24 жовтня 2018 року Комітет з питань охорони здоров’я провів засідання «круглого столу» на тему: "Створення державної системи оцінки технологій охорони здоров’я (Health Technology Assessment – HTA) як необхідного інструменту реформування медичної галузі"

24 жовтня 2018, 14:00

 
Ініціатором і модератором круглого столу на тему: "Створення державної системи оцінки технологій охорони здоров’я (Health Technology Assessment – HTA) як необхідного інструменту реформування медичної галузі" виступила заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я, народний депутат Ірина Сисоєнко.

У заході взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, міністерств охорони здоров’я, економіки, фінансів, Антимонопольного комітету, інших зацікавлених відомств, наукових медичних установ, регіональних департаментів (управлінь) охорони здоров’я, міжнародних та громадських організацій, а також провідні вітчизняні та європейські фахівці і експерти, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.

Відкриваючи засідання, заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко наголосила на важливості створення державної системи оцінки технологій охорони здоров’я, оскільки в Україні, при постійному недостатньому фінансуванні даної галузі, поширеним є застосування малоефективних застарілих лікарських засобів, методів профілактики, діагностики та лікування або невиправдане використання дорогих технологій, неефективне використання наявної ресурсної бази.

За її словами, європейський і світовий досвід, який переймає і впроваджує наша країна, вказує, що для раціонального та ефективного використання ресурсів охорони здоров’я необхідно використовувати HTA.

Згідно з міжнародною практикою, Health Technology Assessment відповідає на такі основні питання: чи має дана технологія доказову клінічну базу; чи є ця технологія ефективнішою (і наскільки) за існуючу; яка економічна ефективність даної технології (співставляється клінічна ефективність та економічна доцільність); який вплив на бюджет платника матиме впровадження даної технології, в тому числі в перспективі на кілька років.

І.Сисоєнко відзначила: «У січні 2018 року набув чинності Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», яким вперше було затверджено нову дефініцію «оцінка медичних технологій», яка в ньому визначена як «експертиза медичних технологій щодо клінічної ефективності, економічної доцільності, організаційних проблем та проблем безпеки для громадян у зв’язку з їх застосуванням».

Водночас, за її словами, сьогодні в Україні Кабінетом Міністрів не затверджено жодних підзаконних актів, які б дозволяли системно застосовувати НТА. Не створено дієвих експертних структур, не сформовано експертне середовище, та не ведеться просвітницька та інформаційна кампанія.

Заступник голови Комітету підкреслила, що «НТА потребує саме встановлення державою необхідних правил, вибору моделі, затвердження нормативно-правовими актами уніфікованих керівництв».

За словами І.Сисоєнко, «впровадження системи оцінки технологій охорони здоров’я дасть змогу отримувати повну, достовірну та об’єктивну інформацію стосовно клінічної ефективності та економічної доцільності застосовування досліджуваної технології (лікарського засобу, медичного обладнання, стандартів надання медичної допомоги, управлінського рішення)», а відтак «ефективно використовувати кожну копійку, що виділяється державою на дану галузь, боротися з корупцією».

Виступаючи під час круглого столу, представник Міністерства охорони здоров’я розповіла про бачення Міністерством шляхів запровадження НТА в Україні і подальші плани щодо розвитку Українського агентства з оцінки технологій охорони здоров’я. Вона також висловила сподівання на подальшу спільну та плідну роботу вчених, лікарів та громадськості з даного питання».

Президент ГС «Українського агентства з оцінки технологій охорони здоров’я» Костянтин Косяченко у своїй доповіді детально зупинився на суті НТА, принципах організації, механізмах роботи. Він зазначив: «НТА – є політичним інструментом для визначення пріоритетів держави у сфері охорони здоров’я, зокрема у питаннях фінансування і ціноутворення».

Учасники засідання обговорили питання розробки вітчизняних та можливу імплементацію Україною іноземних актів у сфері запровадження НТА. Міжнародні та вітчизняні експерти висловились стосовно основних аспектів використання НТА в охороні здоров’я в цілому, стандартизації медичної галузі, забезпечення лікарськими засобами тощо.

За результатами обговорення винесеного на розгляд питання, учасники засідання дійшли висновку, що для забезпечення впровадження в Україні державної системи оцінки технологій охорони здоров’я – прозорого інструменту, що сприятиме підвищенню якості надання медичної допомоги шляхом прийняття виважених рішень щодо раціонального використання ресурсів, впровадження інноваційних медичних технологій, допоможе подолати корупцію, в тому числі у сфері закупівель лікарських засобів та медичних послуг, потрібно активізувати роботу у цьому напрямку, розробити чіткий план та неухильно його дотримуватись.

          Відеозапис із засідання "круглого столу":

     
                                              

        Аудіозапис засідання "круглого столу:

                   частина перша:

                         

                     частина друга: