19 травня 2021 року Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування розгуляв подання Прем’єр-міністра України про призначення Ляшка В.К. Міністром охорони здоров’я України

19 травня 2021, 17:48

 
               На засіданні Комітету, що відбулося у форматі відеоконференції, народні депутати розглянули подання Прем’єр-міністра України про призначення Ляшка В.К. Міністром охорони здоров’я України та ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України призначити Ляшка Віктора Кириловича на посаду Міністра охорони здоров’я України.

   

 У засіданні Комітету брали участь Прем’єр-міністр України Шмигаль Д.А., заступник Міністра охорони здоров’я України, Головний державний санітарний лікар України Ляшко В.К., заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Соловйов О.С.

     Також на засіданні Комітету було розглянуто проект Закону про Уповноваженого з медичних питань (р. № 5475), метою якого є створення та врегулювання правового статусу Уповноваженого з медичних питань як нового суб’єкта державного контролю за реалізацією прав пацієнтів та медичних працівників, а також посередника у вирішенні конфліктів між ними.

На думку народних депутатів, накопичений позитивний міжнародний досвід роботи медичних омбудсменів в інших країнах свідчить про актуальність цієї законодавчої ініціативи. Так, аналогічна посада існує у Великій Британії з 1967 року, де Медичний омбудсмен підзвітний Парламенту та незалежний від національної системи охорони здоров’я. В інших країнах, таких як Ізраїль, Австрія, Норвегія, Хорватія та Португалія, медичні омбудсмени або інші колегіальні органи по захисту прав пацієнтів працюють в регіонах чи окремо у кожному закладі охорони здоров’я, де вони надають консультативну допомогу пацієнтам щодо їх прав, приймають від них скарги, проводять перевірки, спрямовують свої висновки для відповідного реагування.

Враховуючи необхідність доповнення прикінцевих положень законопроекту змінами до інших законів, які необхідні для повноцінної реалізації запропонованої законопроектом концепції, насамперед до Основ законодавства України про охорону здоров’я, а також інших законів, що пов’язані з предметом його правового регулювання, члени Комітету прийняли  рішення рекомендувати Верховній  Раді України прийняти проект Закону про Уповноваженого з медичних питань (р. № 5475) за результатами розгляду в першому читанні за основу.

Членами Комітету було підтримано проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій (р. № 5460), яким пропонується виділити 800 млн гривень з Державного бюджету України на забезпечення закладів охорони здоров’я незалежними джерелами кисню, а саме: кисневими станціями.