30 червня 2021 року відбулося засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування

01 липня 2021, 10:00

      Народні депутати на своєму засіданні, що відбулося у форматі відеоконференції, заслухали інформацію заступника Міністра охорони здоров’я України, Головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна про комунікаційну стратегію МОЗ України з питань  вакцинації проти COVID-19.


Як зазначалося під час обговорення, лише загальними зусиллями, цілеспрямованим залученням усіх зацікавлених сторін, налагодженням конструктивної комунікації на всіх рівнях можна створити підґрунтя для ефективної протидії такій особливо небезпечній інфекції та донести до громадськості ключові положення з профілактики  COVID-19 і популяризації вакцинації.

І комунікаційна кампанія,  своєчасне доведення до населення повної та об’єктивної інформації про доцільність та ефективність імунопрофілактики від COVID-19 разом із багаторівневою кампанією з вакцинації в Україні у відповідь на пандемію COVID-19 у 2021-2022 роках має стати пріоритетом державного рівня.

Комітет взяв до відома надану інформацію та вирішив звернутися до  Міністерства культури та інформаційної політики України, керівників обласних державних адміністрацій та голів обласних рад, Державної кримінально-виконавчої служби України з рекомендаціями щодо вжиття ними відповідних заходів з метою налагодження конструктивної комунікації, спрямованої на протидію COVID-19,  та підвищення темпів вакцинації населення в усіх регіонах України.

Члени Комітету розглянули проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності (р. № 5596) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин коноплі в промислових, медичних та наукових цілях (р. №5596-1).

Одна із авторів основного законопроекту народний депутат Ольга Стефанишина наголосила на актуальності законопроекту, оскільки понад два мільйони українців потребують ліків на основі медичного канабісу.

Законопроектом пропонується дозволити обмежений, прозорий та контрольований обіг канабісу в медичних та наукових цілях. Водночас, пропонується запровадити жорсткий контроль за таким обігом, запровадивши: електронний реєстр усіх препаратів і їх відпуск виключно за електронним рецептом; ліцензування будь-якої діяльності, пов’язаної з обігом медичного канабісу; звітування та подання інформації контролюючим органам.

Окрім того, пропонується встановити граничний рівень тетрагідроканабінолу (ТГК), який можуть містити вирощувані рослини коноплі, і класифікацію за його вмістом.

Проектом закону пропонується внести зміни до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо закріплення права особи на доступ до необхідних їй лікарських засобів, включаючи, серед іншого, й ті, що містять наркотичні засоби та/або психотропні речовини і прекурсори; законів України   “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” щодо забезпечення можливості використання рослин роду коноплі в промислових, наукових і медичних цілях та впорядкування інструментів контролю за їх обігом та “Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності” щодо включення до переліку документів дозволу на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Альтернативний законопроект представив народний депутат Андрій Холодов.

Профільний підкомітет рекомендував підтримати основний законопроект як більш комплексний.

Під час обговорення було висловлено ряд зауважень, які планується врахувати під час підготовки законопроекту до другого читання. Зокрема, пропонується передбачити, що законопроект набуде чинності через три місяці після його опублікування.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроекти до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти проект № 5596 за основу, а альтернативний – відхилити.

Народні депутати розглянули також  поправки до прийнятого за основу проекту Закону про внесення змін до статті 21 Закону України "Про лікарські засоби" щодо заборони продажу лікарських засобів дітям (р. № 5122).

Під час підготовки законопроекту до другого читання від суб’єктів права законодавчої ініціативи надійшло 18 поправок, з яких Комітетом враховано 10 та відхилено – 8.

За результатами розгляду було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти запропоновану Комітетом остаточну редакцію законопроекту у другому читанні та в цілому як закон.          

 На засіданні Комітету було підтримано поданий Президентом України проект закону про приєднання України до Часткової угоди про створення Групи зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу (Група Помпіду)  (р. № 0114).

Прийняття законопроекту створить правові підстави для розширення участі України у співробітництві в рамках Ради Європи щодо боротьби з незаконним обігом наркотиків, що сприятиме підвищенню ефективності співробітництва у сфері контролю за наркотиками відповідно до  європейських стандартів на міжурядовому та експертному рівнях.

Довідково: Група Помпіду - це міждержавний орган, до основних завдань якого належить здійснення всебічного вивчення проблем зловживання наркотиками та їх незаконного обігу, а також розробка та впровадження комплексних заходів у боротьбі з наркозалежністю на національному, регіональному та місцевому рівнях. На сьогодні членами Групи Помпіду є 39 держав.

Крім того, Комітет прийняв рішення запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету підтримати проект закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо заходів із запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та проведення вакцинації від цієї хвороби (р. № 5671) та за результатами його розгляду у першому читанні рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому.

Метою законопроекту є спрямування додаткових надходжень спеціального фонду Державного бюджету України, зокрема від розмитнення ввезених на територію України транспортних засобів з європейськими номерами, на реалізацію заходів, пов’язаних із запобіганням виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та проведенням вакцинації від цієї хвороби.