Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 17 червня 2020 року

Опубліковано 17 червня 2020, о 16:00
         На засіданні Комітету, що відбулося у режимі відеоконференції, народні депутати розглянули проект Закону «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» (№ 3648).

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зауважив, що це спільний комітетський проект Закону. «Нарешті ми можемо перейти від слів до діла і почати створення сучасної правової бази, яка буде гармонізована з положенням відповідних директив Європейського Союзу у сфері донорства крові», - сказав він і подякував усім, хто брав участь у його розробці.

Законопроект від авторського колективу представила народний депутат Ольга Стефанишина. Вона наголосила на важливості законопроекту, оскільки щодня сотні українців потребують донорської крові, а система крові є застарілою і повинна змінитися.

«Даний законопроект націлений на те, щоб донорська кров в Україні була якісною, ефективною і безпечною. Із вступом в дію даного закону її перевірятимуть і контролюватимуть за євростандартами. Буде відновлено ліцензування всіх закладів, які працюють в системі крові, його буде здійснювати компетентний орган. Також цей орган буде відстежувати увесь шлях крові донора до кінцевого пункту призначення», - сказала народний депутат.

За її словами, розвиток системи базуватиметься на безоплатному і добровільному донорстві. Закон дозволяє донорство не за пропискою та іноземцям. Передбачається створення єдиної бази донорів.

Ольга Стефанишина також поінформувала про організацію керування системою крові.

Доповідачка закликала долучатися до донорства.

Заступник Міністра охорони здоров’я - Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко поінформував, що Міністерство повністю підтримує розроблений законопроект і висловив зауваження щодо необхідності внесення відповідних змін до Закону «Про державно-приватне партнерство».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Закону №3648 до порядку денного і прийняти в першому читанні за основу з урахуванням пропозиції МОЗ.

Члени Комітету розглянули «Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення встановленого порядку надання інформації про стан здоров’я при здійсненні донації крові та (або) її компонентів» (№3649).

Проектом пропонується запровадити адміністративну відповідальність за ненадання особою, яка здійснює донацію крові та/або компонентів крові, інформації про стан свого здоров’я або надання неправдивої інформації, якщо це негативним чином позначилося на безпеці та якості заготовлених крові та/або компонентів крові. За таке правопорушення пропонується ввести відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Під час розгляду зазначалося, що даний законопроект системно пов’язаний із попереднім і направлений на забезпечення більшої безпеки донорської крові.

Представники Міністерства охорони здоров’я заявили про підтримку даного нормативного акту.

Комітет прийняв рішення запропонувати головному Комітету підтримати законопроект №3649 і рекомендувати Верховній Раді включити його до порядку денного та за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Також на засіданні був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)" щодо продовження строку дії у зв'язку із загрозою зростання захворюваності населення на коронавірусну хворобу (COVID-19)» (№ 3636).

Проект закону розроблений з метою забезпечення доступу хворих на коронавірусну хворобу громадян до ліків та запобігання поширенню COVID-19 серед населення України. Проектом пропонується продовжити строк дії Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», чинного до 1 липня 2020 року, до 1 січня 2021 року.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти даний законопроект за основу та в цілому із необхідним техніко-юридичним опрацюванням.

Члени Комітету розглянули проект Постанови «Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України» (№3330, доопрацьований).

Михайло Радуцький нагадав, що під час першого розгляду Програми Комітет надав свої пропозиції та зауваження до представленого документу і звернув увагу, що «у розділі 12 доопрацьованої Програми враховано практично всі зауваження, що стосуються громадського здоров’я, спеціалізованої медицини, доступних та якісних лікарських засобів та інші».

Перша заступниця Міністра охорони здоров’я України Ірина Садов’як поінформувала про внесені під час доопрацювання зміни до Програми і відповіла на запитання народних депутатів.

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування прийняв рішення схвалити Програму діяльності Кабінету Міністрів України в частині охорони здоров’я та направити відповідний висновок Комітету з питань економічного розвитку, визначеного головним з підготовки даного проекту.

Народні депутати підтримали пропозицію щодо проведення дводенної робочої поїздки у Хмельницьку область із проведенням 9 липня виїзного засідання Комітету і 10 липня – робочої наради.

     Відеозапис засідання Комітету:

        Аудіозапис засідання Комітету:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку