Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 2 лютого 2021 року

Опубліковано 02 лютого 2021, о 16:00
         На  засіданні Комітету народні депутати переглянули свій висновок на проект Закону про систему громадського здоров’я (№ 4142). У законопроекті пропонується визначити правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров’я в Україні з метою зміцнення здоров’я населення, запобігання хворобам, покращення якості та збільшення тривалості життя, врегулювати суспільні відносини у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя, визначити відповідні права і обов’язки державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері, встановити правові та організаційні засади здійснення державного нагляду (контролю) у сферах господарської діяльності, які можуть становити ризик для санітарно-епідемічного благополуччя.

За підсумками розгляду законопроекту на засіданні Комітету 15 жовтня 2020 року було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Закону до порядку денного та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Було прийнято рішення переглянути даний висновок. «Підставою до перегляду висновку Комітету стала необхідність врегулювання дискусійних питань, що викликали певний суспільний резонанс, зокрема щодо проведення профілактичних щеплень та створення уповноваженого органу у сфері громадського здоров’я, а також необхідність забезпечення сталого захисту населення від інфекційних хвороб в умовах пандемії COVID-19 та уникнення ризиків виникнення правового вакууму через скасування Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»», - сказано у новому рішенні Комітету.

Для врегулювання спірних питань Комітетом проведено ряд консультацій з Міністерством охорони здоров’я України, експертами міжнародних організацій (ВООЗ, USAID) і народними депутатами України та напрацьовано низку пропозицій до законопроекту, які мають бути враховані при його доопрацюванні до другого читання.

Зокрема, законопроектом передбачалось створення на базі Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) служби з боротьби з біологічними загрозами, яка займатиметься розробкою програм профілактики та лікуванням небезпечних захворювань, збором та аналізом інформації.

Замість створення такої служби для реагування на біологічні загрози, вирішено наділити повноваженнями ЦГЗ та підсилити його мережею регіональних центрів контролю та профілактики захворювань.

Крім того, депутати пропонують виключили із законопроекту розділ щодо вакцинації, щоб питання щеплення, як і раніше, регулювались чинним Законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», прийнятим у 2000 році.

Враховуючи зазначене вище та з урахуванням проведеного обговорення, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді проект Закону № 4142 за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу з урахуванням наданих пропозицій.

        Аудіозапис засідання Комітету:


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку