Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 27 жовтня 2022 року

Опубліковано 27 жовтня 2022, о 14:10
 На засіданні Комітету народними депутатами було розглянуто проект Закону України про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі "EU4Health".
     «Ратифікація цієї Угоди відкриває для нашої країни доступ до фінансування ЄС у галузі охорони здоров’я. Участь у Програмі дозволить Україні залучати додаткові кошти на профілактику серцево-судинних, онкологічних та інших неінфекційних захворювань, цукрового діабету, навчання наших лікарів та реалізацію інших програм і заходів у сфері охорони здоров’я», — повідомив Голова Комітету Михайло Радуцький.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що програма створена країнами Євросоюзу для щорічного фінансування низки пріоритетних напрямів в охороні здоров‘я країн ЄС та країн-партнерів. В середньому передбачається фінансування на 5,5 млрд євро до 2027 року.

«У 2022 році бюджет доступний для проведення досліджень 835 млн євро на всі країни. Завдяки підписанню цієї угоди в України уже відкрився доступ до цих коштів. Ми працюємо з нашими інститутами, закладами охорони здоров‘я і громадськими організаціями, які мають право подаватися на ці гранти до Європейського Союзу. Уже сьогодні наші заявки чекають. Тому чим швидше відбудеться ратифікація, тим більша ймовірність, що від України будуть підтримані пропозиції та заявки на отримання коштів для проведення досліджень і ініціатив, що покращать систему охорони здоров‘я», — заявив Віктор Ляшко.

Комітет ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу рекомендувати Верховній Раді України за  результатами розгляду у першому читанні прийняти проект Закону № 0171 за основу і в цілому.

Також на засіданні Комітету депутати заслухали керівництво МОЗ України та ДП «Медичні закупівлі України» щодо проведених у 2022 році державних закупівель та забезпеченості населення лікарськими засобами та медичними виробами.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку