Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 11 січня 2023 року

Опубліковано 11 січня 2023, о 17:00

На засіданні Комітету, що відбулося 11 січня 2023 року,  народні депутати розглянули проект Закону р. № 6364 «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ. Законопроект передбачає удосконалення системи ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ відповідно до кращих світових стандартів.

Як зазначив Голова Комітету Михайло Радуцький, у грудні 2022 року народні депутати схвалили підготовлену до другого читання редакцію цього законопроекту і внесли його на розгляд Верховної Ради. Однак, після оприлюднення порівняльної таблиці до законопроекту, до Комітету надійшли додаткові пропозиції до нього, які було узгоджено та враховано після відповідних консультацій з Офісом Президента України та Міністерством охорони здоров’я.

Таким чином, за результатами розгляду поправок до напрацьованої до другого читання редакції законопроекту р. № 6364, Комітетом було ухвалено рішення врахувати 47 поправок, врахувати частково 3 поправки, редакційно - 3 поправки та відхилити 28 поправок.

У підсумку, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону № 6364 у другому читанні і в цілому як Закон з техніко-юридичними правками.

Також на засіданні народні депутати України затвердили Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у період восьмої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, План роботи Комітету на лютий - липень 2023 року та пропозиції Комітету до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Крім того, народні депутати підтримали пропозицію щодо додаткового опрацювання проекту Закону  р. № 7457 про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни.

Під час обговорення питання Голова Комітету Михайло Радуцький повідомив про проведення ним  низки робочих нарад зі стейкхолдерами з питань регулювання обігу технічних конопель та поінформував про направлений ним запит до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики з проханням направити консолідовані пропозиції до законопроекту р. № 7457 з цього питання.

За результатами обговорення, Комітет ухвалив рішення доручити головам підкомітетів з питань охорони здоров’я, з питань фармації і фармацевтичної діяльності та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) спільно опрацювати пропозиції до проекту Закону України р. № 7457, що будуть надані Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, після чого, направити спільно напрацьовані підкомітетами пропозиції до Міністерства охорони здоров’я України для вироблення спільної позиції щодо законопроекту р. № 7457, рішення щодо якої надалі буде ухвалено на засіданні Комітету. 

Аудіозапис засідання Комітету:


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку