Висновок на проект Закону про внесення змін до статті 266 Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування медичних закладів у сільській місцевості (реєстр. № 2106а)

Опубліковано 04 квітня 2016, о 16:28

Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики

 Комітет з питань охорони здоров‘я на своєму засіданні розглянув у межах компетенції проект Закону про внесення змін до статті 266 Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування медичних закладів у сільській місцевості (реєстр. № 2106а), поданий народними депутатами України Барвіненком В.Д., Герегою О.В.,  Князевичем Р.П., Шиньковичем А.В.

Як зазначається у пояснювальній записці, метою законопроекту є забезпечення сільського населення медичними та аптечними закладами при безпосередній участі органів місцевого самоврядування.

Для цього автори законопроекту пропонують доповнити статтю 266 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» Податкового кодексу України новим положенням відповідно до якого не віднесено до об‘єкта оподаткування податком на нерухоме майно «будівлі, споруди аптек у сільській місцевості, аптечних пунктів при фельдшерсько-акушерських пунктах у сільській місцевості, медичних пунктах у сільській місцевості, сільських лікарських амбулаторіях, дільничих лікарнях у сільській місцевості».

Розглянувши законодавчу ініціативу, вважаємо звернути увагу на таке.

Відповідно до підпункту а) частини другої пункту 2 статті 266 Податкового кодексу України не є об‘єктом оподаткування об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими.

Тобто, державні та комунальні заклади охорони здоров‘я не сплачують податок на нерухоме майно.

Також вважаємо за доцільне зазначити, що запропонована авторами норма щодо набрання законом чинності в разі його прийняття не відповідає вимогам підпункту 4.1.9 пункту 4.1 статті 4 Податкового кодексу України, згідно з яким зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

З огляду на викладене Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров‘я пропонує проект Закону про внесення змін до статті 266 Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування медичних закладів у сільській місцевості (реєстр. № 2106а), поданий народними депутатами України Барвіненком В.Д., Герегою О.В., Князевичем Р.П., Шиньковичем А.В., за результатами розгляду у першому читанні направити на доопрацювання.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку