20 листопада 2018 року Комітет з питань охорони здоров’я спільно з Міжнародною діабетичною асоціацією України провів у Верховній Раді України День профілактики діабету

20 листопада 2018, 14:00

 

Метою його проведення було привернення уваги представників державної влади до питань боротьби з цим важким неінфекційних захворюванням. У рамках зазначеної події відбулися заходи з популяризації ранньої діагностики та профілактики цукрового діабету, зокрема, тестування народних депутатів України і працівників Апарату Верховної Ради України на вміст глюкози та глікованого гемоглобіну у крові та фахове консультування лікарями-ендокринологами.

Усього було обстежено 358 осіб, з них у 35% було виявлено підвищений вміст  глюкози у крові, у 20 осіб - порушення толерантності до вуглеводів (переддіабет), у 8 осіб - вперше виявлено діабет ІІ типу, а у 7 осіб - діабет ІІ типу у запущеній (декомпенсованій) стадії.

Зазначені результати є яскравим підтвердженням значної поширеності цукрового діабету в сучасній         популяції. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), нині у світі на цукровий діабет хворіє близько 3%  населення (понад 425 млн осіб), або кожний 13-й житель Землі. Від 10 до 20% від загальної кількості цих хворих - діти.

Цукровий діабет за рівнем поширеності посідає третє місце після серцево-судинних та онкологічних захворювань. Кожні 7 секунд у світі діагностується 2 нових випадки захворювання на цукровий діабет. При цьому 352 млн осіб мають переддіабет. Це означає, що половина з них  матиме цукровий діабет у найближчі 10 років.

Щороку понад 3 млн діабетиків вмирає від таких ускладнень хвороби, як інфаркт, інсульт і ниркова недостатність. Крім того, дане захворювання є причиною тяжких iнвалiдизуючих ускладнень, таких як сліпота, ниркова  та судинна недостатність тощо.

Нині в Україні проживає близько 1,5 млн хворих на цукровий діабет, і щодня це захворювання вперше діагностують у 50 українців. При цьому кількість хворих на цукровий діабет у нашій державі щорічно збільшується на    5-7 відсотків. Крім того, за останні 2 роки суттєво підвищилася й захворюваність на цукровий діабет серед дитячого населення. Сьогодні вже понад 9 тисяч українських дітей живуть з цією патологією.

20 грудня 2006 року ООН прийняла резолюцію № 61/225 по діабету, в якій визнала діабет неінфекційною епідемією. З метою привернення уваги суспільства до проблем цукрового діабету з 1991 року за ініціативи  Міжнародної діабетичної федерації (IDF) та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) кожен рік відзначається Всесвітній день діабету. Датою його відзначення було обрано 14 листопада на визнання заслуг одного з відкривачів інсуліну Фредеріка Бантінга, який народився 14 листопада 1891 року.

З 2007 року в усьому світі цей захід проводиться під егідою ООН. З 1997 року цей день, завдяки Міжнародній діабетичній асоціації України, проводиться і в Україні і вже четвертий рік поспіль - в українському парламенті.

Цьогоріч Всесвітній день діабету походить під гаслом «Сім’я і діабет. Діабет стосується кожної родини», оскільки саме сім’я відіграє ключову роль у профілактиці та модифікації чинників ризику розвитку діабету, насамперед другого типу.

Під час брифінгу, присвяченому проведенню Дня профілактики діабету у Верховній Раді України, Голова Комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат України Ольга Богомолець зазначила, що сьогодні важливо як ніколи привернути увагу держави до проблем боротьби з цим суспільно небезпечним явищем та забезпечити кожного хворого на цукровий діабет життєво необхідними лікарськими засобами. Адже цього року через недофінансування витрат на забезпечення цих хворих препаратами інсуліну потреба була покрита лише на 60%, і вони вимушені були самостійно купувати необхідні ліки. І незважаючи на те, що завдяки наполяганню Комітету урядом було збільшено фінансування на ці цілі, дефіцит коштів все ще залишається. Тому Комітетом й надалі вживатимуться необхідні заходи для виправлення цієї ситуації.

Брифінг Голови Комітету з питань охорони здоров'я Ольги Богомолець та президента Міжнародної діабетичної федерації України Людмили Петренко: