності, адаптації законодавства  України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконання міжнародних правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Також на засіданні Комітет заслухав інформацію Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я України на реалізацію пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Як зазначив член Рахункової палати Василь Невідомий, прийняття Закону про трансплантацію дозволило зменшити кількість громадян, яких раніше відправляли за кордон на лікування, що допомогло зменшити навантаження на державний бюджет. Проте під час реалізації пілотного проекту мали місце окремі недоліки пов’язані з організацією трансплантації кісткового мозку, роботою інформаційних систем щодо трансплантації, формування тарифів на медичні послуги з трансплантації та інші.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що Міністерством взято до уваги усі надані Рахункової палатою рекомендації за результатами проведеного аудиту, і складено відповідний план роботи з усунення виявлених недоліків.

Комітет ухвалив рішення взяти інформацію Рахункової палати про результати проведеного аудиту пілотного проекту щодо трансплантації до відома і тримати на контролі виконання Міністерством рекомендацій, наданих Рахунковою палатою за наслідками цього аудиту.

Також на засіданні Комітет в порядку парламентського контролю заслухав інформацію Міністерства охорони здоров’я України про заходи, які вживаються на виконання євроінтеграційних зобов’язань та впровадження положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну щодо тютюну» від 16.12.2021 р. №1978-IX та Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-ХІ. Народні депутати - члени Комітету вирішили розглянути більш детально питання забезпеченням безпеки донорської крові та гемонагляду на одному з наступних засідань Комітету.

Крім того, депутати включили до плану роботи Комітету проведення круглого столу на тему: «Проблеми та перспективи розвитку медичної освіти в Україні: сучасні виклики».

Аудіозаписи засідання Комітету



Повернутись до списку публікацій

Версія для друку