Матеріали засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування від 13 квітня 2020 року

13 квітня 2020, 13:15

     На засіданні Комітету народні депутати,  розглянувши додаткові поправки до проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо запобігання поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19) (р.  3320), ухвалили рішення їх підтримати та рекомендувати Верховній Раді України невідкладно включити зазначений законопроект до порядку денного позачергового засідання Верховної Ради України дев'ятого скликання та за результатами його розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

Метою законопроекту є правове врегулювання питань, пов’язаних з перебуванням громадян в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров’я в період здійснення заходів з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених у рішенні Кабінету Міністрів України про встановлення карантину, а також розширення повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у разі встановлення карантину на час його дії.

Зокрема, законопроектом пропонується внести зміни та доповнення до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», якими:

визначити поняття «самоізоляція», «обсервація», «обсерватор»;

встановити, що підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, обсервації та госпіталізації визначаються Кабінетом Міністрів України у рішенні про встановлення карантину;

передбачити видачу та оплату лікарняних на період перебування осіб в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах  охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях);

визначити умови виїзду громадян із зони карантину (після проведення медичного обстеження та отримання відповідної медичної довідки в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я).

Крім того, законопроектом пропонується надати право органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у разі встановлення карантину на час його дії утворювати відповідно до потреби тимчасові заклади охорони здоров’я (спеціалізовані шпиталі) та обсерватори з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню.

Запропоновані законопроектом норми обмежені у часі та будуть діяти на період встановлення карантину (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його відміни.

На цей період законопроектом також пропонується дозволити обробку персональних даних без згоди особи, виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів. Це стосується виключно даних про особу, яка захворіла на COVID-19, збір яких передбачено обліковою формою № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, надзвичайну реакцію на щеплення», затвердженою Наказом МОЗ України від 10.01.2006 р. № 1. Зокрема, мова йде про відомості щодо стану здоров’я, місця госпіталізації, прізвища, ім’я, по батькові хворого, дати його народження, місця проживання, роботи/навчання. Законопроектом передбачено, що протягом 30 днів після закінчення періоду встановлення карантину, такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості знищенню.

Аудіозапис засідання Комітету: