Стенограма засідання Комітету від 15 червня 2016 року

21 липня 2016, 17:37

СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань охорони здоров'я

15 червня 2016 року

 

Веде засідання голова комітету О.В. Богомолець.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, дозвольте, будь ласка, розпочати наше чергове засідання Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я. питань у нас сьогодні дуже, дуже багато, тому будемо старатися працювати з вами оперативно.

Я хочу сказати, що, власне, сьогодні від імені Комітету з охорони здоров'я я привітала всіх донорів, які є в Україні, почесних донорів і заслужених. І хочу сказати, що я розмовляла сьогодні зранку з Героєм України Володимиром Ніколаєвим з Дніпра, який у нас 716 разів здавав  кров. Він 1945 року народження, і вперший раз здав кров в 1966 році.

І, власне, коли я подзвонила сьогодні зранку, мені дружина сказала: "Вибачте, він ще відпочиває, спить, тому що він вчора здавав кров". Власне, він відмічав День донора черговою здачею крові, він здав загально 520 літрів крові. 520 літрів крові! В тому числі 233 літра плазми.

І, власне, я би пропонувала, щоб ми від Комітету з питань охорони здоров'я пану Володимиру написали лист з подякою. І якщо у вас буде бажання, можу надати інформацію про нього, він є абсолютно унікальною донором, який побив всі рекорди. Рекорд, який занесений в  Книгу Гіннеса, людина, яка здала тисячу літрів крові є. Але пан Володимир наближається.

Оце, власне, я хотіла привітати усіх вас з Днем донора.

Наразі присутні 10 членів Комітету з питань охорони здоров'я, у нас є кворум. У порядок денний сьогоднішнього засідання включено 6 законопроектів, з них чотири, з підготовки яких комітет визначено головним, та два, до яких комітет має надати свої пропозиції.

Ми планували розгляд Бюджетної резолюції на 2017 рік, який уряд мав намір внести на розгляд Верховної Ради, однак станом на сьогодні це проект не зареєстровано, тому пропоную зняти  з розгляду це питання, яке включено  у нас до порядку денного.

Окрім законопроектів в порядок денний на прохання Міністерства охорони здоров'я включено два питання, що стосуються будівництва нового корпусу лікарні Охматдит, а також організаційні питання, порушені народними депутатами – членами комітету.

Додатково вчора надійшло звернення народного депутата Оксани Корчинської з проханням включити в порядок денний питання щодо порушення клопотання від комітету перед Міністерством оборони про відзначення з нагоди професійного свята медичних працівників медичної служби штабу АТО та військового госпіталю.

Також надійшла пропозиція від Олега Степановича Мусія щодо розгляду ситуації, яка склалася навколо законопроекту тютюновому, 2820. І також надійшла пропозиція від пана Олексія Кириченка щодо розгляду тих людей, власне, яких запропоновано Сумською радою щодо нагородження до Дня медичного працівника від імені комітету.

Прошу вас проголосувати. Хто за включення цих питань до порядку денного? Або чи є у вас ще пропозиції щодо включення? Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. У мене ще є пропозиція. Я хотів, щоб мене колеги народні депутати підтримали.

Відповідно до 85 статті Конституції, до вимог Закону України "Про статус народного депутата" на нас покладені функції контролю за виконанням дотримання законодавства України. На сьогоднішній день з різних областей приходить інформація про те, що в регіони поставлено не більше, як 30% медикаментів за кошти, які були закуплені в 2015 році. Тобто  всього-на-всього 30%. Це максимум.

У мене є пропозиція для того, щоб кожне засідання нашого комітету  починати з першого питання: "Звіт Міністерства охорони здоров'я щодо моніторингу поставок ліків закуплених через міжнародні організації та доставка до  лікувальних закладів". Кожне засідання повинно починатися звітом!

Це стоїть питання по 2015 році, наголошую. По 2016-му ще "кін не валявся", ніхто нічого не закуповував. Тому, мені здається, ми починаємо засідання, як "отче наш" перед сном: міністерство виступило з інформацією, що потупило, на як суму поступило і в регіони які поставлено.

Це моя пропозиція, я прошу її розглянути і поставити на голосування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми зможемо її в порядку денному розглянути, так?

 

ШУРМА І.М. Так, прошу. Питанням номер один.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І проголосувати після.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я погоджуюсь з паном Шурмою.

Ще  у мене є інформація, що відповідно до прийнятого рішення 1 червня 2016 року ми повинні були в двохтижневий термін подати свої пропозиції щодо законопроекту про лікарські засоби,  2152д, з метою його повторного подання.  Сьогодні останній день, я хочу, щоб ми визначились, принаймні, з координатором по цій роботі. Тому що у мене є пропозиція, а кому мені їх надати?

 

МУСІЙ О.С. Це була ініціатива Оксани Анатоліївни…

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре, ми внесемо це в порядок денний.  Пані Ірино, прошу вас мені нагадати, щоби ми це розглянули.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Будь ласка, я готовий передати. Я віддам поки що в секретаріат. А потім, думаю, що ми приймемо рішення. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, чи є ще пропозиції до включення до порядку денного? Тоді прошу вас проголосувати, хто за включення всіх цих перерахованих питань до порядку денного, прошу голосувати, хто за?

 

ШУРМА І.М.  І озвучених пропозицій.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Все, що було. Всі одностайно проголосували. Пропоную затвердити порядок денний нашого засідання в цілому, прошу вас  голосувати, хто за цю пропозицію? Одноголосно всі проголосували.

Також, як завжди, на початку засідання прошу вас визначитися щодо відображення в протоколі засідання поіменних результатів голосування. Прошу вас  голосувати, хто за цю пропозицію? Одностайно всі проголосували за рішення.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. Законопроекти, з опрацювання яких комітет є головним.

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров'я, 2309а-д, підготовка до другого читання. Інформує заступник голови комітету  Сисоєнко Ірина Володимирівна.

 

ШУРМА І.М. Тобто моя пропозиція про звіт, я так зрозумів, наступного разу, якщо ми її підтвердимо?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А ми маємо це винести і проголосувати.

 

ШУРМА І.М.  І проголосувати. Тоді першим питанням, у мене є пропозиція, щоб ми починали засідання комітету кожного разу "звіт про поставлені медикаменти за кошти 2015 року".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми це винесемо.

 

ІЗ ЗАЛУ. В "Різному".

 

ШУРМА І.М. Тобто з наступного разу, так я зрозумів?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Відповідно спочатку ми маємо проголосувати, якщо депутати це підтримають, тоді відповідно, наскільки я розумію, по Регламенту так воно мало бути.

 

ШУРМА І.М. Так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, декілька разів збиралась робоча група по доопрацюванню в другому читанні законопроекту 2309-д разом з усіма представниками, помічниками народних депутатів нашого комітету. Ми провели декілька засідань і перед вами є таблиця з усіма тими поправами, які зараз ми з вами будемо обговорювати.

Я пропоную такий порядок: там, де зазначено "враховано", я не буду зачитувати ту поправку і там, де просто написано, що "це поправка сформована робочою групою", якщо депутати проголосують на підтвердження цієї поправки, то всі прізвища цих народних депутатів також будуть включені як авторство до цих поправок. Поки що тут стоїть тільки моє прізвище, оскільки я була присутня на цих всіх засіданнях як керівник цієї робочої групи, але якщо кожен з вас буде голосувати зараз і підтримувати ці поправки, які зазначені, що вони враховані, то так само народні депутати будуть їх співавтором.

Я пропоную, оскільки поправок дуже багато, то відповідно зачитувати я їх не буду, весь текс був розісланий вам усім за певний час. Тому я думаю, що тільки ті, які ми повинні оговорити  і по яким є  зауваження, то будемо обговорювати в індивідуальному порядку. Домовились?

Починаємо нашу з вами роботу. Поправка № 1 – це є визначення медичної послуги. В тій редакції, в якій вона визначена членами робочої групи, вона звучить наступним чином "медична послуга – це є дія, пов'язана з  наданням медичної допомоги та медичним обслуговуванням". Чи є зауваження до цієї поправки?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  У Олега Степановича.

 

СИСОЄНКО І.В. Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати – члени комітету, я хотів би спочатку визначитися, щоб ми розуміли, яким чином ми ішли і будемо іти по поправках запропонованих.

Ви знаєте, що ми всі з вами є, ну не всі, окрім двох народних депутатів, є співавторами концептуального і серйозного, і величезного законопроекту, який будує нову систему охорони здоров'я, загалом про організацію медичного обслуговування  населення, за номером 4456.

Натомість в тій порівняльній таблиці, яка розіслана нам, я вбачаю спробу підмінити законопроект 4456, який є ґрунтовним, і натомість внести поправки, які не мають стосунку до законопроекту про автономізацію  закладів охорони здоров'я. А саме це стосується, в тому числі, і першої поправки - визначення поняття "медична послуга". Окрім того, що це поняття "медична послуга" жодним чином не впливає на автономізацію закладів охорони здоров'я, вона ще й абсолютно протирічить суттєво тому визначенню, яке ми з вами узгодили і підписали в поданому законопроекті 4456.

Це стосується там і третього поправки про уповноваження органів Кабінету Міністрів, наприклад, і про заклади, і так далі.

 

СИСОЄНКО І.В. Олегу Степановичу, прошу по суті. Дуже довго.

 

МУСІЙ О.С. Не перебивайте, я ж вас не перебивав.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, будь ласка, не перебивайте. Пані Ірино, я надам вам слово, як тільки Олег Степанович закінчить або інший депутат. Це просто некоректно.

 

МУСІЙ О.С. Тому є в мене пропозиція така, якщо ми погоджуємося з  тим, що ми перекреслюємо нашу працю і реформу системи охорони здоров'я і побудову нової системи охорони здоров'я, яка є в величезному, ще раз наголошую на тому, законопроекті 4456, який є системним і комплексним, на відміну від малесенького законопроекту 2309. Мало того, він і до опрацьованого комітетом 2309, я звертаю на це увагу також, він уже доопрацьовувався комітетом, коли подавався узгоджений.

Тому ми повинні, напевно, спочатку перед тим, як перейти до поправок, дати відповідь на питання: що нам потрібно? Нам потрібно такі малесенькі зміни, у вигляді змін до трьох статей основ законодавства? І називати це реформою, яку називав попередник  міністра теперішнього охорони здоров'я  пан Квіташвілі і на справді, з яким боровся, по суті, комітет: з розкраданням закладів охорони здоров'я. Чи ми підемо шляхом тим, яким  потребує від нас суспільство? Концептуального, ґрунтовного законопроекту, який реально дає відповіді на те, якою буду системи охорони здоров'я в Україні.

Я вважаю, що запропоновані робочою групою оці поправки, притому не одна поправка, а практично половина поправок, вони нівелюють наш законопроект по реформі системи охорони здоров'я.  І  так, як комітет взяв на себе відповідальність по реформі системи охорони здоров'я, є великий ризик, що, пропонованими змінами зараз до доопрацьованого нами законопроекту 2309, ми самі під себе підкладемо оцю міну і бомбу: і будемо звинувачені в непослідовності і в тому, що ми проти реформи системи охорони здоров'я.

У мене поки що все концептуально. А далі як ми вирішимо, так і буде.

 

СИСОЄНКО І.В. По суті поправки ви хочете щось зазначити? Я тільки що назвала номер поправки, номер поправки один, є визначення поняття "медична послуга".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. По суті поправки Олег Степанович сказав, що він не погоджується категорично з вашою поправкою.

 

СИСОЄНКО І.В. Нехай Олег Степанович мені відповідає, пані Оля, ви ж не адвокат.

 

МУСІЙ О.С. Не тільки не погоджуюся, я вважаю, що ця поправка повинна бути відхилена, так як визначення поняття "медична послуга" не є компетенцією закону про автономізацію закладів охорони здоров'я. І вона є насправді визнана.

 

СИСОЄНКО І.В. Тобто ви не погоджуєтесь з цією поправкою?

 

МУСІЙ О.С. Не перебивайте мене, будь ласка!

 

СИСОЄНКО І.В. Я вас питаю. Ви можете говорити і відповідати.

 

МУСІЙ О.С. Не перебивайте мене, будь ласка!

 

СИСОЄНКО І.В. Я доповідаю законопроект.  Я задаю вам запитання: ви можете відповідати, Олегу Степановичу?

 

МУСІЙ О.С. Я не на допиті у вас, шановна пані адвокат! Ведіть себе коректно, будь ласка! Ви такий самий народний депутат, як і я. Тому я закінчу, а тоді ви будете задавати запитання.

Я вважаю, що ту поправку підтримувати не потрібно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Все правильно, ставим на голосование.

 

МУСІЙ О.С. Тому що вона насправді нівелює. І вона не відноситься до цього законопроекту і нівелює наш концептуальний законопроект по реформі.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Всё правильно вы говорите. Я тоже придерживаюсь мнения, что сказал Олег Степанович.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні народні депутати,  у на с є дві пропозиції: одна – поправка, друга – пропозиція вилучити цю поправку, правильно, Олегу Степановичу?

 

МУСІЙ О.С. Тобто не враховувати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Не враховувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас, шановні народні депутати.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я не зрозумів, було запитання: концептуально ми підтримуємо таку форму роботи, коли ми проходимо по всім правкам? Для цього ж і є перше і друге читання. Зараз робоча група вирішили внести правки. Ми їх вносимо в такий спосіб, правильно?

Я почув, що ми не повинні вносити, тому що це не робоча група і все.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну уже ж першу поправку зараз. Почитайте, першу поправку. Є пропозиція не враховувати.

 

ЯРИНІЧ К.В. Ми ідемо по всім правкам, які зараз запропоновані, правильно?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми голосуємо. Іде голосування по всім правкам: приймають їх члени комітету чи не приймають. Це ви хотіли зрозуміти?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Правильно. Олег Степанович ясно же рассказал всё, яснее не бывает.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я запропонували проголосувати за те, хто за цю правку, або хто за те, щоб її не підтримувати.

 

СИСОЄНКО І.В. Ольго Вадимівно, давайте визначимось, хто буде зараз інформувати по поправках: чи будете ви це робити? І ставити на голосування ви?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Інформувати, пані Ірино, ви будете. А вести засідання комітету буду я.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Отож. Правильно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Правильно.

 

СИСОЄНКО І.В. Ні, так давайте, може тоді ви зачитуєте і ставите на голосування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, інформувати ви будете. А вести засідання комітету буду я.

 

СИСОЄНКО І.В. Якщо я називаю поправки, я хочу одержати відповідь від народних депутатів з приводу обговорюваних поправок.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви вже отримали відповідь, уже більше пропозицій не було. Вийшло дві пропозиції: ваша пропозиція щодо внесення цієї поправки, пропозиція Олега Степановича, підтримана Тетяною Бахтеєвою, не враховувати. Є дві пропозиції, зараз ми обидві винесемо на голосування.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так, правильно.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Давайте виносити.

 

СИСОЄНКО І.В. Тобто ви, будь ласка, і називайте поправку і ставне її на голосування.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А як це? Другого нема в Регламенті.

 

(Загальна дискусія).

 

ШУРМА І.М.  У мене є пропозиція. Колеги, Ольго Вадимівно, у мене є пропозиція. Тут сидять поважні люди, я участі в "шапіто" приймати не хочу!

Звертаюсь до пані Ірини як до молодого депутата, значить, голова веде засідання, надає вам слово, ви зачитуєте поправку – це вся функція, яку ви маєте зробити. Дальше у вас є  пропозиція "за", є пропозиція "проти". Голова ставить і голосуємо. Без оцих прирікань!

 

СИСОЄНКО І.В. Шановний колего, я вам дуже дякую за вашу допомогу в веденні засідання. Пані Ольго, будь ласка, ставте на голосування.

(Сміх).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Правильно, ставте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, виносимо  на голосування.

Пані Ірино, я би дуже вас попросила: не давати мені "ценных указаний", добре?

 

СИСОЄНКО І.В. Мы работать будем сегодня или нет?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Або я наступного разу буду чекати від вас, коли ви мені будете давати вказівку: ставити мені на голосування чи не ставити. (Сміх).

Тобто я поки що є народним депутатом обраним не вами, тому.

 

СИСОЄНКО І.В. Ольго Вадимівно, ми тримаємо… Может вы будете вести этот вопрос, чтобы..?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тримайте. Якщо ви бодай 30 секунд помовчите, я поставлю їх на голосування. А далі ви зможете доповідати.

 

СИСОЄНКО І.В. Я спробую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую.

Шановні колеги, поправка була озвучена пані Іриною під стенограму, вона у нас є зафіксована. Прошу вас проголосувати, є дві пропозиції.

Власне, перша пропозиція: підтримати цю поправку, прошу вас голосувати, хто за цю пропозицію?

 

СИСОЄНКО І.В. За визначення "медичної послуги" в даному законопроекті.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. "За" Яриніч, Сисоєнко.

Хто проти? Богомолець, Мусій, Бахтеєва. Так, ну.

Хто утримався? Донець, Кириченко, Корчинська, Березенко.

Наступна пропозиція: не вносити, не враховувати. А нам потрібно?

 

ІЗ ЗАЛУ. Уже  все. Она не прошла.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все, не пройшла. Нам не треба вносити. О'кей.

Пані Ірино, ви можете інформувати про наступну поправку, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Поправка номер два – "врахована редакційно". Поправка номер три, також.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чекайте. Будь ласка, ми такого не маємо. Будь ласка, озвучте, що враховано редакційно. Прошу вас озвучити, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Абзац п'ятий пункту першого, пункту другого розділу першого законопроекту слова "абзац восьмий" замінити словами "абзац дев'ятий".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є зауваження до цієї поправки?

 

МУСІЙ О.С. Є зауваження до цієї поправки з ознаки того, що вона була спричинена тим, що з'явився новий розділ – попередня поправка, саме тому вона технічно враховувалася. Так як ми не підтримали попередню поправку, відповідно ця поправка не має ніякого сенсу і вона не може бути врахована із технічних міркувань.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги,  прошу вас голосувати, хто за те, щоби? Чи вона автоматично проходить? Тобто вона не врахована, вона вже.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Редакційно.

 

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Тепер уже не може бути, бо ми не прийняли першу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Тобто цю поправку буде вилучено, просто під стенограму, щоб ми записали.

 

СИСОЄНКО І.В. Поправка номер три. Абзац третій пункту другого, пункту другого розділу першого законопроекту викласти у  такій редакції: "порядок утворення, реорганізації припинення закладів охорони здоров'я визначаються законом з урахуванням положень цих основ. Особливості діяльності та класифікації закладів охорони здоров'я визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я".

Ця  поправка передбачає, що саме все,що стосується порядку утворення, реорганізації припинення закладів охорони здоров'я, що було визначено нормою закону. А що стосується класифікації закладів охорони здоров'я, зараз це визначає наказ Міністерства охорони здоров'я 385 і так само ми зберігаємо норму, яка прив'язує це визначення до рішення органу центральної виконавчої влади.

Класифікацію та діяльність. Так само, як це визначено зараз законодавством.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Олегу Степановичу, вам слово.

 

МУСІЙ О.С. Шановні  народні депутати, я пропоную не підтримувати цю поправку з наступних міркувань.

Перше міркування, ви знаєте, що наш колега, народний депутат Шипко, подав законопроект про заклади охорони здоров'я, який визначав якраз компетенції Верховної Ради  і саме народних депутатів, в тому числі класифікацію закладів охорони здоров'я. Коли ми з вами вирішували і узгоджували, підписували законопроект 4456, якраз він став, в його законопроекті "організація медичного обслуговування" – практично половина законопроекту, яка стосується діяльності закладів охорони здоров'я.

І якщо ми зараз особливості діяльності закладів охорони здоров'я будемо враховувати в цій пропозиції і приймемо цю пропозицію, відповідно таким самим чином, як і з першою поправкою, ми нівелюємо законопроект, який є реформою системи охорони здоров'я, на моє переконання, 4456.

Тому я вважаю, що саме законом повинні визначатися особливості діяльності закладів охорони здоров'я. Тому я вважаю, що за цю поправку ми не можемо з таких саме міркувань врахувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги.

 

СИСОЄНКО І.В. Я прокоментую такі зауваження пана Олега Степановича, якщо ми зробимо. Тобто зараз у нас це визначається на рівні наказу Міністерства охорони здоров'я. Якщо питання, яке стосується класифікації закладів охорони здоров'я ми будемо підпорядковувати більш жорстоку нормативному акту, тобто закону України, ми зробимо неможливим можливість внесення змін саме до класифікації закладів охорони здоров'я без внесення зміни до закону.

І я вважаю, що така більш жорстка регуляція буде точно не на користь сфери охорони здоров'я, тому немає підстав на сьогоднішній день замість того, як це визначено зараз Міністерством охорони здоров'я – наказом, змінювати цю норму і підвищувати оцей рівень до норми закону України.

А Олег Степанович, намагаючись таким чином не врахувати вже другу важливу поправку, просто зараз це може бути підставою для того, що взагалі суть законопроекту про автономізацію закладів охорони здоров'я може взагалі бути не сформована, якщо ми не приймемо важливі поправки до другого читання цього законопроекту.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте, будь ласка? Щодо суті такого проекту і автономізації, однозначно комітет завжди заявляв про те, що він виступає однозначно за автономізацію.

І, шановні народні депутати, звертаю вашу увагу на те, що навіть, навіть(!) міністерським  законопроектом і законопроектом Кабміну, який не був підтриманий нами, була ця норма вписана, і доопрацьованим законопроектом, який був  прийнятий в першому читанні, ця норма також нами була підтримана і вписана. Саме тому я вважаю, що це не є серйозним аргументом для того, щоби ми приймали і знижували рівень прийняття законопроекту.

Крім того, як ви бачите, це зміни до основ законодавства. І насправді я думаю, що якраз не підтримка подібних поправок – як і першої, так і  третьої – буде стимулом для Верховної Ради  і для нас нарешті, і для Кабінету Міністрів прийняти реформу системи охорони здоров'я у вигляді законопроекту 4456, який  відповідає на всі(!) питання по реформі, а не нівелює сутність і важливість його прийняття.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я з приводу тих законопроектів, на які зараз ми спираємося. Сьогодні у нас лежить документ, який вже прийнятий в першому читанні. Ті законопроекти, про які ви зараз говорите, Олегу Степановичу, ми ще не заслуховували. Ми не знаємо наразі, що буде далі з цими законопроектами: чи взагалі пройдуть вони через наш комітет, чи пройдуть через Верховну Раду? А ми спираємося на ті документи, яких сьогодні ще ніхто в руках не тримав, по великому рахунку!

 

МУСІЙ О.С. Ваш  там підпис стоїть, до речі.

 

ЯРИНІЧ К.В. Таким чином. Ні, мій ще не заслуховували в кінцевому результаті, і ніхто із нас не знає, чи приймемо його чи ні.

Якщо ми його не приймемо, тут ми не робимо ніяких поправок, яким чином ми далі будемо рухатись, скажіть мені, будь ласка?

Якщо у нас є готовий документ, тоді давайте їх розглядати разом усі. Так виходить?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пане Костянтине, будь ласка, у вас є по суті поправки цієї? За чи проти?

 

ЯРИНІЧ К.В. У мене по процедурі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу тоді, щоб ми могли рухатись.

 

ІЗ ЗАЛУ. На голосування поставте.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому що у нас багато питань і людей, які стоять, чекають.

Прошу шановних колег проголосувати,  хто за те, щоби підтримати дану поправку, озвучену панію Ірино Сисоєнко. Хто за те, щоби підтримати дану поправку, прошу голосувати?

Хто утримався? Богомолець, Мусій утримались, всі решта "за".

 

ІЗ ЗАЛУ. Рішення прийнято.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Рішення прийнято. Наступна правка, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую колеги.

Наступна поправка номер п'ять.

 

ІЗ ЗАЛУ. Чотири.

 

СИСОЄНКО І.В. Там, де воно відхилено, ми їх не обговорюємо.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Так треба говорити, четверта відхилена.

 

СИСОЄНКО І.В. Четверта відхилена. Переходимо до тієї, яку ми обговорюємо. Поправка номер п'ять включає в себе поправку номер шість, тому я зразу буду зачитувати поправку номер шість.

Абзац 14-ий підпункту другого, пункту другого розділу першого законопроекту викласти в такій редакції. "Заклади охорони здоров'я, що реорганізуються з державних установ в казенні підприємства та з комунальних установ у комунальні некомерційні підприємства, чи існують у формі казенних підприємства  або комунальних некомерційних підприємств можуть провадити  інші види господарської діяльності, що не пов'язані  з медичним обслуговуванням, за погодженням з власником та спостережною радою за її наявності".

Шановні колеги, я хочу вам прокоментувати, що цим законопроектом, суть його – це надання можливості управлінської, фінансової, господарської самостійності закладам охорони здоров'я, і в той же час створення при них спостережних рад. Про суть цих рад ми будемо проговорювати далі.

Але цією нормою ми закладаємо якраз можливість, щоб саме власники, а власники – це органи місцевого самоврядування, це громади і, в тому числі, спостережні ради, як такий орган контролю використання майна громад, якраз і вирішували питання з приводу того, яким чином розпоряджатись і надавати в користування своє майно. Тому поправка стосується саме такої можливості.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Олегу Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, питання, з моєї точки зору, дискусійне. І мені здається, що  тут закладена велика теж небезпека того, що може бути заклад охорони здоров'я перетворитися в ковбасний цех або в якийсь невідомо що по виробництву невластивих для закладів охорони здоров'я будь-чого.

Насправді, якщо це в будь-якому випадку ми знаємо, що при автономізації заклади охорони здоров'я перетворяться в казенні підприємства  або комунальної власності некомерційні підприємства. І це заклади охорони здоров'я за їхнім статутом і за їхньою функцією, і за їхнім обов'язком так працювати, тому що це заклади охорони здоров'я.

Насправді, якщо територіальна громада вирішить чи наглядова рада, чи будь-що займатися будь-якою іншою діяльність, то вона може утворити будь-які інші комунальні підприємства, і все інше.

 

ІЗ ЗАЛУ. І майно передати не може.

 

МУСІЙ О.С. Мало того, не зможе передати їм, в тому числі, і майно. Тому я вважаю, що це є невластивою функцією закладів охорони здоров'я. І насправді те, що належить закладу охорони здоров'я, яка є в автономізованому, може бути використана для будь-якої іншої комерційної діяльності, що для закладу охорони здоров'я є невластивим і неприйнятним.

Тому як, звісно, ви визначитися. Я би, швидше, схиляюся не підтримувати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Олексій Кириченко.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Для меня этот вопрос абсолютно не дискутабельный. Я вношу предложение голосовать "за відхилення цієї поправки". Потому что управление непрофильными активами это всегда плохо для ведения бизнеса и оценки этого бизнеса.

Поэтому, если у нас есть профильная деятельность, пускай они занимаются профильной деятельностью. Если они хотят что-то куда-то сдавать, пускай они выводят из своей властности и соответственно управляет компания, которая не связана с медицинской деятельностью.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є три пропозиції. Я думаю, що обговорювати більше не варто. Прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати дану пропозицію, дану поправку номер  шість, яка включає поправку номер п'ять, яка була озвучена пані Іриною Сисоєнко. Прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати дану пропозицію?

Пані Ірина Сисоєнко "за".

Хто проти? Кириченко, Богомолець, Мусій, Бахтеєва, Березенко.

Хто утримався? Корчинська, Донець, Яриніч, Шурма.

Пані Ірино, поправка не прийнята. Переходимо до наступного.

 

СИСОЄНКО І.В. Ця поправка була сформована представниками робочої групи, тому, якщо вона депутатами не підтримана, вона вважається відхиленою.

Наступна поправка номер сім – вона відхилена. Ми з вами її не обговорюємо.

 

МУСІЙ О.С. Може хтось хоче її обговорити?

 

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. Якщо ви вважаєте за необхідне, ми можемо про неї поговорити.

 

МУСІЙ О.С. Це жарт просто.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Давайте далі.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте будемо тоді обговорювати всі поправки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Поправка номер вісім, будь ласка, пані Ірино, поправка номер вісім. Доповідайте, будь ласка.

 

СИСОЄНКО І.В. Пані Оля, поправка номер вісім вона відхилена у зв'язку з тим, що вона дублює норму Конституції України.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Чудово. Переходимо до наступної.

 

СИСОЄНКО І.В. Переходимо до поправки номер дев'ять, 10 – так само.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ведеться стенограма, тому прошу вас зачитувати все.

 

СИСОЄНКО І.В. 9 – відхилена.

Поправка номер 10, та, яка врахована, і давайте будемо її обговорювати. Друге речення абзацу п'ятого підпункту третього пункту другого розділу викласти в  наступній редакції. "Істотні умови і порядок укладання договорів про медичне обслуговування населення та типову форму такого договору визначається Кабінетом Міністрів України".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Олегу Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, зверніть увагу, будь ласка, на формулювання цього другого речення в першому читанні. Там було написано "особливості укладення договорів про медичне обслуговування", саме тільки особливості. Звертаю вашу увагу, що в цій  поправці "істотні умови і порядок укладання договорів та типову форму".

Ми можемо, з моєї точки зору, погодитися на  "укладання медичних договорів про медичне обслуговування та типову форму" – це якраз відносилося до особливостей. А "істотні умови договорів", я думаю, що це потрібно знову ж віднести до нашого законопроекту 4456, де є спеціальна стаття "істотні умови договорів про медичне обслуговування".

Окрім того, істотні умови договорів будь-яких вони передбачені існуючим Цивільним кодексом,  і саме законодавством регулюється поняття "істотні умови". Тому моя пропозиція підтримати цю поправку без слів "істотні умови". А "істотні умови" залишити до відання там, скажемо, Господарського кодексу, як це залишиться в чинному законодавстві. А можна підтримати "порядок укладання договорів  і типову форму". Або залишити, як в першій редакції – "особливості укладання договорів".

 

СИСОЄНКО І.В. Я прокоментую цю поправку. Мова іде про те, що ми не можемо з вами зараз посилатися на норми просто законопроектів, які ще не стали нормами діючого законодавства. Тому так само,які ті поправки,які ми вже обговорювали з приводу законопроекту вашого, Олег Степанович, який ще не прийнятий Верховною Радою, він не став законом, ми не можемо в даному випадку орієнтуватись на його норми. 

Що стосується суті цієї поправки, то воно повністю корегується з нормами чинного законодавства,  і дуже важливим є, що саме Кабінет Міністрів України максимально сформував всі вимоги до договорів  про медичне обслуговування. Тому я прошу підтримати цю поправку.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Врахувати.

 

ІЗ ЗАЛУ. Врахувати.

 

СИСОЄНКО І.В. Так. І врахувати її, проголосувати за неї.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми голосуємо.

 

СИСОЄНКО І.В. Пані Ольго, ставте, будь ласка, на голосування.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте, дві.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, Олегу Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. У мене була якраз не одна пропозиція, а дві пропозиції. Якщо, звісно, так можливо по Регламенту, я не до кінця, можливо, орієнтуюся.

Проголосувати з виключенням слів "істотні умови", яке передбачено якраз чинним законодавством і Цивільним кодексом, що "істотні умови" регулюється законодавством, а не Кабінетом Міністрів. Або залишити, другий варіант, залишити в редакції першій, яка була до першого читання. Тому, як бути, не знаю? Скажіть. 

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, "істотні умови" юридично вкладаються три поняття, три головні функції, тобто предмет договору. Тобто мова зараз іде про те, це дуже важливо, що буде фінансувати держава? Тобто це воно здається, що поправка не істотна, але предмет договору, що буде фінансувати держава, які види медичної допомоги? Предмет договору, його ціну і терміни.

Тому я не виключаю, що тут потрібно ще нам додатково працювати з юристами для того, щоби зрозуміти, що оцими словами "істотні умови"? Якщо ми говоримо про особливості укладення договорів, то.

 

МУСІЙ О.С. Ну особливості – це зрозуміло.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А щодо істотних умов, щоб юридично ми не зробили якусь стратегічну помилку. Тому що це найважливіше – предмет договору, що буде медична допомога, яка надається за рахунок бюджетних коштів. Тобто що люди будуть отримувати за ці кошти?

Так, пане Олексій.

 

СИСОЄНКО І.В. Є пропозиція, все одно ми будемо передавати це до одержання висновку.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, пану Олексію я надала слово.

 

МУСІЙ О.С. А це принципово для вас – оці "істотні умови"? Це принципово?

 

СИСОЄНКО І.В. Ще юридичне управління буде...

 

КИРИЧЕНКО О.М. Можно? Я, в своём восприятии этого слова, считаю, что слова "істотні умови і порядок укладання" – это именно говорит о том, что они будут регулировать все особенности заключения договоров. Поэтому более корректна формулировка, с моей точки зрения, это именно "істотні умови і порядок укладання". То есть они должны проговорить все пункты, которые имеют значение.

Потому что, если "особенность", можно понимать по‑разному, а если говорится "про істотні умови", именно то, все важные пункты договора должны быть отрегулированы Кабмином – и это правильная позиция!

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  Поддерживаю. Підтримую. Ставте на голосування.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Правильно. На голосование.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я предлагаю его поддержать.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоби підтримати дану правку, прошу вас голосувати? Хто утримався?

Утримались Мусій, Богомолець, Шурма. Всі решта "за", правка врахована.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую колеги. Наступна поправка.

(Загальна дискусія).  

 

ІЗ ЗАЛУ. Юридичне управління буде надавати оцінку ще цьому документу.

 

ШУРМА І.М. Послухайте, під час другого читання поправки можна ставити на підтвердження голосуванням в залі. Ми точку зору комітету висловили "за", да? А там на підтвердження.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми врахували вже.

Колеги, поправка номер 11- відхилено.

Поправка номер 12. Абзац 11-ий пункту третього пункту другого розділу першого законопроекту викласти в наступній редакції. "Обсяги бюджетного фінансування охорони здоров'я щорічно визначаються у Законі України "Про Державний бюджет України", формула розподілу обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам розробляється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері охорони здоров'я, та затверджується Кабінетом Міністрів України".

Я хочу вам зазначити, що відповідно до статті 18-ої Основ законодавства саме якраз визначення фінансування охорони здоров'я, а не фінансування медичної допомоги, як це було визначено в першому читанні цього законопроекту, передбачається цією нормою.

Саме про обсяги бюджетного фінансування охорони здоров'я й ідеться у даній редакції законопроекту. Тому я прошу підтримати цю редакцію, яка сформована членами робочої групи.

Також хочу зазначити, що в порядку встановленому в статті 103-ої, пункт чотири Бюджетного кодексу України, що саме порядок встановлення того чи іншого правила – це  визначення того, яким чином це правило визначається і яким чином воно відповідає Бюджетного кодексу або не відповідає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги. Так, Олегу Степановичу.

 

МУСІЙ О.С. У мене є запитання по цій поправці.

В першому читанні було прийнято, проголосовано про те, що обсяги бюджетного фінансування визначаються на підставі науково-обґрунтованих нормативів. Насправді науково-обґрунтовані нормативи – це якраз були оці стандарти і протоколи, про які ми всі говоримо, які мають стати основою нового фінансування охорони здоров'я і саме бюджетної частини цього фінансування.

Тому у мене запитання: чому воно пропало в поправці взагалі? І відповідно, якщо ми проголосуємо цю поправку, то ці нормативи вони випадуть.

З іншого боку я би погодився з тим, що обсяги саме бюджетного фінансування, оцю верхню частину, так: "обсяги бюджетного фінансування охорони здоров'я щорічно визначаються в Законі про державний бюджет" – якраз це вирішує питання узгодження 49 і 95 статті про, так звану, безоплатність медичної допомоги.

Як тут бути, чесно кажучи, точно не знаю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А якщо ми доповнимо, що формула розподілу обсягу, забезпечує органам.

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівно, тут треба говорити так, що ще є автономізація закладу, а формулу розподілу буде розробляти центральний орган влади, що забезпечує формування.

 

(Загальна дискусія)

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можна секретаріату на хвилинку до слова?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Якщо дозволите. Ця норма практично – це витяг з чинного законодавства, формули розподілу – це стаття 103прім.4 Бюджетного кодексу, один в один, як розподіляється медична субвенція. Вона так і називається "Медична субвенція" і визначає вона повність, як вона розподіляється. Норма Бюджетного кодексу.

Перше речення цієї норми – це також норма Конституції і Бюджетного кодексу, що обсяги бюджетного фінансування охорони здоров'я на поточний рік визначаються виключно Законом України про державний бюджет.

Тому, чому була внесена ця зміна робочою групою? Оскільки стаття 18 стосується фінансування охорони здоров'я. І зміни вносились в "обсяги бюджетного фінансування охорони здоров'я", не  "закладів охорони здоров'я", не обсягів надання медичної допомоги закладами, а системи охорони здоров'я в цілому!

У нас тут був закладений у чинній редакції "подушний норматив" – в розрахунку на одного жителя. Якщо ми зараз переходимо на інші умови фінансування, то подушний норматив у нас залишається лише для первинної медичної допомоги, всі інші заклади охорони здоров'я і рівні надання медичної допомоги переходять на фінансування за глобальним бюджетом, може, за надану послугу конкретну, там різні методики можуть застосовуватись. І вони, до речі, можливість застосування яких прописано в законопроекті 4456. Вони всі там наведені.

Тобто це загальна норма щодо фінансування охорони здоров'я. Ми мали піти від подушного нормативу для усіх видів медичного допомоги, незалежно від рівня надання.

Новацій вона не містить, вона повністю відповідає бюджетному законодавству.

 

МУСІЙ О.С. А науково обґрунтовані  нормативи тоді тут не треба, чи що?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Науково обґрунтовані нормативи зараз виражаються, коли вони писалися на стандарти, ще не було Закону про державні соціальні стандарти, який вийшов в 2006 році. І, до речі, сьогодні ми розглядаємо зміни до нього, які передбачають зміни до статті 11 "Державні соціальні стандарти і нормативи в охороні здоров'я", і вони там всі перелічені. От вони на рівні закону будуть затверджені і тоді розроблені.

А на сьогодні такі науково обґрунтовані  нормативи відсутні. У нас єдина рекомендація стаття 12, фінансування на рівні ВВП 10%. Це все, що ми можемо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте підтримаємо і підемо далі.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Підтримати.

 

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми не, нам все-таки слова "методика, на підставі методики розрахунку" – це важливі слова. Тому що, якщо методика не буде розроблена центральним органом, тоді відповідно кожен регіон зможе собі будь-чим.

 

КИРИЧЕНКО О.М.  Я поддерживаю, вы правы.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто має бути центральним органом  затверджена методика. Без цієї методики ми потім зіткнемося з тим, що не буде можливості контролювати і довести, чому у тих  так, а у цих інакше.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Поэтому предлагаю вставить после слов "органи виконавчої влади" "на підставі науково обґрунтованих", "що забезпечує на підставі методики та затверджується Кабінетом Міністрів України".

 

СИСОЄНКО І.В. Как? Нет, подождите, оно будет. Добавить, что ли?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да. "Розробляється центральним органом виконавчої влади на підставі методики".

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да, добавить. "Що забезпечує формування та реалізацію державної політики в сфері охорони здоров'я на підставі науково-обґрунтованої методики та затверджується Кабінетом Міністрів".

СИСОЄНКО І.В. А кто буде делать её?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це розподіл уже.

 

СИСОЄНКО І.В. А методику?

 

ІЗ ЗАЛУ. МОЗ.

 

КИРИЧЕНКО О.М. МОЗ должен сделать методику и на основании этой методики рассчитывать "обсяги бюджетного фінансування".

 

СИСОЄНКО І.В. Так нам надо тогда так и написать, что еще методику для этого надо, чтобы МОЗ разработал.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А это и так понятно из закона.

 

МУСІЙ О.С. За доручення Мінздраву розробити цю методику.

 

(Загальна дискусія).

 

ГАРЦ І.В. Там є норми  Бюджетного кодексу…

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Якщо не заперечуєте, можна повернутися? Ми тільки що "медична допомога надається безоплатно" – попередня поправка, яку ви врахували, там, де обговорювали "порядок укладання договорів про медичне обслуговування". Можливо там реченням? Бо воно  буде більш удачно там. Дополнить ту главу.

 

СИСОЄНКО І.В. Да. А то непонятно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Який це номер?

Да, Мінфін. 

 

ГАРЦ І.В. Шановні колеги, якщо хочете, запропоную поправку доповнити,  що на підставі методики додаткової обґрунтованої, то це не буде відповідати новому Бюджетному кодексу.

У нас зараз по Бюджетному кодексу на підставі методики розрахунок медичної субвенції. Що це мається на увазі? Це є обсяг видатків загальний, він просто розподіляється по регіонам. Він розподіляється на основі фінансового нормативу бюджетної забезпеченості. І Бюджетним кодексом визначається, що таке "фінансовий норматив бюджетної забезпеченості" – це обсяг видатків в межах наявного обсягу… держави, який розподіляється за методикою там на основі чисельності населення і інших там коригуючих коефіцієнтів.

 

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. Тому є пропозиція залишити в тій редакції, яка визначена.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми зараз говорили про методику розрахунку?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. По обсягу бюджетного фінансування.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це основа, а то слідство.  Тобто зараз іде мова, що це методика розрахунку обсягу бюджетного фінансування надання медичної допомоги затверджена МОЗ. А уже форма розподілу в даному разі розробляється центральним органом влади. Давайте, це основа, а це вже наслідок. Вам зрозуміло чи ні?

 

ГАРЦ І.В. Ні, я і так розумію, про що іде мова. Якщо цю поправку брати, то її доповнювати… дивлячись що.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте окремим реченням. Ми зіпсуємо суть. Давайте спитаємо спеціаліста, наш секретаріат.

 

МУСІЙ О.С. Якщо ця поправка цитує повністю Бюджетний кодекс, то нащо нам дублювати: в законі цитувати статтю Бюджетного кодексу, поясніть мені? Воно вже  є в Бюджетному кодексі.

 

СИСОЄНКО І.В. Я не  возьмусь тут правильно принимать решение, это очень ответственно. Это вопрос распределения бюджета. Давайте послушаем специалиста и правильно "визначимо" это.

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Дайте слово Володимиру Мирославовичу Рудому, будь ласка.

 

РУДИЙ В.М. Тут просто не треба путати такі дві речі, як формування бюджетів територій, так, і формування, власне, кошторисів або бюджетів  закладів охорони здоров'я. Але, так чи інакше, і те і друге виходить з тих  коштів, які виділяє на фінансування охорони здоров'я держава і передає їх місцевим бюджетам у вигляді цільової медичної субвенції.

І ті кошти, які  будуть отримувати хоч автономізовані, хоч не автономізовані заклади охорони здоров'я, вони все одно їх обсяг буде обмежений  розміром субвенції.

Дійсно представник Міністерства фінансів правильно сказала, що бюджети територій сьогодні формуються на підставі подушного нормативу, в залежності від того, скільки проживає людей на тій чи іншій території, в тій чи інший області, районі, місті і плюс поправка на статевовіковий склад населення. Але це закінчується все на рівні формування бюджету території.

Тоді, коли ми переходимо до фінансування конкретного закладу охорони здоров'я і конкретного виду медичної допомоги, тут будуть вступати і мають вступати в силу зовсім інші правила гри. Чому? Тому що для кожного виду медичної допомоги існує або має існувати свій специфічний механізм оплати. Для первинної допомоги це дійсно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я прошу пробачення. Пані кореспондент, кудись.

 

РУДИЙ В.М. Для первинної допомоги це дійсно буде подушний норматив, який також буде "сидіти" в тій самій субвенції, який буде доводитися до кожної території. І в залежності від того, скільки людей буде обслуговувати той чи інший сімейний лікар, будемо так говорити, він буде отримувати за цим подушовим нормативом на ведення цих пацієнтів на рік гроші.

Якщо ми говоримо про фінансування лікарень, дійсно, якщо ми говоримо про те, що вони мають бути автономними, що вони мають перейти до оплати за результат, скажімо, за проліковане оплата, значить буде відповідний, знову ж таки, державний тариф, який буде називатися "діагностично-сполучена група", та сама  DRG.

Це буде тариф, але він буде все одно "сидіти" в рамках отого самого нормативу фінансування, який буде передаватися через медичну субвенцію. Більше ніж є грошей держава все одно не знайде. І тому все одно всі ці нормативи, всі ці методи оплати будуть обмежені тими ресурсами, які виділяються на охорону здоров'я.

Але абсолютно правильно, я вважаю, що це абсолютно правильна поправка, яку пропонує народний депутат Сисоєнко. Чому? І, до речі, вона підтримується і Міністерство  фінансів. Чому? Тому що, власне, Бюджетний кодекс – це  конституція бюджетних взаємовідносин, і він має примат по відношенню до всіх інших, скажімо, актів законодавства, які пробують регулювати або намагаються регулювати бюджетні відносини.

І якраз це дуже добре, на мій погляд, що буде синхронізовано вимоги Бюджетного кодексу з тими положеннями Основ законодавства, які  стосуються фінансування охорони здоров'я. Тому якраз нормально.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пану Володимиру Васильовичу слово, будь ласка.  Ви хотіли ж слова тільки що?

 

ЗАГОРОДНІЙ В.В. В принципі,  я вибачаюсь, є суттєві конструктивні пропозиції. Пропозиція прозвучала від Володимира Мирославовича, є одна єдина особливість на сьогоднішній день. Я думаю, що можна було б підтримати цю пропозицію, на мій погляд, на реальністю сьогоднішнього дня і завтрашнього, і найближчим часом.

Послались на систему DRG. Прекрасно розумієте, що це раніше споріднені групи, це тільки вартість медичних технологій. А ми знаємо, що лікувальний заклад це не тільки вартість медичних технологій. Це і оплата праці, нарахування, утримання і всі подібні речі. І виходячи з цього варто було б обрахувати відповідно до тої формули, про яку зараз мова іде, не дивлячись на те, що Мінфін має трошки інший свій погляд.

Ми маємо методику розрахунку потреби реальної на забезпечення медичної допомоги громадян України. Після цього подивитися на ресурси реальні, які бюджет може дати, а потім найти ще відповідь: оту частину, що не буде доставати – хто за це буде сплачувати? Це те, що в риториці звучить, що умовно безкоштовна у нас медицина. Треба буде в будь-якому випадку давати на це відповідь.

З ініціаторами DRG – це абсолютно нормальне явище, я задавав питання: коли ця методика може у нас запрацювати? Термін визначили від 5 до 9 років. Тобто ми повинні розпочати з базових принципів, а потім дійсно ми перейдемо з часом на DRG.  Від цього просто ми нікуди не дінемося, буде нормально. Але джерела збору надходження коштів і їх на що вистачить – треба визначатися сьогодні, виходячи з реальних умов.

Тобто погодитися з пропозицією, а там тоді буде далі видно, як буде.

 

МУСІЙ О.С. Дозвольте ще? Ще одне незрозуміле до кінця питання: як врегулювати місцеві бюджети? Бо насправді бюджетне фінансування в Законі про державний бюджет – це тільки кошти центрального бюджету, зібрані з податків і які передбачені в державному бюджеті.

Насправді автономізований заклад охорони здоров'я мав би отримувати можливість фінансування і з місцевих бюджетів...

 

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Врахувати чи не врахувати? 

Вы лекции нам читаете, понимаете, о Бюджетном кодексе, о финансировании, о субвенции. Ну кому-то это интересно, а кто-то это уже давно знает и забыл.

Давайте, поправка "врахувати чи не врахувати?" Ставьте на голосование. Ну лекции читать до утра можно!  Давайте тогда одно заседание посвятим одной теме.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є ще?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Есть поправка, которую можно "врахувати чи не врахувати", на голосование.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Можна ще одну пропозицію?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, Оксано Анатоліївно, будь ласка.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Все ж таки залишити ту нашу основну редакцію, першу, і додати до неї цю правку, яку пані Сисоєнко сказала. Тобто залишити те, що є підставою.

 

СИСОЄНКО І.В. Оно не получится.

 

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Не получится. Вы же смотрите, там оно не получится.

 

СИСОЄНКО І.В. Одно взаимоисключающе другому.

 

(Загальна дискусія).  

 

БАХТЕЄВА Т.Д. По Регламенту "враховано чи не враховано". Ставьте на голосование!  Кошмар!

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Можна?  Треба, щоб не плутали "методика розрахунку вартості  послуг" і те, що написано в редакції першого читання "визначення обсягу".

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це на підставі чого розраховується бюджет.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Тут написано, яким ми бачимо свій бюджет, який би ми хотіли отримати бюджет…

А Мінфін нам каже, що  ми можемо отримати тільки те, що є, на що є видатки.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимовна, ставьте на голосование! Разве это можно, на поправках  выслушивать лекции?! Пропозиція врахована чи не врахована?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, наскільки я розумію, що нам потрібно десь додати пункт і фразу окремо по методології розрахунку вартості медичної послуги.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Сказали же, что это нереально.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, вона сказали про інші моменти.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте сейчас по поправке. Мы сейчас обсуждаем конкретную поправку.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я прошу прощения. Можно слово?

Вы должны помнить, что есть Конституция, которая говорит, что законодательные акты не могут ухудшать положение существующее вещей. Если мы сейчас имеем методику по расчету на одного жителя, а этим мы отказываемся от этой методики и говорим, что сколько дали, столько и будет.

 

ІЗ ЗАЛУ. Наоборот.

 

КИРИЧЕНКО О.М. А я считаю, что в данном случае мы именно об этом говорим. То есть вы должны быть "свідомі цього".

То есть так у нас есть норматив оплаты, и мы каждый раз, когда имеем расчет бюджета, мы говорим, что эту отрасль мы недофинансировали на столько, эту на столько.

 

ІЗ ЗАЛУ. Нет, это неправда.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна питання до Мінфіну останнє?  Скажіть, будь ласка, що є підставою для визначення обсягу бюджетного фінансування? Як ви їх розраховуєте? На підставі чого ви їх розраховуєте?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимовна, більше години! Ми працюємо чи ні? Давайте, ставьте на голосование!

 

ГАРЦ І.В. Наявні кошти державного бюджету. Є доходна частина бюджету, є видаткова частина. На підставі наявних коштів на даний час.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Сьогодні вони за методою.

 

ГАРЦ І.В. Ви маєте на увазі, на підставі чого ми обсяг видатків загальний визначаємо?

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Вопрос заключается: откуда вы знаете, сколько вам нужно?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Кошмар!  Мы не сможем так!

 

МУСІЙ О.С. Вони керуються тим, що у них є. А ми пропонуємо те, що треба.

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

МУСІЙ О.С. Шановні, дайте відповідь для того, щоб я визначився. Я не можу зараз визначитися. От Мінфін, дайте, будь ласка,  відповідь: в  чинному законодавстві: вже в Закон про бюджет чи в якомусь іншому – є оця вся фраза "формула розподілу обсягу субвенції"?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так треба було працювати в робочій групі! Скажите тогда. Що це такі за запитання?!

 

ГАРЦ І.В. В Бюджетном кодексе.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Конечно.

 

МУСІЙ О.С. Так, якщо це є в Бюджетному кодексі, навіщо ми повторюємо норму Бюджетного кодексу? Коли це вже є в Бюджетному кодексі!

 

ГАРЦ І.В. Ми не можемо навіть перевищувати.

 

МУСІЙ О.С. Навіщо нам зараз в цьому законі повторювати оце все, навіщо?!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну так була робоча група, треба було прийти та працювати!

 

СИСОЄНКО І.В.  Так мы и посылаемся на норму, которая  существует.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Ця норма є в іншому законі, нащо?

 

ГАРЦ І.В. Ми не можемо перевищувати норми Бюджетного кодексу.

 

МУСІЙ О.С. Якщо є в іншому законі, як ми можемо ще дублювати інший закон своїм законом?!

 

СИСОЄНКО І.В. Да, что вы говорите?! Вы понимаете, о чем вы говорите?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Мінфін нам допомогти не може, бо вони не розуміють, про що ми питаємо.

 

ГАРЦ І.В. Я розумію про що ви питаєте.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Все, ми зрозуміли. Ми будемо голосувати по "наитию".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас, будь ласка.

 

ГАРЦ І.В. Розподіл видатків медичної субвенції здійснюється по формулі.

 

ІЗ ЗАЛУ. А формується це? 

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А формується як?

 

ГАРЦ І.В. А формується відповідно до можливостей бюджету. Визначається доходна і видаткова частина бюджету на основі видатків, які вже існують. Ми дивимося, які зміни мають відбутися, на що ми маємо збільшити.

Всі галузі формуються однаково.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимовна, ставьте на голосование. Працювала робоча група. Шановні колеги, працювала робоча група, треба було прийти і там задавати це питання. А коли все відпрацьовано, треба вирішувати: врахувати чи не врахувати цю поправку.

Що ви лекції читаєте?! Як фінансується, якщо. Так всі знають, у кожного своє є поняття в цьому.

Ставте на голосування. Є пропозиція моя "врахувати цю".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, виносимо на голосування правку номер 12. Є пропозиція врахувати дану правку. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Хто за? Дякую. Хто утримався? Богомолець, Корчинська, Мусій утримались. Всі решта "за".

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую, колеги.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, переходимо до наступної правки.

 

СИСОЄНКО І.В. Поправка номер 13 редакційно враховує поправку 14-ту, тому зразу буду зачитувати поправку 14-ту.

Абзац восьмий пункту третього частини другої розділу першого законопроекту вносить зміни до частини восьмої статті 18-ої Закону України "Про основи законодавства", про охорону здоров'я. Викласти в такій редакції: частину восьму викласти в такій редакції "заклади охорони здоров'я  мають право використовувати для підвищення якісного рівня своєї роботи кошти, отримані від юридичних та фізичних осіб, встановлювати плату за послуги у сфері охорони здоров'я, що надаються за межами договорів про медичне обслуговування населення укладених з головними розпорядниками бюджетних коштів, на підставі методики розрахунку вартості медичних послуг, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

В такому випадку вимоги Господарського кодексу України щодо реалізації продукції, робіт, послуг за цінами-тарифами, що визначаються в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України, не застосовуються".

Шановні колеги, зразу звертаю увагу, що мова іде про встановлення оплати відповідно до методики, як ви вже про це зазначали, поза межами договорів про медичне обслуговування, що фінансується за кошти бюджетів. Тобто ті платежі, які сьогодні заклади охорони здоров'я не здобувають відповідно до того, що немає можливості оплачувати напряму юридичним та фізичним особам і такі платежі відбуваються через різні благодійні фонди, то якраз ця можливість офіційно здобувати таку оплату на рахунок медичного закладу.

Відповідно вартість таких послуг затверджується методикою розрахунку вартості медичних послуг – це те якраз, що тільки що ми з вами обговорювали.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, на мій погляд відбувається абсолютно підміна понять при даній правці. Прошу вас прочитати першу редакцію, яка є, де мова іде про те, що "встановлювати плату за послуги у сфері охорони здоров'я на підставі методики розрахунку вартості медичних послуг", що є абсолютно обґрунтованим і важливим.

В правці пропонується, що "заклади охорони здоров'я мають право використовувати для підвищення рівня своєї роботи кошти, отримані на підставі методики розрахунку вартості медичних послуг".

Тобто кошти отримувати на підставі методики розрахунку вартості вони не мають права! От надавати послуги на підставі – вони мають право. В даному випадку методика абсолютно використовується в невірному контексті і позбавляє головне – те, що послуги в сфері охорони здоров'я мають бути розраховані на підставі методики розрахунку.

Тобто іде абсолютно послідовне вилучення "методики розрахунку вартості медичних послуг", і в даному випадку ця методика тут існує в тексті, але виконує абсолютно функцію протилежну від тієї функції, на якій вона була в попередній редакції.

Прошу, у кого ще є?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тобто ви пропонуєте відхилити?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тобто я вважаю, що в даному випадку методика. Прочитайте, будь ласка, текст, що "використовувати для підвищення якості своєї роботи кошти, отримані на підставі методики розрахунку вартості медичних послуг". Тобто абсолютно повний нонсенс в даному випадку!

Тобто іде просто нищення, системне нищення  методології розробки вартості медичної послуги. Вона була вилучена в попередньому пункті, за який ви проголосували. І зараз іде повністю перекручення пунктів!

Тобто я пропоную цю правку не враховувати.

Олегу Степановичу, будете говорити?

 

МУСІЙ О.С. Ні, немає.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Давайте, на голосование.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите, до голосования. То что вы говорите, абсолютно верно. Но вопрос в другом. Заклади охорони здоров'я мають право використовувати для підвищення якості  відповідно тільки кошти, які вони отримали від юридичних та фізичних осіб.

 

СИСОЄНКО І.В. Чому "тільки"? "А також".

КОРЧИНСЬКА О.А. "А також" слово.

 

КИРИЧЕНКО О.М. "Мають право використовувати отримані кошти". А тут "а також" немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Колеги, не кошти отримувати на підставі розрахунку вартості медичних послуг, це абсолютно підміна понять, повна підміна! Протилежна від того, що було записано в попередньому законі. Що встановлювати плату за послуги. Не отримувати кошти, а встановлювати плату за послуги!

 

СИСОЄНКО І.В. Поза договорів.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І якщо ця плата за послуги має буди розрахована на підставі методики розрахунку, і ми позбавляємо – з закону просто вилучаємо цю норму.

Шановні колеги, ставлю, будь ласка,  на голосування.

 

СИСОЄНКО І.В. Нет. Подождите, мы еще до конца не обсудили.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольга Вадимовна, ставьте на голосование.

(Загальна дискусія).

 

ЯРИНІЧ К.В. Хвилиночку. "Всі заклади охорони здоров'я мають право на підставі методики розрахунку вартості медичних послуг" кома, далі іде текст, а потім "встановлювати плату за послуги у сфері охорони здоров'я". Що неправильно? Що не збігається.

 

СИСОЄНКО І.В. Так оно и звучит. Все правильно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, послухайте, будь ласка, в першій редакції звучить наступним чином "всі заклади охорони здоров'я  мають право, а також (іде) встановлювати плату за послуги в сфері охорони здоров'я на підставі методики розрахунку вартості медичних послуг". "Встановлювати плату" – даного пункту немає. Тут іде "встановлювати плату" слів немає.

 

СИСОЄНКО І.В. Як це немає?! Якщо є.

 

ЯРИНІЧ К.В. Як це немає?! "Встановлювати плату"…

 

ІЗ ЗАЛУ. Як?

(Загальна дискусія).

СИСОЄНКО І.В. Я зачитала это уже.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ставьте на голосование. Ну это рабочая группа. Давайте тоді відхилимо розгляд цього питання і нехай знову працює робоча група.

 

СИСОЄНКО І.В. Надо было ходить на рабочую группу и работать.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нехай усі депутати приходять і працюють.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Все. Я читала правку пані Ірини, як вона була подана, прошу пробачення, в первинному варіанті.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Там питання, що надаються за межами договорів чи в межах договорів. От і все. Там питання тільки в цьому.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ольго Вадимівно, ви повинні ставити враховано чи не враховано. Ставте на голосування. Є пропозиція врахувати.

 

СИСОЄНКО І.В. Это редакция рабочей группы.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. А ми можемо так, якщо правка була одна, а пропозиція кінцевий варіант інший?

 

СИСОЄНКО І.В. Что? Послухайте, є правка робочої групи. Я тільки що вам її  зачитала! Ну что вы тут? Кошмар.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Вона редакційно Вибачте, дозвольте? Так як "гроші від юридичних і фізичних осіб", за бюджетні кошти заклад охорони здоров'я не має право надавати, це малося на увазі, що гроші, які він може отримувати від юридичних і фізичних осіб тільки за платні послуги, які надаються за межами тих послуг, які надаються за бюджетом. Потому что по-другому нельзя.

 

СИСОЄНКО І.В. Точка. За межами договорів.

(Загальна дискусія).

 

ЯРИНІЧ К.В. Все понятно. Треба підтримувати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Врахувати.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Как оно написано было в первом чтении, получалось, что мы с "фізичних осіб" имеем право брать деньги.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На голосование.

 

ШУРМА І.М. Ірино Володимирівно, у мене є пропозиція, шановні колеги, я прошу! Я просто вимагаю на другий раз, Ірино Володимирівно, роздрукуйте кожному депутату процедуру розгляду законопроекту на комітеті в другому читанні. Бо це все є робоча група! Всі дискутують. Ну причому тут міністерство? Вони мають іти, щось робити. Також громадські діячі. Та люди добрі, ми їх, що вони тут слухають, дивлять на нас? Це комедія, цирк! Є поправка: так, ні – все, проголосували.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Отож. Так, комедія.

 

ШУРМА І.М. Ми ж кожен готовить свою точку зору. Для цього є робоча група. Навіщо вони це сиділи, час тратили?!

 

СИСОЄНКО І.В. Конечно. Столько заседаний было.

(Загальна дискусія).

 

ШУРМА І.М. А ми дублюємо ту робочу групу. Подивіться, скільки тут відповідальних працівників! Розпишіть, будь ласка, порядок, що тут мають робити депутати, кожен. "А я буду, я не буду". Да є право голосу. Проголосуйте, а потім ґудзик на планшеті і будете бачити, є закон чи нема.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Всі народні депутати мають право висловитись тут і погодитись або не погодитись з тою чи з іншою правкою.

 

ШУРМА І.М. Так хай висловлюють "так" або "ні". Що за дискусія? Навіщо тоді робоча група? Вони ж дають пропозицію, робоча група дає пропозицію. Ми її підтримуємо чи ні?

 

МУСІЙ О.С. Уточніть, за що ми голосуємо: чи за поправку чи за кінцевий?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги!

(Загальна дискусія). 

 

СИСОЄНКО І.В. Олег Степанович, вы не были ни на одной рабочей группе!

 

МУСІЙ О.С. Були мої представники, з якими ви не погоджувалися. Тому давайте.

 

СИСОЄНКО І.В.  Ваші представники прийняли участь і це поправки від всієї робочої групи, в тому числі з урахуванням поправок ваших.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино!

 

МУСІЙ О.С. Є поправка Сисоєнко.

 

СИСОЄНКО І.В. Это не Сысоенко, тут написано – это  рабочая группа.

 

МУСІЙ О.С. А є кінцевий варіант. Вони різняться між собою. Ми за що голосуємо?

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тут такое помещение! Дышать нечем. Посмотрите, полтора часа на 15-ой поправке! Ну это же нереально так!

 

СИСОЄНКО І.В. У нас еще,  смотрите.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну люди же присутствуют. Стыдно!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у мене є наступна пропозиція. Я пропоную відкласти розгляд цього законопроекту на наступне засідання. Натомість провести в проміжку ще одне засідання робочої групи, де зберуться всі депутати, а не їх помічники.  В робочому режимі узгодять всі ці правки. І тоді на наступному засіданні комітету охорони здоров'я ми зможемо цей закон проголосувати.

 

ШУРМА І.М. Правильно. Логічно.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Так уже оце проголосували чи ні? Це правильно?

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте эту уже закончим и потом не будем её обсуждать.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто за те, щоби підтримати цю пропозицію, прошу вас проголосувати.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте по цій поправці вирішимо вже.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми по цій поправці не дійшли до консенсусу. І все одно  робоча група.

 

СИСОЄНКО І.В. Нет, вы не ставите на голосование просто.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Робоча група буде переглядати весь цей закон. Немає сенсу втрачати зараз час.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Якщо вашу пропозицію підтримають.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, якщо мою пропозицію підтримають.

Шановні колеги, є пропозиція зібрати робочу групу у складі народних депутатів, а не їх помічників для того, щоби все проговорити всі ці правки. Прошу вас проголосувати, хто за те, щоб підтримати цю пропозицію? Бахтеєва, Шурма, Мусій, Богомолець, Березенко, Корчинська.

Хто утримався? Донець, Сисоєнко.

Хто проти? Кириченко проти.

Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду наступного питання порядку денного. Про проект Закону про засади державної політики охорони здоров'я.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна пропозиція, Ольго Вадимівно?

Шановні колеги, у нас сьогодні присутня народний депутат, наша колега народний депутат Сотник, можна її закон перенести на перше місце? Том що вона так уже витримала стійко друге читання. Прошу перенести.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоби підтримати цю пропозицію, прошу голосувати? Хто утримався? Пан Березенко.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ні, я за.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Одностайно всі проголосували. Будь ласка, яке це питання?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Четверте питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Переходимо до розгляду пункту четвертого. Про проект Закону  про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я  щодо допуску членів сім'ї, опікуна, піклувальника до пацієнта у відділенні реанімації та інтенсивної терапії, номер 4649.

Просимо, будь ласка, колегу депутата проінформувати. А Олега Степановича як співдоповідача.

 

СОТНИК О.С. Дякую, колеги.   Я спробую дуже швидко.

Переш за все я хочу подякувати, тут є дуже багато депутатів, які уже сьогодні допомогли нам фактично в Міністерстві охорони здоров'я просунути, скажімо, на останню сходинку прийняття положення відповідного  "про допуск до реанімації" – це пан  Березенко, тут немає Марії Іонової, яка дуже допомагала. Ми вам дуже вдячні. Тому  цей законопроект фактично десь іде в одному полі з цим положенням, і вони один одного доповнюють.

Фактично одна стаття, яка надає близьким родичам можливість вимагати допуску їх в реанімації. Насправді в усьому світі немає такої потреби. Тому що існуючі стандарти, існуючі протоколи автоматично дають можливість людям бути допущеними в реанімацію.

Я цей законопроект ініціювала з власної, як би, скажімо, практики, на жаль, негативної. Деякі колеги дуже допомагали мені півроку тому, коли мій чоловік потрапив в реанімацію і фактично мене також не було допущено в цілому ряді клінік наших національних, українських. Я вважаю, що це серйозний пережиток Радянського Союзу. І, на превеликий жаль, багато ще лікарів просто ментально не розуміють, напевно, що це є дуже важливо, щоби близька людина знаходилася поряд з людиною, яка є в важкому стані.

Я думаю, що ви дуже багато читали різних статей з приводу дітей, коли не допускають мам або батька особливо до дітей, які є смертельно хворими. Це взагалі глобальна трагедія на сьогоднішній день.

І я думаю, що, в принципі, цим законопроектом ми спробували збалансувати. Тобто з одного боку ми даємо таке беззаперечне право. З іншого боку ми даємо можливість лікарям:  по-перше, вимагати дотримання положення про допуск, по-друге, вимагати санітарних норм, і по-третє, у випадку, якщо є якісь певні обмеження, які пов'язані з карантином, наприклад, обмежити такий допуск. Тобто тут збалансовані речі, які потребують лікарського впливу і в той же час гуманний підхід до прав пацієнтів і їх близьких родичів.

Тому закон дуже короткий, на одну статтю. І я дуже сподіваюся, що ви підтримаєте щодо включення його в порядок денний. На наступному засіданні ви маєте розглядати його щодо ухвалення і рекомендації його у першому читанні. Сподіваюся і надалі на підтримку депутатів, особливо вашого комітету.

БЕРЕЗЕНКО С.І. Давайте підтримаємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропозицію можна? Підтримати.

Просимо підтримати, і я би хотіла ще долучитися до авторів.

 

СОТНИК О.С. Да, можна. Всі, хто хоче, я готова до.

 

МУСІЙ О.С. Уточнити тільки, що ми підтримуємо? Про внесення в порядок денний.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так.

 

ШУРМА І.М. У мене є запитання до Міністерства охорони здоров'я, скажіть, будь ласка,  а ви можете врегулювати цю проблему без закону? Це ж смішно! Законом.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Конечно.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Можна наказом. Вони вже все врегулювали.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні. Не врегулювали. Тільки розробляється положення.

 

ШУРМА І.М. Я хочу спитати у міністра. От є дуже важливо, щоб певні моменти вирішували професійні люди, які займаються охороною здоров'я. тут головний лікар є, знає про всі ті речі. От хто працював у лікарнях, скажіть, будь ласка, для цього потрібен закон чи ви у себе нормативним документом можете врегулювати це питання? Ну законом, це неправильно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це нонсенс.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ні. МОЗ нормативним документом. Не можна законом.

 

ІЛИК Р.Р. Справді, на сьогодні автори законодавчої ініціативи на 100% праві, що рудименти радянської такої практики не дозволяють опікунам, родичам потрапити до пацієнта, а кожен пацієнт має право на допуск до нього членів сім'ї і так далі.

 

ШУРМА І.М. Це не оскаржується.

 

ІЛИК Р.Р. До речі, це гарантується Цивільним кодексом України і так далі. Є відповідний наказ Міністерства охорони здоров'я.

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Він уже вирішений, як ми домовлялись?

 

ІЛИК Р.Р. Да, ну він  є, цей наказ Міністерства охорони здоров'я.

 

СОТНИК О.С. Він не узгоджений знаходиться.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ні, він мав бути уже, наскільки я знаю.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, не узгоджений. На обговоренні.

 

СОТНИК О.С. Ні, він не узгоджений. Він підписаний тільки Шафранським.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ні, тоді давайте законом.

 

МУСІЙ О.С. …Приймемо закон, тай усе.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У мене є запитання, кажіть мені, будь ласка, як Міністерство охорони здоров'я може забезпечити безпеку лікарів в реанімації? Яким чином?

Наприклад, я мала практику особисто працювати в районній лікарні. Я знаю, що серед родичів, на жаль, є людей багато, які п'яні просто приходять. І приходять.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. І приходять з психічними. Ти не можеш людину дізнатися, чи він в порядку чи він не в порядку. Тобто у нас були випадки, коли нападали на лікарів, були випадки побиття лікарів. Яким чином цей закон? Тобто, в тому числі, деякі люди починають неадекватно поводитися. 

Мене цікавить, яким чином ми не зробимо цим законом на рівні Верховної Ради? Притому що, безперечно, потрібно, я за те, щоби дати доступ батькам до дітей, які помирають. Але яким чином потім я буду дивитись в очі лікарям,  які будуть  працювати в лікарнях і на яких буду, умовно, бити, нападати, матюкати і не давати їм працювати неадекватні люди. Яким чином можна на ході це питання вирішити?

 

ІЛИК Р.Р. Ознайомившись із законопроектом, який є, там визначається порядок допуску цих родичів. І цей порядок затверджується відповідно адміністрацією закладу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно, наказом.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Можна на два слова. Ольго Вадимівно, я от щиро обурений, що ми досі не маємо цей наказ, тому що пан Шафранський мені обіцяв, коли ми приймали законопроект 4484, обіцяв через два дні вивісити це на сайті.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вони вивісили це на сайті. У них відбувається громадське обговорення вже місяць.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Сприймайте ці слова як запит.

 

ІЛИК Р.Р. Я записав.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тому що це просто неприпустимо, казати слово і не виконувати. Ми не будемо дозволяти так з собою чинити міністерству.

Тому я ще більше підтримую пані Олену, яка говорить про закон зараз. Хоча, в принципі,  це регулюється наказом і відповідно має бути порядок.

А стосовно лікарів, у мне батько хірург, і я знаю, що лікар може під нападки того чи іншого родича пацієнта і в коридорі, і біля, і на вході, і це, а особливо, якщо він працює там в лікарні швидкої допомоги, то це "сплошь и рядом".

Тому, будь ласка, міністерство, або випустіть наказ або ми будемо приймати якісь інші рішення.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Включіть в порядок денний.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Пропозиція: давайте включимо в порядок денний. А потім на наступне засідання всі ви будете голосувати за чи проти. Тільки до порядку денного.

 

ЯРИНІЧ К.В. Давайте підтримаємо включення в порядок денний, якщо до того часу не буде наказу, який нас задовольнить. Пані Олено, якщо у нас до цього часу не буде наказу від Міністерства охорони здоров'я, який ми просто узгодимо, можливо тут, задовольнить і вас і нас…

(Загальна дискусія).

СОТНИК О.С. Дозвольте? Я просто мала відношення і до розробки положення. Положення Шафранським підписане, до нього немає жодних претензій. Там проблема є з узгодженням з іншими міністерствами. Починає робити зауваження Міністерство юстиції і так далі, і так далі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, можна ще депутатам? Олексій Кириченко просить слова, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Тому що нема висновку ще Головного науково-експертного управління. Тільки в порядок денний. Тому що не можемо розглядати його.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Є слово пану Кириченку, просить слова. Будь ласка,  дайте вашому колезі слово.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я считаю, что если этот вопрос сейчас решается в Минздраве, нужно дать Минздраву "наказ вирішити це питання".  Это не вопрос закона!

 

ШУРМА І.М. Правильно!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Потому что я врач, и я помню пациентов, которые у меня стояли, извините, под рукой: какой препарат я ввожу, как  я ввожу и все остальное – это абсолютно недопустимо! Это первый компонент.

Второй компонент. Мы знаем про внутрибольничные инфекции и антибиотико-резистентные. Мы должны себе отдавать отчет, что если мы пускаем.

 

СОТНИК О.С. Но в мире эта практика есть.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ничего подобного! Это не регулируется законом, это врач лечебного учреждения имеет право пускать или не пускать.

 

ШУРМА І.М. Правильно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Он решает, да.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы должны иметь приоритет, людей нужно в большей мере пускать, но мы должны.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Алексей, вы нарушаете сейчас Европейскую конвенцию.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да причем здесь конвенция?! Это не вопрос закона.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Верховная Рада проголосовала под детям, чтобы  наддать права Европейской конвенции "доступ батьків до важкохворих".

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В Европе чистые комнаты, всюду кондиционирование.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Послушайте, разные бывают реанимации. Бывают стерильные, бывают…

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ви абсолютно правильно говорите. Колеги, це все дійсно визначає лікарня. Просто раніше було вказано, що "заборонено допускати!"

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А решает врач всё равно. Да, может не пустить, врач решать должен.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тобто вони вважали, що вони навіть не мають право допустити, бо заборонено. Ми зараз просимо, щоб наказом це положення відрегулювати, за яких умов можна допусти, щоб можна було допустити, особливо до дітей.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так наказ Міністерства охорони здоров'я!

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тому у мене пропозиція, оскільки довго цього немає, давайте приймемо до розгляду пропозицію нашого колеги депутата. Якщо за цей час – до нашого наступного комітету – не вийде цей наказ, то ми будемо розуміти, що міністерство не здатен це провести! І депутати мають це робити законом. Хоча це нелогічно і ви праві. 

А якщо воно буде зроблено, ми попросимо  вибачення і скажемо, що відхиляємо, оскільки є відрегульовано наказом.

 

СОТНИК О.С. Я вас прошу як доктора прочитати законопроект. Я ще раз поясню, ми даємо баланс: у доктора є можливість за виключних обставин заборонити письмово і з поясненням, чому.

 

ІЗ ЗАЛУ. Там є таке.

ШУРМА І.М. Колеги, та ви розумієте, що ми робимо з законом?!

 

КИРИЧЕНКО О.М. Мы дискредитируем.

 

ШУРМА І.М. Доктор має право заборонити. Ви уявляєте, що буде з доктором, який заборонить комусь іти?!

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Так мы и говорим. Иначе мы дискредитируем человека.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна на голосування поставити?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Є пропозиція: в порядок денний.

(Загальна дискусія).

 

ЯРИНІЧ К.В.  У мене є питання до Міністерства охорони здоров'я. Це внутрішньогалузевий наказ, з ким ви його зараз погоджуєте? Якщо Шафранський його підписав, він сьогодні уже має висіти на сайті і вже відпрацьовуватися.

(Загальна дискусія).

 

ІЛИК Р.Р. Я з'ясую. Я зараз з'ясовую, чи він є на сайті.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Дякую.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я настоюю на своїй пропозиції: внести і проголосувати, і підтримати за внесення в порядок денний.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є пропозиція від Оксани Анатоліївни внести закон за номером 4649 в порядок денний. Хто з вас за те, щоби підтримати дану пропозицію, прошу голосувати? Хто утримався? Кириченко, Шурма утримались. Всі решта "за".

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Долучіть мене до авторів.

 

СОТНИК О.С. Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, шановні колеги, дякую, пані Олено.

Шановні колеги, переходимо до розгляду наступного питання порядку денного. Повертаємось до другого питання.

Про проект Закону про засади державної політики охорони здоров'я, 2409. Це спільний комітетський законопроект, доповідає Олег Степанович Мусій. Будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, ми комітетом задекларували на себе  взяття відповідальність за реформу охорони здоров'я, незалежно від наших політичних уподобань, партій і кого ми представляємо, і вважаю абсолютно правильним, на фоні бездіяльності Міністерства охорони здоров'я щодо реформи системи охорони здоров'я.

 

ШУРМА І.М. Це минулого складу.

 

МУСІЙ О.С. Безумовно, я маю на увазі минулий склад, тому що цей законопроект зареєстрований вже давно. Але насправді, якщо ми будемо, і як правильно зауважив на минулому засіданні пан Шурма, що якраз охорона здоров'я  повинна стати тією територією згоди і узгодження, і здоров'я людей має, хоча би на час, від нас віддалити політичні якісь інтриги, і уподобання, і так далі.

Саме тому вказаний законопроект 2409 стоїть в ряду концептуальних законопроектів, які стоять одразу після Конституції України і між Основами законодавства з питань охорони здоров'я. Вказані засади мають на сьогодні тільки чотири напрямки галузевих взагалі в Україні. Це Засади державної регіонального політики, прийняті в 2015 році державної антикорупційної політики – в 2014 році і державної мовної політики – 2012 рік і про господарську діяльність – це 2003 і 2007 рік.

І вважаю, що якраз охорона здоров'я і комітет зараз здатен і може показати про те, що ми можемо стати для суспільства оцією залагодженою системою, яка запропонує  як не тільки нову модель охорону здоров'я, яка має бути згідно з цим законом, 2409, визначена обов'язково, а також буде впроваджений план поетапний, який на сьогодні відсутній щодо побудови нової системи охорони здоров'я, як вона має взагалі розвиватися.

Ми були свідками 20 з хвостиком років, приходив новий парламент, приходив новий уряд, новий міністр – і всі "попередніки" були погані,  а от він був самий найрозумніший. Цей закон нарешті покладе край оцій вакханалії, яка твориться в системі охорони здоров'я, щодо концептуальних засад, якою має бути охорона  здоров'я, як вона має розвиватися.

Довго говорити не буду, враховуючи те, що одинадцять членів комітету є авторами цього законопроекту, пропоную його підтримати в першому читанні. Якщо будуть запитання, я готовий на них відповісти.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги,  у кого є пропозиції, запитання?

 

ЯРИНІЧ К.В.  Підтримати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Голосуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, Оксано Анатоліївно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я прислухалась би до рекомендацій ГНЕУ про те, що все ж таки, позаяк в нашому законопроекті використана термінологія дублює термінологію існуючих законопроектів, в ряді випадків вона не узгоджується. Те, що важко виправити, я спитала юристів: чи можна це виправити на другому читанні? Вони сказали, що ні і що деякі положення законопроекту суперечать Конституції України. Але там це якраз спірно.

Я би його ще доопрацювала все ж таки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, пані Ірино.

 

СИСОЄНКО І.В. Я також хочу підтримати пані Оксану в тому, що цим законопроектом жодних конкретних змін в системі охорони здоров'я не відбудеться. А ті норми, які запропоновані у вигляді законопроекту, то відповідно це є підставою для створення окремих державних програм, і це є виключно компетенцією Міністерства охорони здоров'я та Кабінету Міністрів України.

Тому я також вважаю, що це не повинно бути зараз прийнято саме нормами законопроекту, і думаю, що цей законопроект потрібно ще доопрацювати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. У мене питання. Дійсно є зауваження, пов'язані з тим, що законопроект суперечить окремим положенням Конституції в частині координації там МОЗ, Кабмін.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, перетягування функцій.

 

СИСОЄНКО І.В. Так.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тут питання до юристів, я навіть не знаю, кого тут запитати. Якщо нам дозволять після прийняття в першому читанні доопрацювати до другого в цій частині, тоді я би схилявся все-таки приймати за основу і рухатись далі.

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Якщо це не можна виправити після того, як ми проголосуємо в першому читанні, тоді підтримую пропозицію Оксани Анатоліївни: доопрацювати і внести уже так, щоб прибрати ці три, буквально, тези. Це питання не до членів комітету, це питання до юристів чи секретаріату.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, до секретаріату.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  Чи це може бути доопрацьовано після першого до другого?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ні. Вибачте. Не все, що там є, може бути доопрацьовано між першим і другим читанням.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тобто все ж таки краще взяти тиждень, зняти там два спірних питання і швидко за основу проголосувати на наступному комітеті. Правильно?

(Загальна дискусія).

 

СЕМЕРУНЬ І.В. …Змінювати після першого читання ми не можемо.

 

МУСІЙ О.С. Скажіть, будь ласка, тоді технічно, якщо він внесений в порядок денний уже, а він внесений в порядок денний, це вже доопрацьований, ми можемо зараз подати ще один доопрацьований?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ні.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можемо на заміну.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ні! Ні, воно вже пройшло ГНЕУ. Ми не можемо, ми не встигнемо.

 

МУСІЙ О.С. Ось! От в чому проблема.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, існує процедура ще інша, яку ми бачили неодноразово, відбувається в Верховній Раді. Коли вноситься законопроект в першому читанні і він не набирає голосів в першому читанні, він потім на доопрацювання в комітет, на повторне перше читання.

 

СИСОЄНКО І.В. Або автору законодавчої ініціативи.

 

МУСІЙ О.С. А ми всі автори. Тому давайте.

 

ЯРИНІЧ К.В. Давайте з таким формулюванням і вийдемо з ініціативою.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Можливо, було б логічно: поставте його в першому читанні – не набере голосів, тоді ми його доопрацюємо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А.  Ні, так не можна.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні, так не робиться.

 

ЯРИНІЧ К.В. Рішенням комітету повернути на повторне перше читання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На повторне  перше читання.

(Загальна дискусія).

 

ЯРИНІЧ К.В.  І це зараз прийняти. І прохання до Ольги Вадимівни зараз це озвучити, під час розгляду цього питання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А тепер у мене питання: як комітетський закон, узгоджений всіма депутатами?

 

СИСОЄНКО І.В. Не всіма депутатами.

 

МУСІЙ О.С. Два депутата не узгодили.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Оці два депутата змінили нашу точку зору.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Можливо, нам все ж таки варто не виходити на Верховну Раду і самим собі відправляти на доопрацювання.

 

МУСІЙ О.С. Буде виглядати нелогічно.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А на заміну, узгодити.

 

МУСІЙ О.С. Ми не можемо його відкликати, тому що він внесений в порядок денний!

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Є пропозиція – в першому читанні, і друга пропозиція – все ж таки на доопрацювання або на повторне перше читання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А на повторне перше читання можна внести ці зміни?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Можна.

 

СИСОЄНКО І.В. Через два тижні закінчується ця сесія…

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. От є секретаріат, хто може це сказати?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Закінчується четверта сесія і буде формуватися порядок денний п'ятої сесії. І залежно від того, які законопроекти комітет сформулює і подасть, які автоматично підуть от списком,  ми формуємо. Ви пам'ятаєте? Минулого разу ми подавали, наприклад, у нас були ті ж ліки і був ще один законопроект Ірини Володимирівни – ми не включали їх, не подавали в пропозиції від комітету, щоб включити автоматично все, що на сьогодні зареєстровано, в порядок денний.

Тобто ми можемо не пропонувати включати його в порядок денний п'ятої сесії. Четверта сесія закінчується, він продовжує собі лежать, просто не педалюємо його прийняття. А за літо доопрацьовується.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Як доопрацьовується? Вносимо на заміну?

 

МУСІЙ О.С. Чекайте! Коли?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. На замену.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. За літо ідеологи законопроекту готують, опрацьовують зауваження Науково-експертного управління, готують доопрацьовану редакцію. І в період п'ятої сесії він не буде вже включений в порядок денний сесії.

 

МУСІЙ О.С. І що тоді?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Подати на заміну?

 

ІЗ ЗАЛУ. Так. У серпні.

 

МУСІЙ О.С. І тоді ми голосуємо тільки за його включення в порядок денний п'ятої сесії?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Да.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Уже замінений. На п'яту сесію ми маємо право на заміну подати. Готовий на заміну. Ми тільки на четверту сесію не маємо права.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Да.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тому що це в порядок денний четвертої сесії ми проголосували. А на п'яту ми можемо зразу подати доопрацьований, і все, і зразу його пустити.

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  Логічно. То що ми робимо зараз?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Просто не педалюємо, знімаємо з розгляду і не приймаємо ніякого рішення. Автоматично він собі продовжує бути як зареєстрований, включений в порядок денний, але комітет не ініціює його розгляд на цій сесії.

 

СИСОЄНКО І.В. Автор его дорабатывает.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я пропоную зробити наступним чином. Ми зараз винесемо на голосування пропозицію відправити на повторне перше читання, її проголосуємо. Але від комітету я його не буду подавати на Погоджувальній раді. Я його просто не буду подавати. Відповідно він перейде на п'яту сесію, і ми там його подамо на заміну.

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте як пропозицію.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Вибачте, процедурно, якщо ви його проголосуєте, подання піде на Верховну Раду від комітету офіційно, задокументовано. І тоді воно пройде по базі.

 

ІЗ ЗАЛУ. Звичайно, піде.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Тоді голосуємо що, відкласти розгляд?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, відкласти розгляд.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да, не розглядаємо.

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Я прошу тоді чітко, якщо ми це ставимо на голосування, я готовий також це підтримати, але ми маємо чітко визначити. Бо ми Закон про лікарські засоби три місяці опрацьовували, потім виявилося, що ми його не доопрацювали. Закон про засади  доопрацьовували – не доопрацювали. У  кожного депутата потім з'являється якась пропозиція: "Ой, а ми тут ще щось не доробили!"

Давайте ми чіткі терміни. Наприклад, там до кінця липня кінцеву версію щоб ми отримали. І все. І тоді це буде абсолютно логічно. Зрозуміло, хто координатор, хто тим буде займатися, кому пропозиції віддавати. Щоби кінцеву версію реально на вересень, щоб була.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Мусій. Робочу групу. Хорошо.

 

МУСІЙ О.С. А не в вересні знову сказали, що нічого не буде.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  О'кей. Шановні колеги, є пропозиція відкласти розгляд цього законопроекту.

 

СИСОЄНКО І.В. С нарушениями Конституции.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Відкласти розгляд цього законопроекту, створити робочу групу, яку очолить Олег Степанович Мусій, і доопрацювати цей законопроект до кінця липня.

Є інші пропозиції?

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ні. Підтримати.

 

КИРИЧЕНКО О.М. У мене є інші. Я вважаю, що все правильно. Але до кінця серпня.

Потому что все равно будет август, мы выйдем после 20 августа и начнутся "зауваження до цього". Так, чтобы мы не начали там в период отпуском, и все остальное.

У нас є, що треба це доопрацювати до 31 серпня. І  1 вересня вже нова сесія, вносити туди доопрацьований законопроект.

 

МУСІЙ О.С. Якщо поставити до кінця серпня, то 31 серпня всі почнуть чухатися. Якщо ми поставимо до кінця липня, то до кінця серпня ми це все отримаємо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Да.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні, до кінця липня, і всі підуть у відпустку з чистою совістю.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ольго Вадимівно, тільки одне прохання, є ж секретаріат. Ну реально, це зауваження, яке є, це мав вичитати секретаріат.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Хвилиночку, я пояснюю. Секретаріат не має права втручатися в законопроект, який не прийнятий в першому читанні.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. То ми вас просимо.

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Тільки після реєстрації і прийняття. Є процедура розгляду законопроектів.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Давайте зараз це не обговорювати. Але прохання – порадити, сидячі тут на комітеті, сказати: "Тут ми суперечимо Конституції, ми заганяємо себе в глухий кут".

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. І тоді гарні ініціативи ми не проводимо. Ми процедурно просто недолугі виявляємося, я прошу вибачення. По-іншому це не трактують.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, пропоную підтримати мою пропозицію: відкласти розгляд цього законопроекту, створити робочу групу, щоби всі народні депутати дали свої зауваження. Зайшли в цю групу і провели протягом наступних двох тижнів, щоб ця робоча група до кінця липня підготувала новий законопроект.

 

МУСІЙ О.С. Нову версію.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. На заміну. Прошу вас голосувати, хто за цю пропозицію? Хто утримався? Пані Сисоєнко утрималась. Всі решта "за". Дякую.

Переходимо до розгляду наступного питання, третього.

Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги, 4449. Пані Ірино, будь ласка, ви у нас доповідач щодо цього законопроекту.

 

СИСОЄНКО І.В. Даний законопроект передбачає метою зменшення кількості звернень громадян України до Європейського суду з прав людини щодо  відшкодування витрат по виграним судовим справам щодо порушень прав осіб, які страждають на розлади психіки і поведінки.

Також даним законопроектом надається можливість посприяти поліпшенню соціальної захищеності недієздатних осіб з розладами психіки і поведінки. Забезпечить попередження зловживань зі сторони осіб, що здійснюють догляд за інвалідами, внаслідок психічного захворювання.

Також цей законопроект дозволить поліпшити доступ осіб з вадами психічного здоров'я до правосуддя і попередити випадки нелюдського поводження з недієздатними особами. І також він  надасть можливість покращити якість надання психіатричної допомоги ув'язненим.

Даний законопроект я вважаю, що можна підтримати в першому читані. Ті зауваження, які висловило ГНЕУ з приводу того, що потрібно внести зміни в деякі його норми відповідно до 49 статті Основ законодавства про охорону здоров'я, якраз я думаю, що між першим і  другим читанням цією поправкою можна буде якісно доопрацювати цей законопроект.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пані Ірино. А у вас є рішення Конституційного Суду?

 

СИСОЄНКО І.В. Что значить "у мене є рішення Конституційного Суду"?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, ні. Не бачили по цьому законопроекту рішення Конституційного Суду?

 

СИСОЄНКО І.В. Я читала  рішення Конституційного Суду, на яке є посилання тут.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Шановні колеги, я хотіла зараз буквально дві хвилинки надати пані Ірині Пінчук.

Власне, на цей закон, який внесений, 4449, він дозволяє виправити ті зауваження, які зроблені Конституційним Судом щодо існуючого законопроекту. Тому я вважаю, що в зв'язку з тим, що є рішення Конституційного Суду, ми маємо як би всі разом, від всіх політичних сил, наполягати, щоби цей закон якнайскоріше було внесено на розгляд Верховної Ради.

Будь ласка, пані Ірино.

 

ПІНЧУК І.Я. Шановна Ольго Вадимівно, шановні народні депутати, цей закон вже працює у нас з 2000 року, 16-ий рік, і по суті не було внесено змін до цього закону.

В даному проекті ми намагалися привести у відповідність до міжнародного законодавства і зобов'язань України за оці 15 років. Перш за все – це рішення Комітету ООН у справах інвалідів, рішення Європейського суду по захисту прав і було вже рішення Конституційного Суду, що не можна госпіталізувати пацієнта за рішенням опікуна.

Та редакція закону, яку ми давали ще до рішення суду, була вже врахована, тому що у нас були вже рішення Європейського суду. Тому ми дуже просимо, щоб саме оці зміни, які  привели у відповідність наш закон до міжнародних зобов'язань  України, підтримати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пані Ірино.

Шановні колеги, прошу вас, поступила пропозиція підтримати закон в першому читанні. І прошу вас проголосувати, хто за те, щоб підтримати?

 

МУСІЙ О.С. Можна ще запитання? Ми можемо ці зауваження ГНЕУ до другого читання виправити, чи ні?

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Написано, що можна.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. У мене предложение – на доработку. Очень много замечаний.

 

МУСІЙ О.С. Насправді, може ми краще поступимо, як з 2409? Щоби не було потім в залі проблем?

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. …Тут зауваження, які можна виправити між першим і другим читанням.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую. Тут написано: "які можливо виправити до другого читання", "деталізувати порядок проведення психіатричного огляду". Вони ж пишуть це, що це можливо виправити до другого читання.

 

СИСОЄНКО І.В. Конечно. Це можливо зробити.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, поступила пропозиція підтримати в першому читанні і відправити на доопрацювання. Прошу вас проголосувати, хто за те, щоби підтримати в  першому читанні цей закон?

 Донець, Сисоєнко, Кириченко, Корчинська, Богомолець, Шурма, Яриніч – "за". 

Хто утримався? Березенко, Бахтеєва, Мусій. Дякую, шановні колеги.

Я би хотіла вам запропонувати, у кого я не стигла підписати цей закон? Якщо члени комітету хочуть долучитися до співавторства,  бо я думаю, що це важливо.

 

ШУРМА І.М. По голосуванню виходить, що проходить перше читання?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, перше читання.

Підтримати комітетом в першому читанні і помилки виправити перед другим читанням.

Хто хоче долучитись до співавторства, будь ласка, дайте, кого тут немає. Бо це закон іде у нас як комітетський. Дякую.

Переходимо до.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ольго Вадимівно, шановні колеги, я в силу того, що мушу залишити засідання, хотів би просити розглянути позачергово дев'яте питання, там інформація МОЗ з приводу "Охматдит" і ДУС. Оскільки я там трошки володію питанням по цьому, хотів би висловити свою позицію і піти.

Я вам розкажу там з якоюсь певно логікою інформацію. Якщо можна?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я теж за, якщо можна.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І.  Бо мушу іти. Якщо ви не маєте заперечень.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нет. Идем навстречу.

 

ІЗ ЗАЛУ. Да, давайте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоби підтримати пропозицію пана Березенка щодо розгляду дев'ятого питання.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. 9 і 10. Бо мені потрібно на комісію з приватизації, о п'ятій.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо ви обоє підете, у нас не буде кворуму.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Буде. Вісім чоловік.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Прийняли рішення. Я просив би тоді МОЗ доповісти, бо тут так викладено, наче МОЗ має доповісти цю пропозицію. Чи як?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Спочатку пункт дев'ятий. Будь ласка.

 

ІЛИК Р.Р. По "Охматдиту" є від МОЗу два звернення. Перше звернення стосується того, що згідно розпорядження віце-прем'єра і доручення, яке було дано на нараді, Міністерств охорони здоров'я повинно створити комісію для перевірки наявності та стану обладнання, яке закуплено в "Охматдит" в 2012 році.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Це 10-ий. А можна дев'ятий пункт? Дякую.

 

ІЛИК Р.Р. Дев'ятий пункт можна. По цьому пункту надійшов лист від Державного управління справами, де Державне управління справами, якщо  коротко, просить 27 мільйонів гривень.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Не 27. 57,2 мільйона.

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Колеги, про що іде мова? Є графік фінансування "Охматдиту" і графік фінансування реконструкції Маріїнського палацу. Є ідея: до 24-го, до Дня незалежності відкрити правий флігель Маріїнського палацу, в якому там постійно ідуть роботи, і там провести прийом послів за участю Президента і перших осіб держави.

На липень-серпень якраз на цю суму по "Охматдиту" буде тільки проводитись тендер,  і мова іде про наближення цих коштів. Тобто дати можливі, а далі все розплановано по Державному управлінню справами. Наблизити ці кошти і закінчити роботи, а потім кошти Державного управління справами передати для "Охматдиту", коли вони не  витрачаються.

Це просто елементарна історія по міністерству.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми вас знаємо.  Ви нічого ніколи не повертаєте!

У мене пропозиція.

 

ТЕБЕНКО Ю.М. У детей брать нельзя, ни в коем случае!

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Я перепрошую, а ви хто?

 

ТЕБЕНКО Ю.М.  Тебенко Юрій, батько двох дітей.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Представтесь. Чого ви вмішуєтесь в роботу комітету?

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Шановний, вам ніхто не надавав слова. Вам надасть слово голова комітету, яка веде це засідання.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почекайте, спочатку наша пропозиція.  Просимо відхилити в даному разі звернення Державного управління справами.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Я хотів пояснити логіку.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я прошу відхилити це звернення.

 

МУСІЙ О.С. Що значить звернення?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вони просять підтримати зміни, а я прошу.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Так треба проголосувати.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Мова іде не про підтримати зміни, от ще раз. Я хотів би, щоб ми говорили фахово. Мова  іде про те, що ці два місяці ці кошти не витрачаються "Охматдитом". Ці кошти закладені для Державного управління справами на наступні місяці. Для того, щоб це зробити до Дня незалежності, можливо це зробити.

Це можна буде зробити і потім, але логічно, коли кошти стоять, вони можуть працювати. Виділені асигнування і на ДУС і на "Охматдит". Мова іде просто про наближення коштів, не змінюючи функціонал, не змінюючи  суми. І тому, коли ми говоримо, прошу говорити фахово, а не казати "ми вас знаємо, не віддаємо"!

Це не запозичення, це наближення коштів. Правильно я розумію, Міністерство охорони здоров'я?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Романе Романовичу, поясніть нам, ми не розуміємо.

 

ІЛИК Р.Р. У нас є спеціаліст, я з вашого дозволу надам слово йому, з  Міністерства охорони здоров'я, який веде розгляд цього. Будь ласка.

 

ІЗ ЗАЛУ. Тобто пропозиція в рамках лімітів, які передбачені для Міністерства охорони здоров'я по програмі для "Охматдиту" і для Державного управління справами за рахунок тих коштів, які зараз не використовуються, тому що ви знаєте, а можливо не знаєте, пропозиція буде тільки в липні.

Тобто в межах лімітів Державне управління справами не може використати більше, чим довело Міністерство фінансів в конкретному місяці. А Міністерство охорони здоров'я зараз ці кошти просто не використовує. І тому, щоб вони змогли зараз це зробити, просто ми їм свої ліміти як би передаємо. Просто тільки про ліміти. Вони не забирають ці кошти у нас. Вони їх просто потім дадуть трішечки пізніше. Там є табличка, в якій все розписано.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Не вони, а Мінфін.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так, Міністерство фінансів.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Когда отдадут?

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Можна я? Наскільки я розумію, в рамках бюджетного року цифра не змінюється: ні на Маріїнській палац ні на "Охматдит"?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. 31 декабря! Когда эти деньги уже никто не израсходует.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Кошти, які передбачені.

 

ІЗ ЗАЛУ. Передбачені.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это не решение комитета! Ольга Вадимовна, это не должно рассматриваться на нашем комитете! Это вопрос комитета по финансам, и ДУС, и Кабинета Министров.

 

ІЗ ЗАЛУ. Комитета по бюджету.

(Загальна дискусія).

МУСІЙ О.С. Це не наше питання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нечего сюда комитет по здравоохранению! И больных детей, когда сюда приходят родители и говорят, с криком души, что дети умирают сегодня! Нет у нас такой больницы, которая 80% сегодня достроено, а 20 не достроено. А вы сегодня с какой совестью отдаете эти деньги!? С какой совестью вы это делаете?! Совести нет, если вы работаете в Министерстве здравоохранения.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є пропозиція: зняти з розгляду це питання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это не наш комитет, не наша компетенция.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зняти з розгляду це питання, правильно, Тетяно Дмитрівно?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Підтримую.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Меня возмущает цинизм Министерства здравоохранения, которое стоит на позиции о том, что отдать эти деньги! Ну вы понимаете, что вы получите 31 декабря?! И вы деньги опять не используете!

Вы не строите, потому что у вас политические такие козни! У вас политическая борьба вокруг "Охматдета", поэтому вы не строите его. Еще и вам и деньги не нужны! И больница не нужна.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Прошу підтримати пропозицію Тетяни Дмитрівни: зняти це питання взагалі.

 

ІЗ ЗАЛУ. Правильно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. Я вам скажу одну таку річ.

Ці речі, про що говорить пан Березенко, неодноразово порушувались на рівні, припустимо, області, де я працював  треба було це робити, і ми це робили. Але на рівні області це було набагато легше робити, тому що була гарантія того, що ми ті гроші використаємо. Це одне питання.

Друге питання, на сьогоднішній день не треба підставляти комітет! Чому комітет підставляють?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно.

 

ІЗ ЗАЛУ. Правильно.

 

ШУРМА І.М. Чому комітет підставляють?! Вирішіть і потім будуть фігурувати: "Комітет сказав забрати гроші!"

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Точно так, да.  Кошмар!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Все правильно.

 

ШУРМА І.М. Міністерство охорони здоров'я, будь ласка, якщо ви займаєте таку позицію, майте силу волі скерувати такий лист в Мінфін і нехай вони приймають рішення. А ви як міністерство будете відповідати перед громадськими організаціями, чому ви на це погоджуєтеся.

У них є своя логіка, у них є правильна своя логіка. Але ви комітет, будь ласка,  не підставляйте. Це є абсолютно неправильно!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Каждые два часа в Украине умирает один ребенок от онкозаболеваний!  Каждые два часа! Вот мы сидим два часа и один ребенок умер! Потому что такой больницы, к сожалению, к несчастью и к позору, у нас нет! Вот это позор! А вы сегодня говорите перевести деньги, с каким цинизмом вы это говорите!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, дивіться, у нас ще багато питань, які потребують кворуму. У нас поступила поки що одна пропозиція: перша пропозиція  була від пана Березенка підтримати, друга пропозиція була.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ні, секунду. Ольго Вадимівно, я хотів би сформулювати свою пропозицію. Це дуже важливо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, формулюйте. Друга пропозиція у нас: не розглядати це питання, зняти його з розгляду.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. По-перше, коли я попросив це питання винести зараз на розгляд, я вас запитав, там воно іде в розділі "Інформує", тобто не для прийняття рішення. Мене дійсно дуже здивувало, що взагалі таке питання з'явилося в порядку денному нашому, тому що це виключно питання Мінфіну і міністерства, у них Казначейство, вони ці кошти наближають.

СИСОЄНКО І.В. А хто включив це питання?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Хто вирішив підставити комітет?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Да, підстава комітета.

(Загальна дискусія).

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. На сьогодні, коли це питання з'явилося, секунду, я запитав голову комітету: "Чи маємо ми приймати якесь рішення?" То я переконаний, що ми не маємо приймати тут рішення! І, безумовно, кошти "Охматдиту" – це пріоритетне, святе, це одні кошти.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Точно.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Ті кошти – це окремі. Це паралельний процес. І мова не іде, щоб забрати – віддати.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Недовіру. За це питання я ставлю питання за недовіру керівництву комітету!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Було звернення від Міністерство охорони здоров'я.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Тому прохання. Тоді я прошу звернутися до Міністерства охорони здоров'я: більше ніколи нас не вводити в оману і не ставити перед вибором, якого насправді немає. Правильно я розумію, Міністерство охорони здоров'я?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Абсолютно. Ви не мали права!

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Вибору немає! Бо вибір і там і там. Мова іде про наближення і про роботу Мінфіну. Тому у мене пропозиція: знімати це питання взагалі.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Шановний Романе Романовичу, ви тут винні! Чому ви тут ставите такі питання перед Комітетом з питань охорони здоров'я?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я пропоную рухатись далі. Прошу вас проголосувати за те, щоби не розглядати дане питання  в  порядку денному?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ще одне, все ж таки відхилити в даному разі взагалі цю пропозицію.

 

ІЗ ЗАЛУ. Да ми не розглядаємо!

 

ШУРМА І.М.  Причому тут? Це не наша прерогатива.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас голосувати проголосувати, хто за те, щоби не розглядати дане питання? Все. Дякую.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ще і відхилити.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте відхилимо.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Відхилимо!

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Послушайте, у нас если есть вопрос, и ваша ненависть оправдана, давайте проголосуем за то, что мы "проти".

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Заместитель министра к нам обратился с письмом, поэтому мы должны "розглянути і дати йому відповідь письмо, що ми проти". Давайте на голосование! Ставьте на голосование.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да, что  мы против!

 

ІЗ ЗАЛУ. На голосування.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, вносимо наступну пропозицію, хто за те, щоби не підтримувати і відхилити?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А то, что вы поставили, нужно тогда с руководством тоже ставить вопрос. Догана!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це була пропозиція Міністерство охорони здоров'я.

 

БЕРЕЗЕНКО С.І. Давайте так: відхилити і не розглядати взагалі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми зараз "не розглядати" вже проголосували. Тепер пропозиція "відхилити".

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Надо же ответ дать Илыку, он же к нам обратился. Давайте "проти".

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да, что  мы против!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ми просимо переголосувати, що все ж таки проти!

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Якщо більшість за те, щоб не розглядати, то питання знято. Все, крапка. Проголосували, питання закрито.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Шановні колеги, переходимо до розгляду наступного питання, у нас 10 питання, яке піднімалось щодо "Охматдиту".

Будь ласка, Міністерство охорони здоров'я. Наше 10-те питання.

Про звернення Міністерства охорони здоров'я України стосовно визначення представника від комітету для участі у роботі комісії, що створюється урядом для перевірки наявності та стану медичного обладнання, закупленого для потреб лікувально-діагностичного комплексу "Охматдит", а також для забезпечення подальшої співпраці з МОЗ України з питань реалізації державного інвестиційного проекту "Будівництво "Охматдит".

Перед тим як, перейти до розгляду цього питання,  інформую, що до комітету надійшли звернення від народних депутатів пані Тетяни Донець та Оксани Анатоліївни Корчинської з пропозиціями делегувати їх, як представників комітету до складу цієї урядової комісії.

Прошу вас, хто? Будь ласка.

 

ШУРМА І.М. У мене є запитання: Міністерство охорони здоров'я звертається до комітету виділити людину?

 

ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

ШУРМА І.М. Я вважаю тоді за коректним, не розглядати листи депутатів "включіть мене, включіть мене".

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Правильно.

 

ШУРМА І.М. А розглянути ту пропозицію від міністерства виділити одного представника. Зараз ми побачимо, хто хоче.

Наприклад, я висловлю свою точку зору. У свій час пані Корчинська звинуватила Шурму, Бахтеєву, Мусія і Біловола в тому, що ми є мафія, яка покриває будівництво. Після дискусії винесли…

(Загальна дискусія). 

 

ШУРМА І.М. Одну секундочку. Віддаю належне честі і дякую, що у неї вистачило сили духу вибачитися за цю інформацію. Я дійсно поважаю цю людину за те, що вона це зробила.

В ході дискусії ми побачили одне: ми там четверо звинувачувані були в мафії, я переконаний, що із нас ніхто туди іти не хоче. Двоє фігурантів, які постійно намагалися туди попасти, це пані Донець і пані Корчинська. Для того щоб комітет не приймав участі на чиїсь стороні, я виношу пропозицію дати третю кандидатуру – незалежну від комітету. Наприклад, Кириченко. (Сміх).

Щоб жінки між собою не сперечатися, вони як депутати мають право  прийти і слухати, а його від комітету як незалежного, щоб між жінками не було конфлікту, от Кириченко нехай від нашого комітету, незалежна людина, іде.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Все правильно. Голосуем за это. Это честно и принципиально, и понятно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я при розгляді цього питання лише проінформувала вас, що на комітет надійшло два листи від народних депутатів. Я вас не могла про це не проінформувати.

Далі рішення приймаєте ви, голосуєте ви.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Есть предложение – Кириченко. Давайте, ставьте на голосование.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вважаю, що ми не маємо права делегувати депутата, який не має бажання. Якщо він скаже, що він має бажання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Алексей, комитет просит. А Родина в опасности. (Сміх).

 

ІЗ ЗАЛУ. Уклінно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Берите на себя такую ответственность.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Большое спасибо. Очень неожиданно для меня ваше предложение. Я концептуально буду фахово, максимально равноудаленно от всех, максимально попытаюсь ответить.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Без политики только.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Да. Попытаюсь ответить квалифицировано на все вопросы, не принимая какую-либо из точек зрения. Я постараюсь быть максимально честным.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Добре.

 

ШУРМА І.М. Ще раз, він не проти. За що люблю і поважаю наших жінок – вони погодились, я бачу по очах. Вони мають право прийняти участь. А від комітету є ви.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Как и все. Ставьте на голосование.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, почекайте, у нас є три кандидатури. Дві кандидатури, які подали себе: пані Тетяна Донець і пані Оксана Корчинська. І є пан Олексій Кириченко.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я вважаю, якщо три депутата мають бажання зайти в цю комісію, ми не маємо права заборонити їм це зробити, незалежно від їх партійних чи політичних вподобань.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Нет, три там не было в письме. Один только.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. У нас є письмові пропозиції. Якби була письмова пропозиція від вас, Тетяно Дмитрівно, я би винесла її обов'язково на голосування. Я маю на увазі, що я не можу на даний момент, якщо пані Тетяно скаже, що вона…

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я как народный депутат имею право зайти на любое заседание и в министерство. А здесь давайте одно ответственное лицо, которое будет работать уже в независимости может, не  может, а он уже будет работать и контактировать с министерством, а перед нами отчитываться и перед всем украинским народом.

 

ШУРМА І.М. Незаангажована людина, нова.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Поэтому моё предложения проголосовать за одну кандидатуру – за Кириченка. А в связи з тем, что две кандидатуры, они самостоятельно себя предложили, есть вопросы, которые все понимают.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У мене є пропозиція письмова від Донець і Корчинської.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте послухаємо їх, вони написали заяви.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Якщо буде зараз, вони скажуть, що не виносьте наші кандидатури, то я не буду виносити.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Дивіться, моя позиція така. Оскільки, дійсно, ми можемо приймати участь в будь-яких засіданнях і так далі. Якщо є можливість, проголосувати три кандидатури від комітету до цієї комісії, воно було б гарно, дійсно. Тому що ми все рівно є, насправді, публічними особами і це також якийсь.., на який ми маємо зважати, і додаткові якісь обставини, які б нам допомогли, напевно,  в якихось речах. То я просила би це підтримати.

Якщо можливості не буде комітету, комітет пропонує іншу кандидатуру – Кириченко, я просто візьму самовідвід. Якщо можна голосувати за три кандидатури, то я прошу голосувати комітет за три кандидатури.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нет, за три не будет.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Якщо ні, то я візьму самовідвід.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скажіть, будь ласка, у мене запитання до Міністерства охорони здоров'я, чи може комітет надати три кандидатури народних депутатів?

 

ІЛИК Р.Р. Може.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нет. Давайте, тогда все 13. Тогда все народные депутаты входят в эту комиссию. (Сміх).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я не хочу.

 

ІЗ ЗАЛУ. Я тоже.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. "За згодою", пишите всех тогда народных депутатов.

 

ІЗ ЗАЛУ. Давайте за кожного окремо, рейтингове.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Почему вы ставите так вопросы, Ольга Вадимовна? Путаете, путаете! (Сміх).

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну выступил народный депутат со своим предложением, уже должны ставит это голосование.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. У мене є пропозиція рівновіддалена від Тетяни Донець, від Оксани Корчинської. Тільки що виникла персональна згода всього комітету…

 

ЯРИНІЧ К.В.  У мене пропозиція: окремо за кожну кандидатуру,  яка себе пропонує або її пропонує комітет.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Комитет. Да, правильно. Ставьте на голосование.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я скажу, чому це важливо. Насправді є дуже велика проблема. Тому що постійно змінюються керівники, куратори,  так далі, так далі. Я зустрічалась з прем'єром два тижні тому. У нас досі Прем'єр-міністр вважає, що головний лікар "Охматдиту" приймав участь в розробці проекту "Охматдит", який ніколи цього не робив.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, він приймав участь в розробці медичного завдання.

 

 ДОНЕЦЬ Т.А. Тому на сьогодні в цьому є дійсно проблема.  Оскільки Оксана і я займалися цим протягом, можливо ми навіть мали різні думки, але цим питанням займалися протягом трьох років.

І, наприклад, є наради у віце-прем'єр-міністра, які запрошують там якихось виключних депутатів, не всіх депутатів запрошують. То це дає можливість попадати на такі наради, які є закритими, про які не всіх повідомляють. Це дає додаткові можливості і реальні дискусії. Бо коли ми постійно змінюємо людей і просто говоримо кожен раз по-новому, кожен раз нові люди, то дійсно це питання просто стоїть на одному місці.

Я впевнена, що Оксана, напевно, мене також підтримає там в тому, що дійсно є багато нарад закритими і не всіх депутатів на них запрошують. І коли ти входиш в такі групи, це просто дає можливість знати про те, що міністр, віце-прем'єр чи прем'єр таку нараду проводить, для цього потрібна  до цієї групи входити. Це факт, який дійсно є фактом.

Тому я дуже прошу комітет, якщо можна, проголосувати трьох депутатів, виключно для того, щоб ми могли бути присутніми на таких нарадах.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. За кожну кандидатуру окремо. Була пропозиція, давайте, ставте на голосування, Ольго Вадимівно.

 

ІЛИК Р.Р. Ольго Вадимівно, дивіться ситуація стосується комісії, яка перевірить наявність того обладнання, яке закупили, воно лежить в підвалі насправді в жахливому  вигляді, я все це бачив просто особисто.

(Загальна дискусія).

 

ІЛИК Р.Р. І перевірити, в якому воно стані і чи воно відповідає.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. По професії, щоб був лікар, правильно? А не философ, как у нас был адвокат-министр.

 

ІЛИК Р.Р. Да. Тому, дивіться, якщо одна кандидатура, то одна, якщо дві – то дві, якщо три – то три, немає значення. Але я хочу зазначити наступне, що кожен, без винятку, народний депутат має право працювати в цій комісії, просто не будучи її членом. Нема тут  перешкод ніяких.  Всі бажаючі можуть прийти і передивитися, де вони знаходяться, подивитися наявне обладнання. Цьому ніщо не заважає.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. За кожну кандидатуру окремо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, насправді я би хотіла як народний депутат висловити свою.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ольго Вадимівно. Нас просили люди, котрі підтримують…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Оксана Анатоліївно, можна, дайте мені сказати!

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ни к чему, Оксана, не нарывайся, пожалуйста. Ты тут  нарвалась, потом просила прощение. Причем здесь Скуратовкий и я? Что мне Скуратовский ваш!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Моя пропозиція як депутата. У нас є три депутати, які мають бажання ввійти в цю комісію. Якщо би це була інша комісія, якщо би це були інші депутати, які мали би бажання ввійти в цю комісію. Я вважаю, що ми як комітет маємо підтримувати всіх депутатів, які мають бажання. Всі мають бажання з комітету піти, бути присутніми, коли будуть відкривати ці ящики з обладнанням,  будь ласка, підіть і відкрийте. Я вважаю, що ми не маємо зараз створювати додаткові конфлікти. Хоче пані Тетяна бути присутня при відкритті цих ящиків.

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Це її право! Правильно. И моё право.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хоче пані Оксана. Я вважаю, що ми маємо їх підтримати.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Я пояснила, чому це важливо, тому що потім вони запрошують.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я розумію.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я готова как компромисс самоотвод взять. Как компромисс: и Татьяну и Алексея. Якщо вас це влаштує. Якщо ви принципово.

 

ІЗ ЗАЛУ. Браво.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Голосованием можно. Каждый депутат имеет право, и вы – Оксана Корчинська, имеете право, и я – Татьяна Бахтеева, тоже имею право. И буду присутствовать там, где желаю.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Нас  Міністерство охорони здоров'я не обмежує в кількості кандидатур. Тільки що було зрозуміло.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Очень удивительно, почему сразу письма написали два человека? Очень удивительно.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Тому що питання стояло. Тому що вони, і один і другий, вже стільки років працюють і б'ються з тим "Охматдитом", хто як. І для мене абсолютно зрозуміло, що ті люди, які там були.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну все ж об этом, я тоже все знаю. И вы все знаете...

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Заходьте в комісію. Я не хочу туди заходити.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И Олег всё знает.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Зайдіть ви туди. Мова іде про відкриття ящиків з обладнанням.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так я имею право как народный депутат, я вас не буду спрашивать! Абсолютно не буду у вас спрашиваться: идти мне на заседание Кабинета Министров, на  заседание министерств и так далее.

(Загальна дискусія).

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Ставте на голосування!

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Можна вам пояснити, чому цей лист надійшов? Цей лист, у нас є кримінальне впровадження по статті "закупівля обладнання" – зловживання в особливо крупних. Судекспертиза в 2015 році визнала про те, що вони підозрюють, що там немає із чотирьох позицій одної позиції і у нас шкода нанесена, в даному разі, в 73 мільйона гривень, ось про що іде мова, щоб ви розуміли. І тому ми пропонували себе, позаяк розслідування це і пропонували.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так в прокуратуру надо идти.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А вона  і займається. Прокуратура не хоче…

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я буду виносити ці три пропозиція на ваше голосування. Прошу голосувати.

 

ШУРМА І.М. Пропозиція. У мене є принципова позиція. Навколо цієї теми є дуже багато розмов стосовно  фінансових зловживань. Я пропоную від комітету дати одну особу, яка не була в ніяких наглядових радах, яка нічим не займалася, медика за фахом, що розуміє, яка апаратура має бути і що там має бути. І він один піде, і ми довіримо. А всі решта, якщо ми  хочемо бути свідками і долучитися, ми маємо це право, то ми повинні це зробити. І це є форма тиску на міністерство, бо сьогодні Ілику скажіть: "А ви проти будете п'яти?" Він скаже "ні".

Міністерство попросило одну кандидатуру, і давайте ми одну кандидатуру дамо. А всі решта хай долучаються. Оце моя пропозиція. Давайте відведемо себе від корупції, від зловживань. Нехай комітет залишиться незаангажованим.

І я дякую пані Тетяні і пані Оксані, що вони готові заради компромісу зняти свої кандидатури і прийняти участь, якщо потрібно, від себе особисто.

(Загальна дискусія).

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Просто, в чому є проблема прийняття участі? Коли ідуть наради, дійсно запрошуються на них всі члени комітету.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте підтримаємо Олексія, якщо в даному разі більшість членів йому довіряють.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ставте на голосование! Давайте Кириченка, есть предложение. Тем более он выступил. Тоже имейте корректность и уважение.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у мене є три пропозиції, по регламенту є три пропозиції: дві письмові, одна усна.  Тому я виношу всі ці пропозиції на голосування. Будь ласка, перша пропозиція була від пані Тетяни Донець.

 

ШУРМА І.М. Але ми розглядаємо питання міністерства про одну кандидатуру.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Міністерство  сказало, що готово трьох.

 

ШУРМА І.М. Сказало – не написало! (Сміх). Дайте письмово. У нас є документ. Не треба! Завтра Ілика не буде, а піде прем'єр-міністром чи віце-прем'єром, і тих "сказало" не буде. Є написано "одного". Давайте розглядаємо  кандидатури рейтингово: хто більше, той і піде.

Є прохання по одній кандидатурі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей.

Шановні колеги, оскільки в письмовій формі було затверджено прохання однієї кандидатури, то якщо міністерство буде мати бажання додати ще кандидатур, на наступному комітеті ми проголосуємо до включення. Зараз відповідно є три кандидатури,  будемо рейтингово голосувати, хто набере більше голосів.

 Зараз перша кандидатура пані Тетяни Донець. Прошу голосувати, хто за включення пані Тетяни Донець до комісії в Міністерстві охорони здоров'я, прошу голосувати? Ви не позбавлені голосу.

 

ДОНЕЦЬ Т.А. Да?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Донець, Сисоєнко, Корчинська, Богомолець, Березенко, Яриніч. 6. 7.

Хто за включення Оксани Корчинської до складу комісії, прошу голосувати? Ви не позбавлені голосу.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я самовідвід уже взяла, мені незручно.

 

ІЗ ЗАЛУ. А якщо взяла самовідвід, то чому ми голосуємо?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей.

Хто за включення пана Кириченка до цієї комісії, прошу голосувати? 9.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я перепрошую, у нас був запит від МОЗу на одну кандидатуру. Тому ми просимо подати, МОЗ, якщо є можливості, будь ласка, в письмовій формі надайте. Ви бажаючих побачили, що є.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Народному депутату Кириченко – оправдать доверие.

 

ТЕБЕНКО Ю.М. Я извиняюсь. Ольга Вадимовна, можно реплику маленькую, пожалуйста?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Одна? Да, будь ласка,

 

ТЕБЕНКО Ю.М. Еще раз здравствуйте все. Тебенко Юрий, организация "Народний порятунок".

Я тоже наблюдаю за строительством этой стройки где-то с июня месяца прошлого года, немножко меньше, чем уважаемые народные депутаты. Но у меня есть вопрос очень серьезный. С января месяца стройка стоит. Я бы хотел обратиться к Комитету по охране здоровья: создать хотя бы  маленькую  комиссию, чтобы она выяснила, почему стоит стройка пять месяцев?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ця комісія створена з Національною поліцією, з СБУ і Генеральною прокуратурою.

 

ТЕБЕНКО Ю.М. Ну создайте комиссию, на которую придут представители  СБУ, прокуратуры, депутаты.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Вона створена, працює. Заарештовані рахунки, вам це не відомо?

 

ТЕБЕНКО Ю.М. Нет вопросов. Нет, не известно.   

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, 64 мільйона заарештовані.

 

ТЕБЕНКО Ю.М. Чтобы мы получили ответы: почему стройка стоит 6 месяцев?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви, будь ласка, після засідання комітету підійдіть до Оксани Анатоліївни, вона вам надасть всю інформацію щодо того, як працює комісія, де вона працює.

 

ТЕБЕНКО Ю.М. А вона надасть інформацію?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я думаю, что у Национальной полиции "кримінальне впровадження" есть. Звичайно.

 

ТЕБЕНКО Ю.М.  Я дам официальный запрос на вас, хорошо? Дякую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, переходимо до пункту шостого. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2016 рік" щодо збільшення видатків на надання медичної допомоги працівникам зони відчуження за рахунок  резерву коштів медичної субвенції. 4450.

Будь ласка, Оксана Анатоліївно, ви готові доповідати?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Да, в даному разі я готова доповідати. Підтримуючи…

 

СИСОЄНКО І.В. Я є автор законодавчої ініціативи.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. А є? О, будь ласка. Вибачте, я не дочитала до кінця сторінки. Слово автору – пані Ірині Сисоєнко.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, законопроект передбачає внесення змін до Державного бюджету на 2016 рік і передбачити можливість фінансувати спеціальну медико-санітарну частину номер 16, яка знаходиться саме в зоні Чорнобиля. Це унікальна медична установа, яка обслуговує  мешканців усіх регіонів України, в тому числі і населення Іванківського району і всіх тих людей, які постраждали від зони Чорнобилю. Вона має унікальне обладнання, тобто там надаються виключно послуги усім постраждалим з усієї України.

І це дійсно дуже важливо, що саме цю медико-санітарну частину повернути на фінансування державного бюджету. Тому що за ті кошти у вигляді медичної субвенції, які виділені на район, в якому вона знаходиться, немає можливості її фінансувати, за рахунок того, що туди приїжджають не лише мешканці Іванківського району Київської області, а усі інші працівники, які працюють у відповідних установах.

Тільки що мені надали інформацію, що цей законопроект повністю підтриманий одноголосно членами бюджетного комітету, тому також я прошу членів нашого комітету підтримати таку законодавчу ініціативу. Тому що на даний момент вона знаходиться повністю недофінансована і є зараз це великою проблемою для людей, які постійно здобували там необхідні медичні послуги. А також медичні працівники, які  працюють в цій медичні установі, також не одержують заробітну плату за цей період часу.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дякую, пані Ірино.  А скажіть, будь ласка,  чому Міністерство охорони здоров'я не може внутрішнім?

 

СИСОЄНКО І.В. Тому що відповідно до саме  бюджету на цей рік не передбачено, тобто відповідно до Закону України про державний бюджет саме всі медико-санітарні частини передані на громади, на місцеве самоврядування.

 

 БАХТЕЄВА Т.Д. Все правильно, только законом надо.

 

СИСОЄНКО І.В. І виділені місцеві субвенції на міста. Але це єдина медична установа, яка не обслуговує лише мешканців конкретної території, а за своїм фаховим напрямком до неї приїжджають і мешканці інших районів і областей всієї України. Тому відповідно воно має таке державне значення з приводу саме обслуговування всіх проблем пов'язаних з Чорнобилем.

І я ще раз наголошую, що тільки що бюджетний комітет повністю підтримав цей законопроект, тому я також прошу вашої підтримки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, Оксано Анатоліївно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Тут є один недолік, що у нас висновки Кабміну відсутні, тому що це взагалі-то за його рішенням є видатки, здійснюються. Але в даному разі, позаяк ми Комітет з охорони здоров'я, я пропоную підтримати це в першому читанні.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Почему только в первом? Что принципиально поменяется между первым и вторым? Ничего не поменяется!

(Загальна дискусія).

КОРЧИНСЬКА О.А. Тільки висновок Кабміну. Давайте в цілому.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Просто некорректная форма, что "единственное", это не единственное. Есть еще, допустим, в Днепропетровске есть несколько поликлиник.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я вношу предложение: поддержать этот проект изменения в закон в первом и во втором чтении. Потому что принципиально между первым и вторым чтением мы ничего не поменяем.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И в целом этот закон. Правильно. Форма такая финансирования есть: путем изменения закона про бюджет. Всё правильно.

 

МУСІЙ О.С. У мене запитання до Міністерства охорони здоров'я, за рахунок чого ми збираємося покрити оці видатки? Насправді там записано в цьому нашому пункті "за рахунок резерву коштів медичної субвенції".

Наскільки мені відомо, на листопад і грудень місяць із коштів медичної субвенції в більшості закладів охорони здоров'я по Україні коштів немає на заробітну плату. І це ми хочемо за рахунок наших лікарів і медичних сестер, на яких, замість того, щоб їм покрити заробітну плату в листопаді і грудні місяці, віддали якійсь пріоритетній медсанчастині. Чи це я помиляюсь? Чи це не відповідає дійсності? Тому що насправді проясніть, будь ласка, ситуацію. Що, міністерство, що це за "резерв коштів медичної субвенції"?

 А насправді на окрузі до мене звертаються масово заклади охорони здоров'я, що їм не вистачає медичної субвенції навіть на оплату зарплати, і відправляють лікарів і медичних сестер в неоплачувану відпустку, тим самим знижуючи їх соціальний захист.

Тому якщо це так, то я вважаю, що некоректно, і я не буду голосувати за такий законопроект.

 

ІЛИК Р.Р. Я думаю, що мається на увазі  резерв медичної субвенції, який стосується Донецької і Луганської областей, де не відбувається у повному об'ємі.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Роман Романович, что такое?

 

ІЛИК Р.Р. Ну, в повному об'ємі там же не йде фінансування. Є резерв і за рахунок того.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А що, там не потрібно, так? Люди голодают!

 

ІЛИК Р.Р. Якщо він залишиться. Тетяна Дмитрівно.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну зачем такие вещи  говорить, "що залишалось"?!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Справа в тому, що ми приймаємо рішення на комітеті для перерозподілу.

(Загальна дискусія).

 

ІЛИК Р.Р. Субвенційно там, де вони не доходять кошти. Вони ж автоматично.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Что вы озвучиваете то, что не положено?!

 

СИСОЄНКО І.В. Дайте сказати, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Давайте, говорите об этом законопроекте, о нем и говорите. Донецкая и Луганская, там люди существуют уже, жители Украины.

 

ГАРЦ І.В. Ні, ні. Це не стосується Донецької і Луганської областей. По бюджетному кодексу медична субвенція, яка розподіляється, створюється один відсоток заяв, які потім розподіляються по всім.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Равномерно, да, по всем регионам.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скільки на даний момент у нас є там коштів в резерві?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну причем здесь это?

 

ГАРЦ І.В. Трошки більше 400 мільйонів.

 

СИСОЄНКО І.В. А тут потрібно тільки 10 мільйонів!

 

МУСІЙ О.С. А тут 10. А потім всі інші зарплати не отримують!

 

СИСОЄНКО І.В. Так це резерв, який зараз не використовується.

(Загальна дискусія).

 

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Уважаемые коллеги, народный депутат представила законопроект, у которого еще есть авторы и ряд народных депутатов, это увеличение расходов на предоставление медицинской помощи работникам зоны отчуждения за счет перераспределения резерва ср6едств медицинской субвенции, в размере 10 миллионов гривен. Это очень серьёзная медицинско-санитарная часть, и живут в этой зоне 10 тысяч человек.

Я читаю, что это закон обязательно мы должны поддержать в связи с тем, что 26 апреля было 30-летие аварии на Чернобыльской атомной станции, мы знаем эти проблемы. И 10 миллионов – это очень будет важно для такого лечебного учреждения. И очень важно, что и Министерство финансов, и Министерство здравоохранения обращаются, чтобы поддержать.

Я предлагаю принять в целом как закон.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Давайте в першому і в цілому. Давайте голосувати.

(Загальна дискусія).

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, я би погодився підтримати фінансування і виділити 10 мільйонів, якби не одна річ. На сьогоднішній день візьму тільки дві області географічно протилежні: Харківська область – недостатнє фінансування до кінця року на потреби охорони здоров'я 177 мільйонів; Львівська область – недостатнє фінансування закладів охорони здоров'я 150 мільйонів.

В кожній області, якщо не буде цих грошей, треба буде скоротити, вдумайтесь, по 7 тисяч медичних працівників! По 7 тисяч медичних працівників! І якщо ми 400 мільйонів на сьогоднішній день почнемо розпорошувати – зараз найдеться цілий ряд установ – то шансів найти ці гроші і виділити в регіони взагалі не буде!

Мова повинна іти на сьогоднішній день, коли є біда – це потрібно дивитися на біду в цілій державі, а не конкретної однієї установи. Тому ідея сама хороша, але якби було достатнє фінансування по регіонах – питань немає, але коли сьогодні. Завтра міністерства поставлять на коліна ті ж самі депутати у Верховній Раді.

 

МУСІЙ О.С. З інших джерел хай знайдуть ці кошти, я підтримую, а не за рахунок медичної субвенції.

 

ШУРМА І.М. Значить з інших джерел потрібно шукати ці кошти. А цю субвенцію, з моєї точки зору, потрібно розподіляти по регіонам.

 

МУСІЙ О.С. 100-відсотково!

 

ШУРМА І.М. Так же не можна!

 

СИСОЄНКО І.В. Ольго Вадимівно, ми ще не договорили.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Виносимо на голосування? Ви ще хочете прокоментувати?

 

СИСОЄНКО І.В. Так, я хочу прокоментувати, перше, ми тільки що  з вами не розглядали питання, які стосуються саме фінансування, тому що ми не є профільним комітетом. Так само і по цьому законопроекту задачею знайти кошти для того, щоб виділити саме на цей законопроект і на цю необхідність – це задача бюджетного комітету, в тому числі, і Міністерства фінансів.

Зараз ми не є профільним комітетом, і я вам ще раз наголошую, що тільки що був розгляд в бюджетному комітеті і вони знайшли можливість за рахунок резерву виділити ці 10 мільйонів. А ми профільний Комітет охорони здоров'я.

І за вашим принципом, шановний колега, виходить так, що якщо інші нічого не здобули, тому що не подана законодавча ініціатива, так і вам не потрібно. Ще що, за принципом "так не доставайся же ты никому!"? То есть деньги в бюджете резервном фонде есть, но трогать мы их не будем, потому что туда не дали, туда – поэтому и туда мы вам не дадим! Это несправедливо!

Тому є велика проблема зараз конкретного медичного закладу і великої кількості людей.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. И конкретный законопроект.

 

СИСОЄНКО І.В. І поданий законопроект. Якщо ви не подали законопроекти свої, на ваші потреби тих установ, за які ви говорите, то, вибачте, ми не можемо так само проголосувати за ваш законопроект!

А цей законопроект я прошу підтримати.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Давайте на голосование.

 

ШУРМА І.М. А тепер я вам відповім стосовно несправедливості. Одну секундочку. Це стосовно несправедливості. Це ви входили до коаліцію! Це ви обрали уряд – ви відповідальні! Це ви формуєте бюджетну політику.

 

СИСОЄНКО І.В. Мы оппозиция.

 

ШУРМА І.М. Ви в минулому році були не в опозиції, а ви за бюджет голосували.

 

СИСОЄНКО І.В. Ми опозиція! Ми вже в цьому році. Той рік закінчився.

 

ШУРМА І.М. Ви проголосували проти закону за опозицію. Ви не опозиція, ви граєте в опозицію.

А тепер я вам скажу ще одну річ, ви переживаєте за конкретну установу, звинувачуючи мене, що я лобіюю інтереси. Лобіюю інтереси української медицини і всіх медичних працівників, які працюють! То я вам кажу, ви не піднімаєте питання. "Махаєте мухи" – відмахуйтесь від себе, а не від мене. Це є культура ваша!

 

СИСОЄНКО І.В. Це ваш законопроект.

 

ШУРМА І.М.  Так я от вам ще раз: не в законопроекті справа! Мова іде про те, що на сьогоднішній день потрібно говорити про проблему фінансування закладів охорони здоров'я! В цьому році фінансування порівняно з 2014-2015 роками є менше, що порушує норми Конституції!  А ми сьогодні замість того, щоб вирішувати в цілому проблему, де взяти гроші на заробітню плату працівникам охорони здоров'я по всіх регіонах, вирішуємо питання однієї.

Я не кажу, що  це неправильно, і що не треба піднімати цього питання. Але я подивлюся, як завтра опозиція буде відкривати рот тоді, коли вийде це запитання "де наша заробітня плата?" і треба скоротити десятки тисяч медичних працівників: 7 тисяч у Львівській області, 7 тисяч у Харківській області.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Олегу Степановичу, будь ласка.

 

МУСІЙ О.С. Дуже дивно мені видається, що автор законодавчої ініціативи, яка презентувала законопроект, не знає самого тексту законопроекту. Тільки що було озвучено, що кошти виділяються  за рахунок резервного фонду, а насправді це омана нас як народних депутатів, бо ці кошти виділяються  з резерву медичної субвенції! А ніякого резервного фонду.

 

СИСОЄНКО І.В. Так це Міністерство фінансів тільки що.

 

МУСІЙ О.С. Якщо б ви були послідовними і не хотіли б пограбувати систему охорони здоров'я. І міністерство!

БАХТЕЄВА Т.Д. С резерва субвенции.

 

СИСОЄНКО І.В. Так резерв субвенції!

 

МУСІЙ О.С. Кошти медичної субвенції.

 

СИСОЄНКО І.В. Це з резерву медичної субвенції! Выучите Бюджетный кодекс!

 

МУСІЙ О.С. Є кошти резерву окремо.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. С резерва субвенции. Всё.

 

МУСІЙ О.С. Безумовно, медичної субвенції. Чорним по білому написано.

 

ІЗ ЗАЛУ. Це резерв.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Резерв медичної субвенції.

 

СИСОЄНКО І.В. Це резерв! Він зараз не розподілений!

 

МУСІЙ О.С. Кошти  державного резерву – є окрема стаття державного бюджету.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нет. Олег Степанович. Это уже неправда.

 

СИСОЄНКО І.В. Нет. Ну вон Минфин говорит вам! Что вы говорите глупости?!

(Загальна дискусія).

 

МУСІЙ О.С. Ці кошти належать медичній субвенції.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Это кошмар! Резерв.

 

МУСІЙ О.С. Медичній субвенції – і більше нікому! Вони не можуть бути використані окрім медичної субвенції цей резерв, нікуди більше.

 

КИРИЧЕНКО О.М. У нас есть представитель Минфина, давайте зададим прямой вопрос.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дайте слово вашому колезі, будь ласка.

Пане Костянтин, будь ласка.

 

ЯРИНІЧ К.В. Шановні колеги, я як представник території Кіровоградської області, на якій знаходяться два лікувальні заклади, які наразі не знають, що робити. Кожен день до мене приходять і телефонують мої ж колеги-медики із проханням винайти кошти для того, щоб вони існували. Зараз вони на порозі закриття, я абсолютно чітко говорю. Але ми врятовуємо сьогодні всього.

(Загальна дискусія).

 

ЯРИНІЧ К.В. Тетяно, послухайте,  ну я хочу, щоб ви почули. Зараза ці МСЧ по всім практично територіям закриваються. Ці наші колеги не знають, куди піти – їх ніхто не бере. Я вам абсолютно авторитетно і відповідально кажу, що МСЧ-19, МСЧ-17, які розташовані на Кіровоградщині, на сьогоднішній день ці лікарі не знають, куди їм переїжджати, це територія не зовсім там, де розташовуються ще якісь лікувальні заклади. Їм немає куди переходити. А ми сьогодні з вами говоримо всього про одну установу!

А якщо я завтра напишу такий же законопроект, як ви на це будете відповідати?

 

СИСОЄНКО І.В. Мы поддержим.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Поддержим.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Скажете. Так от чому ми не можемо зараз.

 

СИСОЄНКО І.В. Так подай сейчас.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Ні, так це буде неправильно. Ми всі МСЧ, або ми про всі з вами турбуємося або не турбуємося ні про що.

 

СИСОЄНКО І.В.  Там просто зона Чернобыля. И туда только. Одно это место.

 

ЯРИНІЧ К.В. Зона відчуження для мене це ті ж лікарі, які зараз працюють і залишаються не в лікувальних установах, а абсолютно на вулиці.

 

СИСОЄНКО І.В. Это одна только чернобыльская. Там не выделены деньги вообще на население.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є дві пропозиції: перша пропозиція  підтримати законопроект 4450, друга пропозиція відхилити.

 

ЯРИНІЧ К.В. Я не знаю, куди дівся мій законопроект, під яким підписалися, я просто нагадую, всі члени комітету, там, де були всі наші лікувальні заклади.

 

ІЗ ЗАЛУ. Кстати. Був такий.

 

ЯРИНІЧ К.В.  Він зараз пірнув кудись. Давайте ми його дістанемо, проголосуємо. Там буде і ця лікувальна установа і все решта. І якщо  у нас є один відсоток резервного фонду, а це складає біля 400 мільйонів на їх утримання, на всі треба. І у нас  один відсоток це і є 400 мільйонів. Давайте врятуємо всі лікувальні заклади наші МСЧ. Це буде чесно принаймні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, по цьому законопроекту є дві пропозиції: підтримати і відхилити.

Чи є третя?

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати законопроект 4450 в першому читанні і в цілому?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Так в першому чи в цілому?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ну ви хочете в першому і в цілому.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я би спочатку, моя пропозиція була спочатку, що  в першому.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Шановні колеги, прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати законопроект 4450 в першому читанні, прошу голосувати? Бахтеєва, Кириченко, Корчинська, Сисоєнко. 4.

 

ІЗ ЗАЛУ. Не хватает.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. А тепер за основу і в цілому ставте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто за те, щоби підтримати цей законопроект за основу і в цілому, прошу голосувати? Сисоєнко, Кириченко, Бахтеєва.

Хто за те, щоби відхилити даний законопроект, прошу вас голосувати? Яриніч, Шурма, Мусій, Богомолець. Рішення не прийнято.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Рішення прийнято! Комітет проголосував "відхилити". Як це не прийнято?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Відхилити.

 

КИРИЧЕНКО О.М. У вас большинство голосов "відхилити".

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. Ми не профільний комітет, а профільний його підтримав одноголосно.

 

МУСІЙ О.С. От хай профільний і розбирається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, а як, чотири?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Чотири на чотири – це означає не підтримав.

 

ІЗ ЗАЛУ. Це відхилено.

 

ІЗ ЗАЛУ. Не підтримано.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Відхилили.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Тобто комітет медичний каже "не треба нам".

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. А бюджетный говорит "деньги есть". Представляешь? Конечно, 10 тысяч чернобыльцев останутся без медицины.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, переходимо до сьомого питання. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії", номер 4575, поданий Кабінетом Міністрів.

Інформує представник Міністерства охорони здоров'я України, співдоповідач пан Кириченко. Будь ласка, ви готові?

 

ІЛИК Р.Р. 4575? 

Суб'єкт права законодавчої ініціативи є Кабінет Міністрів, проект закону розроблений в Мінсоцполітики, відповідно він стосується реалізації концепції реформування місцевого самоврядування.

Метою законопроекту є удосконалення системи соціальних стандартів і нормативів, механізму фінансового забезпечення та надання населенню послуг відповідно до визначених урядом напрямів реформування місцевого самоврядування  і територіальної організації влади в Україні.

Міністерство охорони здоров'я підтримує цей законопроект і просить комітет також підтримати.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. По суті законопроекту?

 

ІЛИК Р.Р. Я ще скажу, що це законопроект погоджений Мінфіном, Мінекономрозвитком, Мінрегіоном, Мінінфраструктури, Мінмолоді і спорту, Міністерством освіти і науки, Мінкультури, Мінюст.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. По суті законопроекту?

 

ІЛИК Р.Р. Суть законопроекту. "Державні соціальні стандарти  у сфері охорони здоров'я", до них включається "перелік видів медичної допомоги показників обсягу та якості надання гарантованого рівня медичної допомоги громадянам у державних і комунальних закладах здоров'я".

Далі. Нормативи надання медичної допомоги, що включають обсяг діагностичних, лікувальних та профілактичних процедур. Наступне. Нормативи забезпечення мережею амбулаторій, що є структурними або відокремленими структурними підрозділами центрів первинної медичної допомоги. Також нормативи пільгового забезпечення окремих категорій населення лікарськими засобами та виробами медичного призначення.

Нормативи забезпечення стаціонарною медичною допомогою. І нормативи матеріального забезпечення державних і комунальних закладів охорони здоров'я лікарськими засобами, виробами медичного призначення обладнанням та устаткуванням, харчуванням і так далі. Нормативи забезпечення населення  санаторно-курортним лікуванням.

Це все входить в "Державні соціальні стандарти у сфері охорони здоров'я".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у кого є запитання?

 

МУСІЙ О.С. Запитання: чи він внесений  в порядок денний Верховної Ради? Він внесений в порядок денний Верховної Ради?

 

ІЗ ЗАЛУ. Ми тут не головний комітет, тому, незалежно від того, чи він внесений, ми можемо його розглянути і прийняти рішення. Вони ж накопичуються.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Підтримати за основу і в цілому.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, у кого є запитання, зауваження, пропозиції? Є пропозиція підтримати.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Могу ли я как содокладчик акцентировать ваше внимание на разницу между предлагаемым законопроектом и действующим законодательством?

Статья 11 "Державні соціальні нормативи у сфері охорони здоров'я" говорит, что "до державних соціальні нормативів у сфері охорони здоров'я включається перелік та обсяги гарантованого рівня медичної допомоги громадянам". А в предлагаемом чтении предлагается "перелік видів медичної допомоги показників обсягу та якості надання гарантованого рівня". Соответственно не все виды "медичної допомоги" могут быть включены в этот "гарантований рівень".  Вот в чем разница!

То есть мы уверены, что мы идем на поддержание этого законопроекта? То есть не все виды медицинской помощи будут входить в "перелік". Погіршується ситуація.

Поэтому я думаю, нужно послушать точку зрения глубокую министерства, что они видят в этом законе? То есть я, например, понимаю, что из того, что написано, я понимаю, что не все виды медицинской помощи будут входить "до переліку гарантованого рівня". 

Наша Конституция сейчас говорит о том, что вся медицинская помощь у нас бесплатно. Вот так.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Правильне зауваження.  МОЗ?

 

ІЛИК Р.Р. Я ще раз хочу нагадати, що цей законопроект мав доповідати пан Шевченко Василь Васильович – перший заступник Міністра Мінсоцполітики.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Зрозуміло.

 

ІЛИК Р.Р. Але я, тим не менше, хочу сказати наступне, що уточнюється термін "соціальні гарантії", а також термінологія стосовно соціальних стандартів і нормативів в окремих сферах їх застосування. Тобто житлово-комунальне обслуговування, транспортне обслуговування і відповідно в системі охорони здоров'я.

Я ще раз хочу сказати, що всі, без винятку практично, міністерства погодили відповідний законопроект.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Ми не заперечуємо. Просто я как содокладчик акцентирую ваше внимание на то, что вот написано.

 

МУСІЙ О.С. Шановні колеги, у мене чому виникло питання про внесення в порядок денний чи не внесенню в порядок денний? Насправді, ви всі були свідками і є свідками, що відбувається в Верховній Раді по зниженню соціальних стандартів і соціального забезпечення громадян України теперішнім урядом: і паном Розенком, коли він був  міністром соціальної політики, і теперішнім паном Рева. Тому всі ініціативи по зміні соціальних стандартів від теперішнього уряду викликають у мене  великі сумніви, що вони ідуть на користь українському народу.

Тому питання дискусійне,  невивчене. І немає представника, який нам міг би пояснити, з Мінсоцполітики, що там відбувається. Є представник? Може він від Мінсоцполітики скаже, щоб ми зараз не наголосували такого, що погіршить реальний стан речей з соціальним забезпеченням! А що вбувається регулярно протягом останніх двох років: тільки погіршується соціальний стан населення України, а це є недопустимо! Тому будь ласка, дайте, може, відповідь чи поясніть.

 

ПРЕДСТАВНИК МІНСОЦПОЛІТИКИ. Можна? Представник  Мінсоцполітики.

Справа в тому, що законопроект підготовлений з метою уточнення термінології чинного Закону про державні соціальні стандарти.

 

МУСІЙ О.С. А, знаємо ми ці уточнення!

 

ПРЕДСТАВНИК МІНСОЦПОЛІТИКИ. Сам закон був прийнятий у 2000 році. За 16 років термінологія тих стандартів, які чинні потребує вдосконалення. Мова іде про: на ваш запит, стаття 11-та Міністерство охорони здоров'я давало пропозиції щодо уточнення переліку соціальних стандартів, які застосовуються у сфері охорони здоров'я. Повна редакція була від Міністерства охорони здоров'я.

Це тільки назви. Закон рамковий, він визначає тільки назви соціальних стандартів, які можуть застосовуватися в тій чи іншій сфері, зокрема в сфері охорони здоров'я. Це рамковий закон…

Дається просто термінологія відповідно до сучасних умов, все.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, які є пропозиції?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Поддержать.

 

ІЗ ЗАЛУ. Да.

 

МУСІЙ О.С. В першому читанні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги,  виношу. 7, у нас є кворум. Прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати цей законопроект в першому читанні? Всі "за". Дякую. Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду наступного питання. Про проект Рекомендацій слухань у Комітеті з питань охорони здоров'я на тему: "Сімейна медицина – шанс на здоров'я та значне зменшення особистих витрат на лікування".

Прошу, були вам розіслані Рекомендації слухань, власне, вони стосуються розвитку сімейної медицини в Україні, прошу вас підтримати рішення цих слухань.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. За, голосуємо.

 

МУСІЙ О.С. Підтримуємо.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, якщо інших пропозицій нема.

 

СИСОЄНКО І.В. У мене є ще додаткова пропозиція, можна я її озвучу?

Я прошу також, щоб ми в ту пропозицію, яка вже є, додатково додали ще: звернутися до Президента України  з приводу того, щоб саме 19 травня визначити всесвітнім днем сімейного лікаря. Тому що саме 19 травня 2011 року всесвітня організація.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Есть.

(Загальна дискусія).

СИСОЄНКО І.В. Визнала цей день всесвітнім днем. Тому, якщо воно є, то добре. Воно є там?

 

МУСІЙ О.С. Треба читати рекомендації.

 

ІЗ ЗАЛУ. Є.

 

СИСОЄНКО І.В. Є. Все, дякую, тоді вибачте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати цю пропозицію? Дякую, шановні колеги.

Переходимо до розгляду наступного питання. Про надання права видачі лікарняних листків працівниками клінік (однопрофільних кафедр) шляхом внесення відповідних змін до наказу МОЗ України від 13 листопада 2001 року № 455, за пропозицією народного депутата Ірини Сисоєнко.

Будь ласка, пані Ірино.

 

СИСОЄНКО І.В.  Відповідно до наказу  Міністерства охорони здоров'я № 174 чітко визначений перелік осіб, які можуть видавати лікарняні. В той же час в тому переліку відсутні працівники клінік (однопрофільних кафедр) вищих навчальних медичних закладів. З числа професорського викладацького складу немає таких працівників. І відповідно пацієнти, які звертаються до медичних закладів, до клінік при вищих навчальних закладах, відповідно вони не можуть одержувати лікарняні листки.

І є сформована судова практика: саме суди своїми рішеннями, до яких звертались пацієнти, встановили їх право на одержання лікарняних листків. Тому якраз це така сформована вже судова практика, я додала цілий перелік рішень суду, в тому числі апеляційного суду.

Для того, щоб пацієнти кожен раз не встановлювали своє право на підставі рішення суду, щоб одержувати лікарняний листок, я вважаю, що ми повинні доручити Міністерству охорони здоров'я також переглянути цей наказ і включити в перелік медичних працівників, які надають медичну допомогу саме в медичних закладах учбових, вищих медичних, також до цього переліку. Тому що люди, які одержують там медичну допомогу, позбавлені елементарного лікарняного листка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто з членів комітету Верховної Ради, народних депутатів?

 

БАХТЕЄВА Т.Д.  Нужно знать структуру экспертизы временной и стойкой нетрудоспособности. Вот что касается выдачи больничных листов – это временная утрата нетрудоспособности. И контроль за этим ведется только через лечебные учреждения. Научные учреждения нет.

 

СИСОЄНКО І.В. Так они лечебные, они имеют лицензию на медицинскую практику.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. За ними контроль не будет. Для этого есть специальная, где получается больничный лист, они хранятся только в специальном.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Можна, будь ласка, Міністерство охорони здоров'я, прокоментуйте, будь ласка?

СИСОЄНКО І.В. Они получают. Просто приказом министерства они "не визначені як особи".

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Выдача больничных листов и наркотических препаратов на рецептах – это строгий отчет. Поэтому это компетенция МОЗ, пусть они решают. А если вы хотите, напишите им с письмом с вашей просьбой.

 

СИСОЄНКО І.В. Так ми ж і хочемо звернутись до  них з приводу цієї.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Я такое письмо с просьбой писать не буду. Подписываться не буду.

 

ШУРМА І.М. Питання можна? Позиція міністерства?

 

ІЛИК Р.Р. Так. Відповідно до такого положення про університетську клініку вищого навчального закладу чи закладу післядипломної освіти, який затверджений наказом МОЗ 408 від 2015 року і який є зареєстрований  в Міністерстві юстиції, усі клініки є закладами охорони здоров'я і вони відповідно мають право для вирішення цього.

 

СИСОЄНКО І.В. Да, і на підставі того за рішенням суду вони одержують оці листки. Тому що відповідно, що їх немає в переліку, який визначений Міністерством охорони здоров'я.

То ми і хочемо "устранить" оцю прогалини міністерського наказу і просто додати їх. Тому що рішення судів, які аналізують норму законодавства  і встановлюють право усіх громадян, які одержують медичну допомогу,  тобто їх право на їх одержання. І виключно просто потрібно оцю технічну помилку переглянути шляхом внесення до цього переліку в наказ Міністерства охорони здоров'я.

 

ІЛИК Р.Р. Добре.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Напишите туда письмо. Они рассмотрят. Ну пожалуйста. Причем здесь комитет? Я под таким письмом подписываться не буду.

 

СИСОЄНКО І.В. Я туди написала, ми просто розглядаємо на комітеті.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей, комітет проінформований. На голосування не виносимо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Взяли до уваги.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я би також хотіла отримати ще від Міністерства охорони здоров'я, в зв'язку з розглядом цього питання, щодо можливості надання приватними акредитованими закладами, які на сьогоднішній день позбавлені можливості.

 

ІЛИК Р.Р. Так.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Маючи  повну акредитацію МОЗ, відповідаючи всім параметрам, ліцензію. Вони не мають сьогодні, роблячи навіть хірургічні вручання і серйозні операції, вони не мають права видавати лікарняні листки, що є абсолютною несправедливістю.

Тому просила би це взяти до уваги, як звернення від комітету, розібратися з цією ситуацією і  визначити, що потрібно зробити, щоб надати можливість приватним закладам, які мають ці ліцензії і акредитації, надавати також лікарняні листки.

Але тут в листі написано "однопрофільних кафедр". Однопрофільна  кафедра – це є не лікувальний, це є учбовий заклад. Те, що отут в вашому листі написано, "однопрофільних кафедр" – це не зовсім правильно.

 

СИСОЄНКО І.В. Так кафедра – це медичний заклад, при якому є клініка.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ні, ні. Я вам покажу кафедри однопрофільні, які не надають ніяких медичних послуг, це будуть, що це кафедра…

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. …В Міністерстві охорони здоров'я звернуть увагу на ті проблеми, які є зараз, і через рішення в суді.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Вони кажуть зараз про університетські клініки. От "університетська клініка" – це правильне формулювання. А "однопрофільна кафедра" – це неправильне формулювання.

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. Хай Міністерство охорони здоров'я і зробить відповідні висновки.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, я просто вам пояснюю, що неправильне формулювання.

 

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Переходимо до розгляду наступного питання.

 

ШУРМА І.М. Ольга Вадимівна, у мене є суттєве зауваження, щоб не було так, що ми говоримо, от міністерство дало заявку на одного члена комісії – це по минулому: "А можна три? Можна. Давайте голосуємо". Письмово вони як дадуть, будемо розглядати. Те саме тут, щоб не було усних доручень.

Значить пані Сисоєнко підняла питання однопрофільних – лист. Якщо у вас є по приватних клініках акредитованих, це не повинно бути усне доручення голови комітету міністерству, а повинен бути лист. Але цей лист, якщо він є від пані Богомолець як народного депутата – це одна справа. Якщо ви хочете від комітету, дайте проект, щоб ми його тут прийняли і тоді від комітету і йде лист. Це у мене суттєве зауваження, бо якщо ми так кожен почнемо давати доручення їм. Це пропозиція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре, все. Добре.

Переходимо до розгляду наступного питання. Про направлення звернення комітету до МОЗ України стосовно надання інформаційно-аналітичних матеріалів за результатами виконання Закону України "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві", за пропозицією народного депутата Кириченка. 

 

КИРИЧЕНКО О.М. Все коллеги знают, что мы проводили пилотный проект по переустройству нашей первичной "ланки", в результате которой у нас возникли семейные врачи, про которых мы говорили несколько вопросов назад.

У нас был пилот. Пилот – это проект,  который смотрится на месте, а потом его результата каким-либо образом принимаются решения имплементировать его в общую практику или не имплементироваться.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Вы рассказываете это тем, кто делал конкретно эти законопроекты, вводили эти законы. Спасибо.

 

ІЗ ЗАЛУ. Да. (Сміх).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Татьяна Дмитриевна, пожалуйста, простите.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. В 2012 году всё было сделано. Комитетом отработано четыре закона, все они вошли, все они работают. И экстренная, и пилотных.

КИРИЧЕНКО О.М. Да, в 2012 году. Так вот я хочу.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Пожалуйста, почему у нас не отчитываются они? Спросите, да, ставьте.

 

КИРИЧЕНКО О.М. На данный момент действие пилотов закончилось.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Услышим МОЗ, давайте.

 

КИРИЧЕНКО О.М. И я хочу, если мы уже не смогли продолжить действие пилотов, то хотя бы сказать: ебята, мы провели пилоты,  а получили результаты?"

 

МУСІЙ О.С. Дайте аналіз.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так давайте. Все за.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Создайте комиссию, покажите выводы, к  которым прийдет эта комиссия.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Молодец, Алексей. Совсем молодец.

 

МУСІЙ О.С. Приймається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Ми такі доручення давали у попередній каденції, причому двічі, і просили звітувати перед парламентськими слуханнями.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так, двічі, тричі. Коли тільки присутній був Квіташвілі.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. І по обліку закордон ви теж нам давали слово, що ви нам прозвітуєтесь.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так, і кожен раз: "Дайте, дайте відповідь!"

 

МУСІЙ О.С. Офіційний лист від комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, пропозиція наступна: просимо, будь ласка, зараз секретаріат підготувати, завтра ми узгодимо текст листа – звернення на Міністерство охорони здоров'я "подати офіційний звіт щодо  за підсумками проведення… виконання закону України".

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я считаю, что неправильное формировать слово "звіт". Це не "звіт", це "висновок". Звіт – це звіт. Это сколько чего и куда побежало.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. А мы и так знаем статистику, мы хотим выводы, которые они сделали с того, что работало.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Шановні колеги, зараз я прошу вас проголосувати про направлення звернення комітету стосовно надання інформаційно-аналітичних матеріалів за результатами виконання Закону України "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я".

Прошу вас проголосувати хто за те, щоби підтримати таку пропозицію? Прошу вас проголосувати. І секретаріату комітету підготувати цей лист і завтра направити у Міністерство охорони здоров'я.

 

ІЗ ЗАЛУ. Добре.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас голосувати, хто за цю пропозицію? Дякую.

Переходимо до розгляду наступного питання. Про проведення 1 липня 2016 року засідання "круглого столу" з питання розвитку служби крові в Україні. Я би хотіла, пані Ірино, звернутись до вас з проханням перенести дату цього круглого столу. Тому що я особисто хотіла би бути присутня на ньому, першого числа я на виїзді і не можу бути присутньою.

 

СИСОЄНКО І.В. Пані Олю, я би дуже хотіла, щоб він відбувся першого числа, чому? Тому що, ви знаєте, що весь цей час в Україні працювала велика купа фахівців  європейських.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми можемо провести на день раніше, чи на два дні раніше.

 

СИСОЄНКО І.В. Якщо можна, тобто просто в перших числах, тому що будуть представники з Європи, які разом з нами опрацьовували законопроекти саме на цю тему.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я пропоную зараз узгодити.

 

СИСОЄНКО І.В. І вони попросили виключно оцю дату. Тому не моя пропозиція.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ви можете з ними узгодити ще можливості?

 

МУСІЙ О.С. А 4-го?

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. Ваша пропозиція, пані Олю, 4-те число, так?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Я готова вислухати вашу іншу пропозицію, узгоджену з вами співорганізаторами. І отримати матеріали відповідно ті, які ви готували до цього круглого столу.

 

СИСОЄНКО І.В.  Давайте, визначимо поки дату.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка. 4 липня.

 

СИСОЄНКО І.В. Ні, 4 липня ні. Тому що я пам'ятаю, вони просили, що вони будуть в Європі 4 липня. Давайте, єдине, може на наступну п'ятницю, яка буде? 8-го числа. Давайте тоді на п'ятницю.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. 8-го. О'кей.

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. На другу половину дня. На 15 годину після засідань пленарних. У нас якраз буде час.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так. Тоді всі депутати зможуть долучитися.

 

СИСОЄНКО І.В. 8 липня, це за проханням Ольги Вадимівни, ми це погоджуємо.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Добре. На 14 годину 8 липня.

І у мене також прохання, якщо у нас робляться круглі столи, щоб проводити їх у такі дні, коли депутати могли б долучатися. Власне, щоб і ви були на слуханнях по сімейній медицині, про що я кажу. Тому що, коли не можуть депутати долучитися, потім не знають, що там відбувалося.

 

СИСОЄНКО І.В. Це право депутатів бути присутніми там, де вони хочуть і мають можливість.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, я просто говорю про те, що коли ми говоримо про сесійний тиждень. Так, погодили.

Прошу шановних колег проголосувати, хто за проведення  круглого столу 8 липня з питання розвитку служби крові в Україні. Прошу вас голосувати? Прийнято.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую, колеги.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. наступне питання. Про звернення Асоціації народних депутатів України.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас, будь ласка, подивитись, у нас є пропозиція  щодо відзначення медичних працівників з нагоди професійного свята. Прошу вас подивитися. Якщо ви підтримуєте.

 

МУСІЙ О.С. У мене організаційне запитання до того, як ми будемо підтримувати чи ні. Чи існують нагороди від комітету? Отут є насправді.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Не існує.

 

МУСІЙ О.С. От. А просять від комітету дати нагороду. Якщо в комітеті не існує нагород, то як ми будемо давати нагороду від комітету?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Раньше было принято решением комитета благодарственные письма.

 

ІЗ ЗАЛУ. Грамоты.

 

МУСІЙ О.С. Ну немає грамот від комітету!

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Пані Ірино, на кого вони пропонують розписати нагородження?

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Вони просять відзначити грамотами комітету.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Оскільки грамот у нас немає, ми можемо листами-подяки.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Так, у довільній формі.

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Вибачте, я якраз представляю Асоціацію народних депутатів, яка об'єдную депутатів усіх скликань: з першого по сьогодні.

 Ситуація в тому, що мова іде про нагородження лікарів, медичних працівників, які були на громадських засадах помічниками-консультантами у народних депутатів тих попередніх скликань, їх небагато – 16 чоловік.

Але питання, знаючи, що у вас немає навіть бланків, ми виготовили бланки, надрукували вже. Але оскільки у нас асоціація об'єднує всіх: і лікарів, і шахтарів, і вчителів, а те вузькопрофільне свято, фактично День медичного працівника. Через те просимо, щоб комітет тільки підписав те, що ми уже підготовили. Більше нічого.

 

МУСІЙ О.С. А це грамота асоціації чи грамота комітету?

 

ІЗ ЗАЛУ. Це звичайна грамота.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Подяка просто.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Подяка.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Це не грамота, це подяка. Это нормально, можно делать, ребята. А я кажу про оце, це не грамота. Це подяка, підписує голова комітету від імені комітету.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. А можна подивитися?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Поки принесуть, я пропоную повернутися до розгляду цього питання.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подождите, мы же говорили и про моему обращение, то же самое. Только я показываю – это "подяка".

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Правильно. І пропоную, поки принесуть грамоти,  перейти до клопотання пані Корчинської. Звернення від комітету до Міністра оборони по нагородженню військових медиків, які працюють в зоні АТО. Пані Оксана надала подяки. Тобто  прошу, ми подаємо, ми підтримуємо. Комітет підтримує  звернення до Міністерства оборони.

Шановні колеги, прошу вам проголосувати, хто за те, щоби  підтримати звернення від комітету до Міністра оборони по нагородженню військових медиків, які працюють в зоні АТО, за наданим пані Оксаною Анатоліївною Корчинською списком.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це Міністерство оборони надало.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас проголосувати, хто за цю пропозицію, шановні колеги? Хто за? Ніхто?

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це надало Міністерства оборони, що ми підтримуємо в даному разі.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Здесь просто пишется письмо от вас. Причем здесь комитет? Мы это не должны голосовать.

 

СИСОЄНКО І.В. То есть обращение на МОЗ мы не голосуем. А это мы голосуем. Мы не должны это голосовать.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, мені так пояснила Ірина Валеріївна. От так вона мені пояснила! От ми робимо те, що вона пояснила.

(Загальна дискусія).

 

СЕМЕРУНЬ І.В. Ну дійсно, ми можемо порушити клопотання перед Міністром оборони. Точніше принесли підтримати пропозицію щодо нагородження військових медиків в зв'язку зі святом. Міністерство буде нагороджувати своїми грамотами.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Це мобілізовані лікарі. Їх ніхто не нагородив минулого разу. Воно знак пошани.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас проголосувати, хто за? Шановні колеги, прошу вас, будь ласка, підтримати пропозицію Міністерства оборони щодо нагородження Міністерством оборони військових медиків з нагоди Дня медика. Прошу вас голосувати, хто за цю пропозицію? Кириченко, Корчинська, Богомолець, Мусій, Яриніч. Рішення прийнято. Дякую вам, Оксано Анатоліївно.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Я перепрошую, тут в списку є один цивільний лікар, якого ми просимо до Жебрівського. Це Червоноармійське.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ну хто проти? Хай буде, Оксано.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Проголосували. Додаткові питання Олега Степановича Мусія. Ні. Олексія Кириченка. Про нарогородження медиків зі Сумської області. Будь ласка,  та сама пропозиція від пана Олексія.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Подяка, я от їх показую.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. В зв'язку з тим, що там написано "голова Комітету охорони здоров'я" внизу я не можу підписати без вашої дорогої згоди.  Прошу вас підтримати пропозицію пана Олексія Кириченка, тоді я підпишу.

 

ІЗ ЗАЛУ. Можна подивитися? Покажіть.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Будь ласка.

(Загальна дискусія).

БОГОМОЛЕЦЬ О.В.  Я можу це як народний депутат підписати. А як голова комітету – це ви маєте погодити.

 

ШУРМА І.М. На майбутнє пропозиція для вас, якщо ми хочемо від комітету, то пишеться "за дорученням комітету голова Богомолець". Тоді  комітет і правильно. А так. Це побажання, я не настоюю.

 

ІЗ ЗАЛУ.  Добре.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те щоби підтримати пропозицію Олексія Кириченка щодо нагородження лікарів Сумської області, прошу вас голосувати?

 

КИРИЧЕНКО О.М.  5.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ми всі підтримуємо.

 

МУСІЙ О.С. У мене прохання до Олексія Кириченка, для того щоби інші народні депутати були в однаковій ваговій категорії з ним, бланк нам такі зразок зробіть. Можливо кожен депутат в своєму регіоні…

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ми повертаємось до питання. Дайте грамоти, будь ласка.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. …Підписуйте,  тільки скажемо дякуємо вам за це.

 

(Загальна дискусія).

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ви мені доручаєте підписати ці грамоти? Все. Це асоціації депутатів Верховної Ради.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Переробіть на подяку.

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Питань немає, ми би переробили, але залишилось 2 дні, а люди, хто у Львові, хто в Івано-Франківську.

 

СИСОЄНКО І.В. Да подпишет вам.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Подпишет.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Дали добро, все.

 

МУСІЙ О.С. У мене ще запитання до Асоціації народних депутатів. Насправді, аналізуючи список оцей, чомусь тенденційно дві третини Хмельницька область, Старокостянтинівський ..? Я розумію, що в Хмельницькій області, напевно, у вас якісь там свої є інтереси. Але по всій Україні, я думаю, що є таких помічників народних депутатів багато. Тому підходити вибірково, що тільки Хмельницька область, було би не зовсім коректно і правильно.

Тому давайте великий список щодо інших областей. А то Хмельницька область отримає. А потім будуть до голови комітету, що не підписала грамоти для всіх регіонів України.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, я хочу сказати, що у зв'язку зі святом Днем медичного працівника ми звернулись після минулого засідання Комітету з охорони здоров'я  на усі обласні управління охорони здоров'я. Усі  обласні управління охорони здоров'я надали нам перелік тих медичних співробітників, яких вони вважають що ми маємо підтримати. І на підставі цих звернень від усіх областей, від  комітету був написаний нагадування начальникам обласних управлінь про те, щоб вони не забули надати перелік. Вони надали цей перелік, в цьому переліку.

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  В цьому переліку було, хто висунутий на нагородження грамотою Міністерства охорони здоров'я, хто висунутий областю на нагородження грамотою Верховної Ради, Кабінету Міністрів  і на інші державні нагороди.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Скільки там всього людей?

СЕМЕРУНЬ І.В. На грамоту Міністерства охорони здоров'я список близько 60 людей.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це зі всіх областей?

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  На заслуженого – одна особа всього подали, лікар швидкої, 80 років. На Президента України ми написали звернення підтримати клопотання обласної адміністрації.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Ми тільки підтримуємо, це з наших ініціатив не було ніяких. Це були ініціативи всіх ваших областей.

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  І на Парубія, на Гройсмана, на Порошенка і на Шафранського написали 4 листи, згідно поданих областями кандидатур, про підтримку клопотань про нагородження до Дня медичного працівника кандидатур висунутими трудовими колективами регіональних.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Областей. Це ми зробили.

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Але були області, які подали, що у них немає працівників, на жаль. Є і такі.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Це які?

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Полтавська область, Миколаївська область написали що у них нема кандидатур для нагородження.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, переходимо до розгляду наступного щодо ситуації, що склалася навколо законопроекту 2820. Доповідає Олег Степанович Мусій.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, наш законопроект підтриманий одноголосно комітетом ще півроку тому до першого читання. На превеликий жаль, не вноситься до сьогодні керівництвом Верховної Ради на обговорення в першому  читанні.

Натомість, Комітет з податкової політики, який очолює пані Южаніна, яка є лобістом тютюнових компаній і алкогольних, і пивних компаній, не боюсь цього слова.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ого! Ганьба!

 

МУСІЙ О.С. Не тільки ганьба.

Вона на Погоджувальній раді, яка була нещодавно, в піку голові комітету звернулася до Голови Верховної Ради,  щоби він дав доручення забрати законопроект 2820 в податковий комітет на доопрацювання в першому читанні і злити з іншим законопроектом, який блокує прийняття цього законопроекту, а саме 2430/1.

Вважаю таку ситуацію абсолютно неприпустимою. Це порушення всяких етичних, моральних, регламентних і всіх інших норм з боку комітету, яка взяла на себе і очолювання цієї робочої групи.

Регламент Верховної Ради не передбачає жодним чином опрацювання спільного законопроекту  в першому читанні. Тому від комітету ми маємо звернутися до Голови Верховної Ради,  щоб він не порушував Регламенту і не давав ніяких дозволів. І категорично різко виступити з протестом, що ми засуджуємо ганебну практику пані Южаніною по блокуванню її комітетом законопроекту 2820. І наполягати перед паном Парубієм, щоб він на найближче засідання Верховної Ради, у вівторок або четвер, вніс все-таки на розгляд цей законопроект, який проголосований комітетом ще в жовтні, 2820!

Тому попрошу підготувати відповідний лист від комітету за підписом голови комітету, від імені комітету. А також усіх народних депутатів присутніх тут прошу підписати звернення від народних депутатів інших, які сьогодні були озвучені нашими партнерами й Ігорем Луценком на прес-конференції в главкомі, щодо неприпустимості отакого взагалі ганебного лобіювання.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так давайте. Готовьте. Мы голосуем.

 

МУСІЙ О.С. Ні, одне підготовлено – прошу підписати вас зараз. А інше від комітету офіційно ще.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Голосуємо, ставте. Ольга Вадимовна, давайте.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати пропозицію Олега Степановича Мусія і підписати спільне і колективне звернення? Бо звернення від комітету ми вже подали. А тепер це має бути.

 

МУСІЙ О.С. Що подали? Подали від комітету? Коли?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. В понеділок я на Погоджувальній раді і подала.

А це підписаний депутатами ще одне звернення. Там тільки один мій підпис стоїть.

Прошу підтримати пропозицію-ініціативу Олега Степановича Мусія.

БАХТЕЄВА Т.Д. Я підтримую.

 

МУСІЙ О.С. У мене була пропозиція: ще одне звернення від комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Так, ще одне звернення зроблю.

 

МУСІЙ О.С. Так. Направити щодо недопустимості. Хто за?

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати цю пропозицію? Кириченко, Богомолець, Мусій, Бахтеєва, Шурма.

Хто утримався? Сисоєнко, Корчинська, Яриніч утримались.

Рішення прийнято. І ми ще колективний лист підписуємо, правильно?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Давайте "Різне", те, що Шурма озвучив.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Наступне питання, про необхідність моніторингу стану поставок лікарських засобів в регіони, закуплених за кошти 2015 року через міжнародні організації, та заслуховування на кожному засіданні комітету.

Тобто є пропозиція від пана Ігоря Шурми щодо внесення в порядок денний засідання Комітету з охорони здоров'я першим питанням "Звіт Міністерства охорони здоров'я щодо стану виконання поставок в регіони медикаментів, які були зроблені відповідно до державних закупівель 2015 року".

Прошу вас голосувати, хто за те, щоби підтримати?

 

ШУРМА І.М. Уточнення.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. По международным организациям.

 

ШУРМА І.М. Закуплених, поставлених до України і доставлених до установ через міжнародні організації. Я наголошую, ми зараз по міжнародним.

(Загальна дискусія).  

 

ШУРМА І.М.  З 2 мільярдів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Почему не ко всем?

(Загальна дискусія).

 

ШУРМА І.М. Шановні колеги, послухайте! 2 мільярда 200 мільйоні.

БАХТЕЄВА Т.Д. 2 миллиарда 300 миллионов.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Прошу вас підтримати, щоби пропозицію "по результатам виконання міжнародних закупівлям і доставкам в регіони" першим питанням?

 

ШУРМА І.М. На кожному засіданні.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Будь ласка, прошу голосувати, хто за цю пропозицію? Одностайно проголосували.

Є інша пропозиція від Олега Степановича також заслуховувати за ту половину коштів, які були закуплені не через міжнародні організації, а Міністерством охорони здоров'я за державний бюджет.

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Для сравнения, правильно!

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Заслуховувати другим питанням. Прошу вас підтримати, хто за цю пропозицію? Міністерство охорони здоров'я, секретаріат. Прошу, одноголосно. Прошу підготувати офіційні листи-звернення до Міністерства охорони здоров'я,  повідомити пропозицію комітету з даного питання.

Також, шановні колеги, прошу вас підтримати лист-звернення до Міністерства охорони здоров'я:  проінформувати Комітет з охорони здоров'я щодо лікування дітей за державні кошти закордоном. Яка кількість дітей і дорослих була пролікована за останні 5 років, поіменний перелік, діагнози, кількість витрачених  коштів і результат лікування.

Прошу вас проголосувати за це звернення, на наступному комітеті, щоб Міністерство охорони здоров'я надіслало попередньо депутатам інформаційний лист і готово було відзвітуватись. Прошу голосувати, хто за?

Проголосували одностайно.

 

ШУРМА І.М. І так само, щоб нам надавали інформацію по лікам.

 

КИРИЧЕНКО О.М. Господа, я смею себе напомнить, у нас был "звіт Рахункової палати про витрачання цих коштів". Ми домовилися, що ми під це виділимо окреме засідання комітету і це вже не робимо півтора місяці.

Я прошу, давайте це зробимо і призначимо дату для проведення звіту Рахункової палати за витрачання коштів на лікування громадян України закордоном.

 

ІЗ ЗАЛУ. Обов'язково.

 

ІЗ ЗАЛУ. Приймається.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Завтра в обідній перерві?

 

КИРИЧЕНКО О.М. Коли буде зручно. Я ж розумію, що це має бути кворум серед членів комітету.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. О'кей. Давайте тоді в наступний сесійний тиждень годину в кулуарах Верховної Ради.

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. Я підтримую Олексія, тому що повне недофінансування цієї програми!

 

МУСІЙ О.С. Так міністерство надасть інформацію.

 

СИСОЄНКО І.В. Зараз є чотири дитини, які вже на грані між життям та смертю і потребують.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. 37!

 

СИСОЄНКО І.В. Чотири в дуже важкому вже стані!  Одна дівчина лежить зараз в інституті Амосова, їй вже на цих днях потрібно відправити на трансплантацію серця.

Тому я підтримую колегу, давайте назначаємо терміново і збираємося на вирішення саме цієї ситуації. Два тижня у нас немає!

(Загальна дискусія).

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Дозвольте вам доповісти, ви голосували на минулому засіданні комітету, 1 червня яке відбулося, про направлення, звернення до Прем'єр-міністра про виділення додаткових коштів на лікування закордоном, в тому числі онкохворих дітей. Терміново.

На цей запит ми підготували запит на МОЗ, відправили зразу ж 3-го числа, щоб вони нам подали розрахунки. Бо Ігор Михайлович казав, треба щоб просити, треба просити конкретно за скільки, які кошти. Ми подали запит на МОЗ.

Завтра останнє засідання. Попередня інформація  у нас була, але вона вже була не актуальна, вона була за травень. Завтра, сьогодні ми ще раз з МОЗ опрацьовували питання: розрахунки нам не надані з яких причин? Завтра останнє засідання комісії, де буде розглядатися ще 11 справ. І там позитивно-попередньо на чотири особи ще мають просити виділити кошти, яким чітко показано.

Завтра обіцяли до кінця дня. Ми навіть просили, що як тільки підпишуть, зразу факсом і не чекати.

 

СИСОЄНКО І.В. Давайте, вони прорахували, 34 вони прорахували 133 мільйони.

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Уже не 34, Ірино Володимирівно. І не 133. Це було в травні.

(Загальна дискусія).

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Далі, як вони дають, і як ви ж проголосували, пишемо Гройсману внести зміни до бюджету і виділити кошти додаткові. Навіть якщо ми послухаємо в п'ятницю, все рівно буде рішення просити грошей. Бо грошей 205 мільйонів нема вже, вони вже всі витрачені.

 

СИСОЄНКО І.В. Засідання завтра на 8 годину ранку. Давайте завтра в обідню перерву зберемося і ми будемо знати уже ці потреби. Там  діти є вкрай важкому стані! Давайте не будемо тягнути поки Кабінет Міністрів їх виділить – це час.

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Я не проти.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Ставьте на голосование. Давайте проголосуем.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, хто за те, щоби завтра повести засідання Комітету охорони здоров'я зі звітом Рахункової палати?

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Нет. Не такое было.

 

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, дві пропозиції. Завтра в обідню перерву, прошу вас підтримати, хто за цю пропозицію, щоби завтра в обідню перерву провести позачергове засідання Комітету охорони здоров'я для заслуховування звіту Рахункової палати? Прошу вас голосувати.

Прошу вас тоді, давайте зробимо так, доручити секретаріату зв'язатися з Рахунковою палатою і визначити. І якщо вони зможуть завтра прийти на другу годину.

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Но вопрос заключается в другом. Есть информация о том, что завтра не будет перерыва. В связи з тем, что много законопроектом, они могут отменить перерыв.

(Загальна дискусія).

 

СИСОЄНКО І.В. …Ми, коли о другій годині зберемося, буде уже рішення комісії з приводу кількості коштів, які потрібно цим дітям зараз по  черзі.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Підтримка. Пишите письмо.

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є дві пропозиції: завтра в обід і в п'ятницю.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Є дві пропозиції, виношу обидві на голосування. Завтра о другій годині, прошу голосувати, хто за цю пропозицію, завтра позачергове  засідання Комітету з охорони здоров'я?  Сисоєнко, Корчинська, Богомолець "за". Рішення прийнято.

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, ще одне питання в порядку денному.

Про необхідність визначення координатора для опрацювання пропозицій до законопроекту 2162д. Які є пропозиції?

(Загальна дискусія).

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Оскільки інших пропозицій нема, прошу підтримати Мусія.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Ні, я за Кириченка. Дійсно підтримую. Вважаю,  що він нейтральна людина в цьому плані.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги, є дві пропозиції. Хто за те, щоби підтримати Олексія Кириченка? Ви готові?

(Загальна дискусія).

 

КИРИЧЕНКО О.М. Я погоджуюсь.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Хто за те, щоби підтримати Олексія Кириченка як координатора для опрацювання пропозицій до законопроекту 2162д? За Олексія Кириченка: Корчинська, Мусій, Яриніч, Бахтеєва, Шурма.

Хто за те, щоби підтримати Олега Степановича на координатора? 5.

Шановні колеги, прийнято рішення залучити двох координаторів для опрацювання пропозицій до законопроекту 2162д. І прошу всіх народних депутатів долучитися до роботи групи.

 

МУСІЙ О.С. Шановні народні депутати, ми приймали на позаминулому засіданні рішення, нагадаю вам, про створення підкомітету  з євро асоціації. І рішення комітетом було прийнято. Ми  не визначили і звернулися до регламентного комітету про те, бо виникло питання, чи може заступник голови комітету очолювати цей комітет?

Насправді отримали 14 червня від Комітету з питань Регламенту та організаційної роботи Верховної Ради України роз'яснення. Зачитаю останнє.

"Положеннями статті 37 Закону України про комітети Верховної Ради передбачено, що голова підкомітету обирається з числа членів комітету на засіданні комітету відкритим голосуванням, більшістю голосів від затвердженого Верховною Радою кількісного складу комітету. Водночас даний закон не містить обмежень щодо суміщення посад заступника голови комітету та голови підкомітету".

Ось вам відповідь регламентного комітету щодо призначення. І насправді.

(Загальна дискусія).

 

БАХТЕЄВА Т.Д. Так не честно

 

МУСІЙ О.С. На прохання депутатів.

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Прошу перенести це питання на наступне засідання, щоб на свіжу голову, а то важко.

(Загальна дискусія).

 

КОРЧИНСЬКА О.А. Поставте на перенесення цього питання на наступне засідання.

 

БОГОМОЛЕЦЬ О.В. Шановні колеги.

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Трішечки уваги, шановні народні депутати, держава повинна знати своїх  героїв. З 4  числа цього місця ми чекаємо можливості вручити нагороди двом людям,які зараз тут знаходяться, якщо можливо.

Богомолець Ольга Вадимівна та Мусій Олег Степанович за представленням державного підприємства "Український дім" нагороджуються відзнакою Знаками "Народної пошани: гідність та воля". Якщо ви не заперечуєте.

 (Оплески).

 

СЕМЕРУНЬ І.В.  Завтра засідання об 14 годині у приміщенні комітету.