Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 15 грудня 2021 року

15 грудня 2021, 15:00

      Народі депутати України - члени Комітету розглянули на своєму засіданні підготовлений до розгляду у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття» № 5736.

Законопроект спрямований на створення законодавчого механізму забезпечення тяжкохворих пацієнтів інноваційними лікарськими засобами за механізмом «ліки зі співчуття».

Проектом, зокрема, визначаються програми, в межах яких пацієнтам з метою лікування можуть безоплатно надаватися незареєстровані в Україні лікарські засоби, порядок та умови їх застосування.

До таких програм законопроектом пропонується віднести: програму розширеного доступу пацієнтів до незареєстрованих лікарських засобів; програму доступу суб’єктів дослідження (пацієнтів) до досліджуваного лікарського засобу після завершення клінічного випробування.

Законопроектом також пропонується встановити правила ввезення на митну територію України та постачання на митній території України незареєстрованих лікарських засобів, призначення лікарями та використання пацієнтами лікарських засобів, призначених для застосування у програмах надання лікарських засобів зі співчуття, визначення порядку погодження Міністерством охорони здоров’я проведення таких програм.

Як повідомив голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Сергій Кузьміних, під час підготовки законопроекту до другого читання народними депутатами було подано 58 поправок, із яких пропонується врахувати повністю 28, частково – 2 і 28 поправок відхилити.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти пропоновану остаточну редакцію законопроекту у другому читанні і в цілому як Закон.

Крім того, депутати підтримали пропозицію щодо налагодження співпраці Комітету Верховної Ради Україні з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування з Комітетом охорони здоров’я Сейму Литовської Республіки та ухвалили звернутися до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука за погодженням взаємодії між парламентськими комітетами Верховної Ради України та Сейму Литовської Республіки з питань, віднесених до їх відання. Після отримання погодження Комітет поінформує литовську сторону про готовність до співпраці.

Члени Комітету також обговорили за участю представників Міністерства охорони здоров’я: питання забезпечення ліками пацієнтів з орфанними захворюваннями; необхідність напрацювання заходів для системного реагування на зростання кількості хворих на розсіяний склероз; деякі аспекти проекту Закону «Про систему громадського здоров’я», № 4142; проблемні питання надання статусу у часника бойових дій добровольцям; забезпечення хворих на діабет інсулінами за державною програмою; закупівлі препаратів для лікування онкохворих; забезпечення доступу хворих до ліків з медичним канабісом; механізм підвищення зарплат медикам у 2022 році; про скорочення працівників у медичних закладах; фінансування госпіталів для ветеранів війни; використання лікувальними закладами коштів, які надходять від Національної служби здоров’я за контрактами, а також фінансування з місцевих бюджетів.

     Аудіозапис засідання Комітету: