7 листопада 2018 року Комітет з питань охорони здоров'я провів засідання "круглого столу" на тему: "Про стан фінансового забезпечення потреб хворих на цукровий діабет у препаратах інсуліну у 2018 році"

07 листопада 2018, 15:30

 
У заході взяли участь народні депутати, представники обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, Національної академії медичних наук України, пацієнтських організацій.

Під час засідання зазначалося, що Законом «Про Державний бюджет України на 2018 рік для обласних та Київської міської держаних адміністрацій у складі медичної субвенції передбачено обсяг цільових коштів для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет у розмірі 701 мільйон 499,7 тисяч гривень, що на 59,4 мільйони гривень більше ніж у 2017 році, але це покриває потребу лише на 50%.

Крім того, у Держбюджеті на 2018 рік Міністерству охорони здоров’я на закупівлю витратних матеріалів для визначення рівня глюкози в крові, глікованого гемоглобіну передбачено 18 мільйонів 745,3 тисячі гривень.

Разом з тим, за даними регіонів, потреба в коштах на поточний рік для забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну становить 1 388 037,636 тисяч гривень. Обсяг коштів, виділених з Державного бюджету на 2018 рік на вказані цілі (як цільові кошти у складі медичної субвенції з урахуванням залишку коштів на початок року), становить 720 795,990 тисяч гривень або 51,93% від потреби. З місцевих бюджетів додатково виділено 290 602, 077 тисяч гривень (20,94% від потреби).

Отже, потреба в додаткових коштах до кінця 2018 року для забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну становить 293 332,29 тисяч гривень.

Виступаючи перед присутніми, віце-президент Національної академії медичних наук, директор ДУ «Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка НАМН України» Микола Тронько зазначив, що забезпеченість інсуліном залежить від регіону. «Якщо в Києві менше проблем, то в регіонах – ситуація зовсім інша», - підкреслив він.

М.Тронько наголосив на необхідності пошуку виходу із ситуації, що склалася із фінансуванням забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну, шляхом діалогу усіх зацікавлених сторін.

Президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко у своєму виступі також підкреслила проблему недофінансування в регіонах. Особливо багато скарг на недостатню кількість коштів, що виділяються на програму реімбурсації ліків.

На думку Л.Петренко, необхідно збільшити видатки із Держбюджету для стовідсоткового фінансування забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет, вказавши кошти на дані цілі у медичній субвенції для регіонів окремим рядком. Також вона пропонує розширити перелік життєво необхідних ліків, що закуповуються за державні кошти, впорядкувати ведення реєстру хворих на діабет, покращити контроль за якістю лікарських засобів, які є на українському ринку.

Народний депутат Ігор Шурма наголосив, що потрібно не лише вирішити питання фінансування забезпечення інсуліном хворих на діабет до кінця поточного року, а й добиватися збільшення фінансування на наступний рік, оскільки, в поданому на розгляд Парламенту проекті Державного бюджету на 2019 рік закладена така ж сума і питання забезпечення інсуліном знову доведеться вирішувати в регіонах.

Голова постійної комісії Київської облради з питань бюджету та фінансів Ольга Бабій поінформувала, що по Київській області нестача фінансування забезпечення інсуліном до кінця року на сьогодні становить 25 мільйонів гривень. Місцеві бюджети вже виділили 15 мільйонів на дофінансування даної потреби. Така ситуація склалася в області, оскільки через державну субвенцію було профінансовано лише 43% від потреби.

«Бюджетна комісія Київської облради вивчила питання фінансування забезпечення інсуліном хворих на діабет і дійшла висновку, що нестача коштів виникає через те, що у Державний бюджет Міністерство фінансів закладає кошти, виходячи із орієнтовної кількості хворих, з року в рік передбачаючи 3300 гривень на одну особу, що явно не достатньо, і не враховує подорожчання препаратів», - сказала О.Бабій.

Виступаючи перед присутніми, голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець підкреслила, що, на її переконання, кошти на фінансування забезпечення інсулінами є, і питання тільки в бажанні Міністерства охорони здоров’я перерозподілити їх на дану потребу.

Голова ради Української діабетичної федерації Валентина Очеретенко у свою чергу зазначила: «Збільшення фінансування нічого не дасть, якщо ресурси будуть використовуватися неефективно». Так, за її словами: «Кожного пацієнта необхідно забезпечити ефективними препаратами і засобами контролю (моніторингу глюкози в корові), а також навчити ними користуватися, а потім вже казати про недостатнє фінансування».

Учасники зібрання за підсумками обговорення прийняли резолюцію, в якій надали свої рекомендації Кабінету Міністрів, Міністерству охорони здоров’я, Рахунковій палаті України, а також органам місцевого самоврядування щодо фінансового забезпечення потреб хворих на цукровий діабет у препаратах інсуліну у 2018-2019 роках.







                      Аудіозапис засідання "круглого столу":