Матеріали засідання Комітету з питань охорони здоров'я 2 жовтня 2018 року

02 жовтня 2018, 14:30

 
 
Комітет з питань охорони здоров'я на засіданні 2 жовтня, розглянувши законопроект про внесення змін до статті 7 Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" щодо вдосконалення державного нагляду (контролю) (№ 8156), рекомендував Верховній Раді підтримати його у першому читанні.

Депутати зазначили, що законопроект змогу забезпечити дієвість боротьби із вживанням тютюнових виробів. Зокрема, змінами до Закону передбачено, що Держпродспоживслужба зможе інспектувати громадські місця і штрафувати за порушення чинного законодавства.

Члени Комітету підтримали законопроект про внесення змін до статті 8 Закону України "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" (№ 8447), врахувавши зміни, запропоновані представниками Міністерства оборони. Закон врегульовує статус добровольців, залучених до надання домедичної та першої медичної допомоги в районах проведення ООС з числа осіб, що наразі не є «працівниками закладів охорони здоров’я» (волонтерів).

Депутати також підтримали частину запропонованих змін до Бюджетного кодексу України (№ 9084), пов’язаних із підготовкою проекту закону про Державний бюджет України на 2019 рік.

Учасники засідання заслухали і взяли до відома доповідь Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим з питань додержання прав і законних інтересів громадян України, які проживають та переселилися з тимчасово окупованої території і перебувають на території України на законних підставах, Бориса Бабіна.

Він, зокрема, повідомив: «Серед основних проблем, з якими стикаються українські громадяни у сфері охорони здоров’я у Криму це дискримінація за наявністю фейкового російського громадянства, нестача якісних фахівців, відсутність сучасних вакцин та сучасних медичних протоколів».

Б.Бабін наголосив, що щомісячно на підконтрольні Україні території переміщується 100 тисяч осіб. І ці люди, здебільшого, звертаються за медичними послугами на території Херсонщини, як суміжного з окупованим Кримом регіону. І це питання ніяк не врегульоване і не підтримується, в тому числі, фінансово. Не враховані українці з тимчасово окупованих територій і під час реалізації медичної реформи. Не передбачені медичні працівники і в пунктах пропуску.

Комітет прийняв рішення направити Кабінету Міністрів лист з інформацією про стан медичного забезпечення українських громадян в окупованому Криму і поінформувати з даного питання на засіданні Верховної Ради.

Комітет розглянув питання про стан забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до життєво необхідних лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) із залученням спеціалізованих міжнародних організацій у 2016-2018 роках, а також заходи, що вживаються МОЗ для реалізації Концепції реформування механізмів публічних закупівель лікарських засобів та медичних виробів, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів (№ 582-р), та організації закупівель лікарських засобів та медичних виробів за кошти Державного бюджету України у 2019 та наступних роках після припинення 31 березня 2019 року дії Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі».

Учасники засідання наголошували, що закупівлі мають проводитися через систему «Прозоро» зі створенням Національної закупівельної агенції, яка буде постачати медикаменти своєчасно, якісно і буде закуповувати їх у виробників, а не посередників.

На засіданні було прийнято рішення визнати роботу МОЗ із забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до життєво необхідних лікарських засобів та медичних виробів, а також з виконання розпорядження Кабінету Міністрів незадовільною.

Окрім того, Комітет направить лист на ім’я голови Парламенту про пріоритетність питання припинення подальших міжнародних закупівель лікарських засобів. Також депутати підтримали пропозицію запрошувати на всі наступні засідання Комітету, які будуть стосуватися діяльності Міністерства охорони здоров’я, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

На засіданні були одностайно підтримані проекти постанов: про Звернення Верховної Ради до Кабінету Міністрів щодо звільнення заступника Міністра охорони здоров'я України Олександра Лінчевського (№ 8425) та про невизначення правового статусу керівництва Міністерства охорони здоров'я, невідповідності займаним посадам та звернення до Кабінету Міністрів щодо звільнення з займаних посад першого заступника Міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун та заступника Міністра охорони здоров'я України Олександра Лінчевського (№ 8587). На підтримку даних постанов також виступили представники громадських організацій.

       Аудіозапис засідання Комітету: