Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 16 листопада 2020 року

16 листопада 2020, 15:00

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на своєму засіданні, яке проходило у режимі відеоконференції, розглянув проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 4314).

Як поінформував голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, проєкт Закону розроблений з метою створення умов для забезпечення доступу населення України до безпечних, якісних та ефективних вакцин проти COVID-19.

Проектом закону пропонується: скоротити строки затвердження клінічних випробувань та проведення державної реєстрації для вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), а також подовжити строки дії Закону України № 539-IX, що передбачає аналогічні положення для лікарських засобів для лікування COVID-19 до кінця карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Як повідомила одна із співавторів проєкту народна депутатка Ольга Стефанишина, у світі проводяться сотні випробувань вакцин і є презентації які вже доводять їх ефективність. Однак, досі Україна не була долучена до цього процесу, оскільки реєстрація протоколів для проведення клінічних випробувань у нашій країні зараз триває близько 5 місяців.

Законопроєктом пропонується скоротити терміни реєстрації для проведення клінічних випробувань до семи днів. Вона наголосила, що скорочення термінів стосується лише реєстрації, а самі випробування будуть відбуватися із дотриманням усіх стандартів.

Також до семи днів пропонується скоротити реєстрацію вакцини, що дозволить Україні якмога скоріше отримати ефективну вакцину.

Представники Міністерства охорони здоров’я не висловили зауважень і застережень до законопроєкту.

Водночас, заступник Міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко і ряд народних депутатів уточнили, що необхідно ввести обмеження для реєстрації вакцин проходженням із Російської Федерації.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроєкт до порядку денного та за результатами розгляду прийняти його у першому читанні і в цілому із врахуванням пропозиції Комітету щодо прийняття на реєстрацію лише вакцин походженням із країн із жорсткою регуляторною системою, а також Китаю і Ізраїлю.

Народні депутати розглянули проєкт Постанови «Про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення» (№ 4320), поданий 28 народними депутатами.

Один із авторів законодавчої ініціативи народний депутат Ярослав Железняк зауважив, що проєкт Постанови має на меті дати можливість населенню та суб’єктам господарювання підготуватися до можливих запроваджень обмежувальних заходів спрямованих на запобігання поширенню на території України COVID-19, а державі - провести належну підготовку до впровадження таких обмежень.

Так, пропонується не пізніше ніж за сім днів до введення обмежувальних заходів: інформувати громадян про повний перелік таких заходів; проінформувати про програми (заходи), що будуть запроваджені (вжиті) для підтримки вразливих груп населення, працівників та суб’єктів господарювання; внести до Верховної Ради України проекти законодавчих актів щодо надання державної підтримки та пільг населенню та суб’єктам господарювання, які зазнають негативних наслідків у зв’язку з посиленням протиепідемічних заходів.

Представники МОЗ заявили, що не підтримують даний проєкт Постанови, оскільки пропонується надто тривалий час для попередження в умовах, коли вірус потребує швидкого реагування.

Під час обговорення думки розділилися. Частина народних депутатів підтримали Міністерство, інші наголосили на необхідності підтримки бізнесу.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити проєкт Постанови до порядку денного і за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням.

Також на засіданні був розглянутий проєкт Постанови «Про рішення Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 року №1100 щодо посилення протиепідемічних заходів» (№ 4381)

Голова Комітету зауважив, що проєкт був зареєстрований сьогодні і завтра планується до розгляду у сесійній залі.

Документом пропонується рекомендувати Уряду переглянути рішення, ухвалене ним 11 листопада 2020 року щодо запровадження так званого карантину вихідного дня, з метою пом'якшення обмежень із заборони у вихідні дні стосовно приймання відвідувачів суб’єктами господарювання: у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо); у торговельно-розважальних центрах; у сфері торговельного і побутового обслуговування населення; у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах; діяльності закладів культури і проведення культурних масових заходів.

Віктор Ляшко заявив, що не підтримує даний проєкт постанови, оскільки, за його даними, після запровадження обмежувальних заходів у суботу мобільність населення зменшилась на 18%, у неділю – на 27%, а на наступному тижні планується зменшення до 50%. На думку Головного державного санітарного лікаря України, це зменшить соціальні контакти, а значить, знизиться кількість захворювань і звільняться лікарняні ліжка для ковідних хворих.

«Рішення карантину вихідного дня є збалансованим на даному етапі розвитку карантину», - сказав представник МОЗ.

Народний депутат Ярослав Железняк, як один співавторів проєкту Постанови підкреслив, що вона відображає думку усіх політичних сил, а також наголосив, що введені заходи не працюють.

Ряд народних депутатів висловились за необхідність почекати і вивчити ефективність запропонованих Урядом заходів. Водночас, наводився досвід інших країн, який свідчить, що половинчасті заходи не є дієвими з точки зору боротьби з пандемією, а лише нищать бізнес.

Члени Комітету підтримали рішення рекомендувати Верховній Раді включити проєкт Постанови до порядку денного і на пленарному засіданні визначитись щодо її прийняття або відхилення.

Комітет розглянув проєкт Постанови «Про вжиття невідкладних заходів з розширення мережі закладів охорони здоров’я, що надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2» (№ 4337).

Як повідомила народна депутатка Яна Зінкевич, проєктом пропонується залучити відомчі заклади охорони здоров’я до надання стаціонарної медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19 в умовах дії встановлених Урядом України карантинних заходів.

Так Кабінету Міністрів України рекомендується невідкладно вжити заходів із залучення на період дії карантину державних закладів охорони здоров’я, що перебувають у віданні Національної академії медичних наук України, Державного управління справами, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Акціонерного товариства «Укрзалізниця», інших відомчих закладів охорони здоров’я для надання стаціонарної медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Рекомендується забезпечити зазначені медичні заклади необхідними засобами індивідуального захисту, лікарськими засобами та медичними препаратами згідно з установленими нормативами, забезпечити своєчасну підготовку медичного персоналу згаданих медзакладів до виконання заходів з надання стаціонарної медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою.

Кабінету Міністрів рекомендується здійснити необхідні розрахунки та, за потреби, внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" для фінансування заходів, передбачених цієї Постановою.

Як зазначалось під час обговорення за участю представників Міністерства охорони здоров’я та вказаних у проєкті відомчих закладів охорони здоров’я, дана Постанова є запізнілою, оскільки відповідну роботу вже проведено і МОЗ співпрацює із закладами усіх відомчих лікарень.

Водночас у Міністерстві не вважають за необхідне залучати лікувальні установи силових структур, оскільки у них є свої завдання.

Михайло Радуцький також зазначив, що не підтримує передачу відомчих шпиталів у воюючій країні і, особливо, в умовах, коли особовий склад також хворіє на COVID-19.

Народні депутати також висловились за розширення вже існуючих лікарень, а не залучення нових.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді не включати до порядку денного проєкт Постанови, а у разі включення відхилити.

        Відеозапис засідання Комітету:


        Аудіозапис засідання Комітету: