2 березня 2018 року Комітет з питань охорони здоров’я провів засідання «круглого столу» на тему: «Актуальні проблеми забезпечення учасників АТО медичною, фізичною та психологічною реабілітацією»

02 березня 2018, 14:30

У заході, організованому першим заступником голови Комітету О.Корчинською та Уповноваженим Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції, які одержали поранення, контузію, каліцтво або інше захворювання під час участі в АТО В.Свириденко, взяли участь народні депутати, представники Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів, міністерств охорони здоров’я, соціальної політики, керівники структурних підрозділів Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, НАМНУ, головні лікарі та начальники регіональних госпіталів ветеранів війни, керівники військових та військових мобільних госпіталів, Національного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ», а також учасники антитерористичної операції, представники громадськості, благодійних організацій, волонтери.

Відкрила засідання перший заступник Голови Комітету Оксана Корчинська. Вона зазначила, що метою «круглого столу» є обговорення особливостей створення системи реабілітації учасників неоголошеної війни та проблеми проходження військової служби для осіб з інвалідністю, створення міжвідомчої дорожньої карти реабілітаційних закладів України, а також обмін досвідом у сфері надання учасникам антитерористичної операції медичної, фізичної та психологічної реабілітації.

«Україна тривалий час перебуває у стані збройного конфлікту, під час якого загострюються всі накопичені та невирішені роками проблеми. До них слід віднести неефективність вітчизняної системи охорони здоров’я в цілому та відсутність системи реабілітації, зокрема», - зазначила вона.

О.Корчинська повідомила, що з метою попередження тяжких наслідків для фізичного та психічного здоров’я осіб, які забезпечували або забезпечують оборону держави та здійснювали або здійснюють захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, Офісом Уповноваженого Президента спільно з робочою групою фахівців розроблено проект Закону про реабілітацію осіб, які забезпечували державну безпеку України, захист від надзвичайних ситуацій, та деяких інших осіб.

Відповідно до сучасних підходів міжнародного законодавства у сфері захисту прав інвалідів нагальною є необхідність зміни парадигми вирішення проблем інвалідності.

Представила законопроект керівник Офісу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції Наталія Зарецька.

Під час засідання зазначалося, що вітчизняна система охорони здоров’я досі не може запропонувати системного рішення для забезпечення ефективного відновлення зазначеної категорії осіб, адже реабілітація в Україні фактично пов’язана з наданням статусу інваліда.

Учасники засідання наголошували, що реабілітаційна допомога надається тільки після визнання особи інвалідом у встановленому законодавством порядку.

За словами виступаючих, можливість отримання учасниками АТО технічних засобів реабілітації до отримання ними інвалідності згідно з чинним законодавством не вирішує питання реабілітації по суті, а саме - відновлення функціональних можливостей організму. Крім того, до видатків бюджетних програм, за якими відбувається фінансування протезування учасників АТО, не включено оплату послуг фахівців реабілітації, які мають навчити людину ефективно користуватись отриманим технічним засобом реабілітації.

Такий підхід до проведення реабілітації, на думку учасників, сформовано за радянських часів та не відповідає сучасним тенденціям, а також гальмує рух України до забезпечення високих стандартів охорони здоров’я.

За результатами обговорення питання учасники «круглого столу» відзначили важливість прийняття Державної цільової програми з фізичної, медичної, психологічної реабілітації і соціальної та професійної реадаптації учасників антитерористичної операції на період до 2022 року.

    Аудіозапис засідання "круглого столу":


Частина перша:


Частина друга:

Частина третя: