Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 22 березня 2021 року

22 березня 2021, 16:00

 22 березня на засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, №4358, підготовлений до повторного першого читання, та альтернативні законопроекти про внесен
ня змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну (№4358-4, 4358-5).

Представляючи законопроект, народний депутат Лада Булах зазначила, що актуальність цього проекту Закону зберігається. Адже, за даними Київського інституту соціології, порівнюючи 2019 та 2020 роки, вживання тютюну для нагрівання серед молоді 18-30 років зросло втричі серед чоловіків і в чотири рази серед жінок.

За її словами, в основному законопроекті враховано доречні пропозиції з альтернативних проектів, а саме, узгоджено визначення термінології законодавства. Доопрацьована редакція законопроекту передбачає такі вдосконалення: встановлено обмеження щодо продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин, що використовуються в електронних сигаретах особами, які не досягли 18-річного віку; вдосконалено термін «пристрій для забезпечення куріння тютюнових виробів та тютюну» з метою ліквідації формування у споживачів хибного враження, що вживання тютюнових виробів у такий спосіб може завдати менше шкоди здоров’ю; передбачена поетапна заборона рекламної викладки тютюну.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» та Закону України «Про рекламу».

За результатами обговорення Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити доопрацьований законопроект щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, №4358, до порядку денного та прийняти його за основу.

Члени Комітету прийняли рішення відхилити альтернативні законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну - №4358-4 та №4358-5.

Відеозапис засідання Комітету:


     Аудіозапис засідання Комітету: