Матеріали засідання Комітету з питань охорони здоров'я 4 вересня 2018 року

04 вересня 2018, 14:30

 
 
На засіданні Комітету з питань охорони було розглянуто два питання у порядку контролю.

Так, під час розгляду питання щодо поточного стану виконання бюджетної програми КПКВК 2301360 «Лікування громадян України за кордоном» у 2018 році члени комітету заслухали заступника міністра охорони здоров’я України Ольгу Стефанишину, представників громадських організацій, а також родичів пацієнтів, які потребують лікування за кордоном. Основною проблемою було визначено відсутність достатнього державного фінансування для забезпечення лікування за кордоном.

Як зазначила заступник міністра, при плануванні необхідного обсягу бюджетного фінансування на 2018 рік за програмою «Лікування громадян за кордоном», Міністерство визначило потребу на дані цілі в обсязі 680,7 мільйона гривень, однак міністерство отримало 389 мільйонів 947 тисяч гривень на дану програму. Дані кошти, за словами О. Стефанишиної, на сьогодні повністю використані – проліковано за кордоном 141 особу. Водночас, за даними міністерства, станом на 3 вересня 2018 року на обліку перебувають 64 громадяни України, що потребують лікування за кордоном. На забезпечення їх лікуванням, необхідно близько 138 мільйонів гривень. Заступник міністра також поінформувала, що на різних стадіях підготовки перебувають ще 90 справ пацієнтів, орієнтовна вартість лікування яких може коштувати ще 243 мільйони гривень. Тобто, загальна сума недофінансування становить приблизно 381 мільйон 718 тисяч гривень.

Голова Комітету Ольга Богомолець, звертаючись до представника міністерства, наголосила: «У вас є на сьогоднішній день кошти на рахунках, які ви можете спрямувати туди, куди потрібно!». За її словами, гроші, необхідні для забезпечення програми «Лікування громадян України за кордоном» у 2018 році, міністерство може отримати шляхом перерозподілу з інших напрямів. Зокрема, це кошти, виділені на розвиток програми трансплантації, які вже можуть бути використані за призначенням до кінця року. Також зазначалося, що можна використовувати залишки коштів, перераховані в іноземні клініки, але не використані на лікування українських пацієнтів, але МОЗ цього чомусь не робить.

Окрім того, питання трансплантації можна вирішити, якщо Міністерство надасть дозвіл на перевезення донорських клітин в Україну. «Як тільки ви зробите цей документ, у нас ніколи не буде більше черг, оскільки за ті самі кошти можна буде прооперувати троє людей тут, в Україні», - підкреслила О. Богомолець.

За підсумками розгляду було прийнято рішення звернутися до Національної поліції щодо скоєння злочину керівництвом Міністерства охорони здоров’я проти пацієнтів, які потребують лікування за кордоном. Дане рішення також було доповнене пропозицією долучити до даного звернення матеріали про відмиванням державних коштів, передбачених на захист здоров’я та життя дітей.

Комітет також прийняв рішення звернутися до очільників політичних сил України з пропозицією направити частину коштів, виділених державою на фінансування парламентських партій, на лікування онкохворих громадян.

У ході обговорення також було підтримано рішення звернутися до Прем’єр-міністра України з вимогою звільнити із займаної посади заступника міністра охорони здоров’я, голови Комісії Міністерства охорони здоров'я з питань направлення на лікування за кордон Олександра Лінчевського «за невиконання своїх посадових обов’язків щодо реалізації програми «Лікування громадян України за кордоном».

Також під час засідання члени Комітету розглянули питання про стан виконання рішень, ухвалених Комітетом за результатами виїзного засідання, проведеного на базі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» МОЗ України 20 червня 2018 року. Було поінформовано про рішення щодо створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування ситуації, що склалася у НДСЛ «Охматдит».

Окрім того, О. Богомолець закликала депутатів долучитися до роботи спільної робочої групи Кабінету міністрів України та парламентаріїв щодо критичної ситуації, що склалася в «Охматдиті».

На засіданні Комітету було розглянуто ще ряд питань.

Зокрема, у відповідь на звернення голови Комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної до Голови Верховної Ради України, головним комітетом з опрацювання проекту Постанови Верховної Ради України про проведення аудиту ефективності медичної реформи в Україні для населення (№ 9001), було визначено Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Депутати також підтримали на засіданні ініціативу громадських організацій стосовно відзначення 1 серпня «Національного дня вшанування пам’яті жертв туберкульозу» (День смерті Лесі Українки).

   Аудіозапис засідання Комітету: