Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 15 листопада 2021 року

15 листопада 2021, 13:00

      На засіданні Комітету, що відбулося у форматі відеоконференції, народні депутати розглянули у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (№ 5831).

Голова підкомітету з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва зазначила, що законопроект спрямований на покращення та підвищення ефективності Закону «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині»», який був прийнятий у 2019 році і дав можливість робити трансплантації в Україні.

За її словами, всього народними депутатами було внесено до законопроекту 63 поправки, із яких пропонується повністю врахувати 18, редакційно – 5, частково – 8 і відхилити – 31 поправку.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

Члени Комітету розглянули у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я, педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти всіх форм власності» (№ 6192-1).

Даним альтернативним законопроектом, як і основним, пропонується врегулювати питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності.

Окрім того, пропонується надати право на страхові виплати педагогічним та науково-педагогічним працівникам закладів освіти всіх форм власності, а також фахівцям з реабілітації реабілітаційних закладів у разі встановлення їм групи інвалідності або смерті, що настала внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19). При цьому пропонується прирівнювати захворювання цих працівників на COVID-19 до професійних захворювань.

Також проектом пропонується встановити додаткові доплати педагогічним чи науково-педагогічним працівникам закладів освіти у розмірі 100% заробітної плати за рахунок «ковідного фонду».

Під час обговорення було висловлено ряд зауважень до законопроекту. Зокрема, зазначалось, що працівники освіти безпосередньо не задіяні в ліквідації COVID-19 і зустрічаються з ризиками так само, як і представники інших професій, тому прирівнювання їх до медиків не коректно.

Народні депутати також зауважили, що підтримують основний проект Закону «Про внесення змін до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності», № 6192, вже рекомендований Комітетом Верховній Раді для прийняття у першому читанні.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду у першому читанні законопроект № 6192-1 відхилити.

            Аудіозапис засідання Комітету: