Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 13 травня 2021 року

Опубліковано 13 травня 2021, о 13:45
       На своєму  засіданні, що відбулося  у режимі відеоконференції, Комітет повторно розглянув у першому читанні доопрацьований проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» (№4358).

Як повідомив голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, в результаті проведення додаткових консультацій щодо законопроекту № 4358-д виникла необхідність доопрацювати низку його положень з метою максимального наближення норм законопроекту до вимог Директиви 2014/40/ЄС, їх узгодження з нещодавно прийнятими змінами до чинного законодавства у цій сфері, а також визначення перехідного періоду для забезпечення впровадження суб’єктами господарювання передбачених ним вимог.

«Тому ми переглянули деякі положення законопроекту № 4358-д та актуалізували відповідно до досягнутих домовленостей його редакцію. Цю оновлену версію законопроекту пропонується внести на заміну раніше поданого на повторне перше читання», — сказав голова Комітету.

Народний депутат Лада Булах зазначила, що до проекту закону внесено зміни, якими пропонується: розширити перелік громадських і робочих місць, де буде заборонено куріння бездимних тютюнових сигарет і тютюнових виробів для нагрівання ТВЕН; заборонити рекламу, стимулювання та спонсорство пристроїв для нагрівання тютюну, а також рекламу тютюнових виробів в інтернеті, включно із соцмережами.

Окрім того, за словами Лади Булах, у новій редакції законопроекту узгоджено дефініції з іншими законами, які були прийняті в цьому році. Пропонується встановити вимогу, що 30% площі на пачках тютюнових виробів для бездимних сигарет мають займати медичні попередження.

Згідно з проектом, заборона вживання бездимних і електронних сигарет в громадських місцях вступить в силу через шість місяців після прийняття Закону.

Народні депутати скасували рішення Комітету від 22 березня, яким було підтримано доопрацьований проект Закону № 4358, підготовлений до розгляду у повторному першому читанні і ухвалили рішення підтримати новий текст законопроекту № 4358-д та рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

          Відеозапис із засідання Комітету:     

        Аудіозапис засідання Комітету:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку