Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 29 листопада 2021 року

Опубліковано 29 листопада 2021, о 16:00
         На засіданні Комітету, що відбулося у режимі відеоконференції, народні депутати розглянули у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління сферою охорони здоров’я та забезпечення медичного обслуговування населення» (№ 5873).

Законопроект спрямований на створення передумов для так званої «автономізації» державних установ, тобто перетворення їх в державні некомерційні підприємства (ДНП).

Також законопроектом пропонується врегулювати питання функціонування електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), зокрема поширивши її функціонування на реабілітацію у сфері охорони здоров’я, громадське здоров’я, донорство крові та її компонентів, а також здійснення контролю якості наданих медичних та реабілітаційних послуг, уникнення їх подвійного фінансування. Запроваджується можливість обміну необхідною інформацією між ЕСОЗ та іншими інформаційно-телекомунікаційними системами.

Голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва повідомила, що всього народними депутатами було подано до законопроекту 130 поправок, із яких пропонується врахувати 43, врахувати редакційно – 2, частково – 6 і відхилити 79 поправок.

Оксана Дмитрієва наголосила, що законопроект передбачає добровільний перехід на статус ДНП і надає майже два роки для переходу на такий статус тих, кому це буде потрібно. «Ми не можемо під кожний заклад прописувати умови переходу на статус ДНП. Для всіх умови однакові: хто хоче, той переходить, хто не хоче - не переходить», - наголосила вона. Голова підкомітету також підкреслила, що «жодні наукові інституції законопроект не зачіпає».

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що Міністерство підтримує законопроект у редакції, доопрацьованій до другого читання. «Ми вважаємо, що даний законопроект дозволить усунути юридичні неточності у ряді чинних законів і спростить процедуру роботи в Програмі медичних гарантій для Національної служби здоров’я, що позитивно позначиться на роботі системи охорони здоров’я в цілому», - сказав він.

Про підтримку законопроекту також заявили представники Офісу Президента України, Міністерства фінансів, Ради національної безпеки і оборони, Національної служби здоров’я.

Народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію проекту Закону в другому читанні та в цілому.

Також під час засідання Комітет підтримав ініціативу МОЗ щодо підписання Меморандуму про співпрацю між Міністерством охорони здоров’я, Комітетом з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, Національною асоціацією страховиків, Лігою страхових організацій України, Асоціацією «Страховий бізнес» та Акціонерним товариством комерційний банк «ПриватБанк» щодо сприяння розвитку в Україні добровільного медичного страхування витрат, пов’язаних із забезпеченням лікарськими засобами та медичними виробами і підвищення довіри населення до інструментів фінансового забезпечення.

     Міністр охорони здоров’я, зокрема, зазначив, що Меморандум передбачає роботу над запровадженням добровільного медичного фармацевтичного страхування, яке дозволить людям, які лікуються амбулаторно, купити медичний страховий поліс, щоб покрити певну вартість препаратів, які наразі не входять до програми Доступні ліки.


       Аудіозапис засідання Комітету:


   
    

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку