Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 8 вересня 2021 року

08 вересня 2021, 15:00

 
На засіданні Комітету було розглянуто питання про епідемічну ситуацію із захворюваністю населення на коронавірусну хворобу COVID-19 та стан вакцинації.

Як зазначив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький: «Ситуація із COVID-19, як у світі, так і в Україні залишається напруженою через прогнозоване зростання захворюваності в осінньо-зимовий період та поширення штаму Дельта, який стрімко набирає обертів». Він також додав, що сьогодні країна наближається до «жовтої зони» і кількість захворювань щоденно зростає.

Михайло Радуцький зауважив, що «основним завданням на сьогодні є активне продовження вакцинувальної кампанії, жорсткий контроль за проведенням протиепідемічних заходів та забезпечення готовності системи охорони здоров’я до надання медичної допомоги в умовах зростання кількості хворих на коронавірусну хворобу».

Голова Комітету відзначив, що влітку темпи вакцинації населення зросли: «Наразі в Україні щотижня роблять більше ніж пів мільйона щеплень проти коронавірусу. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 7 вересня 2021 року, в Україні проведено понад 10 мільйонів щеплень». Він висловив сподівання, що такі темпи вакцинації будуть зберігатися надалі.

Народні депутати заслухали інформацію Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, який наголосив, що «сьогодні світові тренди чітко кажуть, що COVID-19 це вже пандемія невакцинованих людей». Він також підкреслив, що 10 мільйонів вакцинованих - для України не достатньо, тому Міністерство буде працювати над збільшенням кількості вакцинованих, особливо, серед груп ризику: людей похилого віку, людей з хронічними захворюваннями, інфікування яких коронавірусом призводить до летальних випадків.

Міністр поінформував, що наразі є можливості робити близько одного мільйона щеплень на тиждень або 3,5-4 мільйона на місяць і це не межа можливостей.

За період вакцинувальної кампанії до України надійшло майже 22 мільйона доз різних вакцин і є гарантовані потижневі поставки до кінця року. «Вакцини вдосталь, на вибір різної і вона скрізь є», - підсумував доповідач.

Віктор Ляшко підкреслив, що, згідно зі статистичними даними, найвищі рівні охоплення вакцинацією у місті Києві, Київській та Полтавській областях. Найнижчі — в Івано-Франківській, Волинській та Закарпатській областях. І саме у західних регіонах найбільше випадків потрапляння хворих на коронавірус до лікарень.

Міністерство напрацювало зміни до постанови Кабінету Міністрів про карантинні заходи, якими вводяться певні обмеження для невакцинованих осіб і пом’якшення для вакцинованих у разі введення жовтого і червоного рівнів епідемічної небезпеки.

За словами очільника МОЗ, найближчим часом дані зміни буде затверджено на засіданні Кабінету Міністрів і тоді буде розглядатися питання про встановлення на території України жовтого рівня епідемічної небезпеки.

«Країна одномоментно виходить із зеленого рівня епідемічної небезпеки, не ділячись по регіонах, в жовтий рівень, а вже в жовтому рівні по регіонах можуть бути включення, - або помаранчеві, або червоний колір, - з відповідними обмеженнями», - пояснив він.

Віктор Ляшко також поінформував народних депутатів про готовність системи охорони здоров’я до погіршення епідемічної ситуації в країні.

Міністр охорони здоров’я, а також Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін і тимчасово виконуючий обов’язки Голови Національної служби здоров’я Дмитро Самофалов відповіли на запитання членів Комітету, які, зокрема, стосувались: можливих сценаріїв розвитку коронавірусної хвороби в Україні; рівня забезпеченості лікарняними ліжками з киснем; виплати надбавок лікарям; забезпечення дотримання карантинних заходів; можливого протермінування вакцин; інформаційної кампанії із заохочення населення до вакцинації; забезпечення санітарного контролю при в’їзді в країну; продажу підробних результатів ПЦР тестів і довідок про вакцинування; вакцинації неповнолітніх; налагодження власного виробництва вакцин і тестів в Україні; кадрових питань у сфері охорони здоров’я; спрощеної процедури закупівлі кисню; щеплення осіб, які нещодавно перехворіли на COVID-19.

Комітет ухвалив рішення взяти до відома інформацію Міністерства про епідемічну ситуацію із захворюваністю населення на коронавірусну хворобу COVID-19 та стан вакцинації.

Крім того, на засіданні Комітету було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття» (№ 5736).

Як зазначив один із авторів проекту Закону, народний депутат Валерій Зуб, даний законопроект спрямований на надання безоплатного доступу тяжкохворим пацієнтам, які погоджуються брати участь у клінічних дослідженнях інноваційних препаратів, до цих лікарських засобів після завершення досліджень. Законопроектом передбачається, що подальше лікування такими препаратами має відбуватися за рахунок фірми-спонсора, яка проводить клінічні дослідження. Пропонується врегулювати питання поставок таких лікарських засобів, їх призначення лікарем, утилізації, відповідальності за наслідки використання тощо.

Під час обговорення зазначалося, що зауваження, висловлені до законопроекту Міністерством охорони здоров’я і Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради, можуть бути враховані під час його підготовки до другого читання.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні за основу.

Також був розглянутий пов’язаний із попереднім проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття» (№ 5737), яким пропонується звільнити від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення та постачання на митну територію України незареєстрованих лікарських засобів для клінічних випробувань та програм надання лікарських засобів зі співчуття для забезпечення безоплатного доступу тяжкохворих пацієнтів до інноваційного лікування.

Комітет підтримав законопроект із врахуванням зауважень МОЗ і ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду законопроекту у першому читанні прийняти його за основу.

Члени Комітету розглянули також проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (№ 5831).

     Законопроект спрямований на вдосконалення окремих положень чинного Закону «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині» та врегулювання питання щодо переходу з 1 квітня 2023 року на фінансування лікування методом трансплантації за Програмою медичних гарантій для забезпечення подальшого розвитку даного напрямку медичної допомоги в Україні. Відповідні зміни пропонується внести також до Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Національна служба здоров’я України та Національна академія медичних наук України надали ряд зауважень до законопроекту. Зокрема, оскільки трансплантація не є окремим видом допомоги, пропонується перейти на фінансування лікування методом трансплантації за Програмою медичних гарантій з 2023 року, не вказуючи конкретну дату.

Комітет рекомендував Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сесії і прийняти його у першому читанні за основу. Пропоновані зміни підтримані народними депутатами і будуть внесені до проекту під час підготовки до другого читання.

     Аудіозапис засідання Комітету: