Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 2 лютого 2022 року

Опубліковано 02 лютого 2022, о 15:00
На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, що відбулося у режимі відеоконференції, народні депутати заслухали інформацію про поточний стан захворюваності населення на коронавірусну хворобу, хід вакцинації та готовність системи охорони здоров’я до прогнозованого зростання кількості хворих на COVID-19, які потребуватимуть медичної допомоги.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що в Україні третій тиждень поспіль спостерігається зростання кількості нових випадків захворювання на COVID-19 на 50%. За минулий тиждень було зареєстровано більш як 194 тисячі випадків, що є найбільшим показником. Також спостерігається зростання госпіталізацій до понад 20 тисяч за останній тиждень. Водночас, кількість госпіталізованих хворих вдвічі менша, ніж була під час попередньої хвилі COVID-19 і, загалом, зростання госпіталізацій відбувається значно нижчими темпами.

За словами Міністра, у лікарнях з COVID-19 перебувають 24 тисячі пацієнтів, (зростання за тиждень на 6 тисяч), з них 15 тисяч отримують кисневу терапію. Водночас, споживання кисню значно зменшилося у порівнянні з минулою хвилею COVID-19 — понад 120 тонн на добу проти майже 400 тонн під час осінньої хвилі. Також, за його інформацією, спостерігається зменшення тривалості перебування у лікарнях пацієнтів, госпіталізованих з “Омікроном”.

Окрім того, порівняно з осінньою хвилею, збільшилась кількість інфікованих серед дітей.

Віктор Ляшко зазначив, що зараз дві області перебувають в червоній зоні епідемічної небезпеки, а щодо ще дев’яти рішення буде прийнято найближчим часом з урахуванням завантаженості ліжок та кількості госпіталізацій.

Очільник Міністерства відзначив, що в нинішню хвилю спостерігається зростання кількості дзвінків громадян у службу “103”, але значно менше навантаження на стаціонари.

Також зростає навантаження на центри первинної медичної допомоги і сімейних лікарів у зв’язку зі зверненнями про відкриття лікарняних. Через це погоджено текст наказу про відновлення практики дистанційного відкриття електронних лікарняних на п’ять днів із подальшим зверненням до лікаря.

Віктор Ляшко також повідомив, що кількість тестувань ПЛР-тестом зросла до одного мільйона на тиждень і розширюється застосування експрес-тестів.

Цієї суботи очікується перше постачання 60 тисяч курсів противірусного препарату прямої дії Молнупіравір, в регіони вже доставлено першу партію Ремдесивіру, закуплену за кошти державного бюджету.

Доповідач поінформував народних депутатів про фінансову готовність закладів охорони здоров’я і укладення з ними контрактів.

Зокрема, профінансовано лікарні, які будуть підтримувати постійну готовність до реагування на епідемічні спалахи та будь-які надзвичайні ситуації.

Національна служба здоров’я підписала всі необхідні контракти із закладами первинної і екстреної допомоги. До кінця тижня планується завершити підписання контрактів зі стаціонарної допомоги. У контрактах враховано збільшення зарплат медичним працівникам.

Оновлюється матеріально-технічна база лікарень, зокрема діагностична — закуповуються комп’ютерні томографи і цифрові рентген апарати.

Віктор Ляшко відповів на запитання членів Комітету, зокрема, щодо заходів Уряду зі збільшення кількості вакцинацій населення від COVID-19 і щеплення дітей від цього захворювання.

Комітет взяв до відома інформацію, надану Міністерством охорони здоров’я.

Також під час засідання члени Комітету заслухали Звіт Рахункової палати про результати аналізу використання у 2020 році коштів, спрямованих на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

За словами представників Рахункової палати, у 2020 році видатки на боротьбу з коронавірусною хворобою здійснювались з кількох джерел, зокрема, фонду боротьби з COVID-19, через окремі пакети НСЗУ, з бюджетів міністерств, з резервного фонду державного бюджету та за рахунок міжнародної допомоги. Загалом з фонду боротьби з COVID-19 протягом року не використано майже 12 млрд грн, в тому числі, 2,5 млрд грн не розподілено.

Аудит проводився у восьми регіонах. Окремо вивчалась інформація щодо виплати доплат медичним працівникам. Загалом виявлено порушень на 1,6 млрд грн.

Серед порушень, які виявлені Рахунковою палатою: неефективне управління, неекономне і нерезультативне використання, а також порушення законодавства.

Зокрема, Кабінетом Міністрів не забезпечено своєчасне й ефективне фінансування необхідних заходів, спрямованих на боротьбу з COVID-19, таких як тестування на COVID-19 і вакцинація населення.

У деяких регіонах за рахунок державних коштів оплачувались ненадані послуги і вони акумулювалися на депозитних рахунках.

При закупівлі медичного та лабораторного обладнання не дотримувалися принципів максимальної економії. Закуплене обладнання тривалий час не вводилося в експлуатацію.

Залишилися не використаними майже 300 млн грн (майже 18% всіх призначень) із субвенції на реконструкцію і капремонт приймальних відділень. Станом на 1 січня 2021 року жоден об’єкт, що будувався за кошти субвенції, не був введений в експлуатацію.

Стосовно закупівлі обладнання для забезпечення лікарень киснем, то майже півтора мільярда коштів на ці потреби було розподілено у жовтні 2020 року. За них здійснювались авансові платежі, однак, 47 млн грн (3,2%) залишились невикористаними.

Інформуючи про доплати до заробітної плати лікарів, які надавали медичну допомогу хворим на COVID-19, представник Рахункової палати повідомив, що більш як 325 тисяч медичних працівників загалом отримали 316 млн грн. Водночас, спостерігалася значна диференціація доплат; багато медичних працівників отримували доплати у розмірі меншому ніж 300%; здійснювалися доплати працівникам, безпосередньо не задіяним у процесі лікування.

Комітет ухвалив рішення взяти надану інформацію до відома. Міністерство охорони здоров’я має найближчим часом надати пояснення та відповіді на зауваження Рахункової палати.

      Аудіозапис засідання Комітету:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку