Висновок на проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (р. № 2147)

Опубліковано 24 лютого 2015, о 16:39

                                                                                                                                                            Комітет Верховної  Ради України

                                                                                                                                                                             з питань бюджету   

 

Комітет з питань охорони здоров’я в межах своєї компетенції розглянув проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (реєстр. № 2147), поданий Кабінетом Міністрів України.

 За результатами розгляду запропонованих Урядом змін і доповнень до Державного бюджету України на 2015 рік народні депутати України – члени Комітету ухвалили рішення про необхідність внесення таких змін і доповнень до поданого Кабінетом Міністрів України законопроекту:

1. У додатку 3 за бюджетною програмою КПКВК 3104040 «Медичне обслуговування працівників та пасажирів залізничного транспорту» зменшити видатки за загальним фондом на суму 290 715,1 тис. грн., та збільшити на цю суму видатки Міністерству охорони здоров‘я України (загальнодержавні витрати) за бюджетною програмою КПКВК 2311410 «Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам».

Народні депутати України – члени Комітету вважають, що забезпечення фінансування 9-ти відомчих закладів охорони здоров‘я має відбуватися власним коштом «Укрзалізниці».

2. Внести зміни до додатка 9 «Перелік закладів, установ, організацій та заходів освіти, культури, охорони здоров‘я та фізичної культури і спорту, які передаються на фінансування/надання фінансової підтримки з місцевих бюджетів» до законопроекту, вилучивши з переліку:

Державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина №1» МОЗ, м. Енергодар, Запорізька область;

Державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина № 2 Міністерства охорони здоров‘я України», м. Южноукраїнськ, Миколаївська область;

Державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина №3 Міністерства охорони здоров‘я України», м. Кузнецовськ, Рівненська область;

Державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина №4 Міністерства охорони здоров‘я України», м. Нетішин, Хмельницька область;

Державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина №5 Міністерства охорони здоров‘я України», м. Славутич, Київська область;

Державний заклад «Спеціалізована медико-санітарна частина №17 Міністерства охорони здоров‘я України», смт Смоліне, Кіровоградська область.

Одночасно  внести  зміни  до  додатку  3  законопроекту     зменшивши видатки  Міністерству  охорони  здоров‘я України (загальнодержавні витрати) за бюджетною програмою бюджетною програмою КПКВК 2311410 «Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам» на суму 253456,8 тис. грн. та збільшивши на цю суму видатки Міністерству охорони здоров‘я за бюджетною програмою КПКВК 2301110 «Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров‘я» (за загальним фондом всього – 253456,8 тис. грн., видатки споживання –  253456,8 тис. грн., оплата праці – 149452,2 тис. грн., комунальні послуги та енергоносії – 25800,4 тис. грн.).

3. Збільшити видатки Міністерству охорони здоров‘я України за КПКВК 2301400 «На забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» на 300,0 млн. грн. на реалізацію у 2015 році Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.

4. Збільшити видатки Міністерству охорони здоров‘я України за бюджетною програмою 2301360 «Лікування громадян України за кордоном» на 152,0 млн. грн.,у тому числі 100,0 млн. грн. на лікування онкохворих дітей.

5. Передбачити додаткові видатки Міністерству охорони здоров‘я України та Міністерству оборони України на медикаменти та харчування в госпіталях ветеранів війни у розрахунку добових нормативів на одну особу відповідно 65 грн. та 55 грн.

6. Зменшити видатки Міністерства охорони здоров‘я України за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програного характеру» (КПКВК 2301400) на суму 450 млн. грн. та одночасно:

 

збільшити видатки Міністерству охорони здоров‘я (загальнодержавні витрати) за бюджетною програмою 2311410 «Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам» на суму 400,0 млн. грн. Ці кошти мають бути спрямовані за цільовим призначенням на закупівлю витратних матеріалів для лікування хворих з нирковою недостатністю методом гемодіалізу. Одночасно необхідно внести зміни до статті 25 Закону України «Про  Державний  бюджет  України  на  2015 рік»  у  частині    включення  до         

 

формули визначення медичної субвенції показника «загальний обсяг цільових коштів для лікування хворих нефрологічного профілю».

 

ввести нову бюджетну програму «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання медичного обладнання (мамографічного, рентгенологічного та апаратів для УЗ-діагностики) вітчизняного виробництва» з обсягом видатків у сумі 50,0 млн. грн.

7. Передбачити видатки Міністерству охорони здоров‘я України за новою бюджетною програмою на реформування системи охорони здоров’я у сумі 100,0 млн. грн.

8. Передбачити видатки Міністерству охорони здоров‘я України (загальнодержавні витрати) за новою бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» з обсягом фінансування у сумі 191,6 млн. грн.

9. Передбачити кошти на збільшення розміру посадових окладів та виплату законодавчо встановлених надбавок та доплат медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров‘я, а також на проведення індексації їх доходів. У зв‘язку з цим пропонується виключити із пункту 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» обмеження, що застосовуються Кабінетом Міністрів України до норм: Закону України «Про індексацію грошових доходів населення»; пункту «ж» частини першої статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров‘я; абзацу другого частини першої статті 26, статті 28 Закону України «Про зайнятість населення»; статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»; частини третьої статті 119, статті 250 Кодексу законів про працю України; частини четвертої статті 19 Закону України «Про охорону праці».

10. Передбачити видатки за новою бюджетною програмою на завершення реконструкції Львівського обласного клінічного перинатального центру у сумі 90,0 млн. грн.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку