Висновок на проект закону України про внесення змін до Закону України «Про відпустки» щодо врегулювання питання відпустки на період встановлення обмежувальних протиепідемічних заходів (реєстр. № 4139)

13 лютого 2017, 16:19

   Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я на своєму засіданні 8 лютого 2017 року (протокол № 54) розглянув проект закону України про внесення змін до Закону України «Про відпустки» щодо врегулювання питання відпустки на період  встановлення  обмежувальних  протиепідемічних  заходів (реєстр.  № 4139), доопрацьований народними депутатами України  Яценком А.В. та Дроздиком О.В.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про відпустки» та встановити, що на період запровадження місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування обмежувальних протиепідемічних заходів у навчальних закладах на відповідній території за бажанням матері або батька дитини, родичів, які фактично доглядають за дитиною, або особи, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одного із прийомних батьків чи батьків-вихователів, у обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною віком до 14 років. Оплачувана або частково оплачувана відпустка може надаватися на умовах, визначених колективним договором.

Одночасно законопроектом пропонується виключити чинну норму, відповідно до якої відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері або іншій особі, яка має на це законне право, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території. Цю норму до статті 25  Закону України «Про відпустки» було внесено у 2010 році (Законом України № 2169-VI від 11.05.2010 року) у зв’язку з ситуацію, що склалася в Україні  наприкінці 2009 року - на початку 2010 рр. із  стрімким  поширенням  епідемії  грипу  та розповсюдженням пандемічного грипу А(Н1N1).

Підтримуючи в цілому законодавчу ініціативу, Комітет вважає за доцільне запропонувати не виключати вищезазначену норму статті 25 з чинної редакції Закону України «Про відпустки», оскільки обмежувальні протиепідемічні заходи у навчальних закладах, що застосовуються у випадках спалахів інфекційних захворювань, і карантин  - це різні поняття. Карантин - це адміністративні  та  медико-санітарні заходи, що застосовуються  для  запобігання  поширенню  особливо  небезпечних інфекційних хвороб.

З огляду на викладене Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я вважає, що зазначена законодавча ініціатива спрямована на посилення соціально-трудових гарантій працівників, які мають дітей, та захист прав дітей бути доглянутими та пропонує проект закону України про внесення змін до Закону України «Про відпустки» щодо врегулювання питання відпустки на період встановлення  обмежувальних  протиепідемічних  заходів   (реєстр.  № 4139), доопрацьований народними депутатами України Яценком А.В. та Дроздиком О.В.,  за результатами розгляду законопроекту в першому читанні прийняти за основу з урахуванням наданих пропозицій.